blogu czas rozpocząć sezon na szparagi. Moja pierwsza propozycja to spaghetti w sosie szparagowo-serowym z dodatkiem boczku i suszonych pomidorów. Składniki: 300 g makaronu, np. spaghetti 100 g wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów stary ser do posypania Sos: pęczek szparagów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 1 łyżeczka mąki sól i pieprz 2/4 szklanki słodkiej
Czerwień i błękitSpaghetti alla cipolla. Zaskakujące połączenie, ale jakie pyszne. Warto spróbować. Zamiast bucatini można użyć grube spaghetti, parmezan można zastąpić serem pecorino, tymianek bazylią. Składniki 350 g makaronu bucatini ( u nas nr 5 ) 2 duże cebule ( lub 4 pory ) posiekany świeży tymianek mielone chili do smaku oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz starty parmezan Przygotowanie Cebulę
R'n'G KitchenBardzo lubię ten sos, jako zamiennik klasycznego sosu do spaghetti (moje ulubione jest z przepisu Gordona Ramsaya, dostępne na blogu: PRZEPIS ). Niedługo zacznie się sezon na cukinię, z którego warto skorzystać. W takim sosie jest więcej warzyw niż w klasycznym do spaghetti, co a pewno wyjdzie nam na zdrowie. 400g makaronu szpinakowego 500g mięsa mielonego 2 cebule 4 marchewki
Szefowa kuchniTofu pierwszy raz spróbowałam parę lat temu. Byłam wtedy na diecie i szukałam jakieś niskokalorycznej alternatywy dla mięsa mielonego w spaghetti. Po jego spróbowaniu byłam zaskoczona tym, że tak dobrze smakuje. Od tego momentu tofu spożywałam regularnie. Czasami wręcz jadłam częściej tofu niż mięso. Zastępowałam nim mięso mielone w spaghetti, podsmażone dodawałam do gotowanych warzyw lub jadłam w postaci kotletów
wegujemymakaron z wzajemnością uwielbia cukinię, wiadomo nie... Artykuł SPAGHETTI Z CUKINIĄ I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEspaghetti to klasyk kuchni filmowej, pamiętacie jak Pete Clemenza stojąc za kontuarem podaje przepis Michaelowi Corleone? Jeśli nie, to koniecznie musicie obejrzeć Ojca Chrzestnego w reżyserii Coppoli, to film wybitny, w każdym rankingu jest w czołówce, nie ma się co dziwić, to to przecież dzieło wybitne. Wprawdzie Clemenza podawał przepis na 20 mężczyzn, ja natomiast podaję na 5. Cykl KUCHNI(...)soku pomidorowego - chlust czerwonego wytrawnego wina - sól - 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) - 1 cebula (drobno posiekana) - szczypta cukru - 50 ml oliwy z oliwek - 250 g chorizo - garść makaronu spaghetti na osobę (u mnie bezglutenowy) - parmezan do posypania NA OLIWIE Z OLIWEK podsmaż cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodaj pomidory, sok i koncentrat. Duś kilka minut, w międzyczasie dodaj
Kuchnia bezglutenowa LoliPrzygotowanie : 15 - 20 min Porcja dla : 2 osoby Składniki: 350 g świeżego łososia 8 szt szparagów (4 szt na porcję) 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 50 g (garść) spaghetti z czarnej soji sól pieprz cytrynowy parę kropli oliwy z oliwek 1/2 cyntryny Salsa: 1/2 pęczka pietruszki 2 garści szpinaku baby 3-4 anchois 5-6 kaparów 1/2 soku(...)gotowania na parze. Cukinie kroimy w plastry, cebulę w krążki i je rozwarstwiamy. Prószymy lekko solą oraz pieprzem. Układamy obok ryby do piekarnika. Do gotującej się wody wrzucamy spaghetti i gotujemy 3-5 min. Odcedzamy. Składniki salsy wrzucamy razem do blendera, miksujemy na gładką masę. Miziamy talerz salsą, na wierzch układamy płat rybki, zwijamy porcję makaronu, układamy warzywa
Lajtkraft food intolerancefocacci z oliwią z oliwek oraz grissini z dipem. Jak na włoską restaurację przystało menu jest typowo włoskie. Mamy do wyboru przede wszystkim kilka rodzajów pizzy, dania z makaronu ( Spaghetti Bolognese, Spaghetti Carbonara, Lasagne, Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i pomidorami), włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie
Projekty ze smakiemZapraszam zatem na wiosenny detoks z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Danie jest proste i bardzo szybkie do przygotowania. Nakład pracy nieporówywalny do efektu jaki zafundujesz swoim kubkom smakowym. Spaghetti smakuje obłędnie. Jedliśmy je już kilka razy z rzędu i już rozglądam się za następną porcją czosnku niedźwiedziego. Pesto, które przygotowałam jest wielofunkcyjne. Składniki na 2 porcje: 250 g makaronu(...)spaghetti 100 g listków czosnku niedźwiedziego 45 orzechów włoskich 5 łyżek oleju kujawskiego słonecznikowego tłoczonego na zimno 1/3 łyżeczki soli grana padano lub parmezan Wykonanie: listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Oberwać ogonki i pokroić w paski w międzyczassie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu czosnek, orzechy włoskie, olej i sól umieścić w mini rozdrabniaczu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gęste, pomidorowe, aromatyczne i uzależniające... to dla mnie spaghetti bolognese. Uwielbiam częściowo przygotowywać sos w robocie kuchennym , bo dzięki niemu mięso jest idealnie drobne i wspaniale łączy się z sosem. Składniki 250g mięsa mielonego 1 marchew 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 100ml wody 200ml półwytrawnego wina czerwonego oliwa z oliwek bazylia, pieprz(...)papryk słodka, oregano, tymianek świeża bazylia makaron spaghetti parmezan do posypania (opcjonalnie) Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Usmażone mięso studzimy, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy słodkie pomidory, kilka listów bazylii, wodę i miksujemy/rozdrabniamy aż kawałki mięsa będą malutkie. Sos mięsny wlewamy
Gotowanie i blogowanietaka odmiana...Idzie ku dobremu... :-) Sos jest w wersji bezglutenowej, bez dodatku jakiejkolwiek mąki oraz bez laktozy. Naturalnie zagęszczają go warzywa i odparowana passata. U nas tradycyjnie jest to spaghetti bez spaghetti, preferujemy bowiem krótsze makarony, u mnie więc świderki orkiszowe, ale można użyć dowolny, ulubiony makaron. Ten sos smakuje także sam... Składniki: - 600g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona
Smaczne Zdroweszybko”, można kupić już obrane i ugotowane buraki w folii – także będą się nadawały. Makaron z pesto z buraków (4 porcje): 400 g pełnoziarnistego makaronu (świderki, spaghetti) 3 małe lub 2 średnie upieczone lub ugotowane buraki pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki startego parmezanu lub pecorino 2 małe ząbki czosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny 1 niepełna(...)łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g pełnoziarnistego makaronu (świderki, spaghetti) 3 małe lub 2 średnie upieczone lub ugotowane buraki pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki startego parmezanu lub pecorino 2 małe ząbki czosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny
Poezja smakugarść rukoli 7 różyczek brokuła tymianek oregano pieprz Sos: ok 200 ml sosu do spaghetti Drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 1/3 szklanki letniej wody (woda nie może być gorąca), dodajemy cukier, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy(...)wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Sos do spaghetti blendujemy i podgrzewamy aby odparować nadmiar wody (ok 10 minut). Odstawiamy. Brokuła myjemy i gotujemy na parze przez około 5 minut. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (grubość
peggiwkuchniTeraz jest spory wybór makaronów i możemy wybierać według kształtu, koloru lub użytej mąki. Dzięki temu też możemy eksperymentować w kuchni przygotowując z nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego
Ala piecze i gotujeGulasz wieprzowy Na 8 porcji: 1,2 kg mięsa wieprzowego 3 małe cebule 4 łyżki oleju roślinnego 1 słoik warzyw (ok 300g) 1 słoik sosu do spaghetti (ok 300g) 1 garść posiekanej zielonej części pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 kostki rosołowej lub 1 szklanka bulionu sól pieprz rozmaryn 2-3 łyżki mąki Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu(...)strony, do rondelka wrzucamy cebulę- szklimy. Cebulę w rondelki zalewamy bulionem, chwilę mieszamy i dodajemy do garnka z obsmażonym mięsem. Następnie dodajemy warzywa ze słoika i zmiksowany sos do spaghetti (wcześniej usuwamy listek laurowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy posiekanego wcześniej pora. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Przed końcem gotowania dodajemy
peggiwkuchni