spaghetti - 5367 przepisów (strona:132/358)

Makaron z sosem szparagowo-serowym i boczkiem 148

blogu czas rozpocząć sezon na szparagi. Moja pierwsza propozycja to spaghetti w sosie szparagowo-serowym z dodatkiem boczku i suszonych pomidorów. Składniki: 300 g makaronu, np. spaghetti 100 g wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów stary ser do posypania Sos: pęczek szparagów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 1 łyżeczka mąki sól i pieprz 2/4 szklanki słodkiej

Czerwień i błękit
Spaghetti z cebulą 93

Spaghetti alla cipolla. Zaskakujące połączenie, ale jakie pyszne. Warto spróbować. Zamiast bucatini można użyć grube spaghetti, parmezan można zastąpić serem pecorino, tymianek bazylią.  Składniki 350 g makaronu bucatini ( u nas nr 5 ) 2 duże cebule ( lub 4 pory ) posiekany świeży tymianek mielone chili do smaku oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz starty parmezan   Przygotowanie   Cebulę

R'n'G Kitchen
Makaron z sosem cukiniowym 139

Bardzo lubię ten sos, jako zamiennik klasycznego sosu do spaghetti (moje ulubione jest z przepisu Gordona Ramsaya, dostępne na blogu: PRZEPIS ). Niedługo zacznie się sezon na cukinię, z którego warto skorzystać. W takim sosie jest więcej warzyw niż w klasycznym do spaghetti, co a pewno wyjdzie nam na zdrowie.   400g makaronu szpinakowego 500g mięsa mielonego 2 cebule 4 marchewki

Szefowa kuchni
Tofu 117

Tofu pierwszy raz spróbowałam parę lat temu. Byłam wtedy na diecie i szukałam jakieś niskokalorycznej alternatywy dla mięsa mielonego w spaghetti. Po jego spróbowaniu byłam zaskoczona tym, że tak dobrze smakuje. Od tego momentu tofu spożywałam regularnie. Czasami wręcz jadłam częściej tofu niż mięso. Zastępowałam nim mięso mielone w spaghetti, podsmażone dodawałam do gotowanych warzyw lub jadłam w postaci kotletów

wegujemy
SPAGHETTI Z CUKINIĄ I ORZECHAMI 192

makaron z wzajemnością uwielbia cukinię, wiadomo nie... Artykuł SPAGHETTI Z CUKINIĄ I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
SPAGHETTI Z OJCA CHRZESTNEGO- KUCHNIA FILMOWA 151

spaghetti to klasyk kuchni filmowej, pamiętacie jak Pete Clemenza stojąc za kontuarem podaje przepis Michaelowi Corleone? Jeśli nie, to koniecznie musicie obejrzeć Ojca Chrzestnego w reżyserii Coppoli, to film wybitny, w każdym rankingu jest w czołówce, nie ma się co dziwić, to to przecież dzieło wybitne. Wprawdzie Clemenza podawał przepis na 20 mężczyzn, ja natomiast podaję na 5. Cykl KUCHNI(...)soku pomidorowego - chlust czerwonego wytrawnego wina - sól - 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) - 1 cebula (drobno posiekana) - szczypta cukru - 50 ml oliwy z oliwek - 250 g chorizo  - garść makaronu spaghetti na osobę (u mnie bezglutenowy) - parmezan do posypania NA OLIWIE Z OLIWEK podsmaż cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodaj pomidory, sok i koncentrat. Duś kilka minut, w międzyczasie dodaj

Kuchnia bezglutenowa Loli
Swim with me today my dear 150

Przygotowanie : 15 - 20 min Porcja dla : 2 osoby Składniki: 350 g świeżego łososia 8 szt szparagów (4 szt na porcję) 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 50 g (garść) spaghetti z czarnej soji  sól pieprz cytrynowy parę kropli oliwy z oliwek 1/2 cyntryny Salsa: 1/2 pęczka pietruszki 2 garści szpinaku baby 3-4 anchois 5-6 kaparów 1/2 soku(...)gotowania na parze. Cukinie kroimy w plastry, cebulę w krążki i je rozwarstwiamy. Prószymy lekko solą oraz pieprzem. Układamy obok ryby do piekarnika. Do gotującej się wody wrzucamy spaghetti i gotujemy 3-5 min. Odcedzamy. Składniki salsy wrzucamy razem do blendera, miksujemy na gładką masę. Miziamy talerz salsą, na wierzch układamy płat rybki, zwijamy porcję makaronu, układamy warzywa

Lajtkraft food intolerance
Warszawska podróż kulinarna do Włoch w restauracji Presto Pizzerii - Trattoria - dobry sposób na poprawę humoru 151

focacci z oliwią z oliwek oraz grissini z dipem. Jak na włoską restaurację przystało menu jest typowo włoskie. Mamy do wyboru przede wszystkim kilka rodzajów pizzy, dania z makaronu ( Spaghetti Bolognese, Spaghetti Carbonara, Lasagne, Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i pomidorami), włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie

Projekty ze smakiem
Spaghetti i pesto z czosnku niedźwiedziego 139

Zapraszam zatem na wiosenny detoks z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Danie jest proste i bardzo szybkie do przygotowania. Nakład pracy nieporówywalny do efektu jaki zafundujesz swoim kubkom smakowym. Spaghetti smakuje obłędnie. Jedliśmy je już kilka razy z rzędu i już rozglądam się za następną porcją czosnku niedźwiedziego. Pesto, które przygotowałam jest wielofunkcyjne. Składniki na 2 porcje: 250 g makaronu(...)spaghetti 100 g listków czosnku niedźwiedziego 45 orzechów włoskich 5 łyżek oleju kujawskiego słonecznikowego  tłoczonego na zimno 1/3 łyżeczki soli grana padano lub parmezan Wykonanie: listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Oberwać ogonki i pokroić w paski w międzyczassie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu czosnek, orzechy włoskie, olej i sól umieścić w mini rozdrabniaczu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spaghetti bolognese 134

Gęste, pomidorowe, aromatyczne i uzależniające... to dla mnie spaghetti bolognese. Uwielbiam częściowo przygotowywać sos w robocie kuchennym , bo dzięki niemu mięso jest idealnie drobne i wspaniale łączy się z sosem. Składniki 250g mięsa mielonego 1 marchew 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 100ml wody 200ml półwytrawnego wina czerwonego oliwa z oliwek bazylia, pieprz(...)papryk słodka, oregano, tymianek świeża bazylia makaron spaghetti parmezan do posypania (opcjonalnie) Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Usmażone mięso studzimy, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy słodkie pomidory, kilka listów bazylii, wodę i miksujemy/rozdrabniamy aż kawałki mięsa będą malutkie. Sos mięsny wlewamy

Gotowanie i blogowanie
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI WERSJA II 179

taka odmiana...Idzie ku dobremu... :-) Sos jest w wersji bezglutenowej, bez dodatku jakiejkolwiek mąki oraz bez laktozy. Naturalnie zagęszczają go warzywa i odparowana passata. U nas tradycyjnie jest to spaghetti bez spaghetti, preferujemy bowiem krótsze makarony, u mnie więc świderki orkiszowe, ale można użyć dowolny, ulubiony makaron. Ten sos smakuje także sam... Składniki: - 600g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona

Smaczne Zdrowe
Makaron z pesto z buraków 303

szybko”, można kupić już obrane i ugotowane buraki w folii – także będą się nadawały. Makaron z pesto z buraków (4 porcje): 400 g pełnoziarnistego makaronu (świderki, spaghetti) 3 małe lub 2 średnie upieczone lub ugotowane buraki pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki startego parmezanu lub pecorino 2 małe ząbki czosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny 1 niepełna(...)łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g pełnoziarnistego makaronu (świderki, spaghetti) 3 małe lub 2 średnie upieczone lub ugotowane buraki pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki startego parmezanu lub pecorino 2 małe ząbki czosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny

Poezja smaku
Pizza a'la Blue Marine 169

garść rukoli     7 różyczek brokuła     tymianek     oregano       pieprz Sos:      ok 200 ml sosu do spaghetti Drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 1/3 szklanki letniej wody (woda nie może być gorąca), dodajemy cukier, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Mąkę przesiewamy(...)wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Sos do spaghetti blendujemy i podgrzewamy aby odparować nadmiar wody (ok 10 minut). Odstawiamy.  Brokuła myjemy i gotujemy na parze przez około 5 minut. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (grubość

peggiwkuchni
Spaghetti w sosie pomidorowym z groszkiem 152

Teraz jest spory wybór makaronów i możemy wybierać według kształtu, koloru lub użytej mąki. Dzięki temu też możemy eksperymentować w kuchni przygotowując z nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego

Ala piecze i gotuje
Gulasz wieprzowy 108

Gulasz wieprzowy Na 8 porcji: 1,2 kg mięsa wieprzowego 3 małe cebule 4 łyżki oleju roślinnego 1 słoik warzyw (ok 300g) 1 słoik sosu do spaghetti (ok 300g) 1 garść posiekanej zielonej części pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 kostki rosołowej lub 1 szklanka bulionu sól pieprz rozmaryn 2-3 łyżki mąki Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu(...)strony, do rondelka wrzucamy cebulę- szklimy. Cebulę w rondelki zalewamy bulionem, chwilę mieszamy i dodajemy do garnka z obsmażonym mięsem. Następnie dodajemy warzywa ze słoika i zmiksowany sos do spaghetti (wcześniej usuwamy listek laurowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy posiekanego wcześniej pora. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Przed końcem gotowania dodajemy

peggiwkuchni