słoik - 12348 przepisów (strona:70/824)

Kiszone rzodkiewki 148

smakuje jak najlepsza lemoniada. Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1/2 l wody 1/2 łyżki soli niejodowanej gałązki koperku 1 ząbek czosnku Wykonanie: zagotować wodę z solą. Odstawić do przestudzenia. Wyparzyć słoik rzodkiewki umyć, obciąć ogonki z zielonymi listkami. Ogonki - korzonki pozostawiłam, są bardzo praktyczne do wyławiania ukiszonych rzodkiewek na dnie słoja ułożyć koperek i czosnek, następnie ciasno układać przygotowane rzodkiewki. Przykryć(...)gałązką koperku i zalać przestudzoną solanką tak, by przykryła rzodkiewki. Zakręcicć słoik i odstawić w ciepłe miesce na kilka dni. Słoik ustawić na talerzyku, bo pełny słoik może "kipieć". Odbarwione rzodkiewki to znak, że są ukiszone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie po wiejsku. 171

zagotować i zostawić do wystudzenia. Śledzie namoczyć w mleku, przez około godzinę. Następnie pokroić na kawałki,  Cebulę pokroić w pióra, a marchewkę i ogórka w cienkie plastry. W słoiku układać warstwami ,warzywa, śledzie, warzywa itd. Na końcu muszą być warzywa.Tak przygotowane słoiki zalać zimną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju.Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki.Po kilku dniach(...)gotowe. Z tych składników zrobiłam dwa słoiki.Jeden litrowy, a drugi 0,5 litra

Agusiowe smakołyki
Cytrynki z imbirem do herbaty i deserów 274

Zainspirowana zakupem takich cytrynek z imbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast kupne to 230 gramów - to na pewno taniej. Smakiem zawartość słoika specjalnie nie odbiega. Jedynie cytrynki nie wyglądają tak ładnie, jak te zakupione w sklepie. No i moje nie są z alkoholem, więc trzeba(...)cytrynek Posłodziłam brązowym cukrem, dodałam miód i całość zalałam wodą Wstawiłam na ogień i gdy woda zaczęła bąblować, zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 20 minut Przelałam do półlitrowego słoika, odstawiłam do wystygnięcia, zakręciłam pokrywkę i włożyłam do lodówki Herbata rooibos z takimi cytrynami - miód w buzi :) Smakuje tak samo, jak z tymi kupnymi, więc po co przepłacać? ;) Mój słoik

Szczęśliwa kuchnia
Cytrynki z imbirem do herbaty i deserów 274

Zainspirowana zakupem takich cytrynek z imbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast kupne to 230 gramów - to na pewno taniej. Smakiem zawartość słoika specjalnie nie odbiega. Jedynie cytrynki nie wyglądają tak ładnie, jak te zakupione w sklepie. No i moje nie są z alkoholem, więc trzeba(...)cytrynek Posłodziłam brązowym cukrem, dodałam miód i całość zalałam wodą Wstawiłam na ogień i gdy woda zaczęła bąblować, zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 20 minut Przelałam do półlitrowego słoika, odstawiłam do wystygnięcia, zakręciłam pokrywkę i włożyłam do lodówki Herbata rooibos z takimi cytrynami - miód w buzi :) Smakuje tak samo, jak z tymi kupnymi, więc po co przepłacać? ;) Mój słoik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Syrop z pędów sosony 151

młodych, świeżo zebranych pędów sosny 1,5 kg cukru Przygotowanie: Po oczyszczeniu pędy układamy czystym, wyparzonym słoju 3 centymetrową warstwę pędów przesypujemy 2 łyżkami cukru. I tak na przemian. Słoik odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 4 tygodnie, pędy muszą w tym czasie puści  jak najwięcej soku, możemy ten czas wydłużyć do 6 tygodni. Co kilka(...)mieszamy drewnianą łyżką zawartość słoika. Po 4-6 tygodniach gotowy syrop z pędów sosny przelewamy do czystego dzbanka, słoika lub bezpośrednio mniejszych słoików przecedzając go przez gazę, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Syropu z pędów sosny nie pasteryzujemy, tak przygotowany będzie w sam raz na jesienno - zimowe przeziębienia. Zawarte w nich sole mineralne, węglowodany i witamina C pomogą

Życie zaczyna się w kuchni
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 125

naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu 1 ostra papryczka chilli 10-12g kopru 1-2 ząbki czosnku 3-4 ziarna(...)ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki moczymy, najlepiej kilka godzin (dwukrotnie zmieniając wodę). Krok 2. Do słoika, najpierw, wkładamy przyprawy : koper, ziele angielskie, czosnek, pokrojoną w kawałeczki papryczkę chili.  Krok 3. Ogórki kroimy wzdłuż  na cztery części - układamy w słoiku. Krok 4. Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozpuszczamy sól, roztwór zagotowujemy, wlewamy ocet - gorącą marynatą zalewamy zawartość słoja

Moja Książka Kucharska
OGORKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ 106

cukru  2 łyżki miodu 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej. 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy) 1 łyżeczka kurkumy dodatkowo do każdego słoika: liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu kolorowego lub czarnego  PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (zardzewiałe lub uszkodzone zakrętki bezwzględnie(...)usuwamy i zastępujemy je nowymi). Krok 2. Ogórki myjemy i kroimy w plastry. Krok 3. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz  pieprz ziarnisty. Ciasno układamy ogórki. Krok 4. Przygotowujemy zaprawę : podane składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Gorącym roztworem zalewamy ogórki, mocno zakręcamy. Krok 5. Pasteryzacja: - w garnku z wodą : 10 minut od chwili zawrzenia wody

Moja Książka Kucharska
PRZECIER POMIDOROWY 135

części, wrzucamy do garnka z grubym dnem i krótko rozgotowujemy. Krok 3. Pomidory przecieramy przez perlonowe sito, dodajemy sól oraz cukier. Krok 4. Gorący przecier wkładamy do czystych słoików (słoiki powinny być jeszcze gorące po wyparzaniu), zakręcamy na pół obrotu. Krok 5. Pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15-20 minut w 85 stopniach, słoiki wyjmujemy, dokręcamy, odstawiamy na czystej(...)ściereczce do góry dnem. Gdy słoiki z przecierem ostygną , przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce i tak przechowujemy. Smacznego

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO OBIADU ( NA ZIME) 173

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW A wię, przepis na tą sałatkę dostałam wiele lat temu od pewnej mojej znajomej, a tak naprawdę od jej mamy, której sałatka wg. tego właśnie przepisu baaardzo mi posmakowała. I tak przez kilka kolejnych lat, przepis leżał sobie zapomniany w szufladzie i czekał.... do teraz... :)   Moi Mili, oto przekazuję Wam ten właśnie przepis(...)laurowy.  Poszatkowaną kapustę gotujemy z niewielką ilością kwasku cytrynowego - ma być średnio twarda. Odcedzamy, wlewamy zalewę i gotujemy jeszcze przez 20 minut.  Gorącą kapustę nakładamy do czystych słoików (razem z sokiem), szczelnie zakręcamy.  Ja pasteryzuję na drugi dzień w piekarniku - w 80 stopniach, czasu Wam niestety nie podam, ponieważ jakoś zawsze " na oko" to robię, wybaczcie

Moja Książka Kucharska
Błyskawiczny bigos z szybkowaru z kiełbasą słoikową. 192

gotuje.Dzisiaj mam propozycję nietypowego może bigosu bo z kiełbasą słoikową SPICHLERZ RUSIECKI . Nadmienię tylko że  kiełbasa czyli mielonka bardzo przypomina mi smak dzieciństwa, często babcia robiła taką do słoików, była pyszna. Do bigosu użyłam również pysznej kapusty od firmy Orzech . Mam nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty(...)marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki  kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki   1 duża cebula   2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka kopiasta ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii   kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 pokruszony listek laurowy  szybkowar Kapustę kiszoną przelewamy wodą na durszlaku. Następnie przekładamy do szybkowaru

Sama słodycz i szczypta chili
Marynowane grzybki 120

piórka mała marchewka pokrojona w grube plasterki zalewa: litr wody szklanka octu czubata łyżka soli kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik 2-3 średnie słoiki – wyparzone   Jak przygotować grzybki marynowane? Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę mieszając wodę, ocet, przyprawy(...)sól. Zagotowujemy zalewę. W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Wegański słoik śniadaniowy z jogurtem i borówkami 300

Dzięki zawartości kwasów omega-3 w siemieniu lnianym poprawimy pracę naszego mózgu i serca oraz ukoimy przewód pokarmowy a dynia pozwoli utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. Wegański słoik śniadaniowy z jogurtem i borówkami Drukuj Porcje: 1 porcja, słoik ok. 350ml Czas przygotowania: 10 - 15 minut Składniki: 2 łyżeczki jagód goji 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich 2 łyżki(...)miseczki. Jak trochę ostygną dodaję do nich siemię lniane, jagody goji, starte jabłko, marchew i mieszam. 4 Gęsty jogurt kokosowy miksuję z 1 łyżką miodu. 5 Układam warstwami w słoiku: warstwa "muesli", jogurt, borówki i tak do wypełnienia słoika. 6 Na wierzch kładę kilka mrożonych malin i borówek. 7 Smacznego

Book of spells
Najlepszy domowy zakwas na żurek 143

wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda, nie powinien kosztować aż tyle. Jest też kiszonką, która się nie psuje. Do ogórków w słoiku nie dodajemy przecież konserwantu. Jeśli umyjemy słoik to nic nam nie spleśnieje, więc jeśli producent nie jest w stanie zapewnić warunków, żeby mu żurek nie pleśniał i musi walić sorbitan(...)wody kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na ćwiartki 2 listki laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu łyżka soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie) umyty i wyparzony słoik gaza lub lniana ściereczka + gumka recepturka   Jak przygotować domowy zakwas na żurek lub żur wielkanocny?   Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i przykrywamy gazą, którą mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe

Ugotowane pozamiatane