gotować przez 30 minut. Przełożyć na sito i spłukać zimną wodą. W drugim garnku zagotować wodę z cukrem, pokrojoną cebulą i przyprawami, dodać ocet i zagotować. Przygotowane słoiki napełnić grzybkami. Gorącą marynatą zalać grzyby, zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować Przykryć pokrywką(...)gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego
Gosia gotujedodałam cytrynę oraz miód - składniki, które również wspierają naszą odporność i są niezastąpione podczas przeziębienia. Więcej informacji o owcach bzu czarnego już wkrótce w oddzielnym artykule... Składniki: 1 słoik owoców bzu czarnego ( ok. 1,35 l) 1 szklanka wody 1 cytryna (skórka + sok) 2 łyżki miodu Wykonanie: Owoce czarnego bzu obrywamy z gałązek, np. za pomocą widelca(...)możemy dodać jeszcze miodu, ale zbyt słodki sok też nie jest dobry bo to ma być lekarstwo, a nie napój! Gorący sok rozlewamy przez sitko, do umytych i wyparzonych słoików/butelek. Mocno zakręcamy i stawiamy słoiki dnem do góry, do momentu, aż wystygną. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Rada: Najczęściej umyte i osuszone słoiki wyparzam w piekarniku nagrzanym do 100 stopni
Kuchnia MagdaLenyzyskał tytuł produktu tradycyjnego. Zapewne receptura mojego paprykarza odbiega od oryginału wymyślonego przez Wojciecha Jakackiego w 1965 roku, ale taki smak w zupełności zadowala moje kubki smakowe;) Słoiki z paprykarzem można zapasteryzować, taka konserwa przyda się na później, np. podczas wyjazdów. Słyszałam, że kiedyś to dopiero był paprykarz, a te dzisiejsze konserwy to już nie ten smak(...)dawniejszych czasów smakował tak pysznie, jak ten co sama robię?;) Składniki (na 6 słoików po 200ml): 2 wędzone makrele (ok 600g) 100g ryżu (białego lub jaśminowego) 2 cebule (ok 300g) 2 marchwi (ok 200g) 1 czerwona papryka (ok 100g) 1 nieduża papryczka chili 1 op. (500ml) przecieru pomidorowego 3-4 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu
Obiad gotowyBuraczki tarte są bardzo łatwe w przygotowaniu a można je wykorzystać na wiele sposobów. Można je od razu prosto ze słoika podać na zimno jako dodatek do obiadu albo zrobić na ciepło wersję zasmażaną . Do buraczków można dodać dodatki jakie lubimy np. chrzan, jabłko czy cebulkę. Tarte buraczki można wykorzystać także do przygotowania barszczu. Buraczki można zetrzeć na pure(...)wiórki w zależności od tego jakie lubimy i do czego zamierzamy ich użyć. Doprawiamy cukrem i octem wedle własnego smaku, po otwarciu słoika można jej jeszcze dosmaczyć. składniki: ok 4 kg czerwonych buraków ok 1/3 szklanki octu 10 % ok 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka soli kamiennej Buraczki dokładnie umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Jeśli wybieramy opcję pieczoną należy
Monia miesza i gotujeprzekroić na pól i oczyścić z ziaren. Pokroić w cienkie paseczki przełożyć do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do papryki. Wymieszać warzywa i napełnić wcześniej przygotowane słoiki. W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy i zalać gorącą warzywa w słoikach. Szczelnie zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików(...)zagotować i pasteryzować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Już po tygodniu papryka smakuje wybornie...Smacznego
Gosia gotujejednej cytryny Wykonanie : Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gruszki obieramy, myjemy i kroimy na 4. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Słoiki napełniamy gruszkami i zalewamy syropem. Dobrze zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Od zagotowania wody gotujemy(...)przykryciem około 25 minut. Słoiki wyciągamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikwasu foliowego i prowitaminy D2. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu,niszczą komórki nowotworowe.Są źródłem białka witamin i soli mineralnych. Dzisiaj propozycja boczniaków alla ryby po grecku do słoików. Pyszna potrawa, można ją jeść na ciepło i na zimno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 kg ładnych boczniaków 9 cebul 1 kg marchewki 2 łyżki domowej vegety 1 łyżka(...)smaku solą lub pieprzem.Wszystko dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 10 minut. Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, następnie przekładamy boczniaki z marchewką i zakręcamy słoik. Dno garnka wykładamy ściereczką, następnie wkładamy słoiki i zalewamy ciepła wodą do 3/4 wysokości słoika. Od zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około 25 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowania: W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut, dodać miód, rozmieszać i zdjąć z gazu. Na dno każdego słoika wrzucić po plasterku cebuli i napełnić grzybkami. Gorącą marynatą zalać grzyby. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości(...)słoików i zagotować Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Po 2 tygodniach smakują wybornie...Smacznego
Gosia gotujeuwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa(...)laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler
Gosia gotujeOstatnio kupiłam w dobrej cenie sporą ilość papryki i żeby się nie zmarnowała postanowiłam ją zaprawić by móc zimą po nią sięgnąć. Domownikom bardzo zasmakowała. Wyszło mi 9 słoików. Składniki: 5 kg czerwonej papryki Zalewa: 4 szkl wody 1 szkl octu 10% 1 szkl cukru 1 łyżka soli pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne(...)pokroić w plasterki. Do wyparzonych słoików poukładać paprykę, włożyć pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalewę zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików. Zakręcić i pasteryzować 10 minut. Za pasteryzowane słoiki ułożyć do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego ostygnięcia
Motylkowa Kuchniaróżne syropy na odporność, jednak ja jestem zwolenniczką domowych, babcinych sposobów. A Wy jakie macie sposoby na odporność? Składniki: * 2 cytryny * pół korzenia imbiru * około 200 ml miodu płynnego * słoik 300 ml Wykonanie: Cytryny i imbir pokroić na plasterki. W słoiku układać plasterki cytryny a pomiędzy nimi plasterki imbiru. Zalać wszystko miodem (słoik musi być zapełniony miodem). Słoik zakręcić
Zrób to smacznieziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 łyżeczki gorczycy Dodatkowo: oliwa Warzywa umyć i pokroić, ogórki i marchew w plastry, paprykę i cebulę w paski. Do przygotowanych słoików układać ciasno warzywa. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy. Zagotować, wsypać cukier i mieszać, aż ten się rozpuści. Tak przygotowaną marynatę przecedzić przez sito, dodać miód, rozmieszać(...)zalać warzywa w słoikach, na wierzch każdego słoika wlać po łyżeczce oliwy, zakręcić. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody
Gosia gotujemagazynów „Kuchnia” był dodatek o przetworach – było tam kilka wersji ajvaru, wybrałam ten. Nie powiem, czasu to trochę zabiera, pół soboty na krojeniu, gotowaniu, przecieraniu, wyparzaniu słoików – ale to taka forma medytacji… polecam na odstresowanie się. A zimą na pewno każdy chętnie sięgnie po taki słoik z zamkniętymi smakami z końca lata. Domowy ajvar(...)pastą z papryczek i czosnku. W garnku rozgrzać oliwę, przełożyć warzywa i na wolnym ogniu gotować ok 30 minut. Dodać sól, dwa rodzaje octu i gotować kolejne 15 minut. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć ( razem z nakrętkami) wrzątkiem. Wytrzeć do sucha. Gorący ajvar przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić przykrywkami do dołu do ostygnięcia. 3.5.3226 The post Domowy ajvar appeared
Cooking for Emilyspirytusu 95% 250g cukru 750ml wody Sposób przygotowania Cytryny dokładnie myjemy i obieramy ze skórki starając się, by na skórce zostało jak najmniej białej części. Skórki wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. tydzień, wstrząsając słoikiem raz dziennie. Po upływie tygodnia przygotowujemy nasze Limoncello. Do słoika o pojemności minimum 1,3l wlewamy(...)wodę o temperaturze pokojowej i dokładnie rozpuszczamy w niej cukier. Następnie do słoika, używając sitka, przelewamy nasz cytrynowy spirytus. Wszystko razem mieszamy. Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/limoncello/ Artykuł Limoncello pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki curry 1 łyżka ziaren gorczycy Sposób przygotowania: Ogórki umyć i pokroić w długie plastry ok. 1 centymetrowe, paprykę w paski. Do wyparzonych słoików ułożyć bardzo ciasno plastry ogórków i papryki, Powtykać między warzywa marchewki. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut. Gorącą(...)marynatą zalać ogórki. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego
Gosia gotuje