jedna z najciekawszych książek na mojej półce obok Sztuki fermentacji Sandora Katza oraz Kiszonek i fermentacji Aleksandra Barona o tym, co można włożyć do słoika i zatrzymać na zimę. O tyle inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze(...)nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką
GRUBY WAŁEKmomentu ,aż woda się wchłonie . Miskę z mięsem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki . Drugiego dnia , karczek , ponownie mieszamy , a następnie ubijamy w wyparzonych słoikach , tak żeby pozbyć się powietrza . Od góry słoika pozostawiamy przynajmniej 2 cm wolnej przestrzeni , między mięsem , a zakrętką . Słoiki zakręcamy i wkładamy do piekarnika , nastawionego na 100 C , pieczemy około(...)godziny . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , a mięso pozostawiamy do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku . Ostudzone słoiki przenosimy do lodówki i po upływie doby, możemy przystąpić do konsumpcji . Tak przygotowane słoje z mięsem w lodówce, mogą spokojnie stać około 2 miesięcy . Karczek , zyskuje z upływem czasu na smaku . Poza lodówką nigdy nie próbowałam ich przechowywać . Smacznego Post Słoikowy , czosnkowy , karczek
Ogrodnik w podróżyzachowanej kolejności dodawania składników ma jedną ogromną wadę – lubi się rozwarstwiać. Przed użyciem trzeba butelką z nim bardzo mocno wstrząsnąć. Najgorszy z możliwych sposobów to użycie słoika. Osobiście nigdy nie potrafiłam zrozumieć osób trzepiących wszelkie winegrety w słoiku, bo to narzędzie w żaden sposób nie zdaje egzaminu – sos trzepany w słoiku jak w barowym shakerze zawsze się rozwarstwia, nigdy(...)jest gładki, a ubijany bez dostępu powietrza jest rzadki i byle jaki. Wylany na sałatę wygląda smętnie i mało elegancko. Nie jestem kulinarnym ortodoksem, ale błagam – tylko nie słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. Ja tego sosu używam w jeszcze jednym celu poza sałatkami – świetnie się sprawdza jako marynata do piersi kurczaka. Mocny
Karo in the KitchenKolejna domowa kiełbasa ze słoika tym razem z mięsa indyczego. Dla mnie jest to taki przysmak,kruchy i delikatny,doskonały na kanapki. Zrobiłam w małych słoiczkach,takich na jeden raz,na jedno śniadanie lub kolację dla mojej trzyosobowej rodziny. 800 g udźca z indyka (czystego mięsa bez skóry i kości) 800 g filetu z piersi indyka 1,5 łyżeczki soli(...)miski przełożyć zmielone mięso i kostki filetu,dodać wszystkie przyprawy,żelatynę i wodę. Wymieszać wszystko dokładnie. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wyparzone słoiki napełnić masą mięsną,zakręcić i pasteryzować przez 1 godzinę. Słoiki pozostawić do wystygnięcia po czym ponownie pasteryzować przez 45 minut. Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy
Kolorowa kuchnia ElkiKolejny domowy wyrób czyli smaczna,pachnąca bez żadnych dodatków,naturalna wędlina na kanapki. Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy,ale uwierzcie mi kiedy otworzycie jeden sięgniecie po następny. Tej mielonce nie można się oprzeć. 1,3 kg łopatki wieprzowej 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka majeranku(...)żelatynę,wlać wodę i dokładnie wymieszać i wyrobić masę mięsną. Miskę z mięsem szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie przygotować słoiki i nakrętki które trzeba starannie umyć i wyparzyć. Słoiki napełnić masą mięsną,dobrze ugnieść i zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 1 godzinę,pozostawić do wystygnięcia i ponownie pasteryzować przez 40 minut
Kolorowa kuchnia Elkiwiele, jednak ja zdecydowałam się na ten pochodzący z gorącego, afrykańskiego wybrzeża. Dokładnie z Maroka. Marynowane cytryny pachnące cynamonem się Państwu kłaniają! :D Słońca coraz więcej, to i w słoikach żółto się robi! Potrzebujesz: Na 1 duży słoik 3 całe, umyte i wyszorowane cytryny sok z 1/2 cytryny 3 kopiaste łyżki soli 2 laski cynamonu 3 liście laurowe pieprz czarny(...)odetnij końcówki i uważaj, żeby nie przepołowić cytryn! 2. Nacięcia dokładnie wypełnij solą ( ok. 1 łyżka na cytrynę) i kilkoma ziarnami pieprzu. 3. Tak przygotowane cytryny ułóż ciasno w słoiku. 4. Dodaj cynamon, liście laurowe i sok z połowy cytryny. 5. Całość zalej wrzątkiem i mocno zakręć słoik. Cytryny powinny marynować się minimum 3- 4 tygodnie. Są wspaniałym wzbogaceniem smaku
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSezon słoikowy trwa i wspólnie z mamą w tym roku włożyłyśmy ponad 20 słoików papryki. W tym roku udało nam się dostać ją w różnych kolorach więc prócz podniebienia cieszy również oczy. Idealnie pasuje do kanapki z pasztetem, zapiekanki makaronowej czy jako dodatek do zupy gulaszowej. 1 łyżka soli 1 szklanka cukru (niepełna) 1 szklanka octu 3 szklanki wody(...)gotujemy. Wcześniej należy obrać i pokroić paprykę w plastry i najlepiej chwilę sparzyć we wrzątku, żeby pozbyć się goryczy i lekko ją zwiotczyć. Wtedy lepiej układa się w słoikach. Następnie paprykę w słoikach zalewamy i zakręcamy. Weki gotujemy w garnku kilka minut by się domknęły. Ilość słoików jakie uda nam się wypełnić tą porcją zalewy, zależy od tego jak ciasno
Emskie Smakiuwielbiają. Smak delikatny, lekko słodko – kwaśny. Małe ogórki pokroić na cienkie podłużne paski. Jeśli macie duże do obrać i pokroić również w podłużne cienkie kawałki. Na dno słoika położyć liść pietruszki i liść selera. Do słoika ciasno włożyć ogórki, włożyć kawałek marchewki i plaster małej cebulki. Zalewa – do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować(...)zalać ogórki. Cukier musi się rozpuścić. Wstawić słoiki do garnka w którym dno jest wyłożone szmatką. Wlać wody do 1/2 wysokości, gotować ogórki 5 minut od zagotowania się wody. Wstawić słoiki do piwnicy, polecam są pyszne. Dziękuję
Kuchnia PokoleńWłaściwie nie wiem z jakiej części świata może pochodzić takie śniadanko w słoiku (przypominam, że zadanie tego tygodnia, to śniadania świata ). Na pewno jest ogólnie bardzo światowe, bo owsiankę uwielbiają Brytyjczycy, chia to szałwia hiszpańska, orzechy są włoskie, rodzynki z Turcji, a miód ze wschodniego Mazowsza... ;) Danie jest z rodzaju "overnight" (chwilowo zabrakło mi polskiego słowa) - zarówno płatki owsiane(...)pozostawia do rana. Nie trzeba nic gotować, pilnować - można spokojnie iść spać, a po obudzeniu delektować się pysznym i zdrowym śniadaniem. Ilość składników należy oczywiście dostosować do wielkości słoika, który chcemy wypełnić. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych sok jabłkowy (najlepiej świeży, mętny) 1 łyżka nasion chia około 150 ml naturalnego jogurtu kremowego plaster jabłka 5 orzechów włoskich 10 rodzynek
zadanie-gotowanieżuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych i wyparzonych narzędzi. Jeśli będziecie o tym pamiętać –nic się nie popsuje, nie zgnije i nie spleśnieje. Mąkę wsypujemy do słoika, wlewamy(...)wodę, wrzucamy czosnek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy ją gumką– zakwas musi oddychać, bakterie kwasu mlekowego do pracy potrzebują powietrza. Odstawiamy go w ciepłe, przewiewne miejsce. W składnikach zakwasu zobaczycie dwie możliwości – albo użycie samej mąki, albo użycie mąki i otrąb lub płatków. Zakwas z otrębami będzie bardziej gęsty, lekko ciemniejszy i kremowy, bardziej
Karo in the KitchenSmażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest(...)wrażliwy, na punkcie ości , jak ja to nie znajdzie w nich nic i to jest wspaniałe w tej potrawie . Dodatkowy atut to fakt ,że dają się przechować w zamkniętym słoiku nawet do miesiąca – koniecznie zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są Składniki : 1 kg śledzi 5 dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka
Ogrodnik w podróżyogórków . Dość pikantne, dzięki wyraźnej nucie czarnego pieprzu i bardzo aromatyczne z powodu sporego ładunku czosnku . Generalnie czadowe kawałki na kanapki , koreczki i inne przekąseczki Składniki na około 5 słoików 0,5 l : 2 kg dużych , ale jeszcze zielonych ,ogórków 3 małe główki czosnku 4-5 łyżeczek ziaren pieprzu 4-5 łyżeczek gorczycy białej 4-5 kawałków chrzanu , około(...)słoik zalewa : 1,5 l wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli Ogórki moczymy przez godzinę , lub dwie w zimnej wodzie , żeby nabrały jędrności . Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w cienkie, kanapkowe plastry ( jak na zdjęciu ) razem ze skórką . Do każdego, wyparzonego , słoika ,wsypujemy łyżeczkę ziaren pieprzu , dwa krążki z główki czosnku , pociętej
Ogrodnik w podróżysyropu cukrowego. Dżem to owoce przygotowane z cukrem i dodatkiem pektyny. Marmolada to nazwa używana w Europie i Wielkiej Brytanii na określenie przetworów z owoców cytrusowych (np. marmolada pomarańczowa ). Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 120-140⁰C wystarczy im 10 minut(...)Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Truskawki odszypułkowujemy, następnie dokładnie myjemy i kroimy je na mniejsze kawałki. Garść truskawek wkładamy do blendera
Karo in the KitchenOwoce polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i mieszamy z cukrem. Wyłuskujemy do nich ziarna z przekrojonej laski wanilii. Zostawiamy je na 30-40 minut żeby puściły trochę soku. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 120-140⁰C wystarczy im 10 minut(...)Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Rondel z owocami stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy całość do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Gotujemy
Karo in the KitchenPrzetwory domowe, kto je robi w obecnych czasach, gdzie wszystko można kupić. Ale czy te kupne są porównywalne z domowymi, czy wiemy co jest zamknięte w słoiku, czy opis faktycznie zgadza się z jego zawartością? My robimy przetwory, bo chcemy wiedzieć co jemy. Nie robimy hurtowe ilości, które zalegają potem w szafkach, ale urozmaicone po kilka słoiczków o różnych smakach(...)deserów, ale można nimi słodzić również herbatę, szczególnie pitą w zimowe, chłodne wieczory.. Polecam też przepis na maliny w syropie Przepis na truskawki w syropie karmelowym. Na 4 słoiki 300 ml. Truskawki 1 l wody 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki pokruszonego karmelu Przygotowanie: Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do słoików do ¾ wysokości. Wodę podgrzewamy, dodajemy cukier i karmel, gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię