roku przerabiam ogromne ilości owoców, zamykam w słoiki, mrożę i kombinuję na różne sposoby. Warzywa w słoikach? Od tego to ja trzymałam się z daleka. Dlaczego? Tak jakoś. Żyję zgodnie z myślą, że skoro czegoś nie czuję, wiem, że przyjdzie czas, że się odważę i przełamię lody. Tak było z ogórkami. Bałam się, nigdy nie robiłam, mamy już nie mogłam(...)zapytać jak robiła swoje przepyszne ogórki, poza tym jeszcze pasteryzowanie. Nom, gotowanie słoików przerażało mnie. W internecie z każdej strony wyskakiwały ogórki małosolne. A ja? Ja nawet nie wiem czy takowe jadłam. Choć jak teraz tak sobie myślę, to jak żyła mama w okresie letnim zawsze stał jakiś słoik przykryty spodkiem. Czyżby to były małosolne? Pewnie
Blondynka Gotujemniej dojrzałe i dobrej jakości. Najlepsze będą owoce z ekologicznych upraw, bo nie są przed sprzedażą pokrywane sztucznym woskiem, który i tak musielibyśmy usunąć. Składniki (porcja na 4 słoiki półlitrowe): 12 średniej wielkości cytryn ok. 3 szklanek świeżo wyciśniętego soku cytrynowego 16 łyżek soli (używam morskiej) Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. W tym czasie(...)przestygły. Każdą cytrynę rozkroić wzdłuż na ćwiartki, ale tak, by pozostały one ze sobą połączone. Do środka każdej wsypać łyżkę soli. Po łyżce soli wsypać też na dno każdego słoika, potem włożyć do nich cytryny (w każdym zmieszczą się trzy) i wlać tyle świeżo wyciśniętego soku cytrynowego, by przykrył owoce. Do każdego słoika możecie dodać też przyprawy, które wzbogacą smak
W SMAKJeżeli lubicie leczo przedstawiamy Wam pomysł na leczo z warzywami zamknięte w słoikach, które będzie idealne na zimowe wieczory Składniki: - 1 kg fasolki szparagowej żółtej - 2 kg papryki białej/czerwonej - 2 cebule - 1 kg pomidorów - 1 kg cukini - sól, pieprz, słodka papryka - 1 łyżka masła Składniki na 7 słoików o pojemności 0,7l. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)miękkie to dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki którą wcześniej osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na koniec leczo doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Leczo przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni przez 20 minut. Jak słoiki trochę ostygną przekładamy na ściereczkę do góry dnem i czekamy jak ostygną. Potem słoiki odwracamy
Kuchenne WariacjePierwsza porcja przecierów zrobiona, będzie co jeść w zimie ;D Składniki (na ok. 10 średnich słoików): - 4 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) - 10 łyżek oleju rzepakowego - kilka ząbków czosnku, kilka cebul (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku, łyżeczka cukru, kilka łyżek bazylii, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, w dowolnych proporcjach, kilka szczypt chili cayenne Pomidory umyć, pokroić na duże(...)Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem ok. 30 min (aż sos się zagęści). Kilka minut przed końcem dodać przyprawy, wymieszać. Sos dokładnie zblendować. Do umytych słoików rozlać przecier, dokładnie zakręcić. Do dużego garnka wlać wodę na ok. 1/2 wysokości słoika. Podgrzać wodę, włożyć słoiki (można pod spód włożyć ścierkę, żeby słoiki się nie pobiły). Gotować na dużym ogniu
Corner With Recipespapryczki chili 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki rumu 0,5 kg cukru* 20 g pektyny* sok z połowy cytryny* * trzy ostatnie składniki można zamienić na cukier żelujący Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 2. Wiśnie przełożyć(...)rozpuszczenia. 5. Następnie dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 6. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min. Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób
Domowa Cookierenka Aginieeee? Nie tylko za to, że są wakacje i jest ciepło (czasami za ciepło...), ale też za ogromną dostępność warzyw i owoców. Postanowiłam, więc zapakować lato do słoika, żeby w zimie też było czym się cieszyć :D Składniki: Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 0.5 szklanki cukru 1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów(...)jednego słoika 0.9l: 2 ząbki czosnku pół łyżeczki gorczycy pół łyżeczki pieprzu kolorowego lub czarnego pół łyżeczki ziela angielskiego 2 liście laurowe Cukinię kroimy w plasterki i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy czosnek, gorczycę,pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Składniki na zalewę natomiast, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewą, zalewamy cukinię
Czerwona Porzeczkaproporcji 1:1. Składniki: 2 kg wiśni około 1,5 l wody 6-8 łyżek ksylitolu lub cukru Wykonanie: wiśnie umyj, wydryluj i napełnij wyparzone i wytarte do sucha słoiki w międzyczasie zagotuj wodę z ksylitolem ułożone w słoikach wiśnie zalej gorącym syropem i zakręć wytartymi do sucha nakrętkami słoiki ustaw w dużym garnku wyłożonym papierowym ręcznikiem i nalej wody(...)temperaturze zbliżonej do zawartości słoika do wysokości 3/4 jego wysokości Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na ledwie pyrkajacym pasteryzuj 20 minut. Gdy przestygną wyjmij słoiki z gara. Przechowuj w chłodnym miejscu, w spiżarni lub najlepiej w piwnicy. Udanych przetworów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cukiereczkiem , która ma zawsze świetne przepisy. Bez zastanowienia podwoiłam od razu porcję i to był strzał w dziesiątkę, bo sałatka jest wspaniała! (nie wytrzymałam przecież i otworzyłam jeden słoik :P ) Zachęcam Was bardzo- na pewno nie pożałujecie ;) Składniki: Na sałatkę: 1,5kg cukinii 0,5kg marchewki 4 cebule liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty sól Zalewa: 4,5 szklanki(...)oczkach. W garnku umieszczamy składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy marchewkę i gotujemy 10 minut, kolejno dodajemy cukinię z cebulą i gotujemy jeszcze 3 minuty. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, 2-3 ziela angielskie i 2-3 ziarna pieprzu. Gorące warzywa przekładamy do słoików, dopełniamy zalewą. W oryginale autorka przepisu podaje, że nie ma konieczności pasteryzowania, wystarczy
Czerwona Porzeczkamojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam! Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l. 2 szklanki umytych i obranych owoców 6-7 łyżek cukru przegotowana, gorąca(...)woda Do słoika wkładamy porzeczki, zasypujemy cukrem i dolewamy wodę, zostawiając tak mniej więcej 3-4 cm wolnego miejsca. Słoik zakręcamy wyparzoną, suchą pokrywką. Wkładamy do garnka wypełnionego gorącą wodą (najlepiej wyłożyć go ściereczką), zagotowujemy, pasteryzujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe
Rozpustne gotowaniepracuję nie miałam czasu żeby zrobić wszystko za jednym zamachem dlatego robienie dżemu rozłożyłam na kilka dni. I dnia wieczorem odszypułkowałam porzeczki, opłukałam, odsączyłam. Do dużego 2 litrowego słoika wsypywałam na przemian warstwę porzeczek i cukru. Rano porzeczki puściły sok jednak dopiero wieczorem miałam czas na smażenie. Ja użyłam dużej patelni, przesypałam zawartość słoika i smażyłam(...)odrobinę soku z cytryny. Dnia drugiego z rana jeszcze przed pracą smażyłam przez godzinę. Dżem zmniejszył swoją objętość i stał się bardziej gęsty. Dnia 3 przygotowałam 4 słoiki każdy po około 250 ml. Pojemności. Sparzyłam słoiki oraz nakrętki, wysuszyłam. Dżem doprawiłam startą skórką z cytryny i cukrem pudrem, Podsmażyłam. Gorący dżem przełożyłam do słoików, dobrze dokręciłam
apetytnapieczenielodówce galon najświeższej, naturalnie ukiszonej kapusty, którą mogę wykorzystać go do innych potraw, ale mogę nią również obdarować innych. Domowa kapusta kiszona z kminkiem Składniki (na 1 litrowy słoik): 1 kg zielonej (białej) kapusty 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki sóli morskiej woda destylowana Dokładnie umyć kapustę. Kapustę posztakować na cienkie paski (im cieńsze tym szybsza fermentacja) . Dodać do kapusty(...)kminek, sól i dokładnie wymieszać czystymi rękoma (wszystkie przyprawy powinny być równomiernie rozprowadzone) . Przełożyć doprawioną kapustęd o wysterylizowanego, szklanego słoika lub kamionkowego naczynia (nie używać pojemników aluminiowych!) i ubić rękoma (zostawić kilka centymetrów przestrzeni od góry) ; zamknąć słoik i odstawić na 24 godziny. Po 24 godzinach sprawdzić poziom solanki, jeśli kapusta nie jest w niej dobrze zanurzona, dodać nieco wody
Jem więc Jestempierwsze w życiu ogórki małosolne, są pyszne, chrupiące i smakują idealnie. Zrobiłam ich tak dużo, że chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy liście(...)laurowe W wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki dokładnie myjemy. Na dno słoika wkładamy część liści chrzanu, baldachimów kopru, ząbków czosnku oraz gorczycy, liści laurowych i ziela angielskiego. Wkładamy do słoja ogórki, które dość ciasno układamy. Między ogórki wciskamy pozostałe składniki, tak aby były mniej więcej na całej wysokości słoika. Całość zalewamy, chłodnym już, roztworem z soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy
Mango Papajałyżki soli - gorczyca - ziele angielskie - pieprz czarny, ziarnisty - listki laurowe - czosnek - olej Sposób wykonania: Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić na średnie kawałki i sparzyć wrzątkiem. Układać ciasno w wyparzonych słoikach razem z ogórkami. Do każdego dodać po jednym ząbku czosnku. Ocet, wodę i przyprawy zagotować i ostudzić. Tak przygotowaną zalewą zalać warzywa. Do każdego słoika dodać ok. pół łyżeczki oleju(...)Dobrze zakręcone słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego ścierką i wlać wodę do 2/3 wysokości słoików.Doprowadzić wodę do wrzenia i wekować od tego momentu 5 minut. Po upływie tego czasu wyjąć ostrożnie gorące słoiki, przekręcić je do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. Qchnia po prostu
Qchnia po prostubotwinki na zimę. Tym razem dodałam koperku i czosnku, dzięki temu botwinka będzie miała aromatyczny smak. Składniki: 4 duże pęczki botwinki 1 wiązka koperku po 1 ząbku czosnku na słoik Zalewa (na 1 litr wody) * : 1 litr wody 1 płaska łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu Sposób wykonania: 1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać(...)Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku. 4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Smacznego!!! * do takiej ilości botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików
Kuchnia domowa Aninaturalnych dodatków do ciast i deserów dla chcących wzbogacić swoją domową spiżarkę dla mających dość sztucznego cukru z Składniki: 500g drobnego cukru do wypieków 2 laski wanilii Wykonanie: Do słoika wsypać drobny cukier (słoik musi być szczelny - najlepsze są słoiki z gumową uszczelką). Laski wanilii naciąć wzdłuż i łyżeczką wygrzebać z nich pesteczki. Waniliowe pesteczki włożyć do słoika - dodać(...)cukru. Laski wanilii także włożyć do słoiczka. Słoik zakręcić i wstrząsnąć. Cukier będzie gotowy za minimum 2 tygodnie. Przepis można wykonać z połowy porcji
Mania Wypiekania