słoik - 12348 przepisów (strona:48/824)

Ogórki kiszone (przepis) 219

obiadu czy sałatek. Moja rodzina też za nimi wprost przepada. Jakiś czas temu dostałam od mojej cioci dużą ilość wspaniałych ogórków. Więc… nie zostało nic innego jak przygotować słoiki pysznych kiszonych ogórków . Przepis jest naprawdę prosty. Jedynie… należy się uzbroić w cierpliwość na efekty swojej pracy To kto robi ze mną ogórki? Składniki: (ilość dostosuj do ilości ogórków(...)wielkości/ilości słoików) ogórki koszyczki kopru ząbki czosnku chrzan liście wiśni lub liście z czarnej porzeczki zalewa: przegotowana gorąca woda z solą – na 1 litr wody duża czubata łyżka soli kamiennej ( u mnie o’Sole ) Przygotowanie: Składniki podaję dla ułatwienia na litrowy słoik. Ogórki myjemy i zostawiamy na godzinę w zimnej wodzie. Na dno każdego słoika (litrowego) układamy

Słodkie okruszki
Przetwory: Ogórki miodowe 307

jest bardzo mocno wyczuwalny. Zamiast gałązek kopru użyłam kwiatów kopru. Ogórki miodowe (w zalewie miodowej) Przygotuj miski, wagę kuchenną, łyżkę, szklankę, garnek, nóż i deskę do krojenia, chochlę, słoiki. Przygotuj składniki: 1,5 kg ogórków, 2-3 marchewki, kilka gałązek kopru, Zalewa: 4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, ziarna ziela angielskiego, 3 łyżki miodu, 30 dag cukru, łyżkę soli(...)Słoiki umyj i wyparz. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w dość grube plasterki. Marchew obierz umyj i pokrój na plasterki. Koper umyj. Ogórki rozłóż w słoikach. Do każdego słoika włóż także gałązkę kopru oraz kilka plasterków marchwi. Do garnka wlej ocet i wodę. Do garnka dodaj także ziele angielskie, miód, cukier i sól. Całość zagotuj. Gorącą zalewą octową zalej ogórki

blog.moje-pasje.info
Jagody w sosie własnym na zimę i "Tysiąc wspaniałych słońc" 215

dzieci idealne są właśnie jagody w sosie własnym. U nas tak przygotowane jagody są też jednym ze składników zimowych niedzielnych kompotów. Składniki : jagody (borówki czernice) cukier (2 łyżki na słoik o pojemności 200 ml) Jagody przebrać. Wkładać je do słoiczka do połowy, zasypać łyżką cukru. Włożyć kolejną porcję jagód do wysokości szyjki. Wsypać drugą łyżkę cukru i dosypać jagód(...)pełna, ubijając jagody w słoiku. Słoik zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę kuchenną, ustawić na niej zakręcone słoiki i wlać wodę do wysokości szyjek słoików. Gotować całość na palniku o małej mocy ok. 10 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjąć z wody i odstawić do schłodzenia. Przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym pomieszczeniu. Czas pasteryzacji może wydawać się długi

Weekendy w domu i ogrodzie
keczupowe ogórki 681

Składniki na 6 słoików 0,5 l 2 kg ogórków obranych ziele angielskie 2 ziarna na słoik czarny pieprz ziarnisty po 3-4 sztuki na słoik pęczek kopru -baldachim 12 ząbków czosnku zalewa ½ szklanki octu,u mnie ocet  jabłkowy tutaj 2 łyżki soli 8 łyżek pikantnego keczupu 4 szklanki wody Wykonanie Umyte ogórki obrać ze skorki i pokroić wzdłuż(...)cztery części. Składniki zalewy zagotować . Do słoików włożyć po kilka gałązek kopru-baldachimy,2 ziela angielskie,4 ziarna pieprzu,2 ząbki czosnku,oraz pionowo ogórki. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.:)) przepis przywieziony z wakacji ,bo bardzo nam smakował

w mojej kuchni
Ogórki w zalewie curry 426

łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w grubsze plastry. Na dnie każdego słoika ułożyć plaster cebuli i liść selera, jeśli liść jest mały to dajemy cały a jeśli duży to wystarczy kawałek. Następnie ułożyć pokrojone ogórki. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą, zalewę w trakcie nalewania(...)przemieszać aby do każdego słoiczka trafiła przyprawa, która osiada się na dnie. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Słoiki zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania, zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności ok 500ml

Monia miesza i gotuje
marynowana cukinia 116

słoiczki :) Składniki: cukinia 2 średnie (raczej z tych mniejszych :) )  3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli pieprz czarny - po kilka ziarenek do słoika liść laurowy - po 1 dużym do słoika (ja miałam swój własny balkonowy, zasuszony więc malutki młody) ziele angielskie - po kulce lub dwóch do słoika Przygotowanie: umytą cukinię kroimy w plasterki składniki(...)zalewy wlewamy do garnka i podgrzewamy - dokładnie mieszając, tak aby wszystko się dobrze rozpuściło  do umytych słoików wkładamy cukinię (spokojnie mogą nam pomóc dzieci ;) ), dodatkowo pieprz, ziele angielskie i liść laurowy zalewamy gorącą zalewą, przecieramy słoiki do sucha i dobrze zamykamy pasteryzujemy ok. 12 min we wrzącej wodzie Na dowód, że dzieci pomagają ;)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Sałatka szwedzka 429

Składniki : 5 kg ogórków zalewa 3 L wody 2,5  szklanki cukru 2 szklanki octu 10% 1 szklanka oleju 5-6 łyżek soli dodatkowo do każdego słoika po 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy   Wykonanie:  Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Do słoika włożyć ogórki(...)każdego dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycę. Gotową gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z gotującą się wodą. Wody ma być na wysokość 3/4 słoika, pasteryzować przez 8-10 minut od momentu zagotowania. Gotowe słoiki wyciągnąć, przykryć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Przetwory 2017: Ogórki w zalewie musztardowej 174

takiej zalewie (jak piszę na samym końcu jeszcze raz) nie wyglądają zbyt ciekawie, ale smakują wybornie. Do zalewy warto dodać swój ulubiony rodzaj musztardy. Ogórki w zalewie musztardowej Przygotuj słoiki, szklankę, łyżkę, niezbyt dużą chochlę, garnek, nóż do krojenia. Przygotuj składniki: ogórki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, Zalewa: 1 szklankę octu, 4 szklanki wody, 1 szklankę cukru(...)wodą i octem. Całość postaw na ogniu i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, garnek zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Do letniej zalewy dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Słoiki umyj i wyparz. Ogórki dokładnie umyj. Pokrój je na ćwiartki. Na dno każdego słoika włóż po połowie liścia laurowego, 2 ziarenka ziela angielskiego i 2-3 ziarenka pieprzu. W słoikach ułóż

blog.moje-pasje.info
Kiszona marchewka i dwie surówki marchewkowe 183

różnorodność kiszonek, ponieważ różne warzywa zawierają inne szczepy probiotycznych bakterii. Przepis przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami. Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe. Kiszenie marchewki: marchew sól (1 łyżka na 1 l wody) suszony koper czosnek(...)dowolny sposób. Potraktowałam marchewkę spiralnym nożykiem. Czosnek obrać, ząbki czosnku przepołowić wodę zagotować z solą, ostudzić. Przyznaję, że poszłam na   łatwiznę i wykorzystałam kołobrzeską solankę na dnie słoika ułożyć koper, połowę czosnku i kawałek korzenia chrzanu. Upchnąć poszatkowaną marchew w słoiku (nie za mocno), zalać solanką. Na górze ułożyć resztę czosnku. Zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Soczewica czerwona na ostro 183

imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest to, że świetnie się ją “wekuje”. Mój sposób jest prosty: świeżo ugotowaną potrawę (bardzo ciepłą) ostrożnie przelewam do czystych słoików, zakręcam dokładnie i stawiam do góry dnem. Gdy słoiki ostygną, to wstawiam do lodówki i w zależności od zawartości zużywam w przeciągu jednego do trzech tygodni. (Z mojego doświadczenia najdłużej “trzymają(...)słoiki z potrawami z kapusty, a najkrócej z fasoli.) Prawidłowo “zawekowane” słoiki mają wklęsłe dno pokrywki. Ja zawsze “gotowałam na zapas”, a teraz przy trójce małych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczególnie w takim dniu jak dzisiejszy, kiedy po ciężkiej nocy i trudnym poranku udało nam się opanować napady padaczkowe u Córuni, ale ja jestem tak wypompowana emocjonalnie

Lamarida.pl
Dżem z jagód kamczackich z nasionami chia 211

połowy cytryny Przygotowanie: 1. Umyte jagody przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem i gotować przez ok. pół godz., co jakiś czas mieszając.  W międzyczasie wysterylizować słoiki. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 2.   W kolejnym kroku dodać(...)pogotować jeszcze przez ok. 20 min. Dżem powinien się zagęścić. 3. Na koniec dodać syrop, miód i sok z cytryny. Chwilkę pogotować.  4. Rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i zapasteryzować: przez ok. 20 min. - w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku

Domowa Cookierenka Agi
Kiszona marchew i "Stulecie Winnych t. 1" 187

kiszenia nadają się niektóre tylko warzywa. Niedawno miałam przyjemność skosztować kilkudniowe kiszone marchewki i postanowiłam zrobić je u siebie. Są wciąż chrupiące, ale w smaku zaskakujące 😋 Składniki (na litrowy słoik): ok. 70 dag młodych marchewek (bez obierania) łyżeczka soli niejodowanej łyżeczka nasion: kminku i gorczycy pół łyżeczki suszonego cząbru (jeśli macie świeży, użyjcie gałązki) liść laurowy ząbek czosnku przegotowana woda(...)Marchewki wyszorować i wstawić pionowo do wyparzonego słoika. Do słoika wsypać zioła i sól, włożyć liść laurowy i lekko nacięty czosnek. Wlać przegotowaną wodę do wysokości szyjki. Odstawić słoik z marchewkami na przynajmniej 4 dni w ciepłe, ale ciemne miejsce (np. szafka kuchenna). Po tygodniu, jeśli nadal w słoiku będą marchewki 😉 wstawić je do lodówki. OD dawna nosiłam się

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki małosolne w plastrach 485

małosolne przeważnie wykorzystujemy do sałatek lub na kanapki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł aby ułatwić sobie pracę i je pokroić w plastry przed kiszeniem. Chociaż kiszę w słoikach tarte ogórki na zupę ogórkową. Pomysł z ogórkami w plastrach podpatrzyłam u Anety Klimeckiej. Robimy ogórki małosolne zawsze w ten sam prosty sposób, wykorzystując zalewę składającą się tylko z gorącej(...)przegotowanej, gorącej wody. Ogórki myjemy, kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy w słupki, albo wykorzystujemy umyte liście chrzanu. Do wysokich słoików wkładamy naprzemiennie czosnek, plasterki ogórka, chrzan, koperek. Zagotowujemy wodę, dodajemy sól, mieszamy aż sól się rozpuści i zalewamy ogórki w słoikach. Zamykamy słoiki i odstawiamy. Gdy jest ciepło, to już

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb żytni na zakwasie 145

zmniejszamy temp do 200C i pieczemy chleb przez 45minut. Ostatnie 20min pieczemy z opcją termoobiegu. Przestudzony chlebek przechowujemy owinięty w ściereczkę lub w chlebaku. zakwas żytni : 1 dzień: Do słoika wsypujemy 1 kopiatą łyżkę mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)+75ml wody. Dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy gazą lub małą ściereczką, owijamy gumką recepturką, odstawiamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej(...)dzień : Zawartość w słoiku tylko mieszamy, niczego nie dodajemy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w to samo miejsce. 3 dzień: Odżywiamy zakwas, dodając 3 łyżki mąki żytniej (typ 2000) + 200ml wody. Całość dokładnie mieszamy. 4 i 5 dnia powtarzamy czynności z dnia 3 w takich samych proporcjach. 6 dzień: Zakwas jest gotowy. Zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce. Aby ponownie uzyskać

Raj dla Podniebienia
Nocna owsianka z marchewką 144

warto przygotować śniadanie tuż przed snem? Oczywiście, w dodatku w kilka minut! Owsianka to doskonały pomysł! Wczoraj zrobiłam taką w słoiku, a dzisiaj rano cieszyłam się jej smakiem, zaoszczędziłam sporo czasu i zjadłam z przyjemnością ten najważniejszy posiłek w ciągu dnia.  Wystarczy zaopatrzyć się w niewielki słoik z zakrętką, bo wszystkie składniki umieszczamy właśnie w nim. Wstrząsamy, wkładamy(...)łyżek płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżeczki mieszanych bakalii cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Marchewkę obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce na największych oczkach. Marchewkę przekładamy do słoika razem z płatkami owsianymi. Zalewamy jogurtem i mlekiem. dodajemy cukier lub miód do smaku. Zamykamy słoik, wstrząsamy. Wkładamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy. Można jeść prosto ze słoika lub podzielić

Moja smaczna kuchnia