słoik - 12348 przepisów (strona:48/824)

SAŁATKA Z OGÓRKÓW DO SŁOIKÓW 212

Najprostszym sposobem na zachowanie smaków owoców czy warzyw na dłużej, jest zamknięcie ich do słoików. Każdego roku latem przygotowuję więc przetwory, by potem zimą cieszyć się smakiem lata i wspomnieniami z nim związanymi.  Ogórków składam zawsze bardzo dużo, bo jest to u mnie chodliwy towar ;) W tym roku powróciłam do przepisu na pyszną sałatkę, która pasuje do każdego dania(...)marchewki 2 cebule 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 7 liści laurowych 2 łyżki gorczycy 2 łyżki pieprzu mielonego 12 ziaren ziela ang na każdy słoik po 2 łyżki oleju Wykonanie: *Marchew obieramy. Ogórki pozostawiamy ze skórką. Bardzo ostrym nożem z łatwością pokroimy marchew i ogórki na bardzo cienkie plastry. Ja użyłam super ostrego noża Victoriniox

Z Majeczką w kuchni
Leczo do słoików na zimę 678

przywołuje letnich wspomnień w środku zimy jak słoik pysznego lecza z sezonowymi warzywami. Teraz gdy warzywa są najbardziej dojrzałe, a ceny bardzo poszybowały w dół warto schować lato pod zakrętki i cieszyć się nim cały rok. Choć krojenia było sporo to szybko się z nim uporałam, bo  #MyVictorinox  mi towarzyszył. Do słoików nie dodaję cebuli i kiełbasy, żeby(...)słoiki spokojnie wytrzymały kilka miesięcy, a dopiero po otwarciu dodaję na świeżo składniki, które łatwo się psują. Porcję możecie modyfikować dowolnie od zasobności waszej spiżarni, z tego przepisu wychodzi 5 litrowych słoików. Składniki: - 2 kg pomidorów - 2 kg cukinii - 1,5 kg czerwonej papryki - 5 ząbków czosnku, (opcjonalnie jeśli lubicie) - 2 łyżeczki suszonej bazyli - 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego

Apetyczna babeczka
PIECZARKI MARYNOWANE 206

małych pieczarek Kąpiel wodna 2 l wody łyżka soli 2 łyki octu Zalewa 3 szklanki wody Szklanka octu 10 % 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru Do każdego słoika 1/2 łyżeczki gorczycy 2 małe plasterki marchewki 1 ziarenko ziela angielskiego 2 ziarenka czarnego pieprzu 2 plasterki cebuli liść laurowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte pieczarki obgotowujemy około 15 minut następnie odcedzamy i pozostawiamy(...)ostygnięcia. W międzyczasie do wyparzonych słoików wkładamy przyprawy oraz pieczarki do ¾ wysokości słoika. Gotującą zalewę wlewamy do słoików tak aby pieczarki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Pieczarki praktycznie po 24 godzinach są już gotowe do jedzenia. Smacznego. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Naturalny sok pomidorowy 146

odstawić do lekkiego ostudzenia. Pomidory przetrzeć trzepaczką rózgową przez gęste metalowe sito. Pestki i skórki, które zostają na sicie, wyrzucić np. na kompost. Uzyskany sok przelać do butelek lub słoików (wykorzystałam słoiki po oliwkach). Sok z butelkach lub słoikach zapasteryzować - włożyć do do wysokiego garnka ze ściereczką kuchenną na dnie; wlać wodę, by sięgała do szyjek słoików i od momentu(...)zagotowania wody gotować jeszcze ok. 10 minut na palniku o małej mocy. Słoiki lub butelki wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym miejscu (w piwnicy lub w dolnej szafce kuchennej

Weekendy w domu i ogrodzie
Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności 296

żywności: na czym polega? Tyndalizacja to jedna z metod konserwowania żywności. Stosowana jest na przykład podczas przygotowywania przetworów na zimę. W ten sposób pasteryzuję także mięsa i kiełbasy w słoikach. Jest to też świetny sposób gdy zabieramy domowe obiadki wyjeżdżając w delegacje lub na wczasy. Mamy pewność, że wszystko zachowa swoją świeżość nawet po za lodówką. Tyndalizacja to metoda konserwacji(...)żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny). Tyndalizacja krok po kroku KROK 1: Ostatnim etapem przygotowania np. dżemu jest przełożenie gorącej masy owocowej do wyparzonych słoików i szczelne zakręcenie. Proces tyndalizacji rozpoczniemy, gotując słoiki przez 45 minut (czyli pasteryzując). Jeszcze gorące wyjmujemy z wody, osuszamy i odstawiamy na 24 godziny. Pierwsze gotowanie zabija większość bakterii, które powodują psucie się

W garach u Gosi
BURACZKI NA ZUPĘ 105

ogródków działkowych. A jednak …. miała rację, gdyż zupa ugotowana na tym wywarze jest bardzo smaczna. Intensywny smak i kolor zawdzięcza temu, że wszystko co najlepsze zostaje w słoiku, a nie jest wygotowane. Uwielbiam „szybki barszczyk” ugotowany na tych buraczkach, wystarczy dodać przyprawy czosnek i gotowe BURACZKI NA ZUPĘ buraczki DO SŁOIKA 1 łyżka cukru 1 łyżka soli(...)łyżka octu woda Buraczki umyć i obrać ze skórki ( większe można pokroić ), poukładać w litrowych słoikach . Do każdego słoika wlać podaną ilość soli, cukru, octu i dopełnić wodą. Słoiki szczelnie zakręcić, wstawić do dużego garnka ( na dno wyłożyć ściereczkę ) i gotować przez 1 godz na średnim ogniu. Gotowe Artykuł BURACZKI NA ZUPĘ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia
Konfitura z malin. 146

dobrze syropem. W czasie studzenia z powierzchni konfitury zbieraj powstałą pianę. Gorącą konfiturę rozlej do czystych słoiczków. Do rozlewania konfitury możesz użyć lejka z dużym otworem, aby nie pochlapać słoików. Słoiki zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10-15 minut od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 90-95 C. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu nie dłużej niż(...)maliny pozostawiamy na pewien czas, aby nam ociekły z nadmiaru wody.  J eśli nie chcesz pasteryzować konfitury to musisz przełożyć ją gorącą , zaraz po zagotowaniu do wcześniej wyparzonych słoików i zamknąć je wyparzonymi wieczkami. pamiętaj, aby słoiki zaraz po zamknięciu obrócić do góry dnem. Ja przyznam się , że zawsze, chociaż przez parę minut pasteryzuję słoiki z przetworami. Wtedy

Przepisy i porady kulinarne
Ogórki konserwowe 195

chrupiące ogórki  konserwowe, które zimą będą pyszny dodatkiem do obiadu,  kanapki albo po prostu do schrupania. Składniki: 5 kg ogórków gruntowych 3 marchewki 2 cebule na każdy słoik ok 900 ml 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy baldachim kopru z ziarenkami 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu ziarnistego 1 duży liść laurowy zalewa 3 L wody(...)szklanki octu 1 szklanka cukru 3 łyżki soli Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Cebulę pokroić w plasterki.  Do każdego słoika wkładam koper, ogórki, marchewkę, plaster cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, pieprz i łyżeczka gorczycy.  Wszystkie składniki na zalewę zagotować.  Całość zalewam gorącą zalewą, zakręcam. Na dno dużego

magiczna kuchnia Kasi
Ogórki kiszone (przepis) 208

obiadu czy sałatek. Moja rodzina też za nimi wprost przepada. Jakiś czas temu dostałam od mojej cioci dużą ilość wspaniałych ogórków. Więc… nie zostało nic innego jak przygotować słoiki pysznych kiszonych ogórków . Przepis jest naprawdę prosty. Jedynie… należy się uzbroić w cierpliwość na efekty swojej pracy To kto robi ze mną ogórki? Składniki: (ilość dostosuj do ilości ogórków(...)wielkości/ilości słoików) ogórki koszyczki kopru ząbki czosnku chrzan liście wiśni lub liście z czarnej porzeczki zalewa: przegotowana gorąca woda z solą – na 1 litr wody duża czubata łyżka soli kamiennej ( u mnie o’Sole ) Przygotowanie: Składniki podaję dla ułatwienia na litrowy słoik. Ogórki myjemy i zostawiamy na godzinę w zimnej wodzie. Na dno każdego słoika (litrowego) układamy

Słodkie okruszki
Przetwory: Ogórki miodowe 297

jest bardzo mocno wyczuwalny. Zamiast gałązek kopru użyłam kwiatów kopru. Ogórki miodowe (w zalewie miodowej) Przygotuj miski, wagę kuchenną, łyżkę, szklankę, garnek, nóż i deskę do krojenia, chochlę, słoiki. Przygotuj składniki: 1,5 kg ogórków, 2-3 marchewki, kilka gałązek kopru, Zalewa: 4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, ziarna ziela angielskiego, 3 łyżki miodu, 30 dag cukru, łyżkę soli(...)Słoiki umyj i wyparz. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w dość grube plasterki. Marchew obierz umyj i pokrój na plasterki. Koper umyj. Ogórki rozłóż w słoikach. Do każdego słoika włóż także gałązkę kopru oraz kilka plasterków marchwi. Do garnka wlej ocet i wodę. Do garnka dodaj także ziele angielskie, miód, cukier i sól. Całość zagotuj. Gorącą zalewą octową zalej ogórki

blog.moje-pasje.info
Jagody w sosie własnym na zimę i "Tysiąc wspaniałych słońc" 205

dzieci idealne są właśnie jagody w sosie własnym. U nas tak przygotowane jagody są też jednym ze składników zimowych niedzielnych kompotów. Składniki : jagody (borówki czernice) cukier (2 łyżki na słoik o pojemności 200 ml) Jagody przebrać. Wkładać je do słoiczka do połowy, zasypać łyżką cukru. Włożyć kolejną porcję jagód do wysokości szyjki. Wsypać drugą łyżkę cukru i dosypać jagód(...)pełna, ubijając jagody w słoiku. Słoik zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę kuchenną, ustawić na niej zakręcone słoiki i wlać wodę do wysokości szyjek słoików. Gotować całość na palniku o małej mocy ok. 10 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjąć z wody i odstawić do schłodzenia. Przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym pomieszczeniu. Czas pasteryzacji może wydawać się długi

Weekendy w domu i ogrodzie
keczupowe ogórki 674

Składniki na 6 słoików 0,5 l 2 kg ogórków obranych ziele angielskie 2 ziarna na słoik czarny pieprz ziarnisty po 3-4 sztuki na słoik pęczek kopru -baldachim 12 ząbków czosnku zalewa ½ szklanki octu,u mnie ocet  jabłkowy tutaj 2 łyżki soli 8 łyżek pikantnego keczupu 4 szklanki wody Wykonanie Umyte ogórki obrać ze skorki i pokroić wzdłuż(...)cztery części. Składniki zalewy zagotować . Do słoików włożyć po kilka gałązek kopru-baldachimy,2 ziela angielskie,4 ziarna pieprzu,2 ząbki czosnku,oraz pionowo ogórki. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.:)) przepis przywieziony z wakacji ,bo bardzo nam smakował

w mojej kuchni
Ogórki w zalewie curry 416

łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w grubsze plastry. Na dnie każdego słoika ułożyć plaster cebuli i liść selera, jeśli liść jest mały to dajemy cały a jeśli duży to wystarczy kawałek. Następnie ułożyć pokrojone ogórki. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą, zalewę w trakcie nalewania(...)przemieszać aby do każdego słoiczka trafiła przyprawa, która osiada się na dnie. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Słoiki zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania, zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności ok 500ml

Monia miesza i gotuje
marynowana cukinia 106

słoiczki :) Składniki: cukinia 2 średnie (raczej z tych mniejszych :) )  3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli pieprz czarny - po kilka ziarenek do słoika liść laurowy - po 1 dużym do słoika (ja miałam swój własny balkonowy, zasuszony więc malutki młody) ziele angielskie - po kulce lub dwóch do słoika Przygotowanie: umytą cukinię kroimy w plasterki składniki(...)zalewy wlewamy do garnka i podgrzewamy - dokładnie mieszając, tak aby wszystko się dobrze rozpuściło  do umytych słoików wkładamy cukinię (spokojnie mogą nam pomóc dzieci ;) ), dodatkowo pieprz, ziele angielskie i liść laurowy zalewamy gorącą zalewą, przecieramy słoiki do sucha i dobrze zamykamy pasteryzujemy ok. 12 min we wrzącej wodzie Na dowód, że dzieci pomagają ;)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Sałatka szwedzka 416

Składniki : 5 kg ogórków zalewa 3 L wody 2,5  szklanki cukru 2 szklanki octu 10% 1 szklanka oleju 5-6 łyżek soli dodatkowo do każdego słoika po 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy   Wykonanie:  Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Do słoika włożyć ogórki(...)każdego dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycę. Gotową gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z gotującą się wodą. Wody ma być na wysokość 3/4 słoika, pasteryzować przez 8-10 minut od momentu zagotowania. Gotowe słoiki wyciągnąć, przykryć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi