słoik - 12348 przepisów (strona:46/824)

ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 212

szklanka octu 10% (250ml) - 3 kopiaste łyżki ksylitolu (lub cukru) - 1 kopiasta łyżka soli (daję himalajską) - kilka kulek ziela angielskiego - kilka liści laurowych (po 1-2 na słoik) - 1-2 większe cebule - 1 mniejsza marchewka - po 1/4 -1/3 łyżeczki ziaren gorczycy (nie jest to konieczne) Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry, umieścić w garnku z 5 szklankami  wody(...)sól oraz ksylitol lub cukier i doprowadzić do wrzenia. Palnik zmniejszyć, kilka minut gotować tak, by cebula zmiękła. Następnie dodać cienkie plastry marchewki i szklankę octu, całość zagotować. W słoikach umieścić gorczycę, układać kawałki obsmażonej ryby (niezbyt ciasno) i zalewać partiami gorącą zalewą octową. W miarę równomiernie rozdzielić plastry marchewki, liście laurowe i ziela angielskie do każdego słoika. Wypełnione słoiki

Smaczne Zdrowe
Kimchi Thermomix 335

miski w której moczyła się kapusta wlewamy sos. Kapustę należy dokładnie odcisnąć w dłoniach. Odciśnietą kapustę przekładamy do miski z sosem. Zakładamy rękawiczki i dokładnie wszystko mieszamy. Do czystych słoików przekładamy kapustę z sosem. Kapustę ugniatamy w słoiku. Słoików nie napełniamy do końca, zostawiamy miejsce ponieważ w procesie fermentacji kapusta lekko nam się uniesie. Słoiki zakręcamy i zostawiamy w temperaturze(...)pokojowej na 2 dni. Po tym czasie słoiki chowamy do lodówki. Kapusta jest idealna do spożycia po ok. 1 tygodniu.   The post Kimchi Thermomix appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Papryka marynowana z miodem 192

skorzystać, zwłaszcza, że  sałatka z papryki , szybko znika. Polecam, bo jest pyszna. A że mamy jesień, to jeszcze dynia wyląduje w słoiczkach. S kładniki na 4 litrowe słoiki: 3 kg czerwonej papryki 1 cebula Marynata: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 4 łyżki miodu miodu 2 łyżki soli 2 łyżeczki gorczycy 6 ziaren czarnego pieprzu(...)Sposób przygotowania: Paprykę umyć, przekroić na pól i oczyścić z ziaren. Przekroić każdą na mniejsze kawałki. Na dno każdego słoika wrzucić po kawałku cebuli. W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy i zalać gorącą paprykę w słoikach. Szczelnie zakręcić  i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików, zagotować  i pasteryzować jeszcze około

Gosia gotuje
Kulki labneh w oliwie 163

serkiem grzanki, dodać do sałatki, podać z makaronem… Ale to już zależy od was do czego go wykorzystacie. Ja uwielbiam żytnie kanapki z serkiem i odrobiną oliwy ze słoika, są pyszne ! Pierwszy raz jogurtowy serek zrobiłam w specjalnej formie do sera. Do tej pory sery z jogurtu, czy to labneh ziołowy, czy naturalny przygotowywałam na zwykłym sicie wyłożonym gazą(...)opcjonalnie) kilka gałązek świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, majeranku (opcjonalnie) Łyżeczką nabieramy porcje serka i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy ser w wybranej przyprawie, układamy w szerokim słoiku. Oliwę wlewamy do słoika aby dokładnie zakryła serowe kulki, możemy włożyć do słoika świeże zioła. Słoik zamykamy. Przechowujemy w lodówce. Po 24 godzinach marynowania można już je jeść. Kulki najlepsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapusta kiszona 193

angielskie pieprz czarny w ziarnkach sól  Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy (jeśli zamierzamy robić dużą ilość to można kupić już gotową poszatkowaną), marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Słoiki myjemy i wyparzamy (najlepsze są duże o pojemności 1l, mogą być i większe), do każdego słoika wrzucamy 5 ziarenek ziela angielskiego, 7 ziarenek pieprzu, 1 lub 2 listki laurowe. Kapustę(...)średnio przyjmuje się, że na 10kg kapusty używamy od 0,2kg do 0,4kg soli, ja mieszając sprawdzam smak próbując). Czekamy aż kapusta trochę zmięknie i układamy ciasno w słoiki, mocno upychając (dociskając ręką aż się pojawi sok) prawie po samo wieczko (wierzch kapusty musi pokrywać sok) zostawiając ok. 2 cm od góry wolne. Następnie zakręcamy słoiki suchymi przykrywkami

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pikle z kurkumą 228

Pikle z kurkumą Czas na przetwory! Przepis na przepyszne ogórki w zalewie octowej z kurkumą - wspaniałą przyprawą o prozdrowotnych właściwościach.  Składniki na 8 litrowych słoików: - ok. 5kg ogórków. Zalewa: - 10 szklanek wody; - 2 szklanki octu 10%; - 4 łyżki soli morskiej; -  kurkuma 5 łyżeczek; - 3 szklanki cukru; - 10 kulek pieprzu czarnego; - liść laurowy 2 sztuki; - curry 3 łyżeczki; - garstka(...)wzdłuż na długie paski (gdy są duże ziarnka w środku-należy je usunąć); [najlepsze pikle wychodzą z dużych sztuk ogórków, wówczas są najbardziej mięsiste]; - paski ogórków włożyć pionowo do słoików i zalewać gotową  zalewą; - słoiki zakręcić i gotować w dużym garnku z wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika (uprzednio należy włożyć na dno garnka ściereczkę) - gotować

MintTaste
Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej 213

wody z dodatkiem soli oraz 1 cebuli przekrojonej na połowki lub ćwiartki.  Do wrzątku wrzucamy rydze i gotujemy ok. 20  min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis na zalewę octową) – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami lub lnianą ściereczką, układamy tam słoiki z rydzami(...)wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy ok. 15 min. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Po ostygnięciu grzybki są gotowe na zimę! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Korniszonki
Grzyby marynowane w occie – przepis 860

sałatek. Do marynowania wyśmienite będą podgrzybki, prawdziwki, rydze i maślaki Poniżej sprawdzony przepis na grzyby marynowane w occie:   Grzyby marynowane w occie Składniki na 3 – 4 słoiki 300 – 400g: 1kg podgrzybków (mogą być również prawdziwki, rydze albo maślaki) 1 szklanka octy (200ml) 3 szklanki wody (600ml) 1 cebula Sól Cukier Liście laurowe Ziele angielskie Ziarna gorczycy(...)zbieramy pianę łyżką cedzakową wydzielającą się podczas gotowania. Po odcedzeniu, przelewamy grzyby zimna wodą w celu zahartowania i zachowania koloru. Cebulę obieramy, kroimy w półcentymetrowe krążki i sparzamy wrzątkiem. Słoiki wyżarzamy w piekarniku przez 10 min w temperaturze 150 stopni, (zakrętek nie wkładamy do piekarnika aby nie przytopiła się silikonowa powłoka na zakrętkach) Przygotowujemy marynatę: do garnka wlewamy 3 szklanki

Księga-Smaku
Buraczki w zalewie octowej na zimę do słoików. 180

Witajcie :)   Ostatnio robiłam buraczki do słoików, były sałatki i buraczki w zalewie. Zastanawiałam się czy dodawać ten przepis ale kiedy otworzyłam gotowy słoik i buraczki wyszły dobre postanowiłam jednak je dodać a nuż komuś przypadną do gustu :)  Zapraszam do wypróbowania bo są proste w wykonaniu :)   Składniki : 1 kg buraków kawałek chrzanu 4  szklanki wody 1 szklanka(...)Wykonanie : Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy aż będą lekko miękkie, następnie wylewamy gorącą  wodę i zalewamy zimną, dzięki temu bez użycia  noża ładnie zejdzie nam skórka. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Obrane buraki kroimy w plastry lub w ćwiartki tak jak u mnie. Następnie wkładamy  do słoików z kawałeczkiem chrzanu. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą

Sama słodycz i szczypta chili
Sos słodko - kwaśny 189

Mogę się założyć, że każdy z Was jadł sos słodko - kwaśny ze słoika w połączeniu z kurczakiem i ryżem. To było jedno z moich ulubionych dań na studiach. Wystarczy Kurczak pokrojony w kosteczkę + sos słodko kwaśny + ugotowany ryż i obiad gotowy.  Śmiało mogę się przyznać, że wtedy kurczak był najtańszy i robiło się z niego dosłownie(...)wszystko. Niestety nie zawsze mieliśmy gotowe słoiki z sosem i trzeba było sobie jakoś radzić i czekać na promocje papryki, żeby zawekować słoiki. Przepis na sos otrzymała moja mama od bardzo dobrej przyjaciółki, nie jest do końca taki jak powinien być ale dla studentów i na obiad w domu wymiata, a o to chodzi.  Składniki

Niezły Młynek
Dżem z jabłek 163

często bywa w tych dżemach ze sklepu. Takiego wspaniałego smaku dżemu jabłkowego nie znajdziecie raczej w żadnym sklepie, dlatego warto go zrobić samemu. Składniki: (na około 5 słoików o pojemności 500 ml)  3 kg dojrzałych jabłek 500 - 650 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 250 ml wody  Jak zrobić dżem z jabłek?  Jabłka umyć(...)mieszając do czasu, aż spora część płynu odparuje i dżem będzie miał gęstą, lepiącą się do łyżki konsystencję. Ilość cukru dostosować do kwaśności jabłek i swoich upodobań.  Czyste słoiki i pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Pokrywki i brzegi słoików wytrzeć do sucha.  Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiki, zakręcić i obrócić na deskę do góry dnem. Przykryć ścierką i pozostawić

Kuchcik gotuje
KURKI MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ 167

wrzenia. Gotuję całość ok.5 minut (tak by zmiękła cebula). Następnie dolewam ocet. Zagotowuję, dokładam wycedzone grzyby i gotuję jeszcze ok.5 minut, po czym odstawiam garnek z palnika. Na dnie słoików układam po 1/4-1/3 łyżeczki ziaren gorczycy oraz kilka (po 3-4) plasterków surowej marchewki. Rozlewam marynatę z grzybami (staram się by w każdym słoiczku było ziele angielskie), dodaję po kawałku(...)listka laurowego (wyławiam wcześniej z garnka z marynatą) i dzielę po równo na każdy słoik, następnie zakręcam. Słoiki wstawiam do garnka, zalewam wodą do ok.2/3 wysokości słoików, doprowadzam do wrzenia i gotuję ok.10-15 minut, pod przykryciem. Następnie wystawiam z wody i odstawiam do wystudzenia. Gotowe, wystudzone słoiki odstawiam do spiżarni. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Buraczki marynowane 185

barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyż są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku.  Takie  buraczki nie tylko są świetne na barszcz, na poczekaniu można z nich przygotować sałatę do obiadu, dodać do barszczu ukraińskiego, czy zetrzeć do chrzanu.  Składniki(...)litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków Marynata: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 goździki 1 łyżka gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu Dodatkowo: 1 cebula Sposób przygotowania: Buraczki umyć nie obierać, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować

Gosia gotuje
Botwinka na zimę 229

buraczki wciąż rosną i maja całkiem ładne liście. Buraczki nie są duże, ale do tego przepisu nadają się właśnie idealnie. Zimą są niezastąpione przy robieniu barszczu. Składniki na 1 słoiki 0,5 l : liście botwinki małe buraczki zielony koperek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka octu Sposób przygotowania: Warzywa umyć, buraczki obrać ze skórki. Wszystko pokroić w  miarę(...)równe kawałki. Dodać pokrojony koperek, wymieszać i napełnić słoiki. Do słoika wsypać sól i wlać ocet oraz zimną wodę, tak aby warzywa były przykryte zalewą. Zakręcić słoiki i wymieszać sól, potrząsając słoikami. Wstawić do garnka, wyłożonego ściereczka i gotować 5-7 minut od momentu zagotowania. Wyjąć, obrócić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia. Smacznego

Gosia gotuje
Papryka marynowana 194

Papryka marynowana   Bardzo smaczna, twarda papryczka na zimę o smaku słodko kwaśnym. Przepis zaczerpnięty ze strony  Żródło Składniki :   ( na 8 średnich słoików) papryka kolorowa - 2 kg 8 - ziela angielskie 8- listki laurowe 8 - łyżek oliwy 8 - ząbków czosnku 4 łyżki gorczycy Zalewa : 12 -  łyżek cukru 2 - łyżki soli 8 szkl - zimnej wody 1 szkl. octu Przygotowanie(...)Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w szersze paski. Następnie do słoików, wkładać po 1 szt. wszystkiego i pół łyżeczki gorczycy na słoik oraz po łyżce oliwy. Zalewa: Do garnka wlać zimną wodę, dodać ocet, cukier, sól, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.3 minut. Gorącą zalewą, zalewać paprykę, zakręcić słoiki. Pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania