Kontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasę proponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka(...)mieszanki wykorzystać, ile smaków można z nich wydobyć. Dlatego też przygotowaliśmy kilkanaście przepisów na takie właśnie słoikowe mięsa. A zaczynamy od tradycyjnej "słoikówki", czyli wieprzowej łopatki zamkniętej w słoiku. Z góry pokryta jest aromatycznym smalcem, a w koło oblana pyszną galaretą. Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 500 g łopatki 1 ząbek czosnku liść laurowy smalec
Marder&Marder Manufacturesię na własnej skórze.. ;) ) Toteż zamieszczam tutaj ten sprawdzony przepis. Jednak nie ma to, jak babcia Anielka i jej niezastąpione porady kulinarne. W zależności od tego, ile słoików chcemy zrobić, tyle przygotowujemy niewielkich ogórków gruntowych . Potrzebować będziemy również korzenia chrzanu (najlepiej świeżo wykopanego) oraz kilku ząbków czosnku (przypada jeden na litrowy słoik), paru gałązek kopru lub same(...)jego baldachy, przegotowaną wodę, kilka łyżek stołowych grubej (choć niekoniecznie) soli kuchennej. Warzywa dokładnie myjemy i segregujemy. Przygotowujemy kilka litrowych słoików z dobrze pasującymi pokrywkami (to ważne!). Do każdego wkładamy na dno pół ząbka czosnku, złożoną kilka razy łodygę kopru (lub jeden duży baldach) i około czterocentymetrowej długości i centymetrowej szerokości pasek chrzanu. W sezonie letnim, gdy ogórki zamierzamy
Kuchenna KontrrewolucyaRękawiczki powlekane gumą Na pewno nie raz każdy z nas miał problem z otwarciem mocno zakręconego słoika typu twist. Podczas próby otwarcia ręce ślizgają się po słoiku, zakrętce, a słoik nadal nie możemy otworzyć. Jest kilka sposobów, aby go otworzyć. Jednym z nich jest założenie na nasze dłonie rękawiczek gumowych lub z powlekanych gumą. Teraz mocno trzymamy słoik, oraz zakrętkę(...)łatwością go odkręcimy. Jest to sprawdzony sposób, warto o nim pamiętać gdy mamy problem z otwarciem naszych przetworów. Tak samo postępujemy gdy chcemy dokładnie, mocno zakręcić słoiki typu twist. Tutaj znajdziesz jeszcze kilka sposobów na otwarcie słoików : Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarnebiałe cebule 1 pęczek szczypiorku 5 szt. rozgniecionego ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu kolorowy pieprz świeżo mielony pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki białego octu balsamicznego 1 słoik Słoik i przykrywkę parzymy gorącą wodą. Śledzie wyjmujemy z opakowania (użyłam delikatnych filetów śledziowych Lisner ) i odsączmy z zalewy. Następnie kroimy na kawałki szerokości ok. 0,7 - 1 cm. Dwie cebule(...)pęczek szczypiorku kroimy bardzo drobno i mieszamy razem w misce. W małej misce robimy mieszankę przypraw - ziele angielskie, świeżo mielony kolorowy pieprz, cynamon. Na dnie słoika za pomocą łyżki nakładamy mix cebuli i szczypiorku. Następnie nakładamy kilka kawałków śledzi, przysypujemy mieszanką przypraw oraz cebulą i szczypiorkiem. W ten sposób układamy piętra w słoiku. W większej szklance mieszamy oliwę
My Chcemy Jeśćtakże składniki mineralne. U mnie dziś dopiero co zakiszone ogórki :) Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, 1 ½ łyżki soli 1,5 ząbku czosnku/słoik 0,5 chrzanu z liściem/ słoik 1 liść laurowy/ słoik 3-4 ziaren pieprzu/słoik Wykonanie: Ogórki umyć, włożyć do wyparzonych słoików, zalać przegotowaną ostudzoną wodą z solą ( około 2 szklanki). Z 1 kg ogórków wychodzi około(...)słoiki litrowe. Do każdego słoika dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chrzan pokrojony w słupki, liść laurowy i pieprz. Zamknąć słoiki i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu
Tradycyjna Kuchniabardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek. Składniki (na dwa słoiki po 400g) Dwa pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka Koperek Liście wiśni 4 ząbki czosnku 1l wody + łyżka soli Sposób przygotowania Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku(...)obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy
Pyry na Gazpamiętaj jedna aby nie zbierać tylko z jednej sosny! Cukier - tu już wybór zostawiam Tobie, najlepiej nierafinowany albo trzcinowy, na kilogram pędów potrzebujesz mniej niż kilo. Na zdjęciu w słoiku jest 0,5 kg młodych pędów sosny. Słoiki oraz tłuczek lub inne narzędzie do ugniatania. Po powrocie ze spaceru (najlepiej pójść w towarzystwie, zawsze bedzie okazja do miłej rozmowy(...)moim małżonkiem i było bardzo miło) zebrane pędy sosony rozłóż na ogrodzie/balkonie, na papierze aby pozbyć się wszystkich zamieszkujacych je domowników (godzina wystarczy). Na stole rozłóż papier, przygotuj słoiki i układaj warstwami około 3 cm pędy sosny , ugniataj i zasypuj cukrem i tak do końca: na dno pędy, ugnieć, zasyp cukrem, pędy, ugnieć, zasyp cukrem.... Polecam zbierać pędy długości maksymalnie
IzaGotujesmak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Agrest (twardy, mało dojrzały)umyć, osuszyć, „ogolić” - odciąć pozostałości dna kwiatowego i szypułki. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do słoików z agrestem włożyć goździki. Zagotować wodę z cukrem i pieprzem. Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć i wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą(...)temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15-20 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 20 minut słoiki o pojemności 720 ml. Do słoika 720 ml wchodzi około 370 g agrestu. Agrest w occie jest dobry do mięs, drobiu, pasztetów.... Kieliszek do whisky single malt
królestwo garówczereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć. Można oderwać szypułki ale nie koniecznie. Czereśnie ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć 2 cienkie plasterki imbiru oraz 3-4 goździki. Wodę zagotować z cukrem, a następnie wlać ocet i zagotować. Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć, wstawić(...)garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml. W słoiku o pojemności 720 ml mieści się około 400 g czereśni. Kieliszek do whisky single malt
królestwo garówgrubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się połączyły dodając po odrobinie wody. Gotową mięsną masą napełnić słoiki na wysokość ok 3/4. Słoiki dobrze zakręcić. Następnie wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Wlać wody na wysokość 3/4 słoika i gotować 1 godzinkę od zagotowania. Zostawić w garnku(...)wystudzenia. Tak przygotowaną kiełbaskę można przechowywać w lodówce przez miesiąc. Do przygotowania kiełbaski polecam słoiki o pojemności 0,5 l które są szerokie przy szyjce dlatego też wygodnie przekłada się mięsko jak również potem wygodnie wydobywa gotową kiełbaskę. Mięsko pasteryzuje wg zasad Jakuba Kuronia: Mięso możemy zapasteryzować w różnej wielkości słojach i z przeznaczeniem do spożycia w okresie
Monia miesza i gotujeczosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 12 ziarenek pieprzu mała kromka żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie) Do dużego, szklanego słoika wrzucić 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, około 12 ziarenek pieprzu oraz 4 ząbki czosnku obrane i zgniecione płaską powierzchnią dużego noża. Wsypać 1 szklankę mąki żytniej. Wszystko zalać(...)letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżkę zakwasu żytniego na chleb. Nie jest to jednak konieczne. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika
Czerwień i błękitrazu po rozkrojeniu. Wtedy zostanie tylko zakup pomidorów w puszce lub przecierów, albo... otworzenie własnego słoiczka z pomidorowymi przetworami. Dzisiaj mam dla Was nieskomplikowany przepis, na pomidory w słoiku, które są alternatywą dla pomidorów zapuszkowanych w całości. Taki słoik otworzony zimą ma zapach lata. ;) Pomidory w słoiku w... sosie pomidorowym Składniki na 4 słoiki 500 ml: 1 kg małych dojrzałych(...)minut. Doprawić do smaku. Mniejsze pomidorki lekko naciąć od spodu na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Całe pomidory dość ciasno układać w wyparzonych słoikach. Zalać gorącym sosem. Słoiki zakręcić, pasteryzować 30 minut w piekarniku w 110 C. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji
Pełny talerzMarynowane grzyby są idealne jako zakąska na zimno. Świetnie pasują jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie jest naprawdę szybkie, proste i łatwe. Do słoików osobno wkładałam 2 rodzaje grzybów - po lewej stronie są czarne łebki, a po prawej - maślaki. Składniki na 3-4 małe słoiki: świeże grzyby, np. maślaki lub czarne łebki 2 małe cebule 1 łyżka gorczycy(...)szklanki octu i dodać przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, cukier) oraz pokrojoną cebulę. Zalewę gotować kilka minut. Ugotowane grzyby odcedzić i od razu przełożyć do umytych oraz suchych słoików. Następnie grzyby zalać przygotowaną zalewą. Najlepiej za pomocą łyżki do każdego słoika włożyć kawałek cebuli. Przygotowane słoiki od razu zakręcić i postawić do góry dnem. Odwrócić dopiero wtedy, gdy słoiki
Ugotowaćdoskonale smakują z pieczywem a także są smacznym składnikiem w różnych sałatkach. Przygotowanie ich trwa niespełna pół godziny a smakiem można cieszyć się całą zimę . składniki na 5 litrowych słoików 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych 10 ząbków czosnku 10 liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 łodyga kopru z kwiatostanem korzeń chrzanu 5 liści wiśni 2 i 1/2 łyżki(...)soli kamiennej przepis Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy.Umyte słoiki wyparzamy, przygotowujemy nowe nakrętki. Do każdego słoika wkładamy po kwiatostanie kopru, po 2 ząbki czosnku ,obrany ze skórki korzeń chrzanu. Do słoików wkładamy również po 2 liście laurowe , liść wiśni i po 3 ziarna ziela angielskiego. Na końcu ściśle układamy ogórki. W garnku gotujemy 2 i 1/2 litra wody
Smakowite Daniawykonaniu, a samo przygotowanie także nie zajmuje wiele czasu. Kompot zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem i sprawi że przeniesiemy się wspomnieniami do dni pełnych słońca. składniki na 3 litrowe słoiki 2 kg wiśni 18 łyżek cukru przepis Słoiki wyparzamy i przygotowujemy nowe nakrętki . Wiśnie myjemy i osuszamy, a następnie napełniamy, każdy litrowy słoik do 3/4 objętości, wiśniami. Do każdego słoika wsypujemy(...)łyżek cukru ,zalewamy gorącą przegotowaną wodą ale nie do pełna ponieważ musimy zostawić trochę miejsca na sok który wiśnie jeszcze puszczą . Słoiki zakręcamy, potrząsamy żeby cukier się rozpuścił i wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką , dolewamy wodę i pasteryzujemy około 20 minut na małym ogniu . Następnie słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem , po wystygnięciu zanosimy w chłodne miejsce
Smakowite Dania