sałatek i nie tylko. Już nie mogę się doczekać spróbowania go :-) Miłego dnia kochani :-) Składniki: 1 kalafior kilka gałązek kopru czosnek ( ja dawałam 2 ząbki do jednego słoika) chrzan Zalewa: 2,5 litra wody 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 1 łyżka cukru 1. Kalafiora myjemy, oddzielamy różyczki, dzielimy je na mniejsze. Chrzan strugamy na cienkie wiórki, czosnek obieramy(...)Przygotowujemy zalewę. W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. 3. Do wyparzonych słoików na spód dajemy koper, chrzan i czosnek, następnie układamy dość ciasno różyczki kalafiora. Całość zalewamy gorącą zalewą. Dobrze zakręcamy. Jeden dość duży kalafior do wypełnienia 4 słoików 0,9 litra, ja dałam do mniejszych słoików i wyszło mi 5 słoików :-) Zdjęcia robione zaraz
kruche babeczkipomyślałam że czemu by nie zrobić cukini z musztardą. Lekko mdłej cukini musztarda nada ostrawy posmak. Zapraszam :) około 5 średniej wielkości cukini ( nie przerośniętej ) 4 cebule do każdego słoika włożyć po : 1 łyżeczce gorczycy 1 /2 łyżeczki ziarenek pieprzu 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku zalewa : 1 l wody 3/4 szklanki octu(...)szklanka cukru 2 łyżki soli 6 łyżeczek musztardy Do garnka wlewamy wodę,ocet, dodajemy cukier, sól i musztardę, zagotowujemy Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha.Do każdego wkładamy przyprawy jak w przepisie. Cukinię dobrze myjemy i kroimy w pół plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Cukinię i cebulę posypujemy1 łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, następnie
Sama słodycz i szczypta chilipostaci, koktajle, kompoty, dżemy i konfitury... I choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany, to najczęściej przesiaduję pod krzakiem z czarnymi;) Natomiast zimą dałabym się pokroić za słoik galaretki z czerwonych porzeczek. Sama myśl o jej smaku wywołuje u mnie ślinotok, bo charakterystyczny kwaśno-słodki smak nie da się pomylić z żadnym innym. Babcia gotowała galaretkę dając objętościowo(...)cukru, ile było soku z porzeczek. Czyli np. na litr wyciśniętego soku 1 litr cukru. Pamiętam, jak patrzyłam na sok zamieniający się w galaretkę jeszcze nawet przed rozlaniem do słoików. Wtedy to była dla mnie istna magia, dziś już wiem, że porzeczki zawierają bardzo dużo pektyn, które powodują tężenie galaretki. Wiem także, że czasem galaretka nie chce stężeć, być może
Obiad gotowypikle w zalewie ketchupowej, kiedyś już takie robiłam i smakowały. jeśli nie wiecie co zrobić z dużymi ogórkami to zapraszam do wypróbowania :) około 2 kg dużych ogórków do słoika : 1 łyżeczka gorczycy Cykoria 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach 2 ząbki czosnku 1 baldach kopru zalewa : 6 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka(...)łyżki soli 1 szklanka ostrego ketchupu Do garnka wlać wodę, dodać cukier ocet, sól i ketchup, zagotować. Ogórki dobrze umyć, obrać i pokroić wzdłuż na 4 części. Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha, następnie do każdego włożyć przyprawy jak podałam w przepisie.Ogórki układamy w słoiku dość ściśle i zalewamy ciepłą zalewą. Słoik wkoło wycieramy i zakręcamy
Sama słodycz i szczypta chilikilo ogórków 4 litry wody, najlepiej przegotowanej zimnej ok. 1 szklanka soli Zalewa: 4 szklanki cukru 4 szklanki octu 10% 6 szklanek wody Dodatkowo: 2-3 marchewki do każdego słoika po: 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy Ogórki dokładnie umyć, aby nie było piasku i innych śmieci. Następnie razem za skórką pokroić(...)wymieszać i odstawić na około godzinę. Należy pamiętać, że grubiej pokrojone ogórki muszą dłużej stać w solance. Kiedy ogórki przejdą solą należy odsączyć je na durszlaku. Do każdego wyparzonego słoika rozłożyć przyprawy, a także po kilka plasterków marchewki. Następnie rozłożyć odsączone ogórki do słoików, musi być około 3/4 wysokości słoika. Wszystkie składniki zalewy przelać do garnka i zagotować. Zalać przygotowaną
talerz przyjemnościzaprawie solnej jak w przypadku innych sałatek. Zapraszam do wypróbowania:) około 2 kg pomidorów, zielonych lu żółtawych 7 marchewek 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 5 cebul do słoika po : 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Cykoria 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 baldach kopru Zalewa : 2,5 l wody 1 szklanka octu 10 łyżek cukru(...)cebulę obieramy. Pomidory i marchew kroimy w pół plasterki jeśli są małe w plasterki. Cebulę w piórka, paprykę w paseczki. Wszystko posypujemy 2 łyżkami soli i mieszamy.Do wyparzonych słoików wkładamy, koper, czosnek, ziele, pieprz i liść laurowy, następnie przekładamy mieszankę warzywną i zalewamy gorącą zalewą.Słoik wycieramy i dobrze zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą
Sama słodycz i szczypta chiliręczniku koperek, listki lubczyku oraz natkę pietruszki. Tak przygotowaną zieleninę siekam, porcjami wkładam do woreczków (razem ze startymi buraczkami), umieszczam w zamrażarce i gotowe :) 2). BOTWINA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW KONSERWOWA: Potrzebne Wam będą: 1 litr wody kilka pęczków botwiny 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 6-8 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki Botwinę dokładnie(...)kawałki W wodzie rozpuszczam sól oraz cukier, dodaję przyprawy - gotuję przez 5-7 minut. Następnie dodaję ocet, mieszam. Pokrojoną wcześniej botwinę wkładam do czystych i wyparzonych słoików, zalewam gorącą marynatą, po 5 minutach zlewam marynatę, zagotowuję i ponownie zalewam botwinę w słoikach. Słoiki szczelnie zamykam, przewracam do góry dnem do wystudzenia. Tak przygotowaną botwinę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu
Moja Książka Kucharskamałosolne! Bo z dodatkiem papryczki chili, są pyszne! Więcej przepisów znajdziesz w zakładce SPIŻARNIA SKŁADNIKI: - letnia przegotowana woda - sól kamienna lub morska - ziele angielskie po 3 -4 sztuki na słoik litrowy - gorczyca/ łyżeczka na 1l słoik - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 1-3 ząbki czosnku (jak lubisz) - 1/2 papryczki chili - kwiat kopru - koperek zielony - ja dodałam jeszcze kilka ziaren różowego(...)dokładnie umyj. Zalej wodą w misce i odstaw na 1 godzinę. Wodę zagotuj i przestudź. Na 1 litr wody używam 1 łyżkę soli. Wszystkie przyprawy umieść w słoiku. Ogórki jasną końcówką układaj ku dołowi w słoiku. Ogórki powinny być dość mocno i ciasno ułożone. Zalej letnią wodą i zamknij słoik na 5 godzin. Po 5 godzinach słoik rozszczelnij
SMYKWKUCHNIidealny dodatek do grilla - ostre o delikatnym słodkim posmaku. Takie ogóreczki urozmaicą wasz grillowany posiłek, a ponadto doskonale sprawdzą się w roli przekąski na imprezie. Składniki na 2 duże słoiki: 1,5 kg ogórków gruntowych (ok. 30 szt) 2 łyżki soli 300 g cukru 1,5 szklanki octu 1 główka czosnku 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne - chilli(...)dodaj chilli, całość podgrzewaj ok. 3 min - dodaj do octu z cukrem, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Z ogórków wylej wodę, którą puściły ogórki - przełóż je do wyparzonych słoików. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć (po równo) do 2 słoików. Zalewą zalej ogórki, zamknij słoiki - odstaw na 24 godziny, co jakiś czas potrząśnij naczyniem, aby zalewa pokryła każdą część
Alutka-Gotujeczosnku, chilli oraz olej. Zalewę studzimy i następnie zalewamy nią wcześniej przygotowane ogórki - odstawiamy na około 12 godzin (najlepiej na całą noc). Krok 3. Zamarynowane ogórki ciasno układamy w słoikach, dopełniamy zalewą i mocno zakręcamy. Krok 4. Pasteryzacja: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 20 minut, wyjmujemy(...)odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Słoiki z ogórkami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smaczego
Moja Książka Kucharskawłasnego smaku. Przygotowałam podstawową wersję, którą można użyć do wielu potraw. Majonez jest gęsty i kremowy. Mój ma kolor lekko żółty, ale może wyjść znacznie jaśniejszy. Składniki: (około 1/2 słoika dużego) 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli pieprz biały lub czarny Jajka sparzyć wrzątkiem. Przygotować słoik szerokości takiej, żeby(...)zmieściła się końcówka blendera i najlepiej, aby dno słoika było też takiej szerokości jak końcówka blendera. Do słoika wbić jajka, dodać musztardę, sól, pieprz, olej rzepakowy i sok z cytryny. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendować
talerz przyjemnościlistków laurowych – 12-15 ziarenek ziela angielskiego – 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody – opcjonalnie 2 łyżki soku z kiszonych ogórków Przygotowanie: 1. Słoik lub inne naczynie (nie plastikowe) o pojemności 4,5 litra wyparzamy. 2. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 3 – 4 mm. 3. Czosnek obieramy i każdy(...)ząbek kroimy w poprzek. 4. W słoiku układamy warstwami buraki, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. 5. Mieszamy ostudzoną wodę z solą w proporcji 1 łyżka soli na litr wody i zalewamy ułożone w słoiku buraki (wszystkie buraki muszą być zakryte). 6. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i wiążemy sznurkiem lub gumką. 7. Słoik odstawiamy w zacienione miejsce
PodwójnaporcjaBardzo podoba mi się pomysł serwowania deserów w słoikach. Jest to idealna porcja dla każdego, nie trzeba nic kroić i do tego wygląda to bardzo ciekawie. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na błyskawiczny sernik wegański na zimno zamknięty w słoiku. Głównym składnikiem są płatki ryżowe, które w połączeniu z mlekiem kokosowym tworzą pyszną masę sernikową. Ryżowy sernik wegański(...)zimno w słoiku Składniki (na dwa słoiki): 50 g żurawiny 30 g wiórków kokosowych 100 g płatków ryżowych 250 ml wody połowa stałej części mleka kokosowego ok. 175 g (schłodzonego przez dobę w lodówce) 1/4 szkl. cukru pudru lub według uznania + 1 łyżka do polewy czekoladowej 3-5 łyżek soku z cytryny 1 łyżeczka agaru 2 łyżeczki
wegujemybotwinkę z jajkiem, zacierki (które - ku zdziwieniu wszystkich - zajadałam świeżym ogórkiem). Ale chyba najbardziej lubiłam szczawiową. Może dlatego, że była to zupa głównie sezonowa, choć babcia zawsze robiła kilka słoików szczawiu na zimę, by i poza sezonem dogodzić wnuczce:) Szczawiową uwielbiam do dziś, zarówno taką tradycyjną z ziemniakami, jak i moje wariacje na jej temat - np. z pokrzywami(...)pory gotowowałam ją zazwyczaj tylko latem. Zapomniałam zupełnie, że przecież można zrobić zapas siekanego szczawiu do słoików. Niektórzy szczaw pasteryzują, inni obgotowują krótko. U nas mieszało się go z solą, ugniatało i wkładało do słoików, z wierzchu zalewając smalcem. I taki szczaw bez problemu można było przechowywać przez całą zimę. Składniki (na 3-4 słoiki 200ml): 1 kg szczawiu
Obiad gotowy