słoik - 12348 przepisów (strona:31/824)

Jabłka w zalewie imbirowej 143

przepis dedykujemy Agnieszce. Zbiory owoców nie powinny się marnować , więc zamykamy je słoiki na różne sposoby. Jabłka w towarzystwie imbiru ? Polecamy. Składniki Składniki na 3 słoiki po 500 ml pojemności każdy : 2 kg kwaskowatych jabłek imbir około 300 g 200 g cukru 1 średnia cytryna 2 laski wanilii 2 laski cynamonu 1 łyżeczka goździków Przygotowanie   Jabłka umyłem, obrałem, wyciąłem(...)sokiem oraz skórką z cytryny. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił ( od czasu do czasu można pomieszać całość drewnianą łyżką ). Pokrojone jabłka przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przygotowanym płynem. Słoiki szczelnie zamknąłem, ustawiłem na głębokiej blasze. Na blachę wlałem gorącą wodę, tak aby słoiki były zanurzone w niej do wysokości około 1 cm. Wstawiłem na dolny

R'n'G Kitchen
Kompot z mirabelek 113

cyklu przetwory na zimę dziś zapraszam na kompot z mirabelek. Robi się go bardzo szybko, bo do słoików wkładamy całe owoce razem z pestkami. Na blogu pojawił się też inny przepis z tymi pysznymi kwaskowymi owocami dżem z mirabelki z kardamonem.  Kompot z mirabelek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g mirabelek 250 g cukru ok. 500 ml wody(...)Wykonanie: W garnuszku gotujemy wodę z cukrem. Owoce myjemy i układamy (nie drylujemy) w czystych wyparzonych słoikach do mniej więcej 3/4 wysokości. Gorącym syropem zalewamy owoce zostawiając 2 cm wolnego miejsca od rantu słoika.  Krawędź słoika wycieramy do sucha, mocno zakręcamy wyparzonymi pokrywkami. Do sporego garnka wlewamy wodę, na dnie kładziemy ściereczkę, wstawmy słoiki, tak aby się nie dotykały

Kulinarne przygody Gatity
Maliny z cukrem na zimę 131

Maliny z cukrem są bardzo aromatyczną propozycją na zamknięcie lata w słoiku. Wykorzystuję je do herbaty, polewania lodów, naleśników, ... Składniki: maliny cukier Wykonanie: Zdrowe maliny wkładamy do słoików. Staramy się, aby weszło ich jak najwięcej. Do słoików wsypujemy również cukier. Ponieważ ja lubię , gdy sok z malin jest mocno słodki, do słoików półlitrowych dałam 10 czubatych łyżeczek cukru. Jednak można(...)dać go mniej. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, a na niej układamy słoiki z malinami. Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 25 - 30 minut lub do momentu rozpuszczenia się cukru. Smacznego

Smak mojego domu
Jeżyny w soku własnym 198

móc je dodać do zimowej rozgrzewającej herbatki lub płatków owsianych. Zrobiłam więc jeżyny w syropie, a właściwie we własnym soku. Pyszne i aromatyczne, zachęcam do zrobienia! jeżyny cukier Do słoików wsypać umyte jeżyny (prawie do pełna) i zasypać cukrem - ok. 5 łyżek cukru na słoik. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby jeżyny puściły sok. Następnie słoiki(...)pasteryzować ok. 20-30 minut. Jeśli cukier się nie rozpuści można delikatnie potrząsnąć zawartością słoika. * zasypanie cukrem powoduje, że w słoiku pozostaje zaledwie połowa zawartości. Ale mamy pewność, że to nie kompot, a sam czysty sok jeżynowy. Cały słoik jeżyn zasypany cukrem... ... i została tylko połowa w słoiku, ale za to jaka pyszna

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Papryka konserwowa 174

Wrzesień to idealny czas na zamykanie papryk w słoikach. Wydaje mi się, że o tej porze roku papryka smakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi , ale też doskonale smakują połączone ze sobą. Składniki : Zalewa 1 szklanka octu(...)szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika papryka pokrojona w kawałki (wielkość według upodobań) łyżeczka ziaren białej gorczycy plaster cebuli (grubości ok. 0,5 cm) kawałek świeżej chili Przygotować zalewę, doprowadzając do wrzenia połączone jej składniki. Odstawić do schłodzenia. Wystarczy, by zalewa nie była gorąca. Na dno każdego słoika

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiśnie w syropie (do ciast i deserów) - kompot wiśniowy na zimę. 146

kolor.  Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka zimą :) Natomiast jeżeli chcesz przemycić je w słoiku z myślą o ciastach, to trzeba drylować, albo drylownicą, albo zawsze polecam agrafkę. U mnie w domu syrop rozcieńczmy wodą, wypijamy do obiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy(...)zależy tylko od Ciebie. Kilogram wiśni starcza by napełnić 3 słoiczki, każdy po 0,4 litra. Około - zależy to od tego, czy wiśnie są drylowane, czy nie. Do każdego słoika potrzeba dać 3 łyżki cukru, oraz przegotowaną wodę.  Czyli: Napełnić słoik wiśniami, dodać 3 łyżki cukru, następnie napełnić go do 2/3 wysokości słoika przegotowaną wodą. Resztę uzupełni już

Poezja Smaków - blog kulinarny
Papryka konserwowa 447

Bardzo lubimy paprykę. Najlepiej na surowo, upieczoną lub uduszoną z dodatkiem mięska. Ale jak przychodzi zima to świetnie sprawdza się właśnie taka papryka "ze słoika". Sezon na paprykę trwa więc koniecznie trzeba coś z niej przygotować. Dziś najbardziej klasyczna wersja papryki - konserwowa/marynowana. Zapraszamy! papryka gorczyca - pół łyżeczki na słoik olej - 1 łyżka na słoik Zalewa 2,5 l. wody(...)octu 2 łyżki soli 5 łyżek cukru Paprykę umyć, oczyścić z ziaren, pokroić na ćwiartki lub mniejsze części. Blanszować przez ok. 2 minuty. Następnie delikatnie poukładać w słoikach. Do każdego słoika wsypać gorczycę. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewać paprykę w słoikach.Do każdego słoika wlać jeszcze po 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez ok. 10 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Smakowite tuszki śledziowe w zalewie ( również do słoika ) 171

ukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym słoiku ich znajdę. Najczęściej jestem niemile zdziwiona. Dzisiaj przedstawiam tuszki śledziowe smażone w zalewie octowej nadające się  również do słoika. Składniki: 2 kg tuszek śledziowych Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie(...)soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu),  cebulę pokrojoną w plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu

Smaki Ewy
Ogórki kiszone 139

Chyba najlepsze ogórki jakie mogą być dla naszej Wilczkowej rodziny. Tradycyjny przepis,świetny smak, doskonałe przez całą zimę. Kiedyś dodawałam do słoików liście dębu i czarnej porzeczki, ale ten smak jakoś mi nie podszedł. Ostatecznie skończyło się bez tych "dodatków"  a i tak są pyszne! Jeśli jeszcze nie robiliście to musicie koniecznie spróbować zwłaszcza, że robi się je naprawdę(...)szybko. ogórki czosnek (kilka ząbków na słoik) koper liście i korzeń chrzanu gorczyca marchewka (opcjonalnie kilka plasterków na słoik) woda  sól Ogórki umyć i włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka ząbków czosnku, gałązkę kopru, liść i korzeń chrzanu, pół łyżeczki gorczycy i ewentualnie kilka plasterków marchewki. Wodę z solą zagotować i ostudzić (ja używam proporcji 1 litr

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki kiszone - to łatwiejsze niż Ci się wydaje 763

dokładnie umyć, koper pociąć na małe kawałki, czosnek obrać i każdy ząbek przekroić chociaż na pół, a chrzan oskrobać i pokroić w cienkie patyczki (oczywiście również myjemy). Na dno słoika wkładamy koper, następnie układamy ogórki. Jak poczytacie w internecie, to jedni zachowują zasadę, że ogórek musi być ogonkiem do góry, inni jeszcze inną ... ja nie zwracam w ogóle uwagi(...)ogórek do drugiego pasował, często na zmianę raz jedną, raz drugą stroną, tak by weszło ich jak najwięcej. Ważne jest to, żeby nie wpychać ogórków na siłę. Po wypełnieniu słoika ogórkami wrzucam chrzan i czosnek i dokładam jeszcze trochę kopru. Ile tego chrzanu, kopru, czosnku? Po trochu :) nie da się tego konkretnie określić, ale powiem tak: lepiej więcej niż

Co w głowie piszczy
Ogórki konserwowe inaczej 177

ogórków konserwowych. Składniki: ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki umyć(...)obrać ze skórki, pokroić w talarki bądź też koreczki.  Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Do słoików powkładać ściśle ogórki. Na wierzch powciskać wszystkie przyprawy. Zalać zalewą. Pozakręcać. Trzeba uważać, aby kanty słoika i zakrętka były suche, wówczas słoiki dobrze się pozamykają.  Pasteryzować około 10 minut. Słoiki poodwracać do góry nogami i pozostawić do ostudzenia. Smacznego

na moim stole...
Jeżyny w sosie własnym 181

cholesterolu. Mają też działanie przeciwnowotworowe. W ich składzie znajdziemy dużo witaminy C, magnezu, potasu i wapnia. Warto zatem jeść jeżyny i zadbać o ich zapas na zimę :) Składniki (na słoik 250 ml): jeżyny (ile wlezie) 1,5 łyżki cukru Przebrane jeżyny upychać łyżką, ale nie miażdżyć, w słoiku. Cukier dosypywać na dwa razy - w połowie i pod koniec słoika. Napełnić(...)słoiki aż po rant, zakręcić i pasteryzować, czyli ułożyć słoiki w garnku wyściełanym np. ściereczką kuchenną, wlać wodę do szyjek słoików i gotować (od momentu zagotowania wody ok. 10 minut, by cukier się rozpuścił). Po wyjęciu ustawiać słoiki dnem do góry, a po ok. 5 min odwrócić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Tak przygotowane jeżyny można wykorzystać do kompotów

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe przetwory: kiszone ogórki 190

wyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę Składniki: - 2 kg ogórków - czosnek - korzeń chrzanu - koper - 3 litry wody - 6 płaskich łyżek soli Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej w zależności od wielkości ogórków). Najlepsze do kiszenia są ogórki gruntowe, które są małych rozmiarów Do umytych i wyparzonych słoików(...)stroną połączoną z łodygą w dół. Na górę dajemy kolejny ząbek czosnku przekrojony na pół i kolejną łodygę kopru. Ogórki zalewamy gorącą wodą (wodę razem z solą zagotowujemy), zakręcamy słoiki, odwracamy do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Gdy słoiki wystygną to je odwracamy i pozostawiamy na 2-5 dni w temperaturze pokojowej aby ruszył proces kiszenia. Po tym czasie możemy

Kuchenne Wariacje
Ogórki w zalewie musztardowej 133

będzie jak znalazł .     Składniki: - 5 kg ogórków - 300 g cukru -3 łyżki soli - 250 ml octu - 1.1/2 litra wody - liść laurowy na słoik półlitrowy  - ziele angielskie 2 na słoik półlitrowy  - czosnek 1 na słoik półlitrowy  - chrzan 1 cm na słoik półlitrowy  - koper jeden kwiatek słoik półlitrowy(...)łyżeczek musztardy rosyjskiej Develey  Wykonanie: Ogórki umyłam osuszyłam , poobcinałam końce i pokroiłam w słupki ( razem ze skórką ). Wyparzyłam słoiki , powkładałam do środka ziele, listek ,czosnek ,chrzan i koper . Powkładałam ogórki dosyć ciasno poupychałam je. Przygotowanie zalewy : Przygotowałam miarkę 3 litrową którą zakupiłam na Tradismak   . Miarka idealna do robienia zalewy i nie tylko. Do miarki wlałam

Różowa kuchnia
Domowy przecier pomidorowy na zimę 209

drugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut). Gorący przecier rozlać do wyparzonych w piekarniku słoików i dobrze zakręcić. Następnie pasteryzujemy słoiki w większym garnku z wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na małym ogniu.  Kilka słów o przetworach Robienie(...)owoce i warzywa. Nie mogą być zepsute. Nawet jeden nadgniły owoc może spowodować zepsucie przetworu. Następnie owoce myjemy w zimnej wodzie by pozbyć się zanieczyszczeń i środków chemicznych. 2. Słoiki . Słoiki i butelki należy dokładnie umyć, aby usunąć z nich zapachy wcześniej przechowywanych produktów czy stęchlizny. Należy także je wysterylizować w gorącym piekarniku. Naczynia muszą być idealnie czyste, ponieważ wszelkie

Bon Appetit Małgorzaty