słoik - 12348 przepisów (strona:31/824)

Ogórki kiszone 168

Chyba najlepsze ogórki jakie mogą być dla naszej Wilczkowej rodziny. Tradycyjny przepis,świetny smak, doskonałe przez całą zimę. Kiedyś dodawałam do słoików liście dębu i czarnej porzeczki, ale ten smak jakoś mi nie podszedł. Ostatecznie skończyło się bez tych "dodatków"  a i tak są pyszne! Jeśli jeszcze nie robiliście to musicie koniecznie spróbować zwłaszcza, że robi się je naprawdę(...)szybko. ogórki czosnek (kilka ząbków na słoik) koper liście i korzeń chrzanu gorczyca marchewka (opcjonalnie kilka plasterków na słoik) woda  sól Ogórki umyć i włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka ząbków czosnku, gałązkę kopru, liść i korzeń chrzanu, pół łyżeczki gorczycy i ewentualnie kilka plasterków marchewki. Wodę z solą zagotować i ostudzić (ja używam proporcji 1 litr

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki kiszone - to łatwiejsze niż Ci się wydaje 794

dokładnie umyć, koper pociąć na małe kawałki, czosnek obrać i każdy ząbek przekroić chociaż na pół, a chrzan oskrobać i pokroić w cienkie patyczki (oczywiście również myjemy). Na dno słoika wkładamy koper, następnie układamy ogórki. Jak poczytacie w internecie, to jedni zachowują zasadę, że ogórek musi być ogonkiem do góry, inni jeszcze inną ... ja nie zwracam w ogóle uwagi(...)ogórek do drugiego pasował, często na zmianę raz jedną, raz drugą stroną, tak by weszło ich jak najwięcej. Ważne jest to, żeby nie wpychać ogórków na siłę. Po wypełnieniu słoika ogórkami wrzucam chrzan i czosnek i dokładam jeszcze trochę kopru. Ile tego chrzanu, kopru, czosnku? Po trochu :) nie da się tego konkretnie określić, ale powiem tak: lepiej więcej niż

Co w głowie piszczy
Ogórki konserwowe inaczej 205

ogórków konserwowych. Składniki: ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki umyć(...)obrać ze skórki, pokroić w talarki bądź też koreczki.  Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Do słoików powkładać ściśle ogórki. Na wierzch powciskać wszystkie przyprawy. Zalać zalewą. Pozakręcać. Trzeba uważać, aby kanty słoika i zakrętka były suche, wówczas słoiki dobrze się pozamykają.  Pasteryzować około 10 minut. Słoiki poodwracać do góry nogami i pozostawić do ostudzenia. Smacznego

na moim stole...
Jeżyny w sosie własnym 213

cholesterolu. Mają też działanie przeciwnowotworowe. W ich składzie znajdziemy dużo witaminy C, magnezu, potasu i wapnia. Warto zatem jeść jeżyny i zadbać o ich zapas na zimę :) Składniki (na słoik 250 ml): jeżyny (ile wlezie) 1,5 łyżki cukru Przebrane jeżyny upychać łyżką, ale nie miażdżyć, w słoiku. Cukier dosypywać na dwa razy - w połowie i pod koniec słoika. Napełnić(...)słoiki aż po rant, zakręcić i pasteryzować, czyli ułożyć słoiki w garnku wyściełanym np. ściereczką kuchenną, wlać wodę do szyjek słoików i gotować (od momentu zagotowania wody ok. 10 minut, by cukier się rozpuścił). Po wyjęciu ustawiać słoiki dnem do góry, a po ok. 5 min odwrócić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Tak przygotowane jeżyny można wykorzystać do kompotów

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe przetwory: kiszone ogórki 231

wyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę Składniki: - 2 kg ogórków - czosnek - korzeń chrzanu - koper - 3 litry wody - 6 płaskich łyżek soli Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej w zależności od wielkości ogórków). Najlepsze do kiszenia są ogórki gruntowe, które są małych rozmiarów Do umytych i wyparzonych słoików(...)stroną połączoną z łodygą w dół. Na górę dajemy kolejny ząbek czosnku przekrojony na pół i kolejną łodygę kopru. Ogórki zalewamy gorącą wodą (wodę razem z solą zagotowujemy), zakręcamy słoiki, odwracamy do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Gdy słoiki wystygną to je odwracamy i pozostawiamy na 2-5 dni w temperaturze pokojowej aby ruszył proces kiszenia. Po tym czasie możemy

Kuchenne Wariacje
Domowy przecier pomidorowy na zimę 241

drugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut). Gorący przecier rozlać do wyparzonych w piekarniku słoików i dobrze zakręcić. Następnie pasteryzujemy słoiki w większym garnku z wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na małym ogniu.  Kilka słów o przetworach Robienie(...)owoce i warzywa. Nie mogą być zepsute. Nawet jeden nadgniły owoc może spowodować zepsucie przetworu. Następnie owoce myjemy w zimnej wodzie by pozbyć się zanieczyszczeń i środków chemicznych. 2. Słoiki . Słoiki i butelki należy dokładnie umyć, aby usunąć z nich zapachy wcześniej przechowywanych produktów czy stęchlizny. Należy także je wysterylizować w gorącym piekarniku. Naczynia muszą być idealnie czyste, ponieważ wszelkie

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki kiszone, chyba najłatwiejszy sposób 212

fakty: - kobiety w czasie menstruacji lepiej niech robią ogórki w occie, a z kiszeniem poczekają ; - nie kisić ogórków w dni nowiu i pełni Księżyca . Składniki (na jeden słoik 0,9 litra): ogórki płaska łyżka soli (koniecznie niejodowana i z Kłodawy) gałązka zielonego kopru z kwitnącymi koszyczkami Ogórki kiszone drugiego dnia, w tle 5-dniowe kawałek chrzanu (ok. 5 cm) duży(...)gałązka cząbru, liść kopru włoskiego Ogórki zerwane rano zalać zimną wodą i pomoczyć kilka godzin. To ważny zabieg, by ogórki po ukiszeniu nie były puste w środku . Na dno słoika wrzucić chrzan, przekrojony do połowy ząbek czosnku (chodzi o uwolnienie zapachu czosnku), gałązkę kopru, ewentualnie koper włoski i cząber. Do słoika wkładać ciasno upchane umyte ogórki. Powinny sięgać do szyjki

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagody pasteryzowane z ksylitolem 196

dbających o linię i osób, które wykluczyły cukier ze swojej diety z innych zdrowotnych powodów. Proste do przygotowania. Polecam! Składniki: jagody- około 3 l 14 płaskich łyżek ksylitolu 7 słoików a`350 ml  Wykonanie: jagody bardzo dokładnie umyć i osuszyć na sitku. Następnie przebrać usuwając listki i ogonki wyparzyć słoiki i nakrętki wytarte do sucha słoiki napełnić przebranymi jagodami(...)wsypać po 2 płaskie łyżki ksylitolu i delikatnie "postukać" słoikiem o blat, by cukier opadł i wymieszał się z jagodami. Zakręcić wytartymi do sucha nakrętkami słoiki ustawić w garnku, wyłożonym papierowym ręcznikiem tak, by się wzajemnie nie dotykały. Napełnić garnek wodą do 3/4 wysokości słoików i postawić go na ogniu. Doprowadzić wodę do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i pozostawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przetwory z wiśni: Domowy Dżem Wiśniowy. Prosty i szybki przepis na dżem. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 227

prostego i szybkiego przepisu na domowy dżem z wiśni.     Czego potrzebujesz do domowego dżemu z wiśni?     * Wiśnie   * Pektyny+cukier trzcinowy/biały lub dżemiks   * Słoiki i nakrętki   * Duży, szeroki garnek   * Sok z cytryny   * Etykiety do opisania słoików     Do tego celu przyda się drylownica, sugeruję zakup takiej, która nie wymaga wrzucania(...)Zebrane wiśnie zostawiam na noc w szklanych miskach (moje wiśnie są bardzo soczyste), aby puściły soki.   Rano dryluję umyte wiśnie.   Przygotowuję nowe, dokładnie umyte i wypasteryzowane słoiki i nakrętki.       Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki?     Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć z użyciem płynu do mycia, następnie kilkakrotnie wypłukać ciepłą

IzaGotuje
Dżem truskawkowy 203

soczystości truskawek. Dżem ściemnieje i zgęstnieje. Nie zapomnijmy o nim, bo w przypadku kiepskiego garnka może się przypalić od dna, gdy nie będziemy mieszać. Wyjdą ok. 2 duże słoiki lub 4 małe. Dżem truskawkowy można przechowywać ok. 2-3 tygodnie w lodówce. Jeśli dżem chcemy zachować na dłużej to: W przypadku słoików i zamykanych wecków: słoiki i nakrętki przelewamy dokładnie(...)wrzątkiem (muszą być wyparzone) – wlewamy wrzący dżem do słoików, zakręcamy (w rękawicach, ryzyko poparzenia!) i ustawiamy na ściereczce nakrętką do dołu (wecków na klipsy nie przekręcamy). Wszystkie słoiki przykrywamy grubym kocem/pierzyną i zostawiamy do całkowitego ostudzenia na kilkanaście godzin. Wieczko się zassa. Tak przygotowanego dżemu nie pasteryzuję, ale jeśli chcecie przechowywać dżem dłużej niż pół roku, można

Poezja smaku
Suszone pomidory w oliwie z ziołami mozzarellą 232

przecież mozzarella jest bardziej włoska niż feta.        Co z tego wyjdzie, nie wiem, jeszcze nie próbowałam, ale po tym, co się dzieje w słoikach można przypuszczać, że ser choć miękki, zakonserwował się całkiem nieźle, nie rozpadł się i nie przesiąkł cały oliwą. Wyobrażam sobie, jakiego obłędnego aromatu nabrał.  Niedługo zamierzam wykorzystać pomidory(...)niekoniecznie obranych) suszone i świeże zioła - tymianek, rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie, bazylia oliwa z oliwek bardzo dobrej jakości pieprz czarny kilka listków laurowych kilkanaście kulek ziela angielskiego 1. Niewielkie słoiki wyparzyć (ja miałam 5 po 200 - 230 ml), pozostawić do wysuszenia.  2. Oliwę podgrzać do temepratury ok. 50-60°C - aż zacznie pachnieć. 3. Do każdego słoika wrzucić

Kuchnia Prezydentowej
Kiełki buraczka 171

dżdżownicę grudki ziemi różnej wielkości, a kiełki z nich wydostają się dość wolno. Mój eksperyment z ich pędzeniem nie zakończył się wprawdzie spektakularnym sukcesem, ale po przeszło tygodniu płukania słoika, w którym umieściłam ziarenka, uzyskałam pudełeczko świeżutkich, pięknych kolorystycznie i pachnących botwinką kiełków. Część z nich zużyłam do posypania smażonej tilapii , nad przeznaczeniem reszty cały czas się zastanawiam. Kiełki buraczka(...)bezpośrednio po wyjęciu ze słoika Najprostsza metoda na własną, choć niewielką hodowlę, bez nakładów na specjalną kiełkownicę: Kupić nasiona przeznaczone na kiełki. Inne, przeznaczone do siewu mogą być zaprawiane substancjami grzybobójczymi. Słoik o pojemności około 1 litra dobrze wymyć i wyparzyć wrzącą wodą. Najlepiej sprawdzi się słoik typu wek, ponieważ ma większe dno niż twist. Nasiona dobrze wypłukać, umieścić

Kuchenne zapiski Edyty
Dżem z czerwonych owoców 200

Zamykam lato w słoiki :) Zwykle robię dżemy jedno owocowe, ale w tym roku postanowiłam trochę zaszaleć :). Z połączenia czerwonych porzeczek, truskawek i malin wyszedł bardzo smaczny dżem. Polecam :) Przyznam, że w tym roku pierwszy raz robiłam dżemy z użyciem pektyny . Plusy: oszczędność czasu, bo dżem przygotowuje się błyskawicznie; nie jest rozgotowany, jak po tradycyjnym, długotrwałym gotowaniu; zachowuje intensywny kolor owoców(...)znajduje się w owocach niedojrzałych niż dojrzałych. Wraz z ich dojrzewaniem pektyna się rozkłada, dlatego owoce stają się miękkie).  Więcej o pektynie można poczytać tutaj . Składniki (na 8 słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1500 g czerwonych porzeczek 500 g truskawek 250-500 g malin ok. 800 g cukru 20 g naturalnej pektyny w proszku

Domowa Cookierenka Agi
Marynowane pomidory 171

nieco rzadko spotykanych u nas przetworów pomidorowych. Tym razem wylądowały one w zalewie z octu  jabłkowego i... zresztą zobaczcie sami. ;) Proporcje zalewy podane są na dwa, 900 mililitrowe słoiki. 6 sporych pomidorów lub 8 mniejszych (można również wykorzystać koktajlowe) 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku Zalewa: 700ml wody 3/4 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki(...)czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pomidory po przepłukaniu kroimy w ósemki, cebulę obieramy i kroimy w grubsze piórka. Czosnek obieramy z łupinki i kroimy w cienkie plasterki. Na dnie słoika układamy kilka piórek cebuli, tak by zostało całe przykryte. Dokładamy także połowę pokrojonego ząbka czosnku. Na cebuli, w słoiku układamy warstwę ósemek pomidorowych (jak na zdjęciu), przy czym nie muszą

Kuchenna Kontrrewolucya
Pomidorowe szaleństwo słoikowe! (3 warianty) 163

przepyszne i praktyczne. Nie podaję konkretnych ilości pomidorów, ponieważ w przypadku tego przepisu nie ma to większego znaczenia. Wszystko zależy od tego ile potrzebujemy zrobić - tyle przygotowujemy warzyw i słoików. Reszta właściwie zrobi się sama. ;) Uwaga! Ja zjadam swoje przetwory bardzo szybko, więc ich nie pasteryzuję. Jeśli zostawiacie je na zimę, koniecznie to zróbcie i bardzo dobrze zakręcajcie słoiki! pomidory(...)odpowiedniej ilości duży garnek litrowe, wyparzone słoiki sól, ulubione przyprawy Przygotowanie warzyw: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Pomidory nacinamy w kilku miejscach, by łatwiej schodziła z nich skórka. Wrzucamy je do wrzątku i chwilę w nim trzymamy. Zlewamy gorącą wodę, a warzywa zalewamy w garnku chłodną. Pomidory obieramy ze skórki i odkładamy do miseczki. WARIANT I - we własnym sosie

Kuchenna Kontrrewolucya