Dorsz jak dorsz, pory jak pory, aleeee... razem tworzą duet prawie idealny. Na początku chciałam pory usmażyć na maśle, skończyło się klasycznie na oleju i w sumie dobrze. I tak były prze prze przepyszne. Polecam przed podaniem posypać jeszcze całość orzechami. Mi to umknęło. Składniki: 500 g filetów dorsza biała część pora parę plasterków cytryny sól pieprz olej rzepakowy Pora(...)kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonego pora, kładziemy na niego filety dorsza, całość posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. na rybie układamy plasterki cytryny. Wszystko pieczemy w 200 stopniach około 20 minut
KardamonovyFilet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej świeżej natki z pietruszki, rukoli, kopru, orzeszków piniowych i orzeźwiającej limonki, podany z egzotyczną, kolorową salsą to ciekawy pomysł na przygotowanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 800g fileta z dorsza 4 łyżeczki przyprawy do ryb i owoców morza Natur Vegeta 60g orzechów piniowych 20g świeżej natki(...)wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić przyprawą do sałatek i dipów, solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. 2. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć przyprawą do ryb i owoców morza i odstawić na około 30 minut. 3. Kruszonka piniowo- ziołowa: Składniki kruszonki przełożyć do malaksera, zmiksować pulsacyjnie tak żeby powstały
Szalona Kuchnia Ewelinyobczyźnie nie mogło jej zabraknąć. Jest to jedna z tych potraw, która mimo że tradycyjna, w prawie każdym domu przygotowywana jest inaczej. W mojej rodzinie zawsze to był dorsz z mniejszą lub większą ilością startych warzyw. A jak przygotowuje się ją u Was? Składniki (6 porcji) -800 g dorsza -4 średnie marchewki -3 cebule -1/2 selera korzeniowego(...)kilka łyżek koncentratu pomidorowego -2 jajka -ok 100 g mąki pszennej (tyle co potrzebujemy do panierowania) -sól, pieprz (najlepiej cytrynowy) -słodka papryka -1 łyżeczka cukru -olej do smażenia Przygotowanie Dorsza umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu, do drugiego wsypać mąkę. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby panierować w kolejności mąka - jajko
Zielona Kuchniatyle łatwych, zdrowych sposobów na pyszne przyrządzenie ryb. Jednym z nich jest upieczenie ryby z dodatkami, w taki sposób, żeby nie wyschła, a pozostała cudownie soczysta. Tak właśnie przyrządziłam dorsza, którego Wam dzisiaj podsyłam :) Taka wariacja na temat ryby po grecku ;) Przed pieczeniem obłożyłam ją marchewką z dodatkiem natki pietruszki i chrupiących dodatków. DORSZ POD WARZYWNĄ PIERZYNKĄ Filet(...)dorsza Mała marchewka Ćwierć pęczka natki pietruszki Łyżka pestek dyni Łyżka orzechów ziemnych Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Natkę pietruszki posiekać drobno Pestki dyni i orzeszki zmielić w młynku tak, żeby pozostały drobne chrupiące kawałki Dorsza położyć na kawałku folii aluminiowej Połączyć marchew, pietruszkę, pestki i orzechy i obłożyć tą mieszanką rybę Zawinąć folią
HealthyCreationsidealne np. na kolację we dwojga lub dla znajomych czy przyjaciół jako początek wspaniałej imprezy i spotkań z w gronie najbliższych Składniki/4 osoby: – 600 g filetów z dorsza – 150 g suszonych pomidorów – pół pęczka świeżej bazylii – 2 małe ząbki czosnku – 50 g parmezanu – 50 g migdałów ( bez skórki całe) – 80 ml oliwy(...)400g makaronu tagliatelle Przygotowanie: Migdały, czosnek, suszone pomidory, bazylię oraz ser drobno zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszając dodaj oliwę ok. (50 ml). Masa musi być gęsta. Dorsz oprósz sola i pieprzem. Posmaruj z jednej strony pesto i ułóż w naczyniu żaroodpornym, którego dno wysmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z winem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni
I LOVE LIFEPieczony filet z dorsza podany z niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącej natki pietruszki, chrupiących orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Całość zapieczona na młodych ziemniakach z pachnącym pomidorowym sosem to świetny przepis na smaczny, sycący obiad z rybą w roli głównej. Składniki: 600g fileta z dorsza 800g młodych ziemniaków(...)orzechów ziemnych niesolonych 1 pęczek natki z pietruszki 1/2 pęczka kolendry 1 ząbek czosnku soku z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: 1. Filety dorsza oprószyć pieprzem, roztartym w moździerzu kminkiem i odstawić na około 30 minut. 2. Pesto pietruszkowe: Wszystkie składniki przełożyć do blendera, następnie zmiksować do postaci pesto, doprawić do smaku solą
Szalona Kuchnia Ewelinyrównym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Dorsza(...)minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa FiestaPrzepis ze starego zeszytu, z którego często korzystamy. Składniki 1 kg polędwicy z dorsza 3 jajka 1 duża cebula 2 małe bułki sól pieprz cukier do smaku natka pietruszki Przygotowanie Dorsza zmieliłem, dodałem namoczoną i odci Dorsza zmieliłem, dodałem namoczoną i Dorsza zmieliłem, dodałem namoczoną i odciśnięte bułki, zrumienioną na smalcu cebulę, jajka, sól, pieprz, cukier, pokrojona natkę pietruszki
R'n'G Kitchenwyjdą aż tak pyszne! Jednak muszę przyznać, że troszkę trzeba się przy nich napracować, ale efekt jest warty tego. Idealne danie na piątkowy obiad (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotleciki z dorsza składniki: 150 g fileta z dorsza 1/2 czerwone podłużnej papryki 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko panko, jajko i mąka do panierki Kotleciki(...)dorsza wykonanie: Dorsza, paprykę, pietruszkę, jajko i bułkę tartą miksujemy razem w robocie kuchennym. Następnie całą masę przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Masa jest zbyt rzadka aby formować z niej od razu kotleciki, więc należy trochę ją podmrozić, aby łatwiej można było zrobić klopsiki. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku
Delusional Trinebyła, wiało, padało, nic nie było widać. U Was też tak samo? Mam nadzieję, że szybko się to skończy i w końcu wiosna będzie :-) Tym czasem na rozgrzewkę polecam dorsza z warzywami w sosie pomidorowym :-) Pyszny wyszedł, lekko ostry. U mnie podany z kaszą orkiszową i mixem sałat :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 500 g świeżego fileta z dorsza(...)kokosowy, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na olej. Jak się zeszkli to dodajemy pokrojoną w drobne paseczki marchewkę i selera tak samo pokrojonego jak marchewka. Podsmażamy. W międzyczasie dorsza myjemy, kroimy i oprószamy z obu stron solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią i chili. 2. Następnie dodajemy pokrojonego pora i paprykę, oraz papryczkę chili. Jak wszystko się
kruche babeczkiZjedliśmy ostatnio przepyszną rybę. To Skrei - zimowy dorsz z Norwegii. Przyznaję, że do niedawna nie miałam pojęcia o jego istnieniu. Natknęłam się na opis ryby na stronach Makro i tak mnie ona zaintrygowała, że natychmiast pojechałam ją kupić. A trzeba się spieszyć gdyż sezon jest krótki i trwa tylko od stycznia do kwietnia. Skrei ma zwarte, sprężyste i bogate(...)składniki odżywcze mięso. I naprawdę chyba nie bez powodu, jest uważany za najsmaczniejszy rodzaj dorsza. Co więcej, mięso Skreia nie jest kaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu. Koniecznie spróbujcie kupić! To jedna z lepszych ryb jaką jadłam. Polecam! Informacje nt. ryby zaczerpnięte ze strony Makro. składniki (2 - 3 porcje
Stare GaryRyba zawsze dobry pomysł na obiad. Nie byłabym sobą gdybym znowu coś nie pokombinowała. Zapraszam do wypróbowania. Dorsza umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na bok. Jeżeli chcecie ograniczyć kalorie w tym daniu to można upiec dorsza na pierzynce z pora, bez uprzedniego podsmażania. Przygotowanie pora – pora umyć i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać(...)Następnie dodać pomidora pokrojonego drobno i czosnek. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Jak pomidorki zmiękną, zdjąć wszystko z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na górę położyć płaty dorsza, i troszeczkę masełka. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 10-15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ryby. Moja była dosyć cienka
Kuchnia PokoleńCurry rybne? Curry z dorsza? I do tego z mandarynkami? To takie coś można w ogóle wymyślić? Okazuje się, że w Bangladeszu można. Do tego z zupełnie dobrym skutkiem. Ja, oczywiście, lubię takie nieoczywistości (o, jakie fajne zdanie), ale to, jak wypadają one w konfrontacji z oczekiwaniami obiadowymi domowników, jest już zupełnie inną sprawą. Nieoczywistą. ;) Wiedziałem, że żona lubi(...)dorsza i mandarynki, ale razem? Okazuje się, że razem też! Wyraźny, słodki i orzeźwiający aromat cytrusów sprawia, że to proste w gruncie rzeczy danie staje się całkiem wyjątkowe. Polecam. :) Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki przyprawy curry skórki
zadanie-gotowanieOpis ryba z frytkami: Ryba z frytkami to tradycyjne brytyjskie danie Fish and chips. Danie to składa się ze smażonej ryby (zazwyczaj dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej z dodatkiem frytek. Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Zapraszam na przepis na filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz chrupiące(...)frytki. Składniki: 600 g filetów z dorsza 250 g mąki 250 ml ciemnego piwa 1 białko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól, pieprz 1 kg ziemniaków Olej słonecznikowy Sposób przygotowania: Do miski dodajemy 180 g mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powoli dodajemy piwo. Musimy dodać taką ilość, aż powstanie nam gęste i gładkie ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesprawą zawartego w mące glutenu ciasto nie będzie już takie chrupiące, jeżeli zbyt długo będziemy mieszać składniki. Czyli grudki w cieście są ok ;) Na dzisiaj mam dla was dorsza smażonego w tempurze, panierka jest idealnie chrupiąca, a ryba rozpływa się w ustach. Pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dorsza smażonego w tempurze: 4 filety z dorsza 1,5 szklanki mąki(...)łyżeczki skrobi kukurydzianej 1,5 szklanki bardzo zimnej wody Dorsz smażony w tempurze wykonanie: Rybę kroimy na mniejsze kawałki i osuszamy na papierowych ręcznikach. Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy wodę i za pomocą rózgi wszystko szybko i dokładnie mieszamy. Zamaczamy rybę i obtaczamy ze wszystkich stron. Smażymy na głębokim, bardzo rozgrzanym tłuszczu przez około 3 - 5 minut. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Delusional Trine