dorsz - 2916 przepisów (strona:31/195)

Dorsz pieczony z porami 121

Dorsz jak dorsz, pory jak pory, aleeee... razem tworzą duet prawie idealny. Na początku chciałam pory usmażyć na maśle, skończyło się klasycznie na oleju i w sumie dobrze. I tak były prze prze przepyszne. Polecam przed podaniem posypać jeszcze całość orzechami. Mi to umknęło. Składniki: 500 g filetów dorsza biała część pora parę plasterków cytryny sól pieprz olej rzepakowy Pora(...)kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonego pora, kładziemy na niego filety dorsza, całość posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. na rybie układamy plasterki cytryny. Wszystko pieczemy w 200 stopniach około 20 minut

Kardamonovy
Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą 166

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej świeżej natki z pietruszki, rukoli, kopru, orzeszków piniowych i orzeźwiającej limonki, podany z egzotyczną, kolorową salsą  to ciekawy pomysł na przygotowanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 800g fileta z dorsza 4 łyżeczki przyprawy do ryb i owoców morza Natur Vegeta 60g orzechów piniowych 20g świeżej natki(...)wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić przyprawą do sałatek i dipów, solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. 2. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć przyprawą do ryb i owoców morza i odstawić na około 30 minut. 3. Kruszonka piniowo- ziołowa: Składniki kruszonki przełożyć do malaksera, zmiksować pulsacyjnie tak żeby powstały

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryba po grecku (w pomidorach z warzywami) 197

obczyźnie nie mogło jej zabraknąć. Jest to jedna z tych potraw, która mimo że tradycyjna, w prawie każdym domu przygotowywana jest inaczej. W mojej rodzinie zawsze to był dorsz z mniejszą lub większą ilością startych warzyw. A jak przygotowuje się ją u Was?  Składniki (6 porcji) -800 g dorsza -4 średnie marchewki -3 cebule -1/2 selera korzeniowego(...)kilka łyżek koncentratu pomidorowego -2 jajka -ok 100 g mąki pszennej (tyle co potrzebujemy do panierowania) -sól, pieprz (najlepiej cytrynowy) -słodka papryka -1 łyżeczka cukru -olej do smażenia Przygotowanie Dorsza umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu, do drugiego wsypać mąkę. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby panierować w kolejności mąka - jajko

Zielona Kuchnia
Dorsz pod warzywną pierzynką 121

tyle łatwych, zdrowych sposobów na pyszne przyrządzenie ryb. Jednym z nich jest upieczenie ryby z dodatkami, w taki sposób, żeby nie wyschła, a pozostała cudownie soczysta. Tak właśnie przyrządziłam dorsza, którego Wam dzisiaj podsyłam :)  Taka wariacja na temat ryby po grecku ;) Przed pieczeniem obłożyłam ją marchewką z dodatkiem natki pietruszki i chrupiących dodatków.  DORSZ POD WARZYWNĄ PIERZYNKĄ Filet(...)dorsza Mała marchewka Ćwierć pęczka natki pietruszki Łyżka pestek dyni Łyżka orzechów ziemnych Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Natkę pietruszki posiekać drobno Pestki dyni i orzeszki zmielić w młynku tak, żeby pozostały drobne chrupiące kawałki Dorsza położyć na kawałku folii aluminiowej  Połączyć marchew, pietruszkę, pestki i orzechy i obłożyć tą mieszanką rybę Zawinąć folią

HealthyCreations
Dorsz z pesto i makaronem 227

idealne np. na kolację we dwojga lub dla znajomych czy przyjaciół jako początek wspaniałej imprezy i spotkań z w gronie najbliższych Składniki/4 osoby: – 600 g filetów z dorsza – 150 g suszonych pomidorów – pół pęczka świeżej bazylii – 2 małe ząbki czosnku – 50 g parmezanu – 50 g migdałów ( bez skórki całe) – 80 ml oliwy(...)400g makaronu tagliatelle Przygotowanie: Migdały, czosnek, suszone pomidory, bazylię oraz ser drobno zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszając dodaj oliwę ok. (50 ml). Masa musi być gęsta. Dorsz oprósz sola i pieprzem. Posmaruj z jednej strony pesto i ułóż w naczyniu żaroodpornym, którego dno wysmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z winem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni

I LOVE LIFE
Zapiekany dorsz z pietruszkowym pesto podany na młodych ziemniakach w aromatycznym sosie pomidorowym 146

Pieczony filet z dorsza podany z niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącej natki pietruszki, chrupiących orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Całość zapieczona na młodych ziemniakach z pachnącym pomidorowym sosem to świetny przepis na smaczny, sycący obiad z rybą w roli głównej. Składniki: 600g fileta z dorsza 800g młodych ziemniaków(...)orzechów ziemnych niesolonych 1 pęczek natki z pietruszki 1/2 pęczka kolendry 1 ząbek czosnku soku z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: 1. Filety dorsza oprószyć pieprzem, roztartym w moździerzu kminkiem i odstawić na około 30 minut. 2. Pesto pietruszkowe: Wszystkie składniki przełożyć do blendera, następnie zmiksować do postaci pesto, doprawić do smaku solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Dorsz z szparagami i kaszą jaglaną 151

równym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Dorsza(...)minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Rolada z dorsza 125

Przepis ze starego zeszytu, z którego często korzystamy. Składniki 1 kg polędwicy z dorsza 3 jajka 1 duża cebula 2 małe bułki sól pieprz cukier do smaku natka pietruszki Przygotowanie Dorsza zmieliłem, dodałem namoczoną i odci Dorsza zmieliłem, dodałem namoczoną i  Dorsza zmieliłem, dodałem namoczoną i odciśnięte bułki, zrumienioną na smalcu cebulę, jajka, sól, pieprz, cukier, pokrojona natkę pietruszki

R'n'G Kitchen
Kotleciki z dorsza 165

wyjdą aż tak pyszne! Jednak muszę przyznać, że troszkę trzeba się przy nich napracować, ale efekt jest warty tego. Idealne danie na piątkowy obiad (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotleciki z dorsza składniki: 150 g fileta z dorsza 1/2 czerwone podłużnej papryki 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko panko, jajko i mąka do panierki Kotleciki(...)dorsza wykonanie: Dorsza, paprykę, pietruszkę, jajko i bułkę tartą miksujemy razem w robocie kuchennym. Następnie całą masę przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Masa jest zbyt rzadka aby formować z niej od razu kotleciki, więc należy trochę ją podmrozić, aby łatwiej można było zrobić klopsiki. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku

Delusional Trine
Dorsz z warzywami w sosie pomidorowym 162

była, wiało, padało, nic nie było widać. U Was też tak samo? Mam nadzieję, że szybko się to skończy i w końcu wiosna będzie :-) Tym czasem na rozgrzewkę polecam dorsza z warzywami w sosie pomidorowym :-) Pyszny wyszedł, lekko ostry. U mnie podany z kaszą orkiszową i mixem sałat :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 500 g świeżego fileta z dorsza(...)kokosowy, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na olej. Jak się zeszkli to dodajemy pokrojoną w drobne paseczki marchewkę i selera tak samo pokrojonego jak marchewka. Podsmażamy. W międzyczasie dorsza myjemy, kroimy i oprószamy z obu stron solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią i chili. 2. Następnie dodajemy pokrojonego pora i paprykę, oraz papryczkę chili. Jak wszystko się

kruche babeczki
Zimowy dorsz Skrei z patelni, z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym szpinakiem 249

Zjedliśmy ostatnio przepyszną rybę. To Skrei - zimowy dorsz z Norwegii. Przyznaję, że do niedawna nie miałam pojęcia o jego istnieniu. Natknęłam się na opis ryby na stronach Makro i tak mnie ona zaintrygowała, że natychmiast pojechałam ją kupić. A trzeba się spieszyć gdyż sezon jest krótki i trwa tylko od stycznia do kwietnia. Skrei ma  zwarte, sprężyste i bogate(...)składniki odżywcze mięso. I naprawdę chyba nie bez powodu, jest uważany za najsmaczniejszy rodzaj dorsza. Co więcej,  mięso Skreia nie jest kaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu.  Koniecznie spróbujcie kupić! To jedna z lepszych ryb jaką jadłam. Polecam! Informacje nt. ryby zaczerpnięte ze strony Makro. składniki (2 - 3 porcje

Stare Gary
Dorsz pieczony na pierzynce z pora 179

Ryba zawsze dobry pomysł na obiad. Nie byłabym sobą gdybym znowu coś nie pokombinowała. Zapraszam do wypróbowania. Dorsza umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na bok. Jeżeli chcecie ograniczyć kalorie w tym daniu to można upiec dorsza na pierzynce z pora, bez uprzedniego podsmażania. Przygotowanie pora – pora umyć i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać(...)Następnie dodać pomidora pokrojonego drobno i czosnek. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Jak pomidorki zmiękną, zdjąć wszystko z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na górę położyć płaty dorsza, i troszeczkę masełka. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 10-15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ryby. Moja była dosyć cienka

Kuchnia Pokoleń
Curry z dorsza ze skórką mandarynkową. 189

Curry rybne? Curry z dorsza? I do tego z mandarynkami? To takie coś można w ogóle wymyślić? Okazuje się, że w Bangladeszu można. Do tego z zupełnie dobrym skutkiem. Ja, oczywiście, lubię takie nieoczywistości (o, jakie fajne zdanie), ale to, jak wypadają one w konfrontacji z oczekiwaniami obiadowymi domowników, jest już zupełnie inną sprawą. Nieoczywistą. ;) Wiedziałem, że żona lubi(...)dorsza i mandarynki, ale razem? Okazuje się, że razem też! Wyraźny, słodki i orzeźwiający aromat cytrusów sprawia, że to proste w gruncie rzeczy danie staje się całkiem wyjątkowe. Polecam. :) Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki przyprawy curry skórki

zadanie-gotowanie
Ryba z frytkami 217

Opis ryba z frytkami: Ryba z frytkami to tradycyjne brytyjskie danie Fish and chips. Danie to składa się ze smażonej ryby (zazwyczaj dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej z dodatkiem frytek. Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Zapraszam na przepis na filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz chrupiące(...)frytki. Składniki: 600 g filetów z dorsza 250 g mąki 250 ml ciemnego piwa 1 białko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól, pieprz 1 kg ziemniaków Olej słonecznikowy Sposób przygotowania: Do miski dodajemy 180 g mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powoli dodajemy piwo. Musimy dodać taką ilość, aż powstanie nam gęste i gładkie ciasto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dorsz smażony w tempurze 243

sprawą zawartego w mące glutenu ciasto nie będzie już takie chrupiące, jeżeli zbyt długo będziemy mieszać składniki. Czyli grudki w cieście są ok ;) Na dzisiaj mam dla was dorsza smażonego w tempurze, panierka jest idealnie chrupiąca, a ryba rozpływa się w ustach. Pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dorsza smażonego w tempurze: 4 filety z dorsza 1,5 szklanki mąki(...)łyżeczki skrobi kukurydzianej 1,5 szklanki bardzo zimnej wody Dorsz smażony w tempurze wykonanie: Rybę kroimy na mniejsze kawałki i osuszamy na papierowych ręcznikach. Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy wodę i za pomocą rózgi wszystko szybko i dokładnie mieszamy. Zamaczamy rybę i obtaczamy ze wszystkich stron. Smażymy na głębokim, bardzo rozgrzanym tłuszczu przez około 3 - 5 minut. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Delusional Trine