dorsz - 2916 przepisów (strona:23/195)

Zupa rybna z dorszem, krewetkami, a i łosoś też się w niej znajdzie 127

tkwi tajemnica jej intensywnego, acz łagodnego smaku. Zapewne można taką zupę machnąć i w pół godziny, ale uwierzcie – warto jednak dać jej więcej czasu. Składniki: 1 wyfiletowany dorsz (u mnie był mrożony ze skórą) 200 g krewetek białych (u mnie również mrożone, oczyszczone). Mogą być oczywiście tygrysie (to już full wypas). Generalnie te większe. Są po prostu smaczniejsze. kawałki(...)lubię, więc pcham gdzie się da). Można też zastąpić sosem sojowym. mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 4 ziela angielskie 4 liście laurowe 2 litry wody Wykonanie: Jeśli dorsz był zamrożony należy go oczywiście rozmrozić i obrać ze skóry. Odciąć głowę oraz ogon. Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna

gutfut
solianka z dorszem 169

solianka z dorszem Wiele osób zna tą zupę z jej mięsnej wersji, ja jednak pragnę wszystkich zachęcić do przyrządzenia jej w wersji z delikatnym dorszem.  Białe mięso  ryby, niezrównany aromat, oraz jej  wyborny smak sprawiają że zupa ta często gości na moim stole. składniki  dla pięciu osób cały dorsz o wadze około kilograma(...)łyżki masła 2-3 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego garść oliwek łyżka kaparów sól,pieprz natka pietruszki  na sporządzenie rybnego wywaru gorsze części z pozostałe z filetowania dorsza (kręgosłup ogon, płetwy, łeb) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy

Miód i pieprz
Dorsz po baskijsku – duszona ryba z warzywami 122

Dorsz po baskijsku to wyborne, szybkie danie, które można przygotować w jednym garnku. Danie zachwyca bogactwem aromatów, smaków i kolorów. Wszystko dzięki paprykom, pomidorom, oliwkom i pietruszce. Dorsz po baskijsku Każdy, kto szuka pomysłu na szybkie, smaczne i aromatyczne danie, które można przygotować nie brudząc połowy talerzy i garnków, to dorsz to baskijsku jest idealną opcją. Wszystkie warzywa, wcześniej pokrojone(...)Lekko pikantne danie na pewno przypadnie Wam do gustu :) Jeżeli z jakiś powodów nie lubicie pikantnych dań, to zamiast tego możecie użyć innych przypraw. Zachęcamy do tworzenia własnych wariacji :) Dorsz po baskijsku jest daniem lekkim i zdrowym. Duszone warzywa jak i ryba nie dostarczą Wam problemów trawiennych. To bezglutenowe danie z pewnością zasługuje na Waszą uwagę! :) Artykuł Dorsz po baskijsku

Ciasna Kuchnia
Dorsz w pomidorach 77

Dorsz w pomidorach Składniki: 3 filety z dorsza 2 cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki kapary (1 łyżeczka) 2 puszki pomidorów w puszce oliwa sól pieprz majeranek tymianek Filety z dorsza posypałam solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie odstawiłam do lodówki.  Sos: Cebulkę i czosnek pokroiłam na drobno i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Do rondelka przełożyłam pomidory, dodałam podsmażoną(...)czosnkiem, kapary, przyprawy i zioła. Pietruszkę pokroiłam na drobno i dodałam do sosu.  Sos dusiłam na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam przygotowanego wcześniej dorsza i zalałam sosem pomidorowym. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 170 ºC. Dorsza w pomidorach polecam do ryżu, ziemniaków lub do pieczywa

nietadieta
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 169

Marco Ghia szef Akademii, znakomity kucharz i rodowity Włoch.  W ciągu kilku godzin przygotowaliśmy:  oliwki z  Ascoli  z tuńczykiem; l asagne  z dorsza z bazyliowym pesto; cielęcinę w sosie tuńczykowym; k rem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy; a na deser pyszną  babeczkę z  Panettone  i gorzką czekoladą(...)miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę  tostowanego  chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!   Lazania  z dorsza z bazyliowym pesto      Składniki:   1 litr mleka   100 g mąki   100 g masła   1 kg filetów z dorsza   250 g makaronu

SzczyptaSmaQ
dorsz pieczony z masłem i koperkiem 164

dorsz z koperkiem Mimo że nie uważam, kuchni skandynawskiej, za źródło wyjątkowych kuchennych inspiracji, to  jest jednak w niej kilka cennych pozycji, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Jedno z takich dań chciałbym, w nieco zmienionej wersji, dziś zaprezentować. składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy pęczek koperku pieprz, sól pół cytryny(...)dodatkowo wykałaczki    sposób wykonania Tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,  w chłodne miejsce. Dorsze wyciągamy z lodówki, ostrym nożem usuwamy z nich kręgosłupy, nie przecinając jednak grzbietu ryby. Teraz na wewnętrznej stronie rybiego płata kładziemy kawałki masła, następnie układamy na rybie koperek ( sporo

Miód i pieprz
dorsz pieczony z grejpfrutem 227

pieczony dorsz z grejpfrutem Połączenie delikatnego, chudego mięsa dorsza z cząstkami  granatu i kawałkami grejpfruta, sprawia że danie to smakuje, nie tylko miłośnikom darów morza. składniki  dla czterech osób 4 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz sposób przygotowania Tuszki dorsza filetujemy,  następnie posypujemy solą, pieprzem(...)połowy grejpfruta. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.  Do miski wyciskamy sok z  pozostałej połówki  grejpfruta, dodajemy cukier, ziarna granatu i chili, a następnie mieszamy. Dorsza wyjmujemy z lodówki, skrapiamy go oliwą, zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.  Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Miód i pieprz
Dorsz w zalewie octowej z pomidorami 116

Pamiętam te czasy ( przynajmniej tam gdzie mieszkałam ) kiedy dorsz był zawsze dostępny w sklepie rybnym  i był stosunkowo tani. Dzisiaj bywa to rożnie. Nawet sklepy rybne gdzieś zniknęły, a jak są to w bardzo okrojonej formie. Pamiętam też te dziwne ryby , które pachniały świeżym ogórkiem. Może też pamiętacie. Dosyć wspomnień i do pracy, dzisiaj robimy dorsza w zalewie. Składniki(...)Dowolna ilość dorsza ( filety )- miałam około 1 ½ kg Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody Pomidory z puszki krojone 200 ml octu 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. Cebulę

Smaki Ewy
dorsz w pergaminie 101

dorsz w pergaminie składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki     sposób wykonania tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą oraz pieprzem i odstawiamy(...)kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy je w niewielką kostkę. Warzywa wrzucamy do miski dodajemy do nich połowę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dorsze wyciągamy z lodówki, smarujemy je z każdej strony pozostałą oliwą, a do ich środka wkładamy nać pietruszki i z gruba posiekany czosnek. Ryby spinamy wykałaczkami zabezpieczając natkę przed wypadnięciem

Miód i pieprz
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym 140

razem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw(...)wrzucamy do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzamy. W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę. Pory kroimy na krążki i dusimy na łyżce masła, trochę solimy. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju na złoty kolor. Na talerzu układamy soczewicę z dorszem i dekorujemy porami oraz kawiorem cytrynowym (ten kawior to taki mały

Kuchenne Wariacje
Filet z dorsza na puree z awokado. 147

lubię ryb w klasycznej panierce , gdyż według mnie są ciężkie i tracą swój smak. Filet z dorsza na puree z awokado jest pysznym i lekkim daniem, smaki przenikają się nawzajem. Składniki: (na 2 porcje) 2 kawałki fileta z dorsza 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka szałwii 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła na puree: 1 awokado(...)łyżeczki musztardy Dijon sól, pieprz na wierzch: skórka otarta z połowy cytryny  1/2 czerwonej papryki Przygotowanie: Mieszamy łyżkę oliwy z bazylią, szałwią oraz solą i pieprzem. Filety z dorsza obtaczamy w powstałej marynacie i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, wyciskamy sok. Paprykę obieramy ze skórki i też ścieramy

Symfonia smakowa
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 177

Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby.  300 g dorsza (u mnie mrożony) 1 szklanka mleka 200 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej do smażenia(...)Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy.  Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i warzywa na patelnię smażymy, do momentu aż będą  miękkie. Cebulę szklimy na osobnej patelni, dodajemy dorsza, delikatnie mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy

VioletoweKucharzenie
Zupa wiosenna z dorszem. 159

rano myk myk rób zupę !!! 24-03-2015 godzina 06:52 zupa gotowa do podania !!! Tego jeszcze u mnie nie było :) Zupa wiosenna z całą gamą jarzyn z dodatkiem dorsza to wyśmienity pomysł na przemycenie do diety naszych dzieciaków ryby.  Pan Dorsz Dorsz ma kila zalet: należy do grupy najmniej kalorycznych ryb; świetnie nadaje się do gotowania. Idealnie sprawdza(...)dzieci, około 3-4%, jest uczulona na ich białko. http://canpolbabies.com/ Które gatunki ryb będą najlepsze dla brzuszków dzieci? Warto podawać dziecku ryby morskie i słodkowodne. Z chudych polecam dorsza, sandacza i morszczuka, natomiast z tłustych halibuta, łososia oraz makrelę. Dwulatkom możesz podawać też owoce morza: krewetki czy kalmary. Najlepsze są świeże ryby, filety oczyszczone z ości. Mrożone kupuj tylko

ClauditteMissCooking
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi 197

moim rodzinnym domu kiedy nastawał piątek zawsze jadło się na obiad rybkę lub dania bezmięsne. Tak też dzisiaj chciałam zaprosić Was na dorsza, który idealnie pasuje na obiad czy też na kolację. Ostatnio w starych zapiskach natrafiłam na świetny przepis, który u nas na nowo zrobił furorę. Fakt faktem jest on banalnie prosty i szybki, gdyż rybka piecze się(...)piekarniku sama, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Całość wygląda bardzo apetycznie, myślę że skusi się na nią niejeden smakosz ryb...  Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI :  400 g dorsza 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli pieprz czarny świeżo mielony sól ziołowa tymianek szczypiorek  PRZYGOTOWANIE :  Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIECZONY DORSZ W ZIOŁACH 154

Cześć Wam, po krótkiej pojawiam się z tzw. przytupem! Tadammmm! Pysznie! Dorsz, a raczej dorodny dorsz, pieczony w ziołach, maśle i oliwie z oliwek, czytaj idealne połączenie ;-). Podałam z czerwonymi ziemniakami, pieczonymi ze skórką. Mnniammmi!! Ci z Was, którzy są ze mną na fanpagu SmykWKuchni, doskonale wiedzą, że mój chwilowy brak blogowania oznaczał nic innego jak urlop i długo wyczekiwany(...)zjechania na desce. Najwyżej będę zjeżdżać na "liścia" a co?! ;-). A wy co wolicie deskę czy narty? Wracam do naszego obiadu, i podaję listę składników niezbędnych do wykonania potrawy: - DORSZ BAŁTYCKI - ziemniaki (ja użyłam czerwonych) - natka pietruszki, świeża melisa - masło - oliwa z oliwek - sok z 1/3 cytryny (po upieczeniu) - sól hawajska lub morska - przyprawa do ryby - do ziemniaczków ulubione dodatki

SMYKWKUCHNI