Miałam dwa dorsze atlantyckie i postanowiłam zrobić je z tym, co akurat mam w domu. Po wyciągnięciu z piekarnika poczułam rozczarowanie, bo jogurt ściął się lekko. Tym większe było moje zaskoczenie jak rybę spróbowałam. Robiłam już dorsza na bardzo wiele sposobów, ale z tym sosem zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce :-) Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z dorsza atlantyckiego(...)cytryna 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1-2 łyżki masła przyprawy do sosu: sól, pieprz biały przyprawy do ryby: pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie WYKONANIE Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć i polać nią ryby. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. W garnuszku rozpuścić masło, dodać sok z wyciśniętej połówki cytryny
Passions hobbies lifedzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z warzyw. Mi najbardziej smakuje trzeciego dnia, jak jeszcze zostanie. :) Składniki: 0,5 kg dorsza sól, pieprz do smaku do obtoczenia mąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe(...)puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki sosu cygańskiego 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Dorsza umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące
Ala piecze i gotujeFilety z dorsza w aksamitnym sosie Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Rumiana rybka duszona w przepysznym, kremowym sosie. Potrawę możemy podać z ryżem lub makaronem. Składniki: 300g filetów z dorsza Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka pół szklanki mąki do obtoczenia ryby 1/3 szklanki bulionu pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% olej do smażenia(...)MOJA RADA: papryczka chilli fajnie podkręca smak tego dania, jeśli jednak potrawę będą jeść dzieci, lepiej zmniejszyć jej ilość lub całkowicie pominąć ten składnik. *** Filety z dorsza kroimy na mniejsze porcję i oprószamy z dwóch stron przyprawami *** *** Następnie rybę obtaczamy w mącę *** *** Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu *** *** Obsmażamy z dwóch stron na rumiano *** *** Rybę zdejmujemy z patelni
Blog z ApetytemPieczony dorsz z pieczarkami i marchewką to prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna potrawa, która dostarczy Wam nie tylko niezwykłego smaku, ale także wartościowych składników odżywczych. Pieczony dorsz to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby w panierce. Przygotujcie się na prawdziwą kulinarną podróż. Film: Składniki na 3 porcje: 3 filety dorsza ( mrożone ) 300 g pieczarek(...)umieszczamy warstwę pieczarek. Całość szczelnie zawijamy w folię a następnie układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st C około 40 minut. Artykuł Pieczony dorsz z pieczarkami i marchewką + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaDorsz po toskańsku Pomysł na szybki i pyszny obiad z wykorzystaniem filetów dorsza. Soczysta i rumiana rybka w kremowym sosie śmietankowym ze szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami. Danie palce lizać! Składniki: ok 0,5 kg dorsza sól, pieprz cytrynowy pół szklanki mąki pszennej garść orzechów włoskich 3 garści szpinaku 250ml śmietanki kremówki kilka plasterków suszonych pomidorów(...)OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK) DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Dorsz po toskańsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPrzy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki: ? 500 g dorsza ? 1 por ? 5 średnich marchewek ? 1 średni(...)kostkę, posolić, dodać łyżkę masła, podlać wodą i udusić do miękkości. ? Odlać powstały płyn, zmiksować i doprawić gałką muszkatołową. Po ostudzeniu dodać 1 jajko i ponownie zmiksować. ? Filet z dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. ? Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. ? Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą
To co kochamostatnio pytanie, jak często jemy rybę? I wyszło, że rzadko, bo raz na 2 tygodnie, czasami raz w tygodniu. Postanowiłam to zmienić i częściej ją serwować. Na początek błyskawiczny dorsz, mocno cytrynowy na szpinaku. Bardzo smaczny! Składniki: ? 2 filrty z dorsza ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz cytrynowy ? 1 łyżeczka płatków z suszonych pomidorów ? 3 garści szpinaku świeżego ? 4 łyżki(...)oliwy Wykonanie: ? W naczyniu żaroodpornym położyć umyte i osuszone liście szpinaku. Lekko posolić i skropić połową oliwy. ? Filet z dorsza pokroić na 4 kawałki i skropić sokiem z cytryny. ? Posypać pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. ? Dorsza ułożyć na szpinaku, posypać płatkami z suszonych pomidorów. ? Całość skropić resztą oliwy. ? Piec w 200 st.C przez 20 minut
To co kochamlekko strawny posiłek mający wiele odmian które można dobrać w zależności od gustu. Najczęściej do tego typu potrawy dobierane są ryby żyjące w rzekach takie jak: karp, łosoś , sandacz, dorsz, pstrąg czy szczupak. Z uwagi na szeroki wachlarz wyboru każdy fan tego typu dań znajdzie coś dla siebie. Przygotowując rybę w galarecie nie trzeba ograniczać się jedynie do czasu świąt(...)zachęci ono swym wyglądem do konsumpcji. Ryba w galarecie składniki Dodatkowo Do ryby w galarecie dobrze jest wybrać grube, mięsiste filety, możecie kupić na przykład polędwicę z dorsza. Ja wybieram kawałek ryby bez skóry, tak aby ona nie popsuła nam przyjemności z jedzenia. Do przepisu potrzebna jest również żelatyna, ale możecie ją zastąpić substancją agar agar. Ryba w galarecie przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie połączenie ryby z makaronem? Ja bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować danie makaronowe z rybą, na które składa się panierowany dorsz i spaghetti z zielonym pesto. Bardzo lubię wymyślać różnego rodzaju pesto, które świetnie pasuje nie tylko do makaronu , ale też do ziemniaków , czy jako sos do kanapek . Dzisiejszy przepis na pesto do makaronu odbiega nieco od tradycyjnego. Pesto zmiksowałam(...)zielonego groszku, mrożony 2 szalotki pęczek świeżej bazylii 1 czerwone chili, małe 30 g + 20 g parmezanu 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 600 g fileta z dorsza 1 jajko 50 g tartej bułki 2 łyżki masła do smażenia sól i czarny pieprz do smaku Cukinię, szalotki, czosnek i oczyszczone z gniazdka i pestek chili pokroić i zeszklić na maśle
codojedzeniaZrobisz to bezpośrednio na patelni, nie potrzeba do tego wody, garnka i mnóstwa czasu. A dzięki takiemu przygotowaniu kasza nabiera niesamowitego aromatu i smaku. Do kaszy dodałam rybę. Przygotowałam dorsza w piekarniku, bo dzięki temu ryba była pyszna i delikatna, nic się nie rozpadło jak na patelni, a dodatkowo ryba nie miała dodanego tłuszczu ze smażenia. @import url(https://static.mailerlite.com(...)jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Lubisz obiady z rybami? Mam dla Ciebie jeszcze kilka pysznych przepisów: DORSZ Z KASZĄ BULGUR I OLIWKAMI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 polędwiczki z dorsza lub innej ryby (możesz użyć np. halibuta) 150 kaszy bulgur (waga suchej
nietylkopasta.plFish buła z dorszem w panko 24 godziny wcześniej przygotować marynowaną czerwoną cebulę. Przed smażeniem ryby przygotować różowy sos. Składniki sosu umieścić w kubku i wymieszać ze sobą. Filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości bułek, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować trzy naczynia. Do jednego wsypać mąki i wymieszać, do drugiego wybić jajko i dokładnie roztrzepać(...)przykryć wierzchnią częścią bułek. 24 godziny wcześniej przygotować marynowaną czerwoną cebulę. Przed smażeniem ryby przygotować różowy sos. Składniki sosu umieścić w kubku i wymieszać ze sobą. Filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości bułek, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować trzy naczynia. Do jednego wsypać mąki i wymieszać, do drugiego wybić jajko i dokładnie roztrzepać z 1 łyżką zimnej
ememe kitchengościły one w naszym rodzinnym menu minimum dwa razy w tygodniu. Rybę można przygotować na wiele różnych sposobów i dziś mam dla Was przepis na jeden z nich. Oto dorsz w sosie porowym, który jest bardzo delikatny i aromatyczny. Świetnie komponuje się zarówno z kaszą, jak i z brązowym, czy dzikim ryżem. Zapraszam do prostego przepisu na pyszną rybkę! Składniki(...)porcje): polędwica z dorsza, 300g, 1 por, 1/2 cebulki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka masła klarowanego, 100g śmietanki 18%, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek, około 1 szklanka wywaru warzywnego. Sposób przygotowania Najpierw należy umyć rybę i ją osuszyć. Następnie kroimy ją w mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Krótko przesmażamy kawałki ryby na maśle
Natka Pietruszki