dorsz w czosnkowym maśle Pieczona ryba jest zawsze mile widziana na moim stole. A jeżeli w piekarniku znajdzie się nasz wyborny bałtycki dorsz to na takie danie domownicy czekają z prawdziwą niecierpliwością. składniki dla trzech osób Filety z trzech dorszy (600 g) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku pieprz, sól(...)pół cytryny sposób wykonania Filety dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę, w chłodne miejsce. Ryby wyjmujemy z lodówki smarujemy oliwą układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, na pięć minut przed końcem pieczenia uchylamy piekarnik
Miód i pieprzSkładniki (na 2 porcje) - 2 filety z dorsza (ok. 200g), - sok z cytryny, - 2 łyżki płatków migdałów (ok. 20g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Dorsza doprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy w piekarniku w 180⁰C przez ok. 10 min. 2. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. 3. Upieczonego dorsza posypujemy migdałami. Pieczony dorsz z migdałami jest
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachJuż dawno u nas nie było rybki, wybór padł na dorsza atlantyckiego z Lidla :) Ciekawa byłam połączenia białej ryby z sosem sojowym, bo połączenie łososia z nim jest bardzo często spotykane więc. Zaryzykowałam i nie pomyliłam się rybka okazała się przepyszna. Składniki (dla 2 osób) 300 g dorsza atlantyckiego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony pieprz(...)fasolki szparagowej 6 średnich pieczarek czerwona cebula Dodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz sok z cytryny (opcjonalnie) Dorsza przekrawamy na pół i oprószamy świeżo mielonym pieprzem (ogólnie on na tych tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada taki cienki płat zawinięty pod spód
Piekielna Kuchnia Patiryżu arborio (można spokojnie użyć jaśminowego lub zwykłego) 125 ml (lampka) czerwonego pół wytrawnego wina 5 ząbków czosnku 1 pęczek szczypiorku razem z cebulkami 500g filetu z dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii 2-3 cytryny oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion(...)kawałki do środka, delikatnie solimy, przykrywamy i gotujemy co najmniej 40min. Przed przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie szafran. Dorsza należy oczyścić z reszty ości, skóry i wymyć. Krewetki polecam przelać ciepłą wodą. Sama Paella to bardzo proste wbrew pozorom danie. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulkę
Kuba GotujeSmakowity filet z dorsza w złocistej, chrupiącej panierce, a jako dodatek domowe pieczone frytki – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku :) Ponadczasowy i niezastąpiony duet. Palce lizać! Składniki: 4 filety z dorsza 4 czubate łyżki mąki 4 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mleka sól pieprz kilka ziemniaków 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek(...)Prymat olej do smażenia Wykonanie: Filety z dorsza opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zanurzamy z każdej strony w rozbełtanym jajku wymieszanym z mlekiem i obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej. Tak przygotowane filety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron (zaczynając od strony ze skórką
MyCookBook.plprzekroić na pół. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy o smaku ziołowym i obsmażyć bakłażana, lekko musi się przypiec. Następnie wyłożyć plasterkami bakłażana formę, obrzucić wszystko połówkami pomidorów. Filety dorsza umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni na której były obsmażane bakłażany obsmażyć również kawałki dorsza. Tylko chwilkę muszą się lekko przysmażyć i nabrać koloru. Gdyby patelnia była
Kuchnia PokoleńZiemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne faszerowane ziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery. Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie(...)Wszystko zmiksowałam i na koniec wsypałam szczypiorek. Pasta serowa gotowa. Dodam ją do dwóch past po połowie. Do pierwszej pasty serowej potrzebny będzie świeży wędzony dorsz. Obrałam go z ości. Z ugotowanych wcześniej ziemniaków wydrążyłam miąższ. Dodałam do niego pokrojoną czerwoną cebulę i starty czosnek. Dodałam połowę pasty serowej. I tak powstały dwa rodzaje past
potrawyregionalneDorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie(...)szczypior Sposób przygotowania Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore
Miód i pieprzKolejna pyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do ryb Sól Mąka olej Bulion warzywny ok 500 ml 1-2 marchewki Kawałek selera Koperek pieprz 50 ml śmietany 18% słodkiej Wykonanie: Dorsza sprawiamy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i przyprawą(...)Marchewki i selera obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na oleju. Ugotowane warzywa dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony drobno koperek oraz śmietanę. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dorsza wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO
Smaki Ewymnie to skończyło. Mimo, że nie dałam pestek, potrawa i tak jest pikantna. Syn stwierdził, że pierwszy raz je coś w Polsce, co nie smakuje jak rodzima potrawa. Dorsza po tajsku, polecam tym którzy lubią ostre potrawy i nie boją się eksperymentować. Składniki: Dowolna ilość filetów z dorsza, miałam ok. 600 gram ( ok 200 gram na głowę ) 1 czerwona cebula(...)dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, papryczki chili ( lepiej usunąć pestki a przy przygotowywaniu ubrać rękawiczki ), pietruszkę i korzeń imbiru. Całość mieszamy. Z foli aluminiowej robimy szczelne torebki , do których wkładamy dorsza. Na dorsza nakładamy marynatę i podlewamy płynem z marynaty. Zamykamy i pozostawiamy do zamarynowania na około 20 – 30 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temperaturze
Smaki Ewytydzień staram się w piątki publikować rybkę. Dzisiaj przedstawiam w roli głównej dorsza aromatyzowanego rozmarynem. To dla urozmaicenia. Składniki: Dowolna ilość filetów z dorsza Świeży rozmaryn Sól Mąka do panierowania Olej do smażenia Folia spożywcza Wykonanie: Dorsza solimy, obkładamy kawałkami rozmarynu. Dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. Nawet kilka godzin. Można pozostawić(...)czasie z dorsza odwijamy folię i zdejmujemy większe kawałki rozmarynu. Obtaczamy w mące. Na patelni z olejem umieszczamy gałązki rozmarynu i przez chwilę je podgrzewamy ( aby wydobyć aromat rozmaryny do oleju ). Rozmaryn wyjmujemy i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Podając możemy położyć na rybę odrobinę posiekanego rozmarynu. SMACZNEGO
Smaki EwyDorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior(...)Sposób przygotowania Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części
Miód i pieprzDorsz w paprykowym sosie z kaparami i oliwkami choć dorsz serwowany w tym daniu pochodzi z chłodnego Bałtyku, to przyrządzony w tak aromatycznym sosie mógłby z powodzeniem zostać podany na stole w słonecznej Lizbonie. Składniki dla czterech osób 800 g filetów dorsza 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku garść czarnych oliwek(...)wywaru rybnego, a jeżeli nie dotujemy wywaru możemy dodać w zastępstwie kieliszek białego wina i wodę (czy też samą wodę). Następnie dodajemy posiekane oliwki i kapary, wkładamy kawałki dorsza, gotujemy jeszcze pod przykryciem 7-10 minut (tak, aby mięso ryby się nie rozpadło), posypujemy posiekaną bazylią i przekładamy na talerze
Miód i pieprzDziwnie się czuję, bo ryby w niedzielę nie jadam. Tzn dorsza. Prędzej sandacza albo łososia. Ale w całości mógł reprezentować niedzielny obiad. 500 gram dorsza (u mnie mrożony) sól, pieprz, skórka z jednej cytryny olej do wysmarowania naczynia 500 gram ziemniaków gałka muszkatołowa czerwona mielona papryka śmietanka 30% brokuł 3 ząbki czosnku Dorsza oprószyć solą, pieprzem(...)brokuły, 1 ząbek czosnku, następnie położyć warstwę ziemniaków polać śmietanką, znowu 1 ząbek czosnku, zetrzeć równomiernie gałkę muszkatołową na ziemniaki i pieprz oraz posypać papryką. Na wierzch położyć dorsza z ostatnim ząbkiem czosnku i zapiekać 25 minut w 200 stopniach
AZgotuj!Dorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :) Składniki: 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 plasterki cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra) sól, pieprz 50 g masła Przygotowanie: Dorsza osuszamy ręcznikiem(...)każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową. Smacznego
Symfonia smakowa