Pyszna propozycja na pieczoną rybę w towarzystwie warzyw. Nie tylko na piątek ;) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 305 kcal) 800 g filetów z dorsza 4 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku pęczek dymki (biała i zielona część) puszka pomidorów w puszce (całych) 1 por - biała część 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz szczypta
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI 3 du ż e filety z dorsza 1 cytryna 2 marchewki 200 g fasolki szparagowej 300 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietany 4 łyżki m ą ki 2 żółtka oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 3 filetti di merluzzo 1 limone 2 carote 200 g di fagiolini 300 ml di brodo vegetale 50 ml di panna(...)oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Fasolkę szparagową oczyszczamy odcinając końcówki. Marchewkę kroimy w słupki. Warzywa gotujemy al dente. Dokładnie odcedzamy i osuszamy. Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem. Warzywa rozkładamy na filetach. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju zasmażamy mąkę
La grande e la piccola cuocarozpuszczone masło oraz wyrośnięte masło. Zagnieść ciasto aż będzie elastyczne (około 10 min). Miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 h. Farsz: 250 g filetu z dorsza masło por (tylko biała część) 5 suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy natka pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Filet z dorsza doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny(...)usmażyć na maśle. Zostawić do ostygnięcia. Por pokroić w plasterki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojone suszone pomidory. Ostudzonego dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do pora. Dodać również natkę pietruszki. Wyrośnięte ciasto chwile wyrobić. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować placuszek. Na środek nałożyć farsz rybny, skleić ciasto na brzegu, formując kształt
Moja Galeria Smakusamo, co własne. Na pewno na blogu pojawią się przepisy na te marynaty, ale nie chciałam zamęczać Was tylko i wyłącznie zaprawami, więc dzisiaj zupa z dorszem. Smaczne danie jednogarnkowe w zasadzie, bo to dość gęsta zupa. Można ją bardziej "rozwodnić", jednak ja zdecydowanie bardziej tę zupę wolę w gęstszej formie. Pulpety są dość delikatne w swojej strukturze(...)smaku. Jest to jedno z dań, które robi się dość szybko i nie jest jakoś specjalnie skomplikowane. Ugotujcie dzień wcześniej, bo po odgrzaniu jest jeszcze smaczniej :) Składniki: 500 g dorsza (bez ości i skóry) 1 mała sucha bułka 1/2 litra soku pomidorowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka niewielki kawałek selera (ilość zbliżona do ilości pietruszki) sól i pieprz
Codzienna kuchnia niecodziennawiem, czy na Haiti jedzą dorsza z zieloną papryką. Przepis pod "takim tytułem"znalazłam na kartce z kalenderza, a ponieważ jest z serii błyskawicznych, po zakupieniu zielonej papryki zrealizowałam go. Było bardzo smacznie! Skladniki: 75 dkg fileta z dorsza 1-2 cytryny 2 cebule 3 strąki zielonej papryki 40 g masła kawałek imbiru płatki chili sól, pieprz Wykonanie: filety marynować(...)rybę umieścić w garnuszku razem z marynatą i dopełnić wodą, tak by ryba była całkiem przykryta płynem. Zagotować i wyłączyć ogień. Rybę zostawić na kilka minut, by doszła dorsza układać na półmisku na przesmażonej papryce z cebulą. Oprószyć solą, pieprzem i chili
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Błyskawiczne curry z dorsza Ostatnio było coś na słodko. Tym razem nadszedł czas na wytrawną propozycję. To moja wariacja na temat curry, którą możecie przygotować w 20 minut. Nie potrzeba tu wielu składników, możecie też niektóre powymieniać według własnego gustu. Jednak obowiązkowo muszą pozostać mleko kokosowe i serek papaja i curry, bo to one narzucają całości odpowiedni smak i charakter(...)bulionu warzywnego 150 g fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry 2 łyżki soku z limonki 200 g filetów z dorsza 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka sosu rybnego (lub więcej do smaku) natka pietruszki do dekoracji Chili oczyścić z nasion. Połowę pokroić w cienkie krążki i odłożyć
Pełny talerzogórków konserwowych 1 jajko, ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu sól, pieprz Pieczarki, ogórki i jajko posiekać w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Dorsz: 500 g polędwicy z dorsza 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki piwa 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 mielonej ostrej papryki sól, pieprz 500 ml oleju (lub mniej) Dorsza umyć, osuszyć
Moja Galeria SmakuOstatnio dużo piekłam ciast i w ferworze odkrywania nowych cukierniczych kompozycji nie znalazłam czasu by podzielić się z Wami przepisem na pyszną rybkę. Niniejszym więc nadrabiam zaległości 🙂 Oto dorsz pieczony w pysznym sosie. W moim przepisie bohaterem jest dorsz, ale równie dobrze będzie się zapiekał sandacz lub inna biała ryba. Polecam taką, z […] Artykuł Dorsz pieczony z pieczarkami
WiszniówkaRyba jest nudna, bez smaku, wolę schabowe – jeśli wy też spotykacie się z takimi argumentami, to zapraszam do zapoznania się z dzisiejszym przepisem na dorsza, który przekona każdego przeciwnika ryb do tego, że one wcale nie są takie najgorsze… Przygotuj: Filety z dorsza Orzechy laskowe Tarty parmezan Miód Maliny Cytryna Oliwa z oliwek lub masło Marchew Ostra papryka Sól Pieprz(...)przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszony filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowujemy kruszonkę do ryby: mielone orzechy mieszamy w parmezanem w proporcjach 2:1 i dodajemy miód do momentu uzyskania spójnej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonkę przekładamy na rybę i pieczemy
MarcinChefTaki eksperyment ostatnio zrobiłam, a mianowicie zamarynowałam dorsza w miodzie i wiórkach kokosowych. Stał tak sobie chyba z godzinkę, potem zapiekłam w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła klarowanego. Do tego ryż z kiełkami stir fry (mieszanka kiełków cieciorki, soczewicy i fasoli mung) i pomidorki koktajlowe. Ryba wyszła inna, nam smakowała :) Składniki: 3 filety z dorsza 1 łyżka miodu wiórka kokosowe(...)ryż kiełki stir fry sól pieprz masło klarowane pomidorki koktajlowe Dorsza najpierw oprószyłam solą i pieprzem, jak się całkowicie rozmroził, to go przepłukałam i zamarynowałam w miodzie i wiórkach kokosowych (u mnie stał tak godzinę). Następnie przełożyłam go do naczynia żaroodpornego, dodałam masło klarowane i zapiekła w piekarniku w 180 stopniach jakieś 30 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż.Na patelni
kruche babeczkiGotowany dorsz z bukietem dodatków Składniki filet z dorsza ok. 300 g ziemniaki 5-6 szt boczek wędzony 200 g jajka 4 szt chleb tostowy 4 kromki oliwa z oliwek solanka: … Czytaj dalej Dorsz na grzance
czarrna od kuchniZiołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym to udany mariaż kuchni włoskiej i azjatyckiej :) Chuda ryba w aromatycznym sosie podana z ryżem jaśminowym i dużą porcją superfood - niepozornej rukwi wodnej, która m.in. oczyszcza i wzmacnia organizm, działa antyrakowo, poprawia trawienie i wygładza zmarszczy. Czas przygotowania: 20 minut Porcja: 3 Składniki: 200 g ryżu jaśminowego pęczek rukwi wodnej (rukoli, bazylii(...)szpinaku) 450 g polędwiczki z dorsza 400 g pomidorów bez skóry z puszki 150 g pomidorów koktajlowych 1/2 szklanki czarnych oliwek 1/2 cebuli, posiekane 1/2 chili, posiekane 2 ząbki czosnku w plastrach 3 gałązki macierzanki lub tymianku 2 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz
SzczyptaSmaQwspaniały, słodkawy smak jest najlepsza. Obranie krewetek to najgorsza część – jak to już zrobimy, potem pójdzie z górki. Składniki użyte do przygotowania rybnej są dość wykwintne (krewetki, łosoś, dorsz), więc zupa może być idealną przystawką na świąteczny lub uroczysty obiad. Ja ją uwielbiam – od razu wpałaszowałam z dużą dokładką. Mogłabym ją jeść na okrągło. Polecam – nawet(...)przepadają. Zupa rybna z pomidorami: wywar rybny (przepis niżej) (ok. 2 l) 500 g surowych (szarych) krewetek w pancerzach (mogą być mrożone) 300 g filetu z białej ryby (np. dorsz) 200 g filetu z łososia 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kartonik krojonych pomidorów z bazylią (390 g) 1 świeży
Poezja smakumałe kanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki(...)tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy na 15 minut
Smakowity Blog KulinarnyDorsz pieczony z ziołami i jarmużem Składniki: filet z dorsza jarmuż czosnek oliwa z oliwek rozmaryn tymianek koperek sól Jarmuż sparzyłam wrzątkiem. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam jarmuż, dodałam czosnek i filety z dorsza. Następnie dodałam sól, zioła i delikatnie polałam oliwą z oliwek. Całość wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp
nietadieta