dorsz - 2916 przepisów (strona:46/195)

Dorsz z piekarnika ze szparagami i cukinią 186

Magda Idealnie upieczona, wilgotna i delikatna ryba z sezonowymi dodatkami to obowiązkowa propozycja na pyszny letni obiad. Warto spróbować subtelnego dorsza z zielonymi szparagami i cukinią, upieczonego z aromatycznym tymiankiem, słodką cebulą i kropelką wina. Bardzo proste danie, ale wyjątkowe i wyjątkowo smaczne. Składniki (na 4 porcje): 4 filety z polędwicy dorsza – każdy po około 150g pęczek szparagów(...)Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, po czym kroimy w grube pióra.   Wstawiamy piekarnik do nagrzania na 200*. Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno łyżkę oliwy i rozsmarowujemy. Kawałki dorsza myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie mają ości i wkładamy w odstępach do naczynia. Wierzch skraplamy łyżką oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.   Na patelnię wlewamy łyżkę

Smaczna Strona
Domowy paprykarz z dorszem 150

pomidorów i ryżu. W moim wydaniu zdrowe mięso ryby połączone z marchewką, koncentratem pomidorowym, ryżem i aromatyczną papryką tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa. Składniki: 400g filetu z dorsza 150g ryżu 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 400g koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 4 łyżki oleju 2 łyżki soku(...)cytryny 3 łyżeczki przyprawy do ryb sól pieprz Wykonanie: 1. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby i świeżym pieprzem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia i lekko rozgnieść widelcem. 2. Ryż ugotować al dente w lekko

Szalona Kuchnia Eweliny
Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku 110

mieszance zdrowych kasz, z rewelacyjnym sosem pachnącym limonką na bazie zielonego groszku, świeżego koperku i orzeźwiającej mięty, to świetny pomysł dla fanów dań rybnych w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 650 dorsza około 5 kawałków 180g kaszy mix bulgur i quinoa olej sól pieprz cytrynowy Sos z zielonego groszku: 350g zielonego groszku (mrożonego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek kopru(...)listków świeżej mięty 200ml śmietany 30% 1 łyżka soku z limonki olej sól pieprz Wykonanie: 1. Kawałki dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 3-4 minuty. 2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Sos z zielonego groszku: Zielony

Szalona Kuchnia Eweliny
Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) 150

był nasz piątkowy obiad. Prosty, bez udziwnień, bez wyszukanych składników. Dorsz w stylu Livorno, czyli baccalà alla Livornese. Wydawać by się mogło, że tak włosko brzmiąca nazwa zobowiązuje, ale w rzeczywistości jest to prosta potrawa z Toskanii, w której skład wchodzi ryba, pomidory, cebula, czosnek. Chcąc zgłębić temat i poszukując oryginalnych przepisów, znalazłam wiele modyfikacji, m.in. z ziemniakami, z papryką(...)kaparami. Oliwki i kapary jakoś szczególnie przemówiły do mojej kulinarnej wyobraźni. Samo danie mimo swej prostoty smakuje wspaniale, dlatego zachęcam do przygotowania nawet dziś, nie czekając na piątek:) Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) Składniki (4 porcje): 500g filetów z dorsza 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów (kwiaty) 2 łyżki

Obiad gotowy
Siekane kotleciki rybne 313

kotleciki z ryby i warzyw. Szybkie i w miarę proste w przygotowaniu oraz przepyszne w smaku. Do ich wykonania możemy użyć filetów z dowolnej ulubionej ryby – u mnie dorsz. Polecam!     Składniki: ok 300g filetu z ryby (u mnie dorsz) 1 jajko 2 łyżki posiekanej pietruszki 1/4 czerwonej papryki pół niewielkiej cebuli (u mnie czerwona) 3 łyżki mleka

Blog z Apetytem
Fasolowa rybna zupa 154

oderwiecie się od talerza.  1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 40 dag filetu z dorsza 30 dag wędzonego dorsza 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 1 kawałek chili sól, pieprz natka pietruszki 1 marchewka 1 por kawałek 1 seler kawałek olej(...)kawałki. Dodaję do warzyw, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele, liść laurowy, chili papryczkę pokrojoną,  sól, pieprz i gotuję 15 minut. Na wierzch zupy dodaję filety z dorsza, serek topiony, sos sojowy, fasolę i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Na końcu dodaje kawałki ryby wędzonej obrane, widelcem rozdrabniam ugotowane filety ryby, doprawiam według uznania. Zupę podaję

wesoła kuchnia
dorsz w galarecie... 178

Składniki: filety dorsza bez skóry 2 duże sztuki, wywar z włoszczyzny 1, 5 litra, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki, jajka na twardo 3 sztuki, groszek konserwowy 1/2 puszki, marchew ugotowana 2 sztuki średnie, natka pietruszki 1/2 pęczka, żelatyna na 1,5 litra świeże nie mrożone filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać, włożyć(...)zagotować, do smaku przyprawić solą, przyprawą w płynie wywar wlać do porcji ryb, zamieszać łyżeczką i schować do lodówki najlepiej na całą noc, podawać z cytryną - filety z dorsza można również wykorzystać do przygotowania pysznej, dietetycznej galaretki, smakuje na każde okazje i na co dzień............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dorsz słodko-kwaśny 140

Polecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny(...)minut. Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone dorsze przekładamy do salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Przechowujemy w lodówce. Ryba najlepiej smakuje gdy przejdzie aromatem pomidorów i przypraw po około 2 dniach

Pyry na Gaz
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 602

pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo

Ola la LCHF
Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką - Pomysł na jednogarnkowy obiad z rybą 320

Dziś przygotowałam dla Was prosty pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Filety z białej ryby, u mnie z dorsza, upiekłam na duszonych warzywach - sięgnęłam po sprawdzoną kombinację ziemniaków, papryki, pomidorów i kopru włoskiego. Rybę doprawiłam kaparami i skórką z cytryny. Taką potrawę robi się dość szybko, a po w stawieniu do piekarnika robi się już właściwe sama(...)gotowania, jak i doprawiania. Dodatkowo przed wstawieniem do piekarnika warto jest polać rybę odrobiną delikatnej oliwy Monini Delicato, aby nie obsychała w trakcie pieczenia. ➤ Zobacz także: Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy Monini Classico 1 cebula pokrojona w kostkę 2 kopry włoskie

Chilli Czosnek i Oliwa
RYBA PO GRECKU 179

RYBA PO GRECKU Zapraszam do zrobienia klasycznej ryby po grecku z warzywami. Ryba smakuje najlepiej dzień po przyrządzeniu. Składniki filet z dorsza 12 szt. marchewki 4 szt seler 1 szt ziele angielskie całe 8 szt liście laurowe 5 szt papryczka chilli 1 szt przecier pomidorowy 200 g cebula biała 1 szt pieprz czarny mielony 2 szczypty sól morska 2 szczypty(...)ćwiartki. Smażymy na oleju papryczkę chilli, por oraz cebulę przez 15 minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, starte marchewki oraz seler i smażymy jeszcze 15 minut. Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprze. Obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej. Smażymy filety około 6-8 minut z każdej strony. Wykładamy do naczynia dorsza. Na ryby kładziemy nasze warzywa. Wsadzamy

chefintheforest
Ryba zapiekana w śmietanie 238

Ryba zapieka w śmietanie to idealna propozycja dla osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Do zapiekania możemy wybrać dorsza, lina, łososia lub inny gatunek o delikatnym mięsie, który upieczemy stosunkowo szybko. Dzięki temu w dosłownie pół godziny przygotujemy zdrowy, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso ryb jest też bardzo lubiane przez dzieci. Ryba zapiekana(...)się przekonacie, nie należy do trudnych w przygotowaniu dań. Smacznego. Ps. Z poniższego przepisu, którego autorem jest Jerzy Nogal korzystaliśmy podczas warsztatów kulinarnych z firmą Polmlek przygotowując filet z dorsza zapiekany w śmietanie. Ryba zapiekana w śmietanie   składniki na 4 porcje około 80 dag filetów z dorsza, lina lub łososia 1 duża cytryna 2 średnie cebule opcjonalnie mąka

Cztery Fajery
Dorsz w chrupiącej panierce z pomidorową jaglanką 154

mało apetyczne. Fajnie jest zrobić je samemu, zaszaleć z panierką i zdecydowanie postawiać na zdrowsze rozwiązanie i upiec je w piekarniku. Tak jest w moim wydaniu – soczysty, delikatny dorsz, na nim chrupiąca panierka z pistacjami – coś innego ale pysznego, oraz zdrowy dodatek – pomidorowa kasza jaglana – świetny dodatek do wielu dań lub super wege danie. Składniki(...)porcje): 500g filetu z dorsza 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mielonych pistacji 1 jajko 3 łyżki mąki pieprz do smaku olej do skropienia Na pomidorową kaszę jaglaną: 100g kaszy jaglanej 250g pomidorków koktajlowych 8 dużych, suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju spod pomidorów 50ml białego wina 2 cebulki szalotki sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od ugotowania

Smaczna Strona
Dorsz w śmietanie 126

Dorsz w śmietanie – ryba przygotowana podczas warsztatów kulinarnych z Polmlekiem . Podczas gotowania używaliśmy produktów eko Maćkowy. Gotował z nami Jerzy Nogal. filety z dorsza ok 600 g, 1 cebula, masło, cytryna, 200 - 250 ml śmietany 18%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, natka pietruszki, kilka kropel soku z cytryny, Filety dorsza pokroić.  Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę pokroić

królestwo garów