dorsz - 2916 przepisów (strona:48/195)

kotlety ze świeżego dorsza z kiszoną kapustą... 150

Składniki: dorsz świeży 1,5 kg, bułka paryska 5 kromek, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony - do smaku, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, surówka - w opisie ze świeżych dorszy usunąć wnętrzności, grzbiet ości, dobrze opłukać mięso i zmielić w maszynce do mięsa, na koniec zmielić kromki bułki paryskiej do masy zmielonej(...)SURÓWKA: kapustę kiszoną 50 dag drobniej pokroić, wymieszać z 1 pokrojoną cebulą, 2 łyżkami cukru, natką pietruszki, pieprzem mielonym do smaku i olejem rzepakowym - pyszne rybne kotlety ze świeżego dorsza, smakują usmażone prosto z patelni ale też i na zimno do pieczywa.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dorsz pieczony na ryżu z warzywami 130

Szybki i łatwy sposób na przygotowanie chudego dorsza. Całość pieczona w jednym naczyniu dzięki czemu smaki się przyjemnie łączą.  Składniki (4 porcje) -800 g filetów dorsza -2 woreczki ryżu brązowego -mała cukinia -2 cebule -czerwona papryka -cytryna -3 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz cytrynowy lub ziołowy Przygotowanie Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne(...)całość dokładnie mieszać. Rybę przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest mrożona - rozmrozić wcześniej i usunąć nadmiar wody).  Do naczynia żaroodpornego przełożyć ryż z warzywami. Na wierzchu ułożyć kawałki dorsza i posypać go talarkami cebuli. Piec w temperaturze 180 st. przez około 40 minut. Przed podaniem skropić delikatnie sokiem z cytryny Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 489,8 kcal Tłuszcz

Zielona Kuchnia
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 205

Przepis na danie rybne, którego gwiazdą jest polędwica z dorsza pieczona w sezamie na delikatnym puree z kalafiora. Do tego barwna sałatka na bazie kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę i komosy ryżowej, inspirowana tabbouleh. To świetna alternatywa dla fileta smażonego w grubej panierze i puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów i szybko(...)jeden z nielicznych produktów roślinnych jest źródłem wysokiej jakości białka, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm potrzebuje (niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania). SKŁADNIKI NA 4 PORCJE : Ryba: 480g polędwicy z dorsza (świetnie sprawdzi się też łosoś bez skóry) 80g sezamu sól, pieprz do smaku Puree z kalafiora: niewielki kalafior 1/2 litra mleka (u mnie bez laktozy) szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz

Dietolog
Roladki z dorsza z grzybami i selerem 204

tych co nie lubią karpia, polecam dorsza z dodatkiem grzybów leśnych w sosie selerowym.Szybkie, proste do zrobienia, a zaskoczymy naszą rodzinę smacznie. 40 dkg filetu z dorsza 1 garść podgrzybków suszonych 1 cebula masło klarowane sól, pieprz przyprawa do ryb sos selerowy: 1 seler średnia 1 cebula masło klarowane 2 trójkąty serki topione 1/2 szklanki śmietany 30 % 2 szklanki wody(...)natka pietruszki Grzyby suszone moczę w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień, przekładam razem z wodą do garnka i gotuję około godzinę aż będą miękkie. Z filetu z dorsza odcinam skórę. Jej nie potrzebujemy. Kroję go na trzy części. Potrzebuję węższe paski ale dłuższe. Posypuję, solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Na patelni  na maśle

wesoła kuchnia
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 179

rozwiązanie, przygotujemy flagowe danie tamtejszej kuchni. Fish and chips, czyli ryba z frytkami to najbardziej popularne danie w Wielkiej Brytanii, podawane niegdyś w zwiniętej gazecie. Dorsz smażony w cieście, podawany w towarzystwie chrupiących ciętych ziemniaków, króluje również na naszej rodzimej krainie Mazurach. Jedyną różnicą jest, że podajemy wtedy rodzinne gatunki ryb słodkowodnych(...)Coca-Coli to natomiast najlepsze zwieńczenie tej kulinarnej, odprężającej uczty.   Ryba w cieście z domowymi frytkami   Składniki:   Ryba: 400g filetów z dorsza bez skóry 200g mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby 250g zimnej wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia

kuron.com.pl
Pieczony dorsz z ziemniakami w pesto i surówką z kiszonej kapusty 143

chwilę to np. z pieczonymi ziemniakami w pesto. Ja jak zawsze rybę podaję z surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki czosnku gałązka rozmarynu   0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto(...)surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dorsza nacieramy olejem i pieprzem cytrynowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy przekrojone ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz rozmaryn. Pieczemy uważając, aby ryba nie była wysuszona, a pozostała soczysta (lekko rozmrożoną rybę piekę

Mienta blog
Dorsz słodko-kwaśny 158

Polecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny(...)minut. Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone dorsze przekładamy do salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Przechowujemy w lo dówce. Ryba najlepiej smakuje gdy przejdzie aromatem pomidorów i przypraw po około 2 dniach

Pyry na Gaz
Dorsz zapiekany w sosie grzybowym z kruszonką 131

dobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków Pyszny rybny obiad. Dorsz w chrupiącej kruszonce smakuje wspaniale. Składniki: 2 filety z dorsza 4 duże pieczarki 4 borowiki pół szklanki śmietany 18% łyżeczka musztardy sól, pieprz, lubczyk mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru

Zasmakuj Kuchni
Dorsz po japońsku 125

Szukając sposobu na zużycie zapasów sosu sojowego przetestowałam kolejny przepis z Tesco Inspiracji. Gotowany dorsz w towarzystwie warzyw, czyli w sam raz na lekkostrawny obiad. W moim domu wszystkim smakowało, mimo że do niedawna wszyscy byli przeciwni potrawom z pikantną nutką. A jak to byłoby u Was? :) Skladniki -4 filety z dorsza -marchewka -1 mały por -kawałek świeżego imbiru(...)mąki ziemniaczanej -1/2 strączka papryczki chilli -1/2 filiżanki wody Przygotowanie Do szerokiego rondla włożyć rybę i wlać do niego wodę, tak aby lekko przykrywała filety. Krótko obgotować dorsza (5 – 6 min), a następnie odcedzić go za pomocą sita. Pora, marchewkę i imbir umyć, pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki. Przygotować sos: połączyć

Zielona Kuchnia
Bruschetta z dorszem i kurkami 176

Bruschetta na grzankach chrupiących z dorszem, rozpływającym się jajkiem, oscypkiem i kurkami. Można się rozpłynąć jak żółtko kosztując tą przekąskę. Nie mogłam się od nich oderwać takie to dobre. 5 kromek chleba 5 jajek małych 5 pomidorków koktajlowych 15 dkg kurek sól, pieprz koper świeży 5 kawałków dorsza przyprawa do ryb kilka fasolek szparagowych ugotowanych 10 dkg oscypka nitek bazylia(...)świeża 1 łyżka masła 1 łyżka octu olej rzepakowy Dorsza posypuję przyprawą do ryb, solę, pieprzę i odstawiam na 30 minut do lodówki. Układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut.  Pomidorki kroję na pół i też zapiekam równocześnie.  W garnku zagotowuję litr wody z odrobiną soli i łyżką octu

wesoła kuchnia
JAK SMAŻYĆ MROŻONE RYBY? DORSZ 179

metodą prób i błędów opracowałam swoją własną teorie smażenia mrożonych ryb :)  Jeśli Jesteś Zainteresowana/Zainteresowany zapraszam :) Po Pierwsze Ryba:) -odmrażanie Mrożone filety z dowolnej ryby (ja dziś na podstawie dorsza) musimy dokładnie odmrozić, najlepiej na kradce z piekarnika . Zajmie nam to od godziny do 3 .  Po Drugie -osuszanie  Po odmrożeniu kiedy widzimy , że na filetach nie ma lodu(...)koniecznie.  Taką rybę podaję z ulubionymmi surówkami i gotowanymi ziemniakami lub tak jak Anglicy z frytkami :) Fish and Chips :)  Poniżej podaję składniki na 4 filety z Dorsza: - 4 filety mrożonego dorsza  - 2 jaja - 1/3 szklanki bułki tartej -1/3 szklqnki mąki pszennej  -sól i pieprz do smaku  -olej rzepawkowy do smażenia ryb  Polecam

Gotowanie Patki
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 164

olejem, powstałą pastę dopraw. 2. Na chleb wyłóż pastę i kawałki papryki. OBIAD K:444.4 kcal/ B:35.2 g/ T:14.0 g/ W:42.3 g / Bł:8.6 g DORSZ Z ZIELONYM PESTO, FASOLKĄ I KASZĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Sól – 2 g (2 x Szczypta(...)Szczypta) Kasza jaglana – 100 g (7.69 x Łyżka) Fasolka szparagowa – 300 g (3.33 x Garść) Pesto zielone z bazylii – 60 g (3 x Łyżka) Dorsz (filety bez skóry) – 300 g (3 x Porcja)   Czas przygotowania: 30 minut   1. Dorsza posmaruj pesto, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (około 30 minut

Powiedz dietom nie
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 134

pieprzem.Po minucie lekko podlać wodą, żeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie to zdjąć z patelni. Do miski wrzucić wszystkie warzywa, pokruszone mięso dorsza, jajko, posiekany koperek, zmielone pestki dyni lub bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor. Nie trzeba

Kuchnia Pokoleń
Dorsz cytrynowy 166

dawno nie było rybki. Ale już naprawiamy ten błąd. Na stole ląduje dzisiaj bowiem pyszna polędwica z dorsza w skórce cytrynowej. Do marynaty możemy dodać również koperek lub inne ulubione zioła, będzie jeszcze bardziej aromatycznie. U mnie rybka podana wyłącznie z sałatką z fetą i gruszką , możemy pokusić się o dodatki np. ziemniaczki z wody lub ryż. Polecam! Dorsz cytrynowy(...)Składniki na 2 porcje: 2 kawałki polędwicy z dorsza skórka otarta z cytryny łyżka oliwy przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma Wykonanie:  Oliwę mieszamy ze skórką cytrynową i odrobiną czosnku granulowanego. Rybę nacieramy solą, pieprzem i kurkumą, smarujemy cytrynową oliwą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę, następnie pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni w naczyniu żaroodpornym

Smak mojej kuchni
GRILLOWANY DORSZ Z RYŻEM I BROKUŁAMI 178

ryżu. Ryż ten jest bardzo smaczny,mega sypki i szybko się go gotuje,nawet szybciej niż napisano na opakowaniu i zawiera wiele cennych wartości odżywczych. SKŁADNIKI 4 filety z dorsza takie po 100g najlepiej 1 brokuł 250g ryżu sypkiego ząbek czosnku pieprz,sól 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka oliwy z oliwek ogórki kiszone(opcjonalnie) WYKONANIE Ryż ugotować zgodnie(...)opisem na opakowaniu.Filety z dorsza doprawić pieprzem i solą.Piekarnik ustawiamy na funkcję grilowania i rozgrzewamy do 190-200C.Grillujemy przez 25 min. Brokuła myjemy,kroimy na drobne różyczki,zalewamy wrzątkiem i gotujemy jeszcze ok.10 min.Wodę można lekko osolić,a pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny aby brokuły zachowały ładny zielony kolor.Ryż i brokuł odcedzamy ,przekładamy do miski,dodajemy

Mała w garnku miesza