dorsz - 2916 przepisów (strona:41/195)

Ziołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym 150

Ziołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym to udany mariaż kuchni włoskiej i azjatyckiej :) Chuda ryba w aromatycznym sosie podana z ryżem jaśminowym i dużą porcją superfood - niepozornej rukwi wodnej, która m.in. oczyszcza i wzmacnia organizm, działa antyrakowo, poprawia trawienie i wygładza zmarszczy.  Czas przygotowania: 20 minut Porcja: 3 Składniki: 200 g ryżu jaśminowego pęczek rukwi wodnej (rukoli, bazylii(...)szpinaku) 450 g polędwiczki z dorsza 400 g pomidorów bez skóry z puszki 150 g pomidorów koktajlowych 1/2 szklanki czarnych oliwek 1/2 cebuli, posiekane 1/2 chili, posiekane 2 ząbki czosnku w plastrach 3 gałązki  macierzanki lub  tymianku 2 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz

SzczyptaSmaQ
Zupa rybna z pomidorami 160

wspaniały, słodkawy smak jest najlepsza. Obranie krewetek to najgorsza część – jak to już zrobimy, potem pójdzie z górki. Składniki użyte do przygotowania rybnej są dość wykwintne (krewetki, łosoś, dorsz), więc zupa może być idealną przystawką na świąteczny lub uroczysty obiad. Ja ją uwielbiam – od razu wpałaszowałam z dużą dokładką. Mogłabym ją jeść na okrągło. Polecam – nawet(...)przepadają. Zupa rybna z pomidorami: wywar rybny (przepis niżej) (ok. 2 l) 500 g surowych (szarych) krewetek w pancerzach (mogą być mrożone) 300 g filetu z białej ryby (np. dorsz) 200 g filetu z łososia 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kartonik krojonych pomidorów z bazylią (390 g) 1 świeży

Poezja smaku
Mini Fishburger 193

małe kanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki(...)tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy na 15 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz pieczony z ziołami i jarmużem 138

Dorsz pieczony z ziołami i jarmużem Składniki: filet z dorsza jarmuż czosnek oliwa z oliwek rozmaryn tymianek koperek sól Jarmuż sparzyłam wrzątkiem. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam jarmuż, dodałam czosnek i filety z dorsza. Następnie dodałam sól, zioła i delikatnie polałam oliwą z oliwek. Całość wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp

nietadieta
Ryba pieczona z tapenadą 167

Uwielbiam tapenadę z czarnych oliwek – najczęściej przygotowuję ją na grzanki, jednak tym razem podałam ją na filecie z białej ryby (u mnie dorsz). Ryba pieczona z tapenadą nabiera charakteru. Pomysł, aby dodać na wierzch parmezan i wino podejrzałam w jednej z książek kucharskich. Okazał się bardzo dobry. W ten sposób powstał błyskawiczny i smaczny obiad. Do tapenady nie dodawałam(...)anchois – lecz można ich oczywiście użyć. Nie żałujcie tapenady na wierzch ryby – im więcej tym lepiej. Ryba pieczona z tapenadą: 4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski) 4 łyżki parmezanu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 czerwona papryczka chili lub chili w płatkach 400 g ryżu jaśminowego lub basmati sól morska, świeżo mielony pieprz Tapenada

Poezja smaku
Paluszki rybne – czyli ryba na obiad ! 208

lubię tylko, takich ociekających tłuszczem i z mikro zawartością ryb. Z tego co wiem takich już jest coraz mniej. I niech tak zostanie moje są tylko z dorsza. Pyszne, lekko chrupiące i takie proste w zrobieniu, że aż zadziwiające. Po co się truć dodatkami smakowymi, które polecane nie są .. niż takie pyszne domowe. Smaczne!    Paluszki rybne(...)dorsza ( filetów bez skóry i ości ) rozmrożony 1 jajko  1 bułeczka  bułka tarta do panierowania  pół szklanki mleka  sól, pieprz do smaku  olej rzepakowy do smażenia  Do podania : ziemniaki puree marchewka z groszkiem ( tu przepis )  Bułkę w miseczce zalewamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut. Do blendera wkładamy pokrojonego dorsza, odsączoną bułkę, jajko

Kuchnia na wzgórzu
Smażony dorsz 139

Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam dorsza, dla mnie to jedna z najlepszych ryb. Dorsz to drapieżna ryba morska sporych rozmiarów, łatwo dostępna oraz bardzo … Przeczytaj cały artykuł Post Smażony dorsz pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kotlety z dorsza z suszonymi pomidorami i kaparami 136

Kotlety z dorsza idealnie nadają się na danie główne, lecz na zimno doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Kotlety z ryby są mięciutkie i pyszne. Jeśli przeszkadza Ci tranowy posmak morskiej ryby wystarczy ją co najmniej na godzinę przed przyrządzeniem skropić sokiem z cytryny. Dzisiejsze kotleciki aromatyzowane dodatkiem suszonych  pomidorów i kaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu(...)Składniki: 1 kg filetów z dorsza 8-10 suszonych pomidorów z zalewy 3-4 łyżki kaparów ze słoiczka 1 jajko sok z cytryny bułka tarta do farszu i do obtaczania sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa odsączyć z zalewy suszone pomidory i kapary

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba „po grecku” 283

przewiduje jednak dość znaczne wykorzystanie oleju roślinnego i „ciężkie” smażenie warzyw. Taka „lajtowa ryba po grecku” słusznie może kojarzyć się z publikowanym przez nas już dość dawno przepisem na dorsza duszonego w warzywach korzennych . Faktycznie, są niezaprzeczalne podobieństwa, choć tamten przepis jest jeszcze nawet „lżejszy”, prostszy i szybszy w przygotowaniu, a zarazem utrzymany w nieco bardziej egzotycznym klimacie. Różne mogą(...)właściwie nic wspólnego z Grecją – za to bardzo popularna w naszym kraju. W naszym przepisie w wersji „lajt”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g białej ryby (np. dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego

Kulinarna Pokusa
Dorsz w cieście piwnym według przepisu Doroty Wellman 143

Gdyby ryby nie były takie drogie, to już bym wypróbowała co najmniej połowę przepisów. Póki co sprawdziłam kilka z nich i chciałabym podzielić się z Wami fantastycznym przepisem na dorsza w cieście piwnym według Doroty Wellman. Ryba z tego przepisu smakuje naprawdę wybornie, polecam! Składniki: 500g polędwicy z dorsza ¾ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki jasnego piwa(...)wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Posypujemy również mąką. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy ją na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym i kawałkami cytryny

Kolizje Smaków
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 249

kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego. Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w Aragonii , Nawarze , Cuenca ). To danie z dorsza z dużą ilością czosnku ( a wiecie, że ja lubię czosnek :D ) i warzywami. Nazwa pochodzi albo od rodzaju czosnku – Arriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez(...)niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach z podpieczonego chleba! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet z dorsza – 200 g * ziemniaki – 150 g * dojrzałe pomidory – 2 szt * papryka czerwona – 1 szt * papryka zielona – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 5 ząbków

Ostra na Słodko
Dorsz pachnący czosnkiem 178

Ryba wychodzi niezwykle delikatna. Kuszący aromat czosnku unosi się w powietrzu a smak - hmmm delikatnie czosnkowo - pietruszkowy ale dalej jest to smak ryby, a nie przypraw. Naprawdę pysznie...   DORSZ PACHNĄCY CZOSNKIEM łatwe ok 1h dla 4 osób Składniki * 6 filetów z dorsza - ja miałam całą rybę i pokroiłam ją w dzwonki * 3 ząbki czosnku * 10 dag masła * 1 łyżka(...)posiekanej natki pietruszki * 1/4 łyżeczki białego pieprzu (dałam zwykły) * 200 ml mleka * sól Do dzieła!!! Kawałki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie (użyłam formy do zapiekanek), przykryć wiórkami masła i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. I tutaj ja wprowadziłam małe zmiany - dzwonki ryby obtoczyłam w mące i delikatnie podsmażyłam na oleju słonecznikowym z masłem, ułożyłam je w formie i dalej postępowałam

sierotka maRysia w kuchni
Dorsz w sosie kurkowym 161

grzybami nie będzie najszczęśliwszym wyborem, ale okazało się inaczej. Musicie spróbować :) Zajadałam się tym daniem w trakcie diety, dlatego dodaję ten wpis do akcji Danie w paryskim stylu . Dorsz w sosie kurkowym Składniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala - olej do smażenia(...)kurek - 2 cebule - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka masła Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala). Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj

Corner With Recipes
Curry z dorszem, batatami, mango i czarnym ryżem 178

smaczne! Delikatna biała ryba, słodkie mango, aksamitne bataty i czarny ryż, a to wszystko skąpane w sosie curry na bazie mleka kokosowego. Pycha! SKŁADNIKI (4 porcje) 2 polędwiczki z dorsza 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1 łyżka sosu(...)obieramy). Kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 20 min). Odcedzamy. Szklankę ryżu zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości (ok. 20-25 min). Dorsza kroimy w gruba kostkę i oprószamy solą, pieprzem, kuminem oraz curry. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek, imbir oraz chilli. Dodajemy liście limonki caffir i zalewamy

DefinicjaSmaku
Pieczony dorsz na papryce i pomidorkach koktajlowych 171

Walentynki już jutro! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na przyrządzenie kolacji w tym dniu, polecam Wam dorsza pieczonego na papryce i pomidorkach marynowanych w oliwie z oliwek, soli morskiej i pieprzu. Danie jest proste, a smakuje i wygląda świetnie :) SKŁADNIKI (2 porcje) 2 filety z dorsza 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 15 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 2 gałązki(...)rozmarynu sól morska świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filety z dorsza myjemy osuszamy i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Przekładamy do blaszki do pieczenia. Dodajemy pomidorki koktajlowe ( w całośći, nie kroimy ich). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania