Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i wiedziałam, że to jest to. Kawałek dalej stała w doniczce świeże mięta i machała do mnie zachęcająco, a dalej już poszło. Moja rodzina zjadła wszystko z apetytem a zatem polecam. Składniki: Filet z dorsza 2 pomarańcze Kilka(...)lubimy. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodajemy kilka listków mięty i blendujemy. Wlewamy do garnka stawiamy na małym ogniu i dodajemy troszkę ciemnego cukru. Na talerz wykładamy dorsza, może być w całości (ja mojego rozdrobniłam) polewamy sosik dookoła, dokładamy kilka listków mięty do ozdoby. Stawiamy przed naszym partnerem i robimy wielkie wrażenie
Smaki Przyprawy i KoloryPrzy piątku dobrze zjeść smakowitą rybkę. Delikatny dorsz występuje w tym daniu w towarzystwie pełnego smaku sosu z pieczonej papryki i szpinaku. Pysznie i zdrowo :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2 porcje): 2 filety(...)dorsza po 200 g. 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 50 g. szpinaku 250 ml. śmietanki 30-36% 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Całe papryki piecz przez 30 minut. W połowie
Delicious Placeobiad, ale też na kolację czy drugie śniadanie do pracy - możecie przygotować ją w zasadzie na dowolny posiłek i sprawdzi się równie dobrze 😉 Ja dziś proponuję zapiekankę makaronową z dorszem jako prosty i szybki obiad. Zapiekanka makaronowa z dorszem - przepis na 4 porcje Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne: 500g filetów z dorsza, 400g makaronu kokardki z mąki durum, cebula
Z notatnika dietetykazwiązku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal, B: 24g, T: 2,9, W: 14,6g. Składniki: – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu(...)warzywnego ) – 450g ryby (dorsza, łososia) – 200g groszku (świeżego lub mrożonego) – 1 papryka żółta – 1 papryka czerwona – 1 cebula – 1 chili – garść listków kolendry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 2 łyżeczki oregano – sól, pieprz Cebulę drobno kroimy, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i chwilę dusimy pokrojone warzywa. Papryki drobno kroimy i dodajemy do garnka wraz
Be Fit Be Strongnajwieksza klasika” 😁… Jak to mówi moja przesympatyczna koleżanka z pracy Lenka 😉, którą bardzo pozdrawiam. Wracając do sałatki Treska, która jest tradycyjną potrawą ze Słowacji. To połączenie dorsza, marchewki, cebuli, ogórka, majonezu, musztardy i przypraw i jest… Legendarna… Jak mówi Lenka 😉 Treska powstała w ubiegłym wieku a dokładnie w 1954 roku. Wymyślił ją szef kuchni(...)jest prosty, czyli Rožkiem. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 3-4 ⏰ – 30 minut ➕chłodzenie ➕ Rožki 🇸🇰 – Słowacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników Treska Dorsz mrożony – 400-500 gram Marchewka – 1-2 sztuki Ogórki konserwowe – 150-200 gram Cebula – 1-2 sztuki Majonez – 300-400 gram Musztarda – 200 gram
RafalCookDietetyczna ryba piekarnika. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć ryb. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 5 małych kawałków Składniki: 400 g fileta z dorsza (5 niewielkich kawałków) 5 łyżek natki pietruszki ½ limonki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Skórkę z limonki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, polać sokiem z limonki i doprawić(...)kroku: 1. Zetrzeć skórkę z limonki 2. Skropić rybę i przyprawić 3. Posypać natkę pietruszki 4. Szczelnie zawinąć w folię i piec w piekarniku Pobierz wersję do druku: Pobierz Dorsz z piekarnika Artykuł Dorsz z piekarnika pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plDorsz skrei czyli Złoto Lofotów, zagościł na moim stole. Gość specjalny, gdyż dostępny jest tylko od stycznia do kwietnia, a połowy są ściśle monitorowane. Od czasów Wikingów, Norwegowie niecierpliwie czekają na kolejny sezon skreia. To swoiste święto narodowe i wielka radość, odbywają się festiwale i mistrzostwa świata w połowach dorsza. Nazwa Skrei® jest zastrzeżona i… Czytaj dalej » The post(...)Dorsz skrei czyli Złoto Lofotów na moim stole first appeared on Na moim stole
Na moim stolezwiązku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal, B: 24g, T: 2,9, W: 14,6g. Składniki: – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu(...)bulionu warzywnego ) – 450g ryby (dorsza, łososia) – 200g groszku (świeżego lub mrożonego) – 1 papryka żółta – 1 papryka czerwona – 1 cebula – 1 chili – garść listków kolendry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 2 łyżeczki oregano – sól, pieprz Cebulę drobno kroimy, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę
Be Fit Be Strongpiekarniku jak i takie smażone. Dziś przyszedł czas na rybę w sosie z dodatkiem porów, możesz ten sposób wykorzystać do każdej praktycznie ryby w filetach, ale najlepiej smakuje z dorszem, halibutem, miruną czy innymi białymi propozycjami. Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą(...)bowl burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami RYBA W PORACH Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filety z dorsza lub innej białej ryby, około 300 g – 3 łyżki oliwy z oliwek – 200 ml śmietany 18% – 3 łyżki musztardy Dijon – 1 łyżka musztardy ziarnistej tupu francuskiego – 1 por (tylko biała cześć) – sól
nietylkopasta.plDziś mam dla Was pomysł na smaczny i zdrowy obiadek dla całej rodziny. Pieczona rybka pod warzywną pierzynką. Bardzo aromatyczna, soczysta, idealna! Robiłam ją już dwa razy, z wykorzystaniem dorsza i halibuta. Obydwie wersje były przepyszne. Taką rybkę polecam podawać z ugotowanym ryżem. Zapraszam do przepisu Danie idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Rybka pod warzywną pierzynką(...)składniki (na 2-4 porcje): około 500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Kroję ją w mniejsze kawałki
Natka Pietruszkifajny sposób na przemycenie dzieciom ryby z ryżem. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 3-4osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 500 g filetu z dorsza (użyłem mrożonych) 100 g ryżu 1 jajko 1 mała cebula 2 małe ząbki czosnku natka pietruszki 400 g pomidorów krojonych( puszka ) 300 ml passaty pomidorowej 120 ml śmietanki(...)płaskiej łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru olej do smażenia mąka do obtaczania 1. Ryż gotujemy. Dorsza rozmrażamy jeśli był mrożony, sprawdzamy czy nie ma ości. Przekładamy do miski i całą rybę mielimy lub blendujemy. Do rozdrobnionej ryby dodajemy ryż, jajko, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i natkę. Wsypujemy przyprawy sól, pieprz
karolgotujesię na kilka kęsów:) Kotleciki panierowałam w ziarnach sezamu, ale jeśli nie przepadacie za nim możecie użyć panierki z dowolnych orzechów lub tartej bułki. Gorąco polecam! Print Kotleciki z dorsza .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, proste i zdrowe kotleciki z ryby. Course Obiad Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 25 minutes Cook Time(...)minutes Total Time 35 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 350 g filetu z dorsza 1 mała cebula 1 średnie jajko sól 1 pęczek kolendry 1 sztuka papryczki chilli można pominąć jeśli robicie dla dzieci 1/2 szklanki ziarna sezamu 1/2 soku i skórkę z limonki olej do smażenia Składniki na sos 6 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała
SprawdzonaKuchnia.plSzybkie danie z dorszem, które zapewni… efekt WOW! Dorsz Suszone grzyby Cebula Czosnek Ciasto francuskie Morele suszone Trawa cytrynowa Sól Pieprz Jak widzicie – nie podałem dokładnych proporcji. Dlaczego? Wszystko zależy od Was! Grzybów możecie dodać więcej, lub mniej – wedle upodobań. Nie bójcie się swoich decyzji w kuchni, a przepisy traktujcie jako inspirację! Zaczynamy. Suszone grzyby gotujemy(...)będą miękkie, następnie wywar odlewamy (przydać się może w barszczu, albo zupie grzybowej – szkoda aromatu), a grzyby drobno siekamy i podsmażamy na patelni z cebulką i czosnkiem. Filety z dorsza kroimy w kostkę – wielkość zależy od porcji, która chcemy uzyskać. Podsmażamy chwilę na patelni, aż ryba złapie ładny kolor. Ciasto francuskie kroimy na paski – ich szerokość powinna być większa
MarcinChefPierwszą od dłuższego czasu wolną sobotę mogliśmy spędzić w kuchni, komponując domowego fishburgera ze świeżej ryby i świeżych warzyw. Dorodne filety z dorsza w chrupiącej panierce oraz salsę warzywną uzupełniła świeżo wypieczona pełnoziarnista bułka. Nasz zdrowy i kolorowy burger z ryby smakował o wiele lepiej niż te podawane w restauracjach typu fast-food, więc cieszyliśmy się nie tylko smacznym(...)mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 30 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 20 g masła 1 łyżka sezamu Ryba: 2 filety z dorsza sól, pieprz mąka, jajko, bułka tarta do panierowania Dodatki do fishburgera: topiony ser w plastrach 1 sałata 1 pomidor 1 ogórek kiszony 15-20 czarnych oliwek majonez, musztarda, ketchup (adsbygoogle
niecodziennikparyWaszym stole jako danie główne lub przystawka. Do jej przygotowania można użyć dowolnej ryby np. Mintaja, Flądry, Pangi czy innej ulubionej ryby, ja do zrobienia tej ryby użyłam dorsza ponieważ uwielbiam jego smak. Ryba po grecku : Składniki: 600g fileta np. dorsza, 4 ogórki kiszone, 3 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Zalewa: 2 szklanki wody, 1.5 szklanki oleju, 1 koncentrat(...)Odstawiamy do wystygnięcia na całą noc. Ryba najsmaczniejsza jest na drugi dzień kiedy smaki się połączą. Podajemy na zimno. ryba po grecku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Śledzie pod pierzynką – przepis Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą pochodzi
Księga-Smaku