Dorsz w sosie kurkowym – w nieco odchudzonym sosie :) Idealny obiad dla osób na diecie odchudzającej, diecie cukrzycowej lub dbających o to, by jeść dania o niskim indeksie glikemicznym (IG). Dorsz w sosie kurkowym – Składni The post Dorsz w sosie kurkowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad :) Jeśli lubicie suszone pomidory i aromatyczną bazylię, to gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza. Oczywiście wedl The post Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKolejny pomysł na obiad, który praktycznie robi się sam - wystarczy surową rybę upiec w naczyniu żaroodpornym, a pod koniec pieczenia dodać do niej podduszonego pora oraz wlać słodką śmietanę. Dorsz przygotowany w poniższy sposób świetnie smakuje podany z ugotowanym ryżem. Składniki na porcję dla 4 osób: 2 rozmrożone filety z dorsza (wagowo około 0,5 kg) 2 pory (tylko(...)jasna część) 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) sól, pieprz przyprawa do ryb odrobina oleju Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron: solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Wstawić do lodówki. Następnie rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195ºC. Piec 15 minut
UgotowaćDorsz jako ryba to (oprócz karpi na święta)oczywiście ulubiona ryba Polaków. Niestety jak to wszystkie ryby ostatnio coraz droższa, więc i w naszym domu rzadziej niż kiedyś. A dorsz to smak lata i morza, wspomnienie pysznych ryb w cieście naleśnikowym prosto ze smażalni. Taką rybkę (gdyby nie cena) mogłabym jeść codziennie. Zapraszam na pyszny, szybki i prosty obiad. Dorsza
Bernika - moj kulinarny pamietnikKotlety rybne. Przepis krok po kroku Składniki na 5-6 kotletów: 500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej morskiej ryby 15 cm kawałek pora 1 ząbek czosnku skórka otarta z jednej cytryny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia Filety(...)rybne warte waszej uwagi Ostatnio przygotowałem dla Was Pulpety rybne z sosem cytrynowym , inne bardzo fajne danie na bazie ryby. W tej potrawie zastosowałem dorsza, ale Wy możecie użyć dowolnej ryby lub mieszanki ryb. Dobrze jest łączyć gatunki ryb chudszych, dorsz właśnie z tłustszymi np. łosoś, ale nie jest
kuron.com.plSoczyste kawałki delikatnej polędwicy z dorsza zatopione w pomidorowym sosie słodko-ostrym na bazie passaty, czosnku, cebuli i kardamonu z dodatkiem słodkiego ananasa, niezwykle aromatyczne danie. Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków. Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami(...)patelni. SKŁADNIKI: 1 kg polędwicy z dorsza (lub filety innej ryby) 690 g passaty 3 plastry ananasa z puszki posiekanego w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, kardamon, lubczyk, ostra papryka, szczypta wędzonej papryki 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam oliwę. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję kardamonem i ostrą papryką
Zasmakuj KuchniNowy Rok dla osób które nie lubią nudy w kuchni. Zapraszam! Składniki: 300 g świeżych krewetek królewskich w pancerzach z głowami 300 g świeżych filetów z dorsza bez sk ó ry 300 ml białego wytrawnego wina (U mnie jest to świetnie nadające się do tej potrawy Pinot blanc, Vin d'Alsace) 2 szalotki 2 ząbki czosnku(...)julienne. Dodać obrane i opłukane krewetki. Całość przesmażyć, wlać przygotowany wywar, przyprawić pięcioma smakami, dodać sos sojowy oraz ostrygowy, całość doprawić wedle smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Dorsza umytego, pozbawionego ości, pokroić na kawałki, (około 7 na 10 cm jak kto woli i lubi) dodać do gotującej się na małym ogniu zupy na około 3 minuty. Na koniec zagęścić
Wino Francja KuchniaRoladki z dorsza z warzywami i muffinki brokułowo-serowe polecają się na obiad Jeśli lubicie ryby ale skończyły Wam się pomysły, to polecam wypróbować ten przepis. Roladki są pyszne, warzywa nadają super smak i bardzo dobrze komponują się z rybką. Polecam Składniki: – 6 filetów z dorsza – 1 średnia cebula – 1 średnia marchewka – 1/2 papryki (użyłam żółtej(...)folii. Piec zawijasy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Muffinki zrobiłam z mieszanki posiekanych brokułów, sera żółtego, jajek i przypraw. Smacznego Artykuł Roladki z dorsza z warzywami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminepesto . Polecam Wam także: – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej dorsz ze szpinakiem PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 300 g filetów lub polędwiczek z dorsza – sól i pieprz – 3-4 łyżki mąki – olej do smażenia(...)czosnek zacznie się za bardzo rumienić możesz dodać odrobinę wody. Rybę podawaj na duszonym szpinaku z dodatkiem czerwonego pesto. Do ryby idealnie pasuje kasza lub ryż. Smacznego! Artykuł Dorsz ze szpinakiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plSkładniki : 2 porcje • 2 filety dorsza po ok. 150 g • 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej • 2 łyżki zielonego lub czerwonego pesto Do podania: • 2 porcje zielonej fasolki ugotowanej w osolonej wodzie • limonkowy majonez light (przepis poniżej) • 1 łyżka różowego pieprzu, roztartego w moździerzu Limonkowy majonez light: • 1 żółtko • 4 łyżeczki oliwy lub oleju np. orzechowego • szczypta skórki z limonki • sól(...)morska i świeżo zmielony czarny pieprz Opcjonalnie: wiórki parmezanu do posypania Przygotowanie : Filety dorsza oprószyć solą i pieprzem. Na desce rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej, na środku każdego plasterka rozsmarować pesto, ułożyć dorsza i obwinąć go szynką. W razie konieczności dodać jeszcze jeden plasterek szynki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Usmażyć na patelni np. na klarowanym maśle lub oliwie
KUCHNIA POLSKAprzygotowania tego przepisu wykorzystałam polędwiczki z dorsza, ale świetnie też sprawdzi się płat dorsza lub miruny. Przepis jest prosty i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej panierki. Ryba przygotowana w ten sposób najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, kiedy to ciasto jest najbardziej chrupiące. 4 polędwiczki z dorsza sok z cytryny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej mielona
Smaki Na TalerzuWpadłam na chwilę zostawić Wam pomysł na dorsza w szynce parmeńskiej. Nie jest to pomysł całkiem młody, ale tak mi się przypomniało i zrobiło. 2 porcje: 300 g tuszy z dorsza ok. 6-8 plastrów szynki parmeńskiej 120 g ryżu brązowego 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki oleju do smażenia Ryż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)ugotowałam w kubku wody. Cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju. Następnie przełożyłam je do garnka z ryżem i gotowałam do czasu, aż ryż wchłonął całą wodę. Dorsza doprawiłam pieprzem i zawinęłam w plastry szynki. Smażyłam na średnim ogniu, delikatnie obracając, aby ryba się nie rozpadła. Smacznego! Porcja ma ok. 557 kcal
Kucharzycadanie jest efektem kompletnej kulinarnej porażki. Przyprawionego dorsza zaczęłam podsmażać na niezbyt rozgrzanym tłuszczu w rezultacie zaczął mi się rozpadać na patelni. Cóż było robić? Dodałam nieco składników, by uratować rybę i powstało naprawdę smaczne danie na piątkowy obiad. Składniki (na 3 porcje): 2 płaty dorsza bez skóry 10 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże(...)pieczarki cebula200 ml mleka kokosowego chili gałązka natki pietruszki łyżka sosu sojowego olej do smażenia cytryna Dorsza oprószyć solą, białym pieprzem oraz zmieloną kolendrą i zielem angielskim. Pieczarki pokroić na talarki, cebulę w kostkę. Rybę pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rybę i pieczarki oraz zeszklić cebulę. Na patelnię wlać mleko kokosowe
Weekendy w domu i ogrodzieJedno z moich wigilijnych dań. Bardzo proste i szybkie danie. Dorsza umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym, skropić sokiem z cytryny. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem i rozłożyć kawałki ryby. Przygotowanie ryby – dymkę pokroić drobno i obsmażyć na patelni na odrobinie masełka. Jak tylko dymka zmięknie, ale nie zbrązowieje rozłożyć na rybie. Pomidorki koktajlowe
Kuchnia PokoleńZachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. To moja ulubiona ryba, czyli dorsz, w zupełnie innej odsłonie. W cieście piwnym. Polecam gorąco, jest pyszna :) Oczywiście można użyć dowolnej ryby, według własnego smaku :) około kg filetów z dorsza ( u mnie tak zwane "polędwice") – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka (L) – 1 i 1/2 szklanki piwa – 1 płaska(...)odpowiednie porcje. W misce łączę jajka z piwem, dodaję troszkę soli i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam dokładnie, aby nie było grudek z mąki. Kawałki dorsza maczam w cieście i wykładam na rozgrzany olej, smażę z obu stron na rumiano. Po usmażeniu, układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. SMACZNEGO
Takie tam pichcenie