przygotowania tego przepisu wykorzystałam polędwiczki z dorsza, ale świetnie też sprawdzi się płat dorsza lub miruny. Przepis jest prosty i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej panierki. Ryba przygotowana w ten sposób najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, kiedy to ciasto jest najbardziej chrupiące. 4 polędwiczki z dorsza sok z cytryny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej mielona
Smaki Na TalerzuWpadłam na chwilę zostawić Wam pomysł na dorsza w szynce parmeńskiej. Nie jest to pomysł całkiem młody, ale tak mi się przypomniało i zrobiło. 2 porcje: 300 g tuszy z dorsza ok. 6-8 plastrów szynki parmeńskiej 120 g ryżu brązowego 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki oleju do smażenia Ryż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)ugotowałam w kubku wody. Cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju. Następnie przełożyłam je do garnka z ryżem i gotowałam do czasu, aż ryż wchłonął całą wodę. Dorsza doprawiłam pieprzem i zawinęłam w plastry szynki. Smażyłam na średnim ogniu, delikatnie obracając, aby ryba się nie rozpadła. Smacznego! Porcja ma ok. 557 kcal
Kucharzycadanie jest efektem kompletnej kulinarnej porażki. Przyprawionego dorsza zaczęłam podsmażać na niezbyt rozgrzanym tłuszczu w rezultacie zaczął mi się rozpadać na patelni. Cóż było robić? Dodałam nieco składników, by uratować rybę i powstało naprawdę smaczne danie na piątkowy obiad. Składniki (na 3 porcje): 2 płaty dorsza bez skóry 10 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże(...)pieczarki cebula200 ml mleka kokosowego chili gałązka natki pietruszki łyżka sosu sojowego olej do smażenia cytryna Dorsza oprószyć solą, białym pieprzem oraz zmieloną kolendrą i zielem angielskim. Pieczarki pokroić na talarki, cebulę w kostkę. Rybę pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rybę i pieczarki oraz zeszklić cebulę. Na patelnię wlać mleko kokosowe
Weekendy w domu i ogrodzieJedno z moich wigilijnych dań. Bardzo proste i szybkie danie. Dorsza umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym, skropić sokiem z cytryny. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem i rozłożyć kawałki ryby. Przygotowanie ryby – dymkę pokroić drobno i obsmażyć na patelni na odrobinie masełka. Jak tylko dymka zmięknie, ale nie zbrązowieje rozłożyć na rybie. Pomidorki koktajlowe
Kuchnia PokoleńZachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. To moja ulubiona ryba, czyli dorsz, w zupełnie innej odsłonie. W cieście piwnym. Polecam gorąco, jest pyszna :) Oczywiście można użyć dowolnej ryby, według własnego smaku :) około kg filetów z dorsza ( u mnie tak zwane "polędwice") – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka (L) – 1 i 1/2 szklanki piwa – 1 płaska(...)odpowiednie porcje. W misce łączę jajka z piwem, dodaję troszkę soli i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam dokładnie, aby nie było grudek z mąki. Kawałki dorsza maczam w cieście i wykładam na rozgrzany olej, smażę z obu stron na rumiano. Po usmażeniu, układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. SMACZNEGO
Takie tam pichceniePomysł na piątkowy obiad - dorsz w cieście kokosowym podany z pieczonymi fioletowymi ziemniakami i gotowanymi warzywami. Panierka idealnie przylega do ryby, więc usmażony dorsz będzie soczysty w środku. Jeżeli szukacie innych pomysłów na rybne dania to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 4 porcje: 2 filety dorsza bez skóry (wagowo około 0,5 kg) sól, pieprz przyprawa do ryb olej
Ugotowaćpieczarek. Nie podaję celowo ilości składników, niech każdy użyje wedle swoich własnych upodobań. Ja dałam sporo marchewki bo wszyscy ją lubimy, zapiekanka bardzo nam zasmakowała więc szczerze polecam. Zapiekany dorsz filet z dorsza pieczarki cebula marchewka majonez ser sól, pieprz Rybę doprawić, panierować w mące i usmażyć na złoty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić w talarki, pieczarki pokroić na grubsze(...)pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwowo część marchewki, pieczarek, rybę, marchewkę i pieczarki. Całość posmarować majonezem i na wierzch potarkować ser. Zapiekać około 20-30 minut. Artykuł Zapiekany dorsz pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaSkładniki: polędwica z dorsza, po kawałku na osobę 1 młoda cukinia 1 pęczek zielonych szparagów 1 średni por 1 marchewka sól, pieprz curry przyprawa do ryb olej Przygotowanie: Kawałki dorsza … Czytaj dalej Dorsz z grillowanymi warzywami
czarrna od kuchniDietetyczna ryba piekarnika. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć ryb. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 5 małych kawałków Składniki: 400 g fileta z dorsza (5 niewielkich kawałków) 5 łyżek natki pietruszki ½ limonki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Skórkę z limonki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rybę ułożyć na folii aluminiowej(...)limonki 2. Skropić rybę i przyprawić 3. Posypać natkę pietruszki 4. Szczelnie zawinąć w folię i piec w piekarniku Pobierz wersję do druku: Pobierz Dorsz z piekarnika Artykuł Dorsz z piekarnika pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plNieskomplikowana, rozgrzewająca tajska zupa z białą rybą i makaronem Chow Mein. Do przygotowania zupy użyłam dorsza, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby np. mintaja, halibuta, miruny itp. Idealna dla zabieganych, ponieważ robi się ją naprawdę szybko. Składniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu(...)czosnek. Podsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić sosem sojowym i podawać z makaronem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakSzybka w przygotowaniu zupa rybna z dorsza o oryginalnym smaku podana z ryżem. Nie jest to typowa zupa rybna, jaką znamy z nadmorskich barów i restauracji. Zupa ta przyrządzona jest raczej w stylu orientalnym. Ma bardzo ciekawy smak, a podana z ryżem jaśminowy smakuje znakomicie. Polecam, także tym, którzy za rybą nie przepadają- jej smak Was zaskoczy! Składniki(...)porcji) 300 g filetów z dorsza 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 cebula 200 g zielonego groszku mrożonego pęczek szczypiorku 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 limonki 2-3 łyżki sosu sojowego 200 g ryżu 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Kuchnia MagdaLenyDziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-) Składniki: ok. 500 - 600 g fileta z dorsza 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych 8 sztuk pomidorów(...)suszonych (u mnie z dynią) 1/2 szklanki śmietanki 30% świeża bazylia kurkuma sól pieprz masło klarowne Dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy z obu stron solą i pieprzem, odkładamy na około 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z obu stron. Jak rybka będzie prawie gotowa, to dodajmy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone
kruche babeczkidodatkowo migdały podkreślają jej smak. Przepis ten dostałam od Mamy Sławka i od razu przypadł mojej rodzinie do gustu. Składniki: • 80 dkg filetów z dorsza • sól, biały pieprz • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki oliwy • 2 białka • 4 łyżki majonezu • 1 cebula • 5 łyżek płatków migdałowych Wykonanie: • Filety z dorsza opłukać, osuszyć(...)st.C na 10 minut. • Białka ubić na sztywno, wymieszać z majonezem i posiekaną w drobną kostkę cebulą, doprawić solą i pieprzem. • Wyjąć dorsza z piekarnika, ostrożnie odlać ze spodu naczynia powstały płyn. • Rybę posmarować masą białkowo-majonezową i posypać płatkami migdałowymi. • Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut
To co kochamPulpeciki pachnące ziołami i rybą z chudego dorsza i tłuściejszego łososia czyli bomba zdrowotna na talerzu. Można je praktycznie przygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno(...)ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: • 300 g filetu z dorsza • 200 g filetu z łososia • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii • 1 pęczek koperku • 1 pęczek natki pietruszki • 1 pęczek szczypiorku • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Filet z dorsza
To co kocham