Dorsz w sosie pomarańczowo miętowym 146Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i wiedziałam, że to jest to. Kawałek dalej stała w doniczce świeże mięta i machała do mnie zachęcająco, a dalej już poszło. Moja rodzina zjadła wszystko z apetytem a zatem polecam. Składniki: Filet z dorsza 2 pomarańcze Kilka(...)lubimy. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodajemy kilka listków mięty i blendujemy. Wlewamy do garnka stawiamy na małym ogniu i dodajemy troszkę ciemnego cukru. Na talerz wykładamy dorsza, może być w całości (ja mojego rozdrobniłam) polewamy sosik dookoła, dokładamy kilka listków mięty do ozdoby. Stawiamy przed naszym partnerem i robimy wielkie wrażenie
Smaki Przyprawy i Kolory
Dorsz w sosie paprykowym ze szpinakiem 133Przy piątku dobrze zjeść smakowitą rybkę. Delikatny dorsz występuje w tym daniu w towarzystwie pełnego smaku sosu z pieczonej papryki i szpinaku. Pysznie i zdrowo :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2 porcje): 2 filety(...)dorsza po 200 g. 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 50 g. szpinaku 250 ml. śmietanki 30-36% 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Całe papryki piecz przez 30 minut. W połowie
Delicious Place
Zapiekanka makaronowa z dorszem 143obiad, ale też na kolację czy drugie śniadanie do pracy - możecie przygotować ją w zasadzie na dowolny posiłek i sprawdzi się równie dobrze 😉 Ja dziś proponuję zapiekankę makaronową z dorszem jako prosty i szybki obiad. Zapiekanka makaronowa z dorszem - przepis na 4 porcje Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne: 500g filetów z dorsza, 400g makaronu kokardki z mąki durum, cebula
Z notatnika dietetyka
Zupa rybna z papryką i groszkiem 119związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal, B: 24g, T: 2,9, W: 14,6g. Składniki: – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu(...)warzywnego ) – 450g ryby (dorsza, łososia) – 200g groszku (świeżego lub mrożonego) – 1 papryka żółta – 1 papryka czerwona – 1 cebula – 1 chili – garść listków kolendry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 2 łyżeczki oregano – sól, pieprz Cebulę drobno kroimy, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i chwilę dusimy pokrojone warzywa. Papryki drobno kroimy i dodajemy do garnka wraz
Be Fit Be Strong
Treska sałatka i Rožki 182najwieksza klasika” 😁… Jak to mówi moja przesympatyczna koleżanka z pracy Lenka 😉, którą bardzo pozdrawiam. Wracając do sałatki Treska, która jest tradycyjną potrawą ze Słowacji. To połączenie dorsza, marchewki, cebuli, ogórka, majonezu, musztardy i przypraw i jest… Legendarna… Jak mówi Lenka 😉 Treska powstała w ubiegłym wieku a dokładnie w 1954 roku. Wymyślił ją szef kuchni(...)jest prosty, czyli Rožkiem. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 3-4 ⏰ – 30 minut ➕chłodzenie ➕ Rožki 🇸🇰 – Słowacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników Treska Dorsz mrożony – 400-500 gram Marchewka – 1-2 sztuki Ogórki konserwowe – 150-200 gram Cebula – 1-2 sztuki Majonez – 300-400 gram Musztarda – 200 gram
RafalCook
Dorsz z piekarnika 110Dietetyczna ryba piekarnika. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć ryb. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 5 małych kawałków Składniki: 400 g fileta z dorsza (5 niewielkich kawałków) 5 łyżek natki pietruszki ½ limonki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Skórkę z limonki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, polać sokiem z limonki i doprawić(...)kroku: 1. Zetrzeć skórkę z limonki 2. Skropić rybę i przyprawić 3. Posypać natkę pietruszki 4. Szczelnie zawinąć w folię i piec w piekarniku Pobierz wersję do druku: Pobierz Dorsz z piekarnika Artykuł Dorsz z piekarnika pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pl
Dorsz skrei czyli Złoto Lofotów na moim stole 162Dorsz skrei czyli Złoto Lofotów, zagościł na moim stole. Gość specjalny, gdyż dostępny jest tylko od stycznia do kwietnia, a połowy są ściśle monitorowane. Od czasów Wikingów, Norwegowie niecierpliwie czekają na kolejny sezon skreia. To swoiste święto narodowe i wielka radość, odbywają się festiwale i mistrzostwa świata w połowach dorsza. Nazwa Skrei® jest zastrzeżona i… Czytaj dalej » The post(...)Dorsz skrei czyli Złoto Lofotów na moim stole first appeared on Na moim stole
Na moim stole
Zupa rybna z papryką i groszkiem 122związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal, B: 24g, T: 2,9, W: 14,6g. Składniki: – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu(...)bulionu warzywnego ) – 450g ryby (dorsza, łososia) – 200g groszku (świeżego lub mrożonego) – 1 papryka żółta – 1 papryka czerwona – 1 cebula – 1 chili – garść listków kolendry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 2 łyżeczki oregano – sól, pieprz Cebulę drobno kroimy, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę
Be Fit Be Strong
Ryba w porach 157piekarniku jak i takie smażone. Dziś przyszedł czas na rybę w sosie z dodatkiem porów, możesz ten sposób wykorzystać do każdej praktycznie ryby w filetach, ale najlepiej smakuje z dorszem, halibutem, miruną czy innymi białymi propozycjami. Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą(...)bowl burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami RYBA W PORACH Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filety z dorsza lub innej białej ryby, około 300 g – 3 łyżki oliwy z oliwek – 200 ml śmietany 18% – 3 łyżki musztardy Dijon – 1 łyżka musztardy ziarnistej tupu francuskiego – 1 por (tylko biała cześć) – sól
nietylkopasta.pl
Rybka pod warzywną pierzynką 124Dziś mam dla Was pomysł na smaczny i zdrowy obiadek dla całej rodziny. Pieczona rybka pod warzywną pierzynką. Bardzo aromatyczna, soczysta, idealna! Robiłam ją już dwa razy, z wykorzystaniem dorsza i halibuta. Obydwie wersje były przepyszne. Taką rybkę polecam podawać z ugotowanym ryżem. Zapraszam do przepisu Danie idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Rybka pod warzywną pierzynką(...)składniki (na 2-4 porcje): około 500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Kroję ją w mniejsze kawałki
Natka Pietruszki
Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym 163fajny sposób na przemycenie dzieciom ryby z ryżem. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 3-4osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 500 g filetu z dorsza (użyłem mrożonych) 100 g ryżu 1 jajko 1 mała cebula 2 małe ząbki czosnku natka pietruszki 400 g pomidorów krojonych( puszka ) 300 ml passaty pomidorowej 120 ml śmietanki(...)płaskiej łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru olej do smażenia mąka do obtaczania 1. Ryż gotujemy. Dorsza rozmrażamy jeśli był mrożony, sprawdzamy czy nie ma ości. Przekładamy do miski i całą rybę mielimy lub blendujemy. Do rozdrobnionej ryby dodajemy ryż, jajko, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i natkę. Wsypujemy przyprawy sól, pieprz
karolgotuje
Kotleciki z dorsza 127się na kilka kęsów:) Kotleciki panierowałam w ziarnach sezamu, ale jeśli nie przepadacie za nim możecie użyć panierki z dowolnych orzechów lub tartej bułki. Gorąco polecam! Print Kotleciki z dorsza .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, proste i zdrowe kotleciki z ryby. Course Obiad Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 25 minutes Cook Time(...)minutes Total Time 35 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 350 g filetu z dorsza 1 mała cebula 1 średnie jajko sól 1 pęczek kolendry 1 sztuka papryczki chilli można pominąć jeśli robicie dla dzieci 1/2 szklanki ziarna sezamu 1/2 soku i skórkę z limonki olej do smażenia Składniki na sos 6 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała
SprawdzonaKuchnia.pl
Dorsz z grzybami w cieście 314Szybkie danie z dorszem, które zapewni… efekt WOW! Dorsz Suszone grzyby Cebula Czosnek Ciasto francuskie Morele suszone Trawa cytrynowa Sól Pieprz Jak widzicie – nie podałem dokładnych proporcji. Dlaczego? Wszystko zależy od Was! Grzybów możecie dodać więcej, lub mniej – wedle upodobań. Nie bójcie się swoich decyzji w kuchni, a przepisy traktujcie jako inspirację! Zaczynamy. Suszone grzyby gotujemy(...)będą miękkie, następnie wywar odlewamy (przydać się może w barszczu, albo zupie grzybowej – szkoda aromatu), a grzyby drobno siekamy i podsmażamy na patelni z cebulką i czosnkiem. Filety z dorsza kroimy w kostkę – wielkość zależy od porcji, która chcemy uzyskać. Podsmażamy chwilę na patelni, aż ryba złapie ładny kolor. Ciasto francuskie kroimy na paski – ich szerokość powinna być większa
MarcinChef
Fishburgery 173Pierwszą od dłuższego czasu wolną sobotę mogliśmy spędzić w kuchni, komponując domowego fishburgera ze świeżej ryby i świeżych warzyw. Dorodne filety z dorsza w chrupiącej panierce oraz salsę warzywną uzupełniła świeżo wypieczona pełnoziarnista bułka. Nasz zdrowy i kolorowy burger z ryby smakował o wiele lepiej niż te podawane w restauracjach typu fast-food, więc cieszyliśmy się nie tylko smacznym(...)mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 30 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 20 g masła 1 łyżka sezamu Ryba: 2 filety z dorsza sól, pieprz mąka, jajko, bułka tarta do panierowania Dodatki do fishburgera: topiony ser w plastrach 1 sałata 1 pomidor 1 ogórek kiszony 15-20 czarnych oliwek majonez, musztarda, ketchup (adsbygoogle
niecodziennikpary