Zupę z dorsza robię od bardzo niedawna. Zawsze miałam na nią długie zęby, dlaczego? Bo nigdy nie jadłam. Gdy pracowałam we Włoszech robiliśmy zupę rybną, z owoców morza i różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskich. Moja propozycja jest z dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb. Co robimy: całe ryby czyścimy, filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny. Na około(...)warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego. CMOK Ja podaje do zupki filety z dorsza usmażone na gorącym oleju, lekko posolone i obsypane mąką
Pasje JolkiKolejne danie w którym wykorzystałam jarmuż. Apetyczny dorsz zapiekany pod chrupiącą pierzynką z jarmużu i mozzarelli świetnie smakuje i całkiem fajnie się prezentuje. składniki: 500 g filetu z dorsza majeranek 100 g jarmużu 1 kulka mozzarelli masło klarowane do smażenia olej Jarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem. Skropić
Monia miesza i gotujeSkładniki: 6 sztuk nieduże filety dorsza, 1/2 szklanki mleko + 1/2 szklanki woda gazowana + 3/4 szklanki mąka pszenna + 1 sztuka jajko + do smaku: kucharek, pieprz ziołowy i czarny, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia, 20 dag kapusta kiszona + 1/2 sztuki ogórek zielony starty + 1 sztuka mała cebula + do smaku: cukier, pierz, olej rzepakowy mleko, wodę gazowaną, jajko,przyprawy, mąkę dobrze wymieszać(...)trzepaczką do ciasta włożyć opłukane filety dorsza, dobrze je zanurzyć i odstawić na 30 minut na gorącym oleju smażyć filety dorsza kapustę dobrze wymieszać z podanymi składnikami filety podać z surówką i z tłuczonymi ziemniakami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: filet z dorsza 60 dag, cebula 1 sztuka, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba kupiłam u rybaków kawałki świeżego dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile potrzeba SOS POMIDOROWY: olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 3 sztuki, cukier 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, woda 1 szklanka, koperek siekany 2 łyżki kupiłam nieduże filety świeżego dorsza(...)złocisto pokrojoną w talarki cebulę, posypać cukrem, kucharkiem, pieprzem dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i dusić z 10 minut na średnim ogniu gorącym sosem pokryć usmażone filety dorsza, najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 filety ze świeżego dorsza 1 mała cukinia 2 marchewki 20 dag pieczarek ½ cebuli 2 plastry cytryny 2 łyżki śmietany kremowej 2 szczypty kolendry 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz 2 kawałki pergaminu 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem. Cukinię i marchewki pokroić a’la Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać(...)wszystko podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą ,położyć plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować
Kulinarny karnet ChristopheraPeppers stuffed with salmon Składniki. 3 strąki papryki czerwonej 20 dag łososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron(...)grubszego końca odciąć 2-cm kawałki i gotować przez 5 minut w 100ml śmietanki kremowej. Zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku i mamy sos paprykowy. Łososia (dorsza ) oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć
Kulinarny karnet ChristopheraWyśmienitej jakości ryba podana na maśle z migdałami....zapach i smak fantastyczny!. Zaskoczcie domowników nowym oryginalnym daniem. Składniki: 1 kg dorsza 3-4 łyżki mąki ok 4-5 dag migdałów całych lub w płatkach 1 cytryna oliwa masło sól pieprz Ryby dokładnie opukać, osuszyć. Wycisnąć sok z połowy cytryny i natrzeć nim dorsza z dwóch stron, przyprawić solą(...)minutach odcedzić i obrać ze skórki i pokroić. Jeśli migdały są w płatkach to wystarczy wrzucić je przed podaniem do topionego masła. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Dorsza panierować w mące i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu na rumiano. Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Usmażone ryby przełożyć na talerz, polać masłem
Apetyczna babeczkaatmosfera. Miejsca nie jest dużo, ale jest bardzo przytulnie. Ja zamówiłam wędzonego pstrąga (36 zł/kg), mój Mąż dużą porcję smażonego pstrąga (18 zł/szt), a kolega smażonego dorsza (9 zł/100g). Do każdej rybki (prócz dorsza) zamówiliśmy frytki (5 zł) i zestaw surówek (4,5 zł). Na dania mimo tak dużego ruchu nie czekaliśmy zbyt długo. Pstrąg Rybaka(...)smażony z ziołami Pstrąg wędzony Smażony dorsz Do jedzenia można zamówić kawe, herbatę, soki lub piwo (kilka rodzajów do wyboru). Dania zamawia się bezpośrednio przy barze. Z ryb wszyscy byliśmy bardzo zadowoleni - czuć, że były świeże i dobre - zwłaszcza pstrągi, które radośnie skakały za ścianą. Nie mogliśmy sobie odmówić wzięcia na wynos kilku wędzonych pstrągów, za cztery sztuki zapłaciliśmy
Pasja Smakuszybko postanowilam wyprobowac wiec przepis, ktory kiedys znalazlam w ksiazce "Ziemniaki" z wydawnictwa Swiat Ksiazki. W ten oto sposob zrobilam przed chwila bardzo pokazna ilosc krokietow z dorsza. Mysle sobie nawet, ze dobrze by takie krokiety wygladaly na Wigilijnym stole. Krokiety z dorsza skladniki: 400g dorsza 400g ziemniakow 40g orzechow piniowych 3 zabki czosnku sol, pieprz papryka w proszku
Przysmaki KarolkiSerdecznie zapraszam na pysznego pieczonego dorsza. Chyba nie muszę zachęcać do zdrowego obiadu :) Składniki: ok 700 gr dorsza 2 marchewki 2 cebule 1 seler 2 zabki czosnku oliwa 6 pomidorów 125 ml wody Wykonanie: Cebule kroimy w półtalarki, marchew w talarki, czosnek wyciskamy przez praske, seler- to wszystko dajemy na rozgrzany olej- na średnim ogniu do momentu(...)cebula zmięknie. Obieramy z pomidorow sórkę- dodajemy pomidory I wodę. Dusimy ok 20 min. Do naczynia żaroodpornego wykładamy cześć sosu, na to posolonego dorsza, I przykrywamy resztą sosu. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 20 min Smacznego
Smaki EdytyWracając, zahaczyłam o ogródek, zerwałam porządny pęczek koperku. Będzie ryba! A jak ryba, to sos. W końcu każda ryba pływa! Zapraszam więc dziś na rybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza
W kuchni Karmel-itkiPaluszki rybne w aromatycznym cieście jogurtowym Fantastyczne danie nie tylko dla dzieci. Miękkie i soczyste kawałki dorsza w złocistej i chrupiącej panierce. Takiej rybce ciężko się oprzeć! Składniki: ok 300g filetów białej rybnych (u mnie dorsz) sól, pieprz olej do smażenia – ok 1 szklanka Ciasto: 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz
Blog z ApetytemZdrowa ryba czyli chudy filet z dorsza gości dzisiaj w mojej kuchni. Dzięki marynacie stał się niezwykle aromatyczny i kruchy, a kolorystycznie imituje łososia. Skład marynaty przyszedł mi do głowy bardzo spontanicznie i był to strzał w dziesiątkę. Składniki: ? 4 filety z dorsza ? sok z 1/2 cytryny ? pieprz cytrynowy ? sól do smaku Marynata ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżki keczupu
To co kochamKotlety rybne to idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych, które zazwyczaj przygotowujemy z mięsa wieprzowego, czy drobiowego. Zazwyczaj do przygotowania kotletów rybnych wybieram dorsza, gdyż ma on duże ości, których jest się łatwo pozbyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety rybne jest naprawdę bardzo prosty i robi się je praktycznie tak samo, jak tradycyjne kotlety z mięsa. Uwielbiane(...)tylko. Takie kotleciki rybne świetnie smakują na ciepło w towarzystwie ziemniaków i surówki, ale także na zimno w formie przekąski. PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE Składniki 500 g fileta z dorsza 1 czerstwa kajzerka 1 jajko sól pieprz mleko do namoczenia kajzerki bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Filety rybne oczyszczamy z ości. Jeśli
Przepiski.pl