słoik - 12348 przepisów (strona:35/824)

Cukinia marynowana z papryką w marynacie curry 189

zrobienie na zimę. Ja najbardziej ją lubię w wersji słodko-kwaśnej. Idealnie się sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki  na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata: 2 szklanki wody  1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki(...)soli 2 łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Warzywa umyć i pokroić, cukinię w centymetrowe plastry, paprykę w paski. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, wrzucić po plasterku cebuli i gałązce kopru. Do tak przygotowanych słoików układać cukinię i paprykę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać curry, sól i gorczycę. Zagotować, wsypać cukier i mieszać

Gosia gotuje
Jagody w syropie na zimę 155

wszystko, co w słoikach pasteryzowane na zimę, także jagody, będą nam przypominać smak mijającego na nie sezonu, choć o dziwo, jeszcze dzisiaj widziałam je na straganach. Niezastąpione na dolegliwości żołądkowe i zwyczajnie bardzo smaczne. Składniki na 3 słoiki: 1 kg jagód 0,5 kg cukru Sposób przygotowania: Jagody przebrać, słoiki umyć i wysuszyć. Do słoików wkładać warstwami owoce, przesypując(...)wolnego miejsca. Odstawić na 1 godzinę, ąż puszczą trochę soku i przykryć ostatnią warstwą cukru. Zakręcić wieczka i w stawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować 10-15 minut od momentu zagotowania się wody.  Wyjąć słoiki z garnka i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia. Smacznego

Gosia gotuje
Pikle wielowarzywne w kurkumie 197

tutaj dowolny. Smaki warzyw pod wpływem marynaty się przenikają i zimą ucieszą nas swoim smakiem i wyglądem. Idealne do obiadu, kanapek czy zapiekanek.  Składniki na 4 słoiki: 1 nieduża cukinia 8 pomidorków cherry 8  żółtych pomidorków koktajlowych gruszkowych 8  malutkich cebulek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa 1 papryka zielona u mnie(...)łyżki soli 2 łyżeczki kurkumy 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Warzywa umyć, cukinię   pokroić w centymetrowe plastry, paprykę w paski, marchewkę w plasterki. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, wrzucić po gałązce kopru i pokrojoną marchewkę. Do tak przygotowanych słoików układać warstwami po równo warzywa ; cukinię, paprykę, cebulki, pomidorki, całą chili. Do garnka wlać wodę

Gosia gotuje
Sałatka warzywna na zimę - łagodna 399

przed wymieszaniem. Po wymieszaniu całość zmniejszy się do ok. 5 litrów. Po wymieszaniu lekko uklepać wierzch i odstawić do puszczenia soku na ok 2 godziny. Następnie nakładać sałatkę do słoików, lekko ugniatając całość. Od góry należy zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca. Przed włożeniem do słoika sałatkę należy odcisnąć z soku. Sok z sałatki zlać do garnka i dodać(...)składniki zalewy. Całość zagotować do rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewą zalewać sałatkę w słoikach, zostawiając od góry co najmniej centymetr przestrzeni. Należy zwrócić uwagę, żeby zalewa popłynęła w dół słoika - można lekko zruszyć sałatkę widelcem. Słoiki zakręcić i pasteryzować. Ja pasteryzuję w garnku z wodą - 20 minut od momentu zagotowania się wody. Potem wyjmuję słoiki, dokręcam, przekręcam do góry dnem

Ze smakiem bez glutenu
Ogórki kanapkowe 334

ponownie zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą. Robię je od 2 lat, wcześniej kupowałam je w sklepie. Korzystałam z przepisu Asi . Ogórki kanapkowe zrobiłam w połowie sierpnia, ale połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Polecam przygotować z większej ilości, bo szybko pozostaje z nich wspomnienie. U nas będzie do nich niejedno podejście. Składniki ok. 6 słoików 400 ml ogórków kanapkowych(...)łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli morskiej Przygotowanie najlepszych ogórków kanapkowych: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Ja kroiłam je ostrym nożem z piłką do pomidorów. Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku w 125 stopniach. Układamy ogórki ciasno w słoikach, aby potem nie wypłynęły do góry. Wodę ze wszystkimi przyprawami i cukrem zagotowujemy, wlewamy ocet i gotujemy marynatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SŁODKO-KWAŚNY SOS DO DROBIU I RYŻU - z ananasem i kukurydzą na zimę 540

ciemne miejsce na przechowanie...pewnie nie na długo ;) bo zjemy i będzie trzeba jeszcze dorobić ;) Następnie można zapasteryzować: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki(...)zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Papryka na zimę w słodko-kwaśnej zalewie 365

Smaczna jako dodatek i jako przekąska. Składniki: (6 słoików 550 ml) Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanka octu 10% 1 łyżka kopiasta miodu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka płaska soli Do Słoików: po 1 zielu angielskim po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy białej Wykonanie: Paprykę myjemy, obieramy z nasion i zielonej części. Kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy(...)czasu do czasu bo pewnie jak zauważycie zalewy będzie stosunkowo mniej (tz. płynu) niż wrzuconej tam papryki. Kiedy papryka będzie już pół twarda, wkładamy ją bardzo ciasno do słoików gdzie na samym dnie dajemy ziele angielskie i gorczycę. Słoiki zalewamy resztą naszej zalewy w której sparzyliśmy wcześniej paprykę. Zalewy powinno nam starczyć do zalania wszystkich słoików, pod warunkiem ,że dobrze

W Moim Magicznym Domu
Przetwory 2017: Mizeria na zimę 178

chociaż przede mną jeszcze przygotowanie chyba już ostatniej partii ogórków. Po raz drugi w tym roku przygotuję mizerię na zimę według przepisu mojej babci. Mizeria na zimę Przygotuj nóż, słoiki, garnek, miskę, chochlę, szklankę, durszlak. Przygotuj składniki: ogórki sałatkowe, sól, gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe, cebulę, Zalewa octowa*: ocet, cukier, wodę. Słoiki dokładnie umyj i wyparz. Ogórki umyj, obierz(...)ogórki posól. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Zasolone ogórki przełóż na durszlak, aby odsączyć je z soku, które puściły. Na dno każdego słoika włóż kawałek cebuli, 1-2 ziarna ziela angielskiego, kilkanaście ziaren gorczycy, ½-1 listek laurowy. Następnie w słoikach ułóż ogórki. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę cebuli i przypraw. Ocet, cukier

blog.moje-pasje.info
Dżem z malin 147

Dziś polecam pyszny dżem z malin, który jest łatwy do zrobienia i pozwala przechować smak lata w słoiku na zimę. Dżem z malin wspaniale smakuje dodany do deseru, a także do herbaty, jako cudowny pomocnik w pokonywaniu jesiennych i zimowych przeziębień. Świeże maliny są bardzo nietrwałe i trudne do przechowywania, jeśli chcemy zatrzymać ich smak, najlepiej jest je zamrozić(...)można ograniczyć ilość cukru, a dżem i tak będzie gęsty bez konieczności dodawania substancji żelujących. Składniki: 1 kg dojrzałych malin 600 - 700 g cukru sok z 1/2 cytryny 3 słoiki o pojemności 400 ml Jak zrobić dżem z malin? Maliny delikatnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka o grubym dnie dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na niezbyt

Kuchcik gotuje
Zdrowy sok z aronii bez cukru - Na nadciśnienie, miażdżycę i poprawę wzroku 307

takich jak jaskra i zaćma. Do przygotowania soku z aronii będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 1 L soku około 2 kg aronii sok wyciśnięty z cytryny wyparzone słoiki lub butelki gaza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sok z aronii Przygotowanie: Najpierw przygotuję aronię: Aronia ma cierpki smak i aby się go pozbyć i polepszyć smak(...)zamiast zalewać wodą i ponownie odciskać, możemy wykorzystać do przygotowania dżemu lub nalewki. Do wyciśniętego soku dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sok rozlewam do wyparzonych słoików lub butelek. Brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem i mocno zakręcam wieczko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasteryzacja - Słoki i butelki z sokiem trzeba pasteryzować aby sok się nie zepsuł: Słoiki wstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek 370

kilka minut. Gorący sos wlewam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odstawiam do wystudzenia. Następnie można zapasteryzować: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy(...)słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Ogórki z curry 222

curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoików po 500 ml Składniki(...)gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na słupki. Kawałki ogórków ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać po liściu selera (kawałeczku selera) oraz kilka ziarenek gorczycy. Wystudzoną zalewę wymieszać i zalać ogórki. Pasteryzować 2 minuty. Krok po kroku

KuchniaWeDwoje.pl
Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu 479

Dzisiaj zapraszam na sos. Sos idealny jak dla mnie na kanapki czy do makaronu. Taki pachnący papryką i pomidorkami, otwarty zimową porą słoik….Czy może być coś lepszego? Sos też można dodawać do kanapek, też świetnie pasuje do sera, mięs, pasztetów. Sos paprykowo-pomidorowy ma lekko kwaskowo-słodką nutkę. Dla niektórych może być nawet zbyt słodki. Możecie regulować jego(...)przeznaczeniem do makaronu, zrobiłabym go o lżejszej konsystencji. Jeśli zamierzacie używać go jako dodatek do wędlin, to warto by bardziej go zredukować. Ewentualnie część sosu odlać wcześniej do słoików, a część sosu, tą do kanapek jeszcze redukować i dopiero potem zapakować w słoiki. Nie bawiłam się też w pasteryzowanie w tym roku. Po prostu, słoiki wyparzyłam, wlewałam do nich gorący

Mieszam w Garnku
Sałatka z zielonych pomidorów z kurkumą 211

mnie na działce, ciągle jest ich dużo :) Ale więcej nie robię, bo Mama uwielbia działkowe pomidory, te dojrzałe. Nam jednak wystarczy, jak dzisiaj policzyłam, to zrobiłam samych słoików w marynacie curry czy kurkumie, ponad 30. a jeszcze wszystkie inne. Basta. Jeszcze tylko dynia hokkaido i te inne, co być muszą jak papryka w miodzie czy buraczki. Składniki(...)przyprawami dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut. Gorącą  marynatą zalać  pomidory i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoików wraz z zalewą. Na wierzchu każdego słoika umieścić gałązkę koperku  Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować  Przykryć

Gosia gotuje
Przecier ogórkowy do słoików 1142

Zazwyczaj zupę ogórkową robię z ogórków kiszonych, które wcześniej muszę zetrzeć na tarce. W tym roku zrobiłam kilka słoiczków gotowych tartych słoików :) Podczas gotowania zupy wystarczy tylko całą zawartość słoika dodać do wywaru. Polecam! Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 płaskie łyżki soli kamiennej 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki siekanego koperku gorczyca Sposób wykonania: 1. Ogórki umyć, uciąć(...)czosnku zmiażdżyć, dodać do ogórków. Dodać sól i koperek, wszystko starannie wymieszać i odstawić przynajmniej na 2 godziny pod przykryciem. 3. Ogórki wraz z sokiem, które puściły przełożyć do słoików, docisnąć tak, aby na wierzchu słoika pojawił się sok. Dorzucić trochę gorczycy (ok 1/2 łyżeczki na słoik), zakręcić. W temperaturze pokojowej trzymać słoiki przez kilka dni, po czym wynieść

Kuchnia domowa Ani