Składniki: (na 3 słoiki 0,9l) 1,5kg marchwi, 2 łyżki cukru, szczypta soli (niecałe pół łyżeczki), 1,4l wody. Przygotowanie: Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z solą i z cukrem. Marchew włożyć do słoików i zalać zalewą. Słoiki dobrze osuszyć wokół nakrętki. Nakrętki również dobrze osuszyć i mocno zakręcić słoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę(...)włożyć słoiki i nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 45minut. Po pasteryzacji postawić słoiki na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a po ostygnięciu schować do spiżarni lub w inne odpowiednie miejsce. Smacznego
W kuchni u Monikiprzedłużyć słodkiego lenistwa chociaż o kilka chwil więcej, zamiast poświęcić je na żmudne przygotowanie pysznego, zdrowego śniadania? Wystarczy, że wieczorem zalejesz płatki, przygotujesz ulubione dodatki i zakręcisz w słoiku swoje mobilne śniadanie. Zakręcone owsianki z płatkami jaglanymi: WERSJA 1: - 25g płatków owsianych górskich - 25g płatków jaglanych - łyżka siemienia lnianego - dojrzały, średni banan - mleko roślinne - mrożone truskawki zmiksowane na mus - suszone(...)śliwki - łyżka masła orzechowego - gorzka czekolada, minimum 70% - pół jabłka - cynamon - odrobina oleju kokosowego Wykonanie: 1.Wieczorem wsyp do słoika płatki, siemię lniane i zalej wrzątkiem, odrobinę ponad zawartość słoika. Kiedy wszystko się wchłonie, dolej mleko (około 50ml) i wstaw na noc do lodówki. 2.Rano zalej wrzątkiem na kilka minut suszone śliwki, w tym czasie pokrój banana na plasterki
Pland based filleprzyprawami to prosty i elegancki upominek, który przyniesie wiele radości osobom lubiącym gotować i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Bonus - we wpisie znajdziecie gotowe etykiety na słoiki! Wreszcie na mój blog zawitały Święta! Miałam oczywiście zamiar zacząć dużo wcześniej, ale przeziębienie (skończyło się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne(...)duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika lub pojemniczka na przyprawy. Słoiczki lub pojemniczki na przyprawy możecie kupić w sklepie (to koszt 1-5 zł za sztukę). Ja zawsze staram się zachowywać ładne słoiki po różnych przetworach
Chilli Czosnek i Oliwamojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek dla dzieci, z tego powodu tylko część z nich posłodziłam. Jabłuszka prażone robi się szybko, dużo szybciej niż zwykłe dżemy. Ja swoje jabłka prażone robiłam z odmiany Szara Reneta, polecam tą odmianę, bo jabłka(...)lekko słodkie i mało soczyste. Mogą być też Antonówki, Złota Reneta, Boskop lub Koksa. Składniki: 9 jednolitrowych słoików (wyszorowanych, wyparzonych i suchych wraz z wyszorowanymi i wyparzonymi zakrętkami (najlepiej brać nowe zakrętki, mam pewność że guma nie została uszkodzona i że będą szczelne)) 10 kg jabłek cukier do smaku (ja na 10 kg dałam w sumie około 300 gr cukru
moj przepis naSmaczny orzeźwiający kompot z mirabelek.Bardzo łatwy do przyrządzenia,niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: mirabelki(dowolna ilość) 5 łyżek cukru na słoik 0,7 l. woda przegotowana gorąca Sposób przygotowania: Mirabelki myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym słoiku było po 5 łyżek cukru.Uzupełniamy każdy słoik gorącą wodo do 3,4 wysokości słoika.Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniailości witaminy C.....nic tylko pić Składniki: 1 kg pigwowca 1 kg cukru Umyte owoce pigwowca kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki.Następnie wkładamy warstwę owoców do wyparzonych słoików i zasypujemy cukrem.Czynność tą powtarzamy do zapełnienia słoików(z 1 kg pigwowca powinno się otrzymać 2 litrowe weki). Potem zakręcamy słoiki,odstawiamy w chłodne miejsce i od czasu(...)czasu potrząsamy nimi.Po około 2-3 dniach sok z owoców zapełni słoiki i wówczas możemy go przechowywać w lodówce. Oddzieliłam syrop od owoców,przelałam do mniejszych słoików i odstawiłam do lodówki.Nie pasteryzuję,podobno taki syrop traci wiele cennych witamin.Jeśli jednak nie macie miejsca w lodówce czy zimnej piwnicy hmmm pasteryzacja jedynie Wam zostaje.W końcu trochę tych witamin jeszcze
Niespełnione zdolności kulinarneZawsze robię jabłuszka na zimę bez żadnych dodatków ale tym razem jak robiłam postanowałam coś urozmaicić i zrobiłam kilka słoików trochę inaczej. Do każdego słoiczka z jabłkami coś dodałam, dzięki temu kompocik ma nieco inny smak a nawet kolor. składniki: 2 kg twardych jabłek, u mnie antonówki garstka owoców aronii 1 gałązka świeżej mięty 1 laska wanilii cukier zimna przefiltrowana(...)dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam bez ziarenek, wcześniej leżakowała w słoiczku z domowym cukrem waniliowym. Pokrojone jabłka ułożyć w słoikach, owoców nałożyć do szyjki z gwintem. Do każdego słoiczka włożyć dodatek. Następnie jabłka w słoiku zalać wodą, tak aby zakrywała owoce. Do każego słoika wsypać po 2-3 łyżki
Monia miesza i gotujeprzepis dedykujemy Agnieszce. Zbiory owoców nie powinny się marnować , więc zamykamy je słoiki na różne sposoby. Jabłka w towarzystwie imbiru ? Polecamy. Składniki Składniki na 3 słoiki po 500 ml pojemności każdy : 2 kg kwaskowatych jabłek imbir około 300 g 200 g cukru 1 średnia cytryna 2 laski wanilii 2 laski cynamonu 1 łyżeczka goździków Przygotowanie Jabłka umyłem, obrałem, wyciąłem(...)sokiem oraz skórką z cytryny. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił ( od czasu do czasu można pomieszać całość drewnianą łyżką ). Pokrojone jabłka przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przygotowanym płynem. Słoiki szczelnie zamknąłem, ustawiłem na głębokiej blasze. Na blachę wlałem gorącą wodę, tak aby słoiki były zanurzone w niej do wysokości około 1 cm. Wstawiłem na dolny
R'n'G Kitchencyklu przetwory na zimę dziś zapraszam na kompot z mirabelek. Robi się go bardzo szybko, bo do słoików wkładamy całe owoce razem z pestkami. Na blogu pojawił się też inny przepis z tymi pysznymi kwaskowymi owocami dżem z mirabelki z kardamonem. Kompot z mirabelek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g mirabelek 250 g cukru ok. 500 ml wody(...)Wykonanie: W garnuszku gotujemy wodę z cukrem. Owoce myjemy i układamy (nie drylujemy) w czystych wyparzonych słoikach do mniej więcej 3/4 wysokości. Gorącym syropem zalewamy owoce zostawiając 2 cm wolnego miejsca od rantu słoika. Krawędź słoika wycieramy do sucha, mocno zakręcamy wyparzonymi pokrywkami. Do sporego garnka wlewamy wodę, na dnie kładziemy ściereczkę, wstawmy słoiki, tak aby się nie dotykały
Kulinarne przygody GatityMaliny z cukrem są bardzo aromatyczną propozycją na zamknięcie lata w słoiku. Wykorzystuję je do herbaty, polewania lodów, naleśników, ... Składniki: maliny cukier Wykonanie: Zdrowe maliny wkładamy do słoików. Staramy się, aby weszło ich jak najwięcej. Do słoików wsypujemy również cukier. Ponieważ ja lubię , gdy sok z malin jest mocno słodki, do słoików półlitrowych dałam 10 czubatych łyżeczek cukru. Jednak można(...)dać go mniej. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, a na niej układamy słoiki z malinami. Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 25 - 30 minut lub do momentu rozpuszczenia się cukru. Smacznego
Smak mojego domumóc je dodać do zimowej rozgrzewającej herbatki lub płatków owsianych. Zrobiłam więc jeżyny w syropie, a właściwie we własnym soku. Pyszne i aromatyczne, zachęcam do zrobienia! jeżyny cukier Do słoików wsypać umyte jeżyny (prawie do pełna) i zasypać cukrem - ok. 5 łyżek cukru na słoik. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby jeżyny puściły sok. Następnie słoiki(...)pasteryzować ok. 20-30 minut. Jeśli cukier się nie rozpuści można delikatnie potrząsnąć zawartością słoika. * zasypanie cukrem powoduje, że w słoiku pozostaje zaledwie połowa zawartości. Ale mamy pewność, że to nie kompot, a sam czysty sok jeżynowy. Cały słoik jeżyn zasypany cukrem... ... i została tylko połowa w słoiku, ale za to jaka pyszna
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWrzesień to idealny czas na zamykanie papryk w słoikach. Wydaje mi się, że o tej porze roku papryka smakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi , ale też doskonale smakują połączone ze sobą. Składniki : Zalewa 1 szklanka octu(...)szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika papryka pokrojona w kawałki (wielkość według upodobań) łyżeczka ziaren białej gorczycy plaster cebuli (grubości ok. 0,5 cm) kawałek świeżej chili Przygotować zalewę, doprowadzając do wrzenia połączone jej składniki. Odstawić do schłodzenia. Wystarczy, by zalewa nie była gorąca. Na dno każdego słoika
Weekendy w domu i ogrodziekolor. Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka zimą :) Natomiast jeżeli chcesz przemycić je w słoiku z myślą o ciastach, to trzeba drylować, albo drylownicą, albo zawsze polecam agrafkę. U mnie w domu syrop rozcieńczmy wodą, wypijamy do obiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy(...)zależy tylko od Ciebie. Kilogram wiśni starcza by napełnić 3 słoiczki, każdy po 0,4 litra. Około - zależy to od tego, czy wiśnie są drylowane, czy nie. Do każdego słoika potrzeba dać 3 łyżki cukru, oraz przegotowaną wodę. Czyli: Napełnić słoik wiśniami, dodać 3 łyżki cukru, następnie napełnić go do 2/3 wysokości słoika przegotowaną wodą. Resztę uzupełni już
Poezja Smaków - blog kulinarnyBardzo lubimy paprykę. Najlepiej na surowo, upieczoną lub uduszoną z dodatkiem mięska. Ale jak przychodzi zima to świetnie sprawdza się właśnie taka papryka "ze słoika". Sezon na paprykę trwa więc koniecznie trzeba coś z niej przygotować. Dziś najbardziej klasyczna wersja papryki - konserwowa/marynowana. Zapraszamy! papryka gorczyca - pół łyżeczki na słoik olej - 1 łyżka na słoik Zalewa 2,5 l. wody(...)octu 2 łyżki soli 5 łyżek cukru Paprykę umyć, oczyścić z ziaren, pokroić na ćwiartki lub mniejsze części. Blanszować przez ok. 2 minuty. Następnie delikatnie poukładać w słoikach. Do każdego słoika wsypać gorczycę. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewać paprykę w słoikach.Do każdego słoika wlać jeszcze po 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez ok. 10 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym słoiku ich znajdę. Najczęściej jestem niemile zdziwiona. Dzisiaj przedstawiam tuszki śledziowe smażone w zalewie octowej nadające się również do słoika. Składniki: 2 kg tuszek śledziowych Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie(...)soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu), cebulę pokrojoną w plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu
Smaki Ewy