Ostre ogórki marynowane w zalewie z chilli. Zamiast suszonego chilli można użyć świeżych papryczek. Ogórki idealnie pasują do piwa i pikantnych sałatek. Składniki: 3 kg ogórków 1 główka czosnku 4 łyżki soli cebula liście laurowe po 1 na każdy słoik po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik 1 łyżka gorczycy zalewa (może się okazać że potrzeba więcej zalewy, ja zużyłam zalewę z 2 szklanek octu): 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody 14 łyżek oleju 4 łyżki cukru 6 łyżeczek chilli Wykonanie: Ogórki umyć, zostawić ca... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...