Dziś, w przerwie między kolejnymi zaprawami, przepis na pyszne kiszone ogórki. Przepis sprawdzony i "praktykowany" w naszej rodzinie od pokoleń ;-) składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych główka czosnku korzeń chrzanu łodygi i baldachimy kopru zalewa: 1 litr wrzącej wody 2 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Czyste układam pionowo dość ciasno w wyparzonych słoikach do każdego dodając ząbki obranego czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz łodygi i baldachimy kopru (ilość w zależności&n... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...