drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Idealna beza kawowa – krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 30-40 ml mocnego, dobrej jakości espresso ( kawy do espresso ) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka dobrej jakości mielonej kawy ½ szklanki orzechów laskowych ½ suszonych daktyli(...)patelnią. Wysypujemy orzechy na papierowy ręcznik (lub zwykłą ściereczkę) i pocieramy drugim kawałkiem, aż większość skórek odejdzie od orzecha. Tak przygotowane orzechy siekamy wraz z daktylami na małe kawałki. Mascarpone miksujemy mikserem dolewając powoli ostudzone espresso. Gdy całkowicie się połączą, dodajemy cukier puder. Powoli, nie przerywając miksowania, dolewamy śmietankę. Miksujemy, aż masa ubije się i zgęstnieje – gdy tylko masa
Poezja smakusię święta Składniki biszkopt 6 jajek / 1 szklanka cukru pudru / 1 szklanka mąki pszennej tortowej / 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 500 g serka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru mus porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej(...)czekoladowy Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka o grubym dnie i roztop w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z ognia, lekko przestudź, a nastepnie partiami łącz z serkiem mascarpone. Ja do tego celu użyłam dużej łyżki. W mikserze ubij dobrze śmietankę z cukrem pudrem, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową. mus porzeczkowy Mrożone porzeczki zalej wiśniówką
Raj dla Podniebieniamaku 250 ml wody 350 ml mleka 9 ml aromatu migdałowego 2 łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski masła 6 jajek Masa orzechowa: 500 g serka mascarpone 560 g masy orzechowej (u mnie firmy Helio ) Dodatkowo: około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Jajka(...)masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta wystygną przygotowujemy masę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Całość chwilkę ucieramy, tylko do połączenia składników. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją makowcem, na który nakładamy
PatiGotujełyżeczek proszku do pieczenia 6 jajek 300 g mąki pszennej 6 łyżeczek mleka Składniki na masę: 500 ml słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone Składniki dodatkowe: Barwniki spożywcze w żelu (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony) Kolorowe groszki Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Masło z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzeć na puszystą(...)ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Biszkopty pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w tym czasie przygotowujemy krem. Do miski dodajemy zimną śmietanę oraz zimny serek mascarpone. Miksujemy całość na gładką i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy oraz czerwony i przekładać je kremem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: przepis na biszkopt podawałam wcześniej, pod spodem link https://s9.pl/2019/11/07/idealny-biszkopt-na-tort/ 600-660 ml śmietany 30 %( ja użyłam dwóch o pojemności 330 ml) 500 gram serka mascarpone pół szklanki cukru pudru słoik ulubionego dżemu ( u mnie truskawkowy o pojemności 410 gram) owoce lub ulubione dodatki do dekoracji tortu ( ja użyłam żelków i owoców z syropu z puszki(...)dobrze zaparzonej herbaty owocowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: biszkopt pieczemy wg przepisu, zaparzamy herbatę i odstawiamy do ostygnięcia, do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, całość miksujemy kilka min na wysokich obrotach do sztywnego ubicia, biszkopt rozcinamy na 3 części, pierwszą układamy na paterze, nasączamy lekko przestudzoną herbatą, wykładamy i rozsmarowujemy 1/3 słoika dżemu, wykładamy
Blog kulinarny S9.PLjajka 120 ml kefiru 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z 1 pomarańczy 100 g czekolady deserowej Krem: 250 g mascarpone 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo: drażetki czekoladowe wiórki kokosowe czerwony barwnik spożywczy Muffinki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić(...)pieczenia. Na koniec dodać otartą i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowym ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem: Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, śmietan fixem i kremówką na gładki i gęsty krem. Połowę 1/3 kremu przełożyć do miseczki i dodać troszeczkę czerwonego barwnika - tak, aby powstał bardzo delikatny, różowy
My simple kitchenzłość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu pomarańczowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki. Do kremu można dodać frużelinę pomarańczową (na blat biszkoptu wyłożyć frużelinę, a na nią krem). Składniki na krem pomarańczowy: 240 ml śmietanki 36%, schłodzonej(...)serka mascarpone, schłodzonego 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku Składniki na ok 200 g pomarańczowego curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 50 – 60 g cukru lub, do smaku* 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy 3 łyżeczki soku z cytryny skórka starta z 2 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane) 1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie
Słodki Pomysłmnie mieszanka firmy Helio : jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele) 125 ml rumu 125 ml wody Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) utrwalacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki adwokatu (można pominąć) Dodatkowo: pierniczki lub ciastka korzenne do ozdoby Najlepiej rozpocząć najpierw od przygotowania owoców i to dzień(...)Gotowe wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ubijamy śmietanę na prawie sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy utrwalacz i cukier puder. Następnie do prawie ubitej na sztywno śmietany dodajemy serek mascarpone i adwokat. Całość chwilę ucieramy na gładki krem (uwaga nie zbyt długo bo może się zwarzyć). Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy nim wystudzone babeczki
PatiGotujedrożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – 1 szt NADZIENIE SEROWE: * mascarpone – 500 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * wanilia ( ziarna ) – 1 szt * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Mascarpone ucieramy z żółtkami, wanilią i cukrem. CIASTO: Drożdże
Ostra na SłodkoDelikatny, wilgotny, kremowy – taki jest sernik 3 sery z kajmakowym spodem. Twaróg, mascarpone i ricotta tworzą doskonałe połączenie, a kajmak wprowadza element fantastycznej słodyczy. Po prostu przepyszny Składniki na kajmakowy spód: 150 g masła 2 łyżki kajmaku 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam(...)wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 250 g mascarpone 250 g ricotty 6 jajek ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 350 ml śmietanki 30% 3 garście migdałów w płatkach Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Śmietankę
Słodki sentymentkoleżanki z pracy były zachwycone i prosiły o przepis. Nie został nawet kawałek. Cała blaszka poszła w jeden wieczór. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI : 1 paczka herbatników 1 opakowanie serka mascarpone (250 dag) 1 śmietanka 30% (330 ml) 2 łyżki cukru pudru 2kg jabłek 2 galaretki owocowe garść orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE : 1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce(...)grubych oczkach i zesmaż. Dodaj galaretki i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia; 2. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier i dokładnie wymieszaj; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Orzechy zblenduj bądź bardzo drobno rozkrusz. 3. Ułóż herbatniki, wyłóż całkowicie wystudzoną masę jabłkową, następnie rozsmaruj krem, posyp wierzch orzechami; 4. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). (adsbygoogle
Prosty przepis naBiszkopt : jajka (6 szt.) mąka pszenna (150 g) mąka ziemniaczana (50 g) cukier (200g) Poncz : kawa ostudzona (3/4 szkl. wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) likier amaretto (60 ml.) Krem : mascarpone (500 g) serek waniliowy homogenizowany (600 g) cukier puder (200 g) śmietanka kremówka 30% (600 ml) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Dodatkowo(...)wystudzenia. Gdy kawa się ostudzić wlewamy likier amaretto i mieszamy. 3.) Krem: Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej kawy wcześniej zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone i serek waniliowy ubijamy, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gdy składniki się połączą odstawiamy na chwilę na bok. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
RITA food channelpszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżki syropu malinowego Dodatkowo: 250 g mascarpone 4 łyżki śmietanki słodkiej 12% 1 łyżka cukru pudru ½ czekolady 5 ciasteczek petite beurre 24 łyżeczki syropu malinowego 100 g malin (mogą być mrożone) Babeczki przygotowujemy w następujący sposób: Składniki(...)przestygnie i na papierze do pieczenia lub sztywnej folii wykonujmy dekoracje (u mnie to łopatki, grabki, kaczki, motylki). Czekoladę zostawiamy do zastygnięcia, później wkładamy razem z papierem do lodówki. Mascarpone, cukier puder i śmietankę ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Na każdą babeczkę kładziemy po łyżeczce kremu i rozprowadzamy po powierzchni. Ciastka kruszymy do uzyskania konsystencji piasku i posypujemy nimi babeczki
Słodki sentymentłyżeczki dowolnej kawy i zaparzyć ją w 150 ml wody) 4 łyżki amaretto (jeśli nie macie amaretto, możecie wykorzystać inny likier i dodać do niego ekstrakt migdałowy) 200 g mascarpone 300 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 100 g długich biszkoptów (lady fingers) Gorzkie kakao Chłodną kawę wlewam do miseczki, dodaję do kawy amaretto, mieszam i odstawiam. Śmietanę(...)ubijam i dodaję do niej powoli mascarpone, a następnie cukier puder. Wszystko dobrze miksuję. W szklankach lub pucharkach układam na dnie po jednym namoczonym w kawie biszkopcie (u mnie przełamany na pół, żeby się zmieścił). Na biszkopt kładę 1,5 łyżki kremu, na krem ponownie biszkopt namoczony w kawie i przykrywam go 1 łyżką kremu. Deser odstawiam do lodówki
Słodki sentymentblatem biszkoptowym, który także nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny. Tynk do tortu: 330 g śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do ozdobienia tortu wykorzystałam kwiaty, borówki i figi w kombinacji dowolnej
Słodki sentyment