cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Galaretka malinowa: 2 malinowe galaretki 700 ml wrzątku 400 g malin Masa śmietanowa: 400 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki Wykonanie: W misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy przez(...)lodówki, aż stężeje. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na 10 minut, po czym bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę z mascarpone ubijamy w misce na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder i cienka strużką chłodną żelatynę. Miksujmy do połączenia składników. Masę przekładamy na galaretkę, wyrównujemy i układamy herbatniki. Ciasto chowamy
Kulinarne przygody Gatitywięc idealne ciasto, aby zjeść je w dość krótkim czasie po przygotowaniu (po odpowiednio długim schładzaniu, oczywiście). 150 g czekolady białej 200 g czekolady mlecznej 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 36% 4 łyżki mleka w proszku 2 i 1/2 – 3 i 1/2 szkl. płatków Kangus 200 g herbatników Blaszkę o wymiarach 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia(...)spodzie rozkładamy herbatniki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. 250 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone i krótko miksujemy, tylko do połączenia. Dodajemy przestudzoną białą czekoladę, mieszamy. Na samym końcu dodajemy 2 łyżki mleka w proszku i około 2 i 1/2 szklanki płatków, mieszamy. Gotową masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy. Wykładamy kolejną warstwę
Smaki Na TalerzuNiezwykle prosty do zrobienia i smaczny mus czekoladowy z serkiem mascarpone i bita śmietaną. Prawdziwa uczta dla zmysłów. SKŁADNIKI: 500 G SERKA MASCARPONE 200 G CZEKOLADY MLECZNEJ, CIEMNEJ, WEDŁUG UZNANIA 2-3 ŁYŻKI MOCNEJ KAWY SZCZYPTA SOLI 300 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU ODROBINĘ WANILII LUB EKSTRAKTU WANILIOWEGO. DODATKI DO OZDOBY, NP.: STARTA CZEKOLADA LUB OWOCE. ILOŚĆ SKŁADNIKÓW
Pani M - kuchnia smakowitaBazą do jagodzianek jest ciasto na keto pączki Składniki na 6-7 bułeczek: 250g serka mascarpone, 50g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy pączki będą wyglądały bardzo apetycznie*, 4 jajka, 2 łyżki słodzidła (można dodać więcej, u mnie wyszły lekko słodkie), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ewentualnie dodatki do smaku wg uznania: esencja z wanilii, skórka z pomarańczy(...)ksylitol) i cytryna i/lub czekolada. * jasną łupinę kupuję z firmy Witpak Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Wykonanie: Jajka miksuję z mascarpone. Ewentualnie dodaję esencję z wanilii bądź inny pachnący dodatek. Dodaję proszek do pieczenia, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi
Saganekprzez ok. 40-50 min. Upieczoną bezę pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: skórka starta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny wykonanie: Śmietankę miksujemy z mascarpone i cukrem na gładki, gęsty krem. Pod koniec miksowania opcjonalnie dodajemy startą skórkę
Domowy Smak Jedzeniakrojone, 400 g) opakowanie przecieru pomidorowego lub passaty (500 g) 500 ml wody lub bulionu (mięsnego, warzywnego) 2 średnie cebule 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 100 g serka mascarpone garść świeżych liści bazylii łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól i pieprz Cebulę, czosnek oraz marchew obierz, oczyść, a następnie drobno pokrój. Podsmaż je w rondlu na oliwie(...)smaż, aż cebula się zeszkli) . Dodaj przecier, pomidory z puszki oraz bulion. Całość gotuj pod przykryciem około 10 minut na niedużym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj serek mascarpone, bazylię i zioła prowansalskie – zmiksuj blenderem ręcznym na gładki jednolity krem. Ponownie wstaw na ogień, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj około 2-3 minuty. Zupę można podawać
Kulinarny S.O.S.pszennej 130 gram margaryny lub masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki : 2 opakowania ciastek jeżyków 700 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 250 gram serka mascarpone 1 puszka masy kajmakowej 400 gram 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki zimnej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy suche(...)równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie wstawiamy do lodówki aby masa stężała, 5 ciasteczek rozdrabniamy w blenderze na dość drobno. gdy masa śmietanowa stężeje do miski przekładamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej ( musimy pamiętać aby wcześniej wyjąć serek z lodówki, musi być w temperaturze pokojowej aby masa się nie zważyła), do serka dodajemy masę kajmakową i rozdrobnione ciasteczka, całość dokładnie
Blog kulinarny S9.PLdorosłych Jeśli jesteście fanami kawowych wypieków, musicie spróbować Składniki: Spód: 180 g ciastek kakaowych 70 g masła Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 2 jajka 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Pianka ajerkoniakowa: 500 g śmietany kremówki 30% 1 i 1/2 szklanki ajerkoniaku 3 i 1/2 łyżki cukru pudru(...)tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa serowa: Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, wsypać mąkę i kawę rozpuszczalną. Zmiksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju Dodatkowo: 150 ml śmietanki 30% 1 ¾ tabliczki czekolady 500 g serka mascarpone 150 g jagód (świeżych lub rozmrożonych) 2 łyżki cukru pudru Babeczki przygotowujemy w następujący sposób: Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre(...)wystygniętych muffinek wycinamy środek na głębokość ok. 2,5 cm i takiej samej średnicy. Wyciągamy ciasto i w to miejsce wlewamy przestygniętą czekoladę. Następnie przygotowujemy krem. Jagody należy zmiksować. Mascarpone, cukier puder i jagody mieszamy w jednej misce końcówką do ubijania jajek. Dekorujemy kremem muffinki. Tutaj panuje całkowita dowolność Tak przygotowane babeczki można zajadać. Smacznego Artykuł Babeczki waniliowe z czekoladą
Słodki sentymentposiłek. Prosty i smaczny obiad-kolacja w 20 minut :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka ok 400 gram ulubionego makaronu, u mnie penne 250 gram serka mascarpone 2-4 łyżeczki chrzanu w zależności upodobań smakowych pęczek świeżej natki pietruszki sól, pieprz, ulubione zioła do drobiu olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: piersi z kurczaka kroimy(...)dodajemy trochę oleju/oliwy. Dokładnie mieszamy o odstawiamy na chwile do zamarynowania, w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron, na patelni podsmażamy kurczaka, gdy się usmaży do kurczaka dodajemy serek mascarpone i chrzan, mieszamy aż się rozpuści i ładnie połączy z pozostałymi składnikami tworząc kremowy sos, gdy będzie gotowy wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ugotowany, odcedzony makaron mieszamy razem
Blog kulinarny S9.PLSkładniki: 600 g truskawek 70 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 36% sok z połowy cytryny Sposób wykonania: Z umytych truskawek usuwamy szypułki. Owoce wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz cukier (około 2 łyżek pozostaw do serka). Wszystko razem miksujemy ręcznym blenderem. Serek mascarpone ubijamy z dodatkiem cukru. Gdy będzie puszysty i powiększy
Qchnia po prostuespresso. Ale tutaj trzeba uważać, aby nie dodać za dużo takiej kawy do kremu śmietankowego, aby nie rozrzedzić kremu. W przypadku espresso polecam dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone. Pierwszy sposób na krem kawowy: Składniki: 200 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (8 g) 45 g cukru pudru lub więcej, do smaku 160 g serka mascarpone, schłodzonego
Słodki Pomysłtwaróg Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 600 g śmietankowego trzykrotnie mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Instructions Oddzielić białka od żółtek(...)Ubić białka na sztywną pianę. W misce miksera umieścić żółtka, dodać cukier i ubić do połączenia składników. Następnie dodać twaróg, serek mascarpone i mąkę. Wszystko dokładnie, ale krótko zmiksować na jednolitą masę. Do masy serowej dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łopatką. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dżem dokładnie rozmieszać
SprawdzonaKuchnia.pl