mascarpone - 11293 przepisów (strona:225/753)

Karnawałowe kulki serowe z granatem 174

imprezę i zaintrygują niejednego poszukiwacza pyszności. Rumba na podniebieniu, samba na języku! Proste, poręczne, pyszne i bardzo przyjemne w kulaniu :) Karnawałowe kulki serowe z granatem Potrzebujesz: 250g ricotty 125g mascarpone 50g ostrego sera żółtego ( Gruyere, Old Amsterdam, Maasdamer, itp) 2 łyżki prażonych płatków migdałów 3 szczypty słodkiej mielonej papryki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz(...)masy formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga i obtaczaj w pestkach granatu, delikatnie je dociskając. 6. Podawaj schłodzone. Smacznego! Carnival cheese balls with pomegranate Ingredients: 250g ricotta 125g mascarpone 50g hard spicy cheese (Gruyere, Old Amsterdam, Maasdamer, etc.) 2 tablespoons of roasted almond flakes 3 pinches of sweet ground pepper 1 tablespoon of chopped chives 1/2 teaspoon dried thyme

Kuchnia w Słońcu Skąpana
LEŚNY MECH 129

Leśny mech to tort z dodatkiem szpinaku, przekładany kremem z mascarpone i śmietanki. “Ciasto trawiaste” usłyszałam pewnego razu Tort zachwycił naszych gości i mnie, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Do tego wygląda obłędnie! Polecam Leśny Mech na urodziny dziecka, rodziców, przyjaciół, do dobrej kawy, wspólnego biesiadowania i celebracji chwil. Jeśli lubicie torty(...)duże jajka sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka drobnego cukru 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju rzepakowego SŁADNIKI NA KREM: 160 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO DO DEKORACJI: pestki granatu, borówki lub jagody, pokruszony wierzch ciasta (ścinamy je po upieczeniu), opcja: tarta skórka z cytryny. Uwagi

Zasmakuj Kuchni
tort czekoladowo śmietanowy z wiśniami 146

blaty. (Ja z racji, że nie lubię przekrawać biszkoptów, dzielę składniki na trzy części i piekę osobno trzy blaty po ok. 20 min.) składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) 60 g czekolady deserowej, startej wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką masę

Domowy Smak Jedzenia
Browni z bitą śmietaną i bananami 144

jajka 150 g masła 120 g cukru Sos karmelowy: 50 g cukru 30 g masła 100 ml śmietanki 30% Bita śmietana: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4 banany 4 łyżki soku z cytryny kakao do posypania wierzchu ciasta Sposób wykonania: Ciasto: Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miski razem z pokrojonym(...)ciasta i skrapiamy sokiem z cytryny.  Smarujemy je masą karmelową. Bita śmietana: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone. Bitą śmietanę wykładamy wierzch ciasta. Całość oprószamy kakaem

Qchnia po prostu
BEZGLUTENOWE TIRAMISU 132

dobrej kawy! Do przepisu użyłam bezglutenowych biszkoptów Savoiardi Schär w formie „kocich języczków”. SKŁADNIKI: * żółtka – 6 szt * białko – 3 szt * drobny cukier – 160 g * mascarpone – 500 g * bezglutenowe biszkopty Savoiardi Schär – 250 g DO NASĄCZENIA: * napar kawowy – 300 ml po zaparzeniu * wino Marsala – 60 ml DO POSYPANIA: * gorzkie kakao SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)Marsalę. Wyparzamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy ok. 2/3 cukru, ucieramy na puch. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru. Żółtka łączymy z mascarpone – nie ubijamy mikserem, łączymy łyżką. Do masy dodajemy ubite białka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Biszkopty namaczamy pojedynczo ( nie może za bardzo namoknąć! ), układamy warstwę, nakładamy porcję kremu, rozprowadzamy

Ostra na Słodko
Sernik jagodowy z kremem 118

Składniki: forma 24 spód 250 g herbatników kakaowych 100 g masła rozpuszczonego masa serowa  500 g twarogu  250 g serka mascarpone  3 jajka  30 g masła rozpuszczonego  1 budyń malinowy  100  jagód zmiksowanych lub borówek  100 g słodzika/cukru masa śmietankowa  200 ml śmietanki 30%  70 g jogurtu naturalnego(...)wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem. Formujemy z ciastek spód oraz boki Wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone, rozpuszczone masło i budyń. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jagody i mieszamy. Na koniec ubijamy białka i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Masę wykładamy na spód

zdrowo i aktywnie
Sernik jagodowy z kremem 137

Składniki: forma 24 spód 250 g herbatników kakaowych 100 g masła rozpuszczonego masa serowa  500 g twarogu  250 g serka mascarpone  3 jajka  30 g masła rozpuszczonego  1 budyń malinowy  100  jagód zmiksowanych lub borówek  100 g słodzika/cukru masa śmietankowa  200 ml śmietanki 30%  70 g jogurtu naturalnego(...)wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem. Formujemy z ciastek spód oraz boki Wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone, rozpuszczone masło i budyń. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jagody i mieszamy. Na koniec ubijamy białka i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Masę wykładamy na spód

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rolada czekoladowa z owocami leśnymi 121

łyżeczka kakao 60 g. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka ) Szczypta soli Składniki na masę: 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 6 łyżek słodkiej śmietanki Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki których używamy były w temperaturze pokojowej. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie do tego(...)czasie, musimy szybko przygotować masę czekoladową. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na drobno czekoladę z dodatkiem słodkiej śmietanki. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy na stole. Posmaruj równomiernie przygotowaną masą i ponownie zwiń. Po przygotowaniu, roladę najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem do rolady dodaję świeże

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi 146

samej mlecznej, kwestia gustu. Ja dałam pół na pół, bo w takich proporcjach smakują mi najbardziej Składniki: 150 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 150 g serka mascarpone 1 łyżka likieru Amaretto 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego anyżu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kilka(...)łyżek kakao do obtoczenia złoty pył jadalny (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z przyprawami. Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopione czekolady i likier Amaretto. Zmiksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę

Oryginalny smak
Torcik piernikowy bez pieczenia 154

wiele porcji. Torcik piernikowy bez pieczenia: ok. 360-400 g miękkich pierników w lukrze (np. serca, katarzynki, uchatki) + ewentualnie do dekoracji 750 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki cukru pudru (mi wystarczają dwie, warto spróbować masy, zawsze można dodać więcej) masło do posmarowania boków formy 100 – 150 g herbatników lub kruchych ciastek(...)równej wielkości. Jedną rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej w malakserze, ale można też za pomocą palców), a pierniczki z dwóch pozostałych części łamiemy po prostu na mniejsze kawałki. Mascarpone miksujemy wraz ze śmietaną, cukrem pudrem i cynamonem – najpierw na małych obrotach, potem na największych, aż masa zgęstnieje i się ubije na sztywno (uważajmy, aby nie przebić masy

Poezja smaku
Idealna beza kawowa 130

drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Idealna beza kawowa – krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 30-40 ml mocnego, dobrej jakości espresso ( kawy do espresso ) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka dobrej jakości mielonej kawy ½ szklanki orzechów laskowych ½ suszonych daktyli(...)patelnią. Wysypujemy orzechy na papierowy ręcznik (lub zwykłą ściereczkę) i pocieramy drugim kawałkiem, aż większość skórek odejdzie od orzecha. Tak przygotowane orzechy siekamy wraz z daktylami na małe kawałki. Mascarpone miksujemy mikserem dolewając powoli ostudzone espresso. Gdy całkowicie się połączą, dodajemy cukier puder. Powoli, nie przerywając miksowania, dolewamy śmietankę. Miksujemy, aż masa ubije się i zgęstnieje – gdy tylko masa

Poezja smaku
Tort czekoladowy z musem z porzeczek 114

się święta Składniki biszkopt 6 jajek / 1 szklanka cukru pudru / 1 szklanka mąki pszennej tortowej / 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 500 g serka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej  czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru mus porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej(...)czekoladowy Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka o grubym dnie i roztop w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z ognia, lekko przestudź, a nastepnie partiami łącz z serkiem mascarpone. Ja do tego celu użyłam dużej łyżki. W mikserze ubij dobrze śmietankę z cukrem pudrem, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową.  mus porzeczkowy Mrożone porzeczki zalej wiśniówką

Raj dla Podniebienia
Piętrowiec z makiem i masą orzechową 128

maku 250 ml wody 350 ml mleka 9 ml aromatu migdałowego 2 łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski masła 6 jajek Masa orzechowa: 500 g serka mascarpone 560 g masy orzechowej (u mnie firmy Helio ) Dodatkowo: około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Jajka(...)masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta wystygną przygotowujemy masę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Całość chwilkę ucieramy, tylko do połączenia składników. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją makowcem, na który nakładamy

PatiGotuje