Składniki: forma 24 spód 250 g herbatników kakaowych 100 g masła rozpuszczonego masa serowa 500 g twarogu 250 g serka mascarpone 3 jajka 30 g masła rozpuszczonego 1 budyń malinowy 100 jagód zmiksowanych lub borówek 100 g słodzika/cukru masa śmietankowa 200 ml śmietanki 30% 70 g jogurtu naturalnego(...)wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem. Formujemy z ciastek spód oraz boki Wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone, rozpuszczone masło i budyń. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jagody i mieszamy. Na koniec ubijamy białka i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Masę wykładamy na spód
zdrowo i aktywnieSkładniki: forma 24 spód 250 g herbatników kakaowych 100 g masła rozpuszczonego masa serowa 500 g twarogu 250 g serka mascarpone 3 jajka 30 g masła rozpuszczonego 1 budyń malinowy 100 jagód zmiksowanych lub borówek 100 g słodzika/cukru masa śmietankowa 200 ml śmietanki 30% 70 g jogurtu naturalnego(...)wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem. Formujemy z ciastek spód oraz boki Wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone, rozpuszczone masło i budyń. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jagody i mieszamy. Na koniec ubijamy białka i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Masę wykładamy na spód
Zdrowie i pysznie na talerzułyżeczka kakao 60 g. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka ) Szczypta soli Składniki na masę: 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 6 łyżek słodkiej śmietanki Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki których używamy były w temperaturze pokojowej. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie do tego(...)czasie, musimy szybko przygotować masę czekoladową. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na drobno czekoladę z dodatkiem słodkiej śmietanki. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy na stole. Posmaruj równomiernie przygotowaną masą i ponownie zwiń. Po przygotowaniu, roladę najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem do rolady dodaję świeże
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesamej mlecznej, kwestia gustu. Ja dałam pół na pół, bo w takich proporcjach smakują mi najbardziej Składniki: 150 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 150 g serka mascarpone 1 łyżka likieru Amaretto 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego anyżu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kilka(...)łyżek kakao do obtoczenia złoty pył jadalny (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z przyprawami. Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopione czekolady i likier Amaretto. Zmiksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę
Oryginalny smakwiele porcji. Torcik piernikowy bez pieczenia: ok. 360-400 g miękkich pierników w lukrze (np. serca, katarzynki, uchatki) + ewentualnie do dekoracji 750 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki cukru pudru (mi wystarczają dwie, warto spróbować masy, zawsze można dodać więcej) masło do posmarowania boków formy 100 – 150 g herbatników lub kruchych ciastek(...)równej wielkości. Jedną rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej w malakserze, ale można też za pomocą palców), a pierniczki z dwóch pozostałych części łamiemy po prostu na mniejsze kawałki. Mascarpone miksujemy wraz ze śmietaną, cukrem pudrem i cynamonem – najpierw na małych obrotach, potem na największych, aż masa zgęstnieje i się ubije na sztywno (uważajmy, aby nie przebić masy
Poezja smakudrobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Idealna beza kawowa – krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 30-40 ml mocnego, dobrej jakości espresso ( kawy do espresso ) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka dobrej jakości mielonej kawy ½ szklanki orzechów laskowych ½ suszonych daktyli(...)patelnią. Wysypujemy orzechy na papierowy ręcznik (lub zwykłą ściereczkę) i pocieramy drugim kawałkiem, aż większość skórek odejdzie od orzecha. Tak przygotowane orzechy siekamy wraz z daktylami na małe kawałki. Mascarpone miksujemy mikserem dolewając powoli ostudzone espresso. Gdy całkowicie się połączą, dodajemy cukier puder. Powoli, nie przerywając miksowania, dolewamy śmietankę. Miksujemy, aż masa ubije się i zgęstnieje – gdy tylko masa
Poezja smakusię święta Składniki biszkopt 6 jajek / 1 szklanka cukru pudru / 1 szklanka mąki pszennej tortowej / 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 500 g serka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru mus porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej(...)czekoladowy Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka o grubym dnie i roztop w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z ognia, lekko przestudź, a nastepnie partiami łącz z serkiem mascarpone. Ja do tego celu użyłam dużej łyżki. W mikserze ubij dobrze śmietankę z cukrem pudrem, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową. mus porzeczkowy Mrożone porzeczki zalej wiśniówką
Raj dla Podniebieniamaku 250 ml wody 350 ml mleka 9 ml aromatu migdałowego 2 łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski masła 6 jajek Masa orzechowa: 500 g serka mascarpone 560 g masy orzechowej (u mnie firmy Helio ) Dodatkowo: około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Jajka(...)masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta wystygną przygotowujemy masę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Całość chwilkę ucieramy, tylko do połączenia składników. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją makowcem, na który nakładamy
PatiGotujełyżeczek proszku do pieczenia 6 jajek 300 g mąki pszennej 6 łyżeczek mleka Składniki na masę: 500 ml słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone Składniki dodatkowe: Barwniki spożywcze w żelu (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony) Kolorowe groszki Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Masło z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzeć na puszystą(...)ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Biszkopty pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w tym czasie przygotowujemy krem. Do miski dodajemy zimną śmietanę oraz zimny serek mascarpone. Miksujemy całość na gładką i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy oraz czerwony i przekładać je kremem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: przepis na biszkopt podawałam wcześniej, pod spodem link https://s9.pl/2019/11/07/idealny-biszkopt-na-tort/ 600-660 ml śmietany 30 %( ja użyłam dwóch o pojemności 330 ml) 500 gram serka mascarpone pół szklanki cukru pudru słoik ulubionego dżemu ( u mnie truskawkowy o pojemności 410 gram) owoce lub ulubione dodatki do dekoracji tortu ( ja użyłam żelków i owoców z syropu z puszki(...)dobrze zaparzonej herbaty owocowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: biszkopt pieczemy wg przepisu, zaparzamy herbatę i odstawiamy do ostygnięcia, do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, całość miksujemy kilka min na wysokich obrotach do sztywnego ubicia, biszkopt rozcinamy na 3 części, pierwszą układamy na paterze, nasączamy lekko przestudzoną herbatą, wykładamy i rozsmarowujemy 1/3 słoika dżemu, wykładamy
Blog kulinarny S9.PLjajka 120 ml kefiru 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z 1 pomarańczy 100 g czekolady deserowej Krem: 250 g mascarpone 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo: drażetki czekoladowe wiórki kokosowe czerwony barwnik spożywczy Muffinki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić(...)pieczenia. Na koniec dodać otartą i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowym ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem: Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, śmietan fixem i kremówką na gładki i gęsty krem. Połowę 1/3 kremu przełożyć do miseczki i dodać troszeczkę czerwonego barwnika - tak, aby powstał bardzo delikatny, różowy
My simple kitchenzłość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu pomarańczowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki. Do kremu można dodać frużelinę pomarańczową (na blat biszkoptu wyłożyć frużelinę, a na nią krem). Składniki na krem pomarańczowy: 240 ml śmietanki 36%, schłodzonej(...)serka mascarpone, schłodzonego 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku Składniki na ok 200 g pomarańczowego curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 50 – 60 g cukru lub, do smaku* 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy 3 łyżeczki soku z cytryny skórka starta z 2 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane) 1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie
Słodki Pomysłmnie mieszanka firmy Helio : jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele) 125 ml rumu 125 ml wody Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) utrwalacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki adwokatu (można pominąć) Dodatkowo: pierniczki lub ciastka korzenne do ozdoby Najlepiej rozpocząć najpierw od przygotowania owoców i to dzień(...)Gotowe wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ubijamy śmietanę na prawie sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy utrwalacz i cukier puder. Następnie do prawie ubitej na sztywno śmietany dodajemy serek mascarpone i adwokat. Całość chwilę ucieramy na gładki krem (uwaga nie zbyt długo bo może się zwarzyć). Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy nim wystudzone babeczki
PatiGotujedrożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – 1 szt NADZIENIE SEROWE: * mascarpone – 500 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * wanilia ( ziarna ) – 1 szt * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Mascarpone ucieramy z żółtkami, wanilią i cukrem. CIASTO: Drożdże
Ostra na Słodko