mascarpone - 11293 przepisów (strona:235/753)

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 888

garście świeżego szpinaku (ok. 60g) 150 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych z oleju, ale 2-3 łyżki można wykorzystać do podsmażenia ryby, czosnku i cebuli) 250g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 36% garść świeżo startego parmezanu (ok. 40g) 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem(...)się zeszkli. Kolejno wrzucić czosnek, przemieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię świeże liście szpinaku oraz pokrojone suszone pomidory, smażyć przez ok. 5 minut. Dodać mascarpone, śmietankę i całość dokładnie wymieszać, pogotować (co jakiś czas mieszając) z 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Dodać parmezan oraz 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać. Ewentualnie doprawić

Kulinarne Przeboje
Ciasto kakaowe z miętową śmietanką 297

cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 200 ml oleju 300 g mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżka sody oczyszczonej Masa: 250 ml kremówki 250 g serka mascarpone 70 g cukru pudru 1-1,5 łyżeczki suszonej mięty 1-2 łyżeczki żelatyny opcjonalnie można również dodać odrobinę kropli miętowych dla zaakcentowania smaku oraz zielonego barwnika spożywczego Dodatkowo(...)tylko do rozpuszczenia. Suszoną miętę rozcieramy wraz z cukrem pudrem w moździerzu. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodajemy do niej miętowy cukier puder oraz serek mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Jedną łyżkę bitej śmietany mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dodajemy ją do pozostałej śmietany, miksujemy. Wtedy też dodajemy zielony barwnik oraz krople miętowe

Smaki Na Talerzu
Tort czekoladowy z wiśniami 158

ziemniaczanej opcjonalnie 1 duży kieliszek wódki Na krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 90 ml mleka 30 g masła 3 łyżeczki żelatyny 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix Na dekorację: 200 g śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru 1 opakowanie śmietan-fix wiórki czekoladowe, starta(...)można ją podgrzać, ale należy uważać, aby jej nie zagotować). Masę czekoladową zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, śmietan-fix i ponownie zmiksować. Na koniec dodać masę czekoladową i zmiksować do połączenia składników. Składanie tortu: Biszkopt przekroić na trzy równe oblaty. Do soku z wiśni można dodać duży

Passions hobbies life
Snikers lodowy – pyszne ciasto bez pieczenia! 502

trochę poleżeć w zamrażalce. Idealny deser na upały! Przepis autorski.     Składniki: ok 32 sztuki kakaowych herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400g) 150g orzeszków ziemnych niesolonych 250g serka mascarpone 330g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 mleczna czekolada 3 łyżki mleka 3 batoniki snikers – do dekoracji     *** Prostokątną formę (keksówkę) wykładamy folią spożywczą(...)herbatników. Pierwszą i ostatnią warstwę herbatników nasączamy mlekiem, przy środkowych warstwach nie jest to już konieczne *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz stopniowo, po łyżce serek mascarpone, miksujemy na gładką masę. Masę śmietanową, orzeszki oraz kajmak dzielimy na 3 części *** *** Na warstwie herbatników wykładamy 1 część masy kajmakowej *** *** Masę kajmakową obsypujemy pierwszą częścią orzeszków *** *** Całość zakrywamy pierwszą

Blog z Apetytem
Cytrynowa Pavlova z kremem z cytryny i syropu z czarnego bzu, świeżymi truskawkami i płatkami migdałów 173

lekko roztrzepanych 1/2 szklanki soku z cytryny 1/2 szklanki syropu z czarnego bzu 150 gramów cukru 150 gramów masła, pokrojonego w drobną kostkę Na krem do bezy: 250 gramów mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki kremu z cytryny i czarnego bzu cukier puder (ewentualnie do smaku) świeże truskawki do dekoracji 50 gramów płatków migdałów, uprażonych na suchej(...)smak jest mocno cytrynowy i intensywny, a mój deser miały jeść dzieci więc złagodziłam jego charakter i tym samym dodałam mu lekkości. W tym celu należy ubić śmietanę, dodać mascarpone- ubić razem na mniejszych obrotach. Dodać kilka łyżek kremu z cytryny i bzu i wszystko dokładnie połączyć. Ilość dodanego kremu zależy od osobistych upodobań- dobrze, aby krem kontrastował ze słodką

olalacooking
Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami 151

rękami, robimy kulkę – lekko spłaszczoną i owijamy ją folią spożywczą. Umieszczamy kulkę w lodówce na 1 godzinę.   Pozostałe składniki: brzoskwinie z puszki galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny   Po 1 godzinie wykładamy ciasto na stolnice i wałkujemy placek. Formę do tarty natłuszczamy i posypujemy(...)czasie usuwamy obciążniki i pieczemy w 180 stopniach przez 5-8 minut – aż ciasto zacznie się rumienić.   Masa: Do miski wlewamy śmietankę 30 % kiksujemy, dodajemy mascarpone, mleko skondensowane – miksujemy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Wykładamy masę na chłodną tartę. Wkładamy do lodówki by masa trochę stężała. Układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną Mniam

MojaQchnia.pl
Tort bezowy z owocami i kremem mascarpone 183

Składniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki 36% Owoce : • 250 g truskawek • 100 g borówki amerykańskiej • 1 sztuka kiwi • kilka listków mięty Przygotowanie : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru(...)kolejne 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik - zostawiamy bezę na 5 minut, po czym uchylamy drzwiczki i suszymy ją około 2 godzin. Kiedy mamy gotową bezę robimy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Zimną (!) kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem. Przekładamy krem na bezę i dowolnie przystrajamy owocami i miętą

KUCHNIA POLSKA
Beza Pavlova z owocami i kremem 170

wspaniały torcik lodowy. Składniki na bezę: 6 białek 300 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ponadto: 300 g truskawek 60 g borówek listki melisy/mięty Przygotowanie: BEZA Do przyrządzenia bezy, używamy świeżych jajek(...)mniejsze beziki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150ºC, wkładamy blachę z bezami i zaraz zmniejszamy do 110ºC. Bezę suszymy przez 2 godz, studzimy w uchylonym piekarniku. KREM Zimną śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Owoce myjemy, osuszamy. Na upieczony spód wykładamy porcję kremu, w który wciskamy rozdrobnione owoce. Wierzch dekorujemy mniejszymi bezami, kleksami

Kierunekuchnia
KOKOSOWE CIASTO Z KREMEM I BEZĄ 1666

płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Beza: 4 białka 1 szklanka drobnego cukru 150g kokosu szczypta soli Krem kokosowy: ¾ szklanki mleka 100g kokosu 300ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo do nasączenia: ⅓ szklani wódki lub likieru kokosowego małe bezy do ozdoby ( można ale nie jest to wymóg ) Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy(...)przez kilka minut, aż kokos wpije całe mleko, a cukier się roztopi, odkładamy do ostudzenia żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie łączymy ją z mascarpone   oraz zimną masą kokosową, na koniec dodajemy żelatynę i jeszcze raz całość dokładnie ale delikatnie mieszamy Wykonanie: biszkopt kroimy na dwa blaty, dolny kładziemy na np. desce i nasączamy

Słodkie zapomnienie
Pavlova z truskawkami 179

Piec w 120 stopniach przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec 3 h. Wyjąć, ostudzić. Trzymać bez przykrycia w temperaturze pokojowych do 2 dni. Krem mascarpone: 250 g mascarpone 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Wyłożyć na bezę. Udekorować truskawkami i listkami mięty

Moja Galeria Smaku
Bukiet na Dzień Mamy 175

Jeśli potrzebny jest Wam tylko jeden wykorzystajcie standardową blaszkę na muffinki i większą gąbkę/styropian do układania kwiatków. Składniki na babeczki czekoladowo bananowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo potrzebne będą: gąbka lub styropian do układania kwiatów najlepiej półkula (mi udało się znaleźć tylko sześcian i musiałam(...)się znaleźć gąbki w kształcie półkuli można bardzo łatwo ją podocinać. Za pomocą wykałaczek mocujemy babeczki na gąbce. W misie miksera ubijamy razem wszystkie składniki na krem (śmietana i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone). Do zrobienia dekoracji w kształcie różyczek bardzo dobrze nadaje się tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki. Jeśli chcemy, żeby różyczki były dwukolorowe możemy zabarwić część kremu

Ciastkozercy
NALEŚNIKI Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI 161

naleśniki: 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki oleju migdałowego lub zwykłego, 2 łyżki cukru, 2 jajka, szczypta soli, mąka. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone, czubata łyżka cukru pudru, 30 dag truskawek. Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, aż do uzyskania(...)odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Mascarpone miksuję z cukrem pudrem przez około 1-2 minuty. Do masy dodaję pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, razem miksuję jeszcze przez chwilę. Naleśniki smaruję przygotowanym kremem, zwijam w rulony i układam na talerzu. Dekoruję połówkami truskawek i posypuję cukrem pudrem

JejKuchnia
SZYBKI PUCHAREK TRUSKAWKOWY 145

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 14 większych truskawek, 200 g śmietany 30%, 3 czubate łyżeczki serka mascarpone, 2 łyżeczki cukru pudru, fix do śmietany Cykoria , posypka owocowo-kakaowa Cykoria . Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubijam około minuty, dodaję fix do śmietany i cukier puder, ubijam dalej na sztywno. Dodaję po jednej(...)łyżeczce mascarpone dalej ubijając na delikatnych obrotach. 12 truskawek kroję w plastry, pozostałe 2 w kostkę. W pucharkach układam warstwami truskawki, krem, truskawki i krem.  Deser dekoruję posypką i pokrojonymi w kostkę truskawkami

JejKuchnia
Śnieżna rolada 189

czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki wrzątku * - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki na masę: - 500 g serka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe - 300 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej) - 3 łyżki cukru pudru - 500 ml wrzątku Polewa z białej czekolady: - 150 g białej czekolady - 200 g śmietanki 30 lub 36% Dodatkowo(...)wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy biszkopt wystygnie ubijamy na sztywno śmietankę, dodając porcjami cukier puder, następnie serki mascarpone. Po dodaniu serków zwalniamy obroty robota do minimum. Miksując wlewamy cienkim strumieniem zimną, ale nadal płynną galaretkę. Lekko stężałą masę przekładamy na delikatnie rozchylony biszkopt, równamy powierzchnię i formujemy roladę

mojewypiekiinietylko
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem oraz kompot z rabarbaru 199

bardzo lubię. Spód: 200 g ciastek maślanych 60-70 g masła Masa serowa: 1 szkl. jogurtu greckiego (w temp. pokojowej – ja dałam całe duże opakowanie 360g) 250 g mascarpone 1/2 szkl. cukru 1 cytryna 1 szkl. śmietanki 30 lub 36% 2,5 łyżeczki żelatyny Pieczony rabarbar: ok 200 g rabarbaru 1 spora łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny(...)wylepiamy dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o śr. 24cm). Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórkę, oraz wyciskamy sok. W misie miksera umieszczamy jogurt grecki, mascarpone, cukier oraz skórkę i sok z cytryny, miksujemy krótko. Żelatynę zalewamy ok. 1/5 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Jedną łyżkę

Smaki Na Talerzu