Składniki: 500 g serka mascarpone 330 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1 cukier waniliowy 90 g okrągłych biszkoptów 1 dowolna galaretka (użyłam bezbarwnej galaretki o smaku truskawkowo - waniliowym) 1 szklanka borówek lub innych sezonowych owoców (świeżych lub mrożonych) Sposób wykonania: Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę przygotowujemy zgodnie(...)przepisie. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy spód z biszkoptów. Mocno schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru oraz cukru waniliowego ubijamy mikserem. Gdy będzie sztywnieć dodajemy stopniowo serek mascarpone, a następnie wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę (cały czas miksujemy). Gdy składniki połączą się ze sobą i otrzymamy puszystą, masę przekładamy do tortownic na biszkopty. Na masę śmietanowo - serową wsypujemy owoce
Qchnia po prostupieczenia KREM MALINOWY: 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml) 2 puszki malin w zalewie (po 400 g każda) KREM ŚMIETANOWY: 660 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 0.5 szklanki cukru BEZA: 3 białka jaj 150 g cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej WYKONANIE: ZOBACZ JAK JA WYKONUJĘ TEN PRZEPIS: 1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj(...)wyłączeniu piekarnika zostaw bezę na ok. 20-30 min aby ostygła; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 11. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier i krótko zmiksuj. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj do połączenia składników; 12. Masę śmietanową wyłóż na ciasto, na wierzch połóż bezę. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
Prosty przepis nastarcie warzyw, kilka minut na smażenie i gotowe. No to kto lubi takie szybkie obiadki? 500 g zielonych szparagów 1 duża cukinia 1 cebula 2 jajka 200 g mascarpone 1 łyżka masła 350-400 g makaronu natka pietruszki sól, pieprz Szparagi myjemy. Odłamujemy stwardniałe końce. Dzielimy na około 3 cm kawałki. Główki szparagów odkładamy osobno. Cukinię, wraz ze skórką, trzemy(...)minut, często mieszając. Po chwili dodajemy startą cukinię oraz główki szparagów. Smażymy razem przez około 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W niedużym naczyniu łączymy serek mascarpone oraz jajka. Mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy na patelnię. Od razu zdejmujemy z palnika i dokładnie mieszamy. Dodajemy odcedzony makaron. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku
Smaki Na Talerzumożna zajadać i zajadać. Wykonanie? Kilka składników Ta przyjemność chrupania z śmietankowym posmakiem lodów…ah Co nam trzeba? Opakowanie wafli ryżowych Kupiec (np. slim) śmietana 36% 500ml opakowanie Mascarpone 250g 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 3 tabliczki mlecznej czekolady +50ml śmietany 36% polewa np. toffi Robimy! Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Dodajemy mascarpone. Schładzamy
Latosiowydomjajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 oleju 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400 g 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny Krem: 250 g mascarpone 200 g kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ulubione owoce do dekoracji Wykonanie: Szpinak wrzucamy na durszlak i pozostawiamy do rozmrożenia. A następnie bardzo dokładnie go odciskamy(...)wierzchnią część, która urosła z górka. Kruszymy ją, a potem posypiemy wierzch gotowego ciasta. Pozostałe ciasto dzielimy na 2 równe części. W międzyczasie szykujemy krem. Zimną śmietankę i mascarpone wkładamy do miski i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Z kremu odkładamy 3-4 łyżki. Pierwszy blat smarujemy kremem, układamy
Kulinarne przygody Gatitypłaska łyżeczka proszku do pieczenia KREM RÓŻOWY: 2 kisiele żurawinowe 2 galaretki (ja dałam brzoskwiniowe) 200 g masła 1 puszka brzoskwiń WIERZCH: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i dalej miksuj aż do rozpuszczenia cukru; 2. Wlej żółtka i miksuj(...)połowę masy (może być lekko ciepła), wyłóż brzoskwinie i zalej resztą masy. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 1 h aby stężało. 13. Śmietanę ubij na sztywno; 14. Dodaj mascarpone, krótko zmiksuj a następnie wsyp cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 15. Krem śmietanowy wyłóż na wierzch ciasta i wstaw do lodówki - najlepiej na całą
Prosty przepis nasłodką przekąskę do przygotowania w prosty sposób z zaledwie trzech składników. 7 małych deserków Na mus rabarbarowy 500-600 gramów rabarbaru 50-60 gramów cukru Masa serowa 250 gramów mascarpone 250 gramów sera twarogowego mielonego (z wiadereczka) 3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć i odciąć brzydkie końcówki, pokroić na półcentymetrowe plasterki zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godzinki(...)puścił sok. Następnie przełożyć do garnka i gotujemy na małym ogniu do momentu aż zmięknie i się rozpadnie. Mieszamy co jakiś czas. Następnie studzimy. Gotowe :) Do miski przekładamy ser mascarpone, ser twarogowy, cukier i miksujemy do połączenia składników następnie dodajemy 3 łyżki musu rabarbarowego i ponownie miksujemy na jednolity krem. Na dno szklaneczek, pucharków (ja użyłam słoiczków po jogurtach
Andzia PichciWarto słodycz kremu przełamać kwaskowatymi owocami, np. frużeliną malinową. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na krem z Kinder Bueno: 210 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 110 g serka mascarpone, schłodzonego 25-30 g cukru pudru (2 łyżki) lub więcej, do smaku 6 batoników Kinder Bueno białych/ciemnych (pojedynczych) trochę białej/mlecznej rozpuszczonej czekolady (więcej w 6 punkcie opisu) Batoniki(...)Kinder Bueno kroimy na małe kawałki. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser. Dodajemy do kremu pokrojone batoniki Kinder Bueno i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym. Gotowy krem z Kinder Bueno od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go wcześniej w lodówce
Słodki PomysłSkładniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Krem: 500 g serka mascarpone 500 g malin (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Białka ubijamy ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy stopniowo cukier(...)szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Następnie maliny przeciskamy przeciskamy przez sitko aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy. Serek mascarpone miksujemy do momentu aż powiększy swoją objętość. Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo maliny a później rozpuszczoną żelatynę. Krem wkładamy na 15 minut do lodówki aby stężał. Masę wykładamy
Qchnia po prostuamatorów anyżowych smaków pyszny kremowy deser . Tradycyjna włoska wersja , w której likier amaretto zastąpiłam sambuką. Składniki: /foremka ok.15/30/ 500 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 4 żółtka 4-5 łyżek cukru ok.300 g biszkoptów podłużnych kakao ok.1 szklanka mocnej kawy 2 -3 łyżki likieru Sambuca Wykonanie: Żółtka z cukrem ubić / na parze(...)gładką, puszystą masę. Połączyć z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Kawę wystudzić i połączyć z likierem Biszkopty zanurzać krótko w kawie i układać jeden obok drugiego w naczyniu. Na warstwie biszkoptów rozprowadzić krem. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i ponownie przykryć kremem. Foremkę z deserem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki
Zakamarki mojej kuchnimąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa mleczna 200 g masła ½ szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku ½ szklanka cukru Mus czekoladowy 250 g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% Wykonanie Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao(...)zagotowane mleko z cukrem. Wykonanie kremu Śmietankę mocno podgrzać, zalać posiekaną czekoladą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną śmietankę (dodawać małymi partiami) miksować z serkiem mascarpone. Gotowy krem przełożyć ma mleczna masę. Przed podaniem ciasto z masą i musem czekoladowym schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao. Artykuł Ciasto z masą i musem
Pomysłowa kuchniadelikatniejsze i nie należy ich zbyt mocno nasączać kawą (podłużne biszkopty mają dodatkową „cukrową warstwę i są odrobinkę twardsze, dlatego też są tutaj bardziej polecane). 500 g serka mascarpone około 250-400 g biszkoptów lady fingers (w zależności od tego ile warstw chcemy uzyskać) 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1-1,5 szkl. mocnej kawy szczypta soli gorzkie(...)celu zanurzamy je na dosłownie kilka sekund w gorącej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 łyżce serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy pozostały cukier. Gdy cukier się rozpuści, pianę z białek delikatnie łączymy
Smaki Na Talerzususzonymi pomidorami i oliwkami Składniki: Ciasto: 100 g masła (dobrze schłodzonego) 1 jajko 200 g mąki sól Sernik: 500 g sera trzykrotnie zmielonego (np. z wiaderka) 125 g mascarpone 3 jajka 120 g sera żółtego 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki dużych zielonych oliwek bez pestki 4-5 suszonych pomidorów w oleju 1-2 ząbki czosnku garść listów świeżej(...)przez około 10 minut, aż ładnie się zarumieni. Później ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Następnie kroimy w kostkę oliwki i pomidory. Do miski wrzucamy biały ser, mascarpone, straty ser żółty, jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Następie dodajemy pokrojone oliwki, pomidory oraz posiekany drobno czosnek oraz bazylię. Na koniec całość doprawiamy mielonym zielem angielskim, pieprzem i solą
PatiGotuje