Składniki: 2 budynie czekoladowe ok 150 gram herbatników maślanych 750 ml mleka 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru 100 gram masła 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 250 gram serka mascarpone 1 puszka 400 gram masy krówkowej czekoladowej 1 łyżka kakao 500 ml śmietany kremówki 30% 1 fix do śmietany 2 łyżki cukru pudru ok 250 gram krakersów 50 gram ( pół(...)zagotuje wyłączamy gaz, gorącą masę budyniową wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikach, na masie budyniowej układamy warstwę krakersów i odstawiamy do ostygnięcia, gdy masa budyniowa wystygnie do miski przekładamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej ( musimy pamiętać aby wcześniej wyjąć serek z lodówki, musi być w temperaturze pokojowej aby masa się nie zważyła), do serka dodajemy czekoladową masę krówkową, łyżkę kakao, całośc
Blog kulinarny S9.PLkanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DESER TIRAMISU w szklankac h SKŁADNIKI: biszkopty podłużne (12 szt.) jajka (2 duże) cukier (3 łyżki) mascarpone (250 g) woda gorąca(80 ml) kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki) amaretto (20 ml.) kakao (około 2 łyżki) sól (szczypta) Potrzebne gadżety: mikser szpatułka szklanki lub pucharki (u mnie(...)mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 2.) Krem jajeczno serowy . Jajka zanurzamy we wrzątku na 10 sekund i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mascarpone i miksujemy krótko do połączenia się składników. Jedno białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką. 3.) Każdy biszkopt przekrawamy na pół
RITA food channelplus mogę napisać, że jest proste i szybkie do przygotowania i jak widać lista składników jest niewielka. 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g) 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g orzechów laskowych 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g) 1 łyżka cukru pudru herbatniki kakaowe – 200-250g kakao do oprószenia opcjonalnie(...)Orzechy laskowe prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy nieco przestygną, rolujemy je między dłońmi, usuwając tym samym brązową skórkę. Tak przygotowane orzechy drobno siekamy. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy na sztywny krem. 1/3 część kremu odkładamy do miseczki i mieszamy z 1 łyżką cukru pudru. Do reszty kremu dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, pokruszonego drobno wafelka oraz połowę
Smaki Na Talerzupszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżki syropu malinowego Dodatkowo: 250 g mascarpone 4 łyżki śmietanki słodkiej 12% 1 łyżka cukru pudru ½ czekolady 5 ciasteczek petite beurre 24 łyżeczki syropu malinowego 100 g malin (mogą być mrożone) Babeczki przygotowujemy w następujący sposób: Składniki(...)przestygnie i na papierze do pieczenia lub sztywnej folii wykonujmy dekoracje (u mnie to łopatki, grabki, kaczki, motylki). Czekoladę zostawiamy do zastygnięcia, później wkładamy razem z papierem do lodówki. Mascarpone, cukier puder i śmietankę ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Na każdą babeczkę kładziemy po łyżeczce kremu i rozprowadzamy po powierzchni. Ciastka kruszymy do uzyskania konsystencji piasku i posypujemy nimi babeczki
Słodki sentymentłyżeczki dowolnej kawy i zaparzyć ją w 150 ml wody) 4 łyżki amaretto (jeśli nie macie amaretto, możecie wykorzystać inny likier i dodać do niego ekstrakt migdałowy) 200 g mascarpone 300 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 100 g długich biszkoptów (lady fingers) Gorzkie kakao Chłodną kawę wlewam do miseczki, dodaję do kawy amaretto, mieszam i odstawiam. Śmietanę(...)ubijam i dodaję do niej powoli mascarpone, a następnie cukier puder. Wszystko dobrze miksuję. W szklankach lub pucharkach układam na dnie po jednym namoczonym w kawie biszkopcie (u mnie przełamany na pół, żeby się zmieścił). Na biszkopt kładę 1,5 łyżki kremu, na krem ponownie biszkopt namoczony w kawie i przykrywam go 1 łyżką kremu. Deser odstawiam do lodówki
Słodki sentymentblatem biszkoptowym, który także nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny. Tynk do tortu: 330 g śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do ozdobienia tortu wykorzystałam kwiaty, borówki i figi w kombinacji dowolnej
Słodki sentymentłyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe. Odstawiam do wystygnięcia. Na koniec przygotowuję krem z mascarpone. Składniki: 300 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g czekolady Śmietankę ubijam na sztywno, następnie dodaję serek i cukier puder i ponownie
Słodki sentymentDelikatny, wilgotny, kremowy – taki jest sernik 3 sery z kajmakowym spodem. Twaróg, mascarpone i ricotta tworzą doskonałe połączenie, a kajmak wprowadza element fantastycznej słodyczy. Po prostu przepyszny Składniki na kajmakowy spód: 150 g masła 2 łyżki kajmaku 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam(...)wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 250 g mascarpone 250 g ricotty 6 jajek ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 350 ml śmietanki 30% 3 garście migdałów w płatkach Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Śmietankę
Słodki sentymentzwlekajcie za długo! Składniki na 4 duże (lub 8 małych) słoiczki: – 500ml mleka – 300-400g kajmaku w puszce – 150g pełnoziarnistych herbatników bez cukru – 125g mascarpone – 100ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej – 1 jajko – 1 laska wanilii – 30g czekolady deserowej – 20g mąki ziemniaczanej – 20g erytrolu BUDYŃ: Wydrążamy ziarenka z laski wanilii(...)kawałki. Czekoladę drobno siekamy. Kajmak łączymy z przegotowaną wodą (60-100ml), by uzyskać bardziej płynną konsystencję. BITA ŚMIETANA: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania stopniowo dodajemy mascarpone. Słoiczki napełniamy kolejno: rozdrobnionymi herbatnikami, kajmakiem, ponownie rozdrobnionymi herbatnikami, budyniem, herbatnikami, bitą śmietaną i posypujemy posiekaną czekoladą. Podajemy schłodzone. Smacznego! Artykuł Deser 3 BIT z domowym budyniem waniliowym w słoiczku pochodzi
Be Fit Be Strongdużych jajek rozmiar L 4 łyżki kaszy manny 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru szczypta soli Pozostałe składniki: 500 gram gładkiego masła orzechowego 500 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru bądź masy kajmakowej 1 opakowanie biszkoptów filiżanka kawy cappuccino do nasączenia biszkoptów ( u mnie o smaku orzechowym ale można użyć kawy rozpuszczalnej) 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)pieczemy ok 45 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, W większej szklance lub kubku zaparzamy cappuccino lub kawę i odstawiamy do przestygnięcia, do miski przekładamy serek mascarpone, masło orzechowe oraz cukier puder lub masę kajmakową, wszystko miksujemy do powstania gęstej, gładkiej masy, gotową masę rozprowadzamy po makowym cieście, na masę orzechową układamy nasączone w cappuccino biszkopty, do miski
Blog kulinarny S9.PLdokładnie ją ugniatamy, np. spodem szklanki. Foremkę wstawiamy na pół godziny do lodówki lub na około 10-15 minut do zamrażarki. MASA: 200 g jogurtu greckiego 200 g mascarpone 0,3 szklanki cukru pudru (z czego łyżeczka do ubicia bitej śmietany) 200 ml śmietanki kremówki 36% 4 listki żelatyny 40 ml wody skórka z 2 limonek oraz sok z jednaj(...)Żelatynę zalewamy na 10 min zimną wodą żeby napęczniała. Do miski wrzucamy jogurt, mascarpone, cukier puder oraz sok i skórkę z limonki. Miksujemy. W osobnej misce ubijamy śmietankę z łyżeczką cukru pudru, na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w 40 ml wody w mikrofali lub na palniku. Ale pamiętajcie, żelatyny nie można zagotować bo traci swoje właściwości. Podgrzewamy ją delikatnie do momentu
Relaxtime