pokojowej – 80g cukru – 50g erytrolu – 20g kakao – 1 łyżeczka cukru cynamonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na krem: – 200g mascarpone – 150g masła orzechowego – 100g śmietanki 30%, schłodzonej Dodatkowo: – 4 figi – 2 banany – kawa rozpuszczalna do nasączenia biszkoptu BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Do miski(...)lekko przestygnie, wyciągamy go, oddzielamy nożem od formy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, całkowicie studzimy. KREM: W misie miksera umieszczamy masło orzechowe i mascarpone. Miksujemy do połączenia i powstania gładkiego kremu. Śmietankę ubijamy i dodajemy do kremu orzechowego, delikatnie mieszamy. TORT: Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Przygotowujemy mocną kawę rozpuszczalną, studzimy i nasączamy
Be Fit Be Strongjeszcze nie raz zagości na naszym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 gram kakaowych herbatników 70 gram masła 2 puszki brzoskwiń, ok 1 kg po odsączeniu 250 gram serka mascarpone 660 ml śmietany 30% 4-5 łyżek cukru pudru 40 gram żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy, odsączone brzoskwinie z syropu blendujemy na gładką masę, dobrze schłodzoną śmietanę wraz z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę, w międzyczasie żelatynę przesypujemy do szklanki/miseczki, zalewamy 120 mililitrami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy chwilę aż spęcznieje. gdy śmietana będzie ubita stopniowo cały
Blog kulinarny S9.PLdowolny smak) 4 duże jajka 15 dkg kwaśnej śmietany 12 dkg cukru pudru szczypta soli Mus czekoladowy: 10 dkg gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki (36%) 15 dkg serka mascarpone Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji (u mnie jeżyny) Jak zrobić sernik czekoladowy. Herbatniki zmiksować, dodać płynne masło i kakao. Wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy(...)kremówki, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Wystudzić. W misce ubić 100 ml kremówki. Dodać mascarpone oraz płynną masę czekoladową z garnka (powinna być zimna). Ubijać razem kilka sekund a następnie wyłożyć masę na wystudzony sernik. Rozprowadzić dokładnie, w miarę równo. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce
MeCooksdeser który przyszykujecie bez użycia specjalistycznego sprzętu typu mikser Oczywiście można go dowolnie modyfikować. Począwszy od spodu deseru w którym mamy daktyle i migdały, przez masę serową z mascarpone, aż po warstwę owocową. Wszystkie warstwy można wymieniać i mieszać. Do deseru użyłam dość dużej szklanki, a raczej pucharka. Spokojnie można skorzystać z czegoś mniejszego. Następnym razem zrobię też troszkę większą(...)SPÓD: 50 g daktyli 40 g migdałów łyżka płynnego miodu Migdały i daktyle drobno siekamy. Mieszamy z miodem i wykładamy na dno naszych szklanek czy pucharków KREM: 200 g mascarpone 0,5 łyżki soku z cytryny lub skórka z połowy cytryny 1 łyżka płynnego miodu Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharków na nasz spód migdałowy WARSTWA OWOCOWA
RelaxtimeSkładniki: 200 gram nutelli ½ paczki sucharów 0,25 litra śmietany kremówki 36% 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 75 gram płatków migdałowych 2 garście borówki amerykańskiej 1 opakowanie galaretki jagodowej I warstwa Suchary zmielić. Nutellę podgrzać, wsypać suchary i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę. Uklepać. II warstwa Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać cukier puder i wymieszać. Schłodzony serek(...)mascarpone wyłożyć do miski. Dodawać po 2 łyżki ubitej śmietany i mieszać. Masę wyłożyć na zimną I warstwę. Posypać płatkami migdałowymi. III warstwa Galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklanki gotowanej wody. Płatki migdałowe posypać borówką. Na to wyłożyć tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki. Forma do ciasta 23,5cm x 23,5cm Smacznego
Przepisy Babcifajnie jak desery serwowane w restauracjach! Serdecznie polecam, będziecie zachwyceni Pieczona gruszka z pysznym farszem – składniki: 1 średnia gruszka, garść orzechów włoskich, szczypta cynamonu, 2 łyżki serka mascarpone (wersja kaloryczna), lub serka naturalnego, np. Bielucha (wersja light). Pieczona gruszka z pysznym farszem – sposób przygotowania Najpierw nastaw piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Następnie gruszkę przekrój na pół(...)poziomem do wysokości gruszki. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągnij owoc i wydrąż środek z pestkami np. łyżeczką. W powstałe zgłębienie włóż wybrany serek (ja dałam mascarpone…:)). Jeśli nie jesteście na diecie redukcyjnej, to również polecam Wam skusić się na takie połączenie. Na koniec udekoruj deser cynamonem i orzechami włoskimi. Smacznego! Spróbuj także: warstwowy deser
Natka Pietruszkiprezentujemy Pavlovą, w dość nietypowej, bo nie do końca białej formie. Moja wariacja na temat tego pochodzącego z Antypodów przysmaku zamiast cukru zawiera erytrytol, a aksamitności dodaje mu serek mascarpone. Całość uzupełniają letnie owoce sezonowe w towarzystwie melisy i mięty. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć wielu osobom trudno się ustrzec kilku błędów w postaci zbyt długiego bicia piany(...)owoców i ziół. Zapisz przepis Drukuj Spód 5 białek jaj XL 1 i 2/3 szklanki eryrytolu 1 łyżka soku z cytryny Krem 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone erytrytol - do smaku Do dekoracji owoce sezonowe (truskawki, borówki, maliny) listki świeżej mięty oraz melisy Instrukcje Białka oddziel od żółtek i umieść w lodówce, aby były dość mocno schłodzone. Umieść
Kulinarna Pokusacukru pudru 5) 1 łyżka śmietany 18% Nadzienie: 1) 100 g serka mascarpone 2) 3 łyżki konfitury wiśniowej 3) 3 łyżki nutelli 4) 3 sucharki 5) 4 łyżki czereśni(...)nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia. 3. Serek mascarpone mieszamy z konfiturą wiśniową. 4.Przygotowujemy czekoladową chrupkę: pokruszone sucharki rozdrabniamy blenderem i mieszamy z kremem czekoladowym 5. Na upieczony i wystudzony spód mazurka układamy czekoladową chrupkę, a na niej
Na kulinarnym poligoniebiszkopt: 3 jajka 5 łyżek cukru (płaskie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na masę: 0,5 kg truskawek mrożonych lub świeżych 250 g serka mascarpone 1 pomarańcza (sam sok) 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie wg uznania (ja nie dawałam) 3 galaretki truskawkowe Instrukcje Biszkopt Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec(...)pominąć tę czynność lub nasączyć wodą z cytryną. Truskawki lekko rozmrażamy i traktujemy je blenderem, dodajemy cukier puder jeśli wg Was truskawki są mało słodkie. W misie miksera ucieramy mascarpone dodajemy zblendowane truskawki, a następnie rozpuszczone i wystudzone galaretki. Brzegi formy w której piekliśmy biszkopt wykładamy papierem do pieczenia (tak żeby wystawał ponad formę). Formę wykładam papierem z dwóch powodów
To co lubię - gotuję i polecammąki 250 ml wody 100 g masła 4 jajka + 1 1 łyżka cukru 50 ml śmietanki kremówki 30 % 8 kostek czekolady gorzkiej Składniki na krem truskawkowy: serek mascarpone 250 ml garść truskawek mrożonych 2 łyżki cukru pudru Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 1 łyżka cukru Instrukcje Wodę, masło i łyżkę cukru wkładamy do garnka(...)policzyć ;)). Ptysie studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. (bita śmietana). Truskawki rozmrażamy, odlewamy sok, a owoce miksujemy jak na koktajl. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy truskawki. (Jeśli krem wydaje Wam się mało słodki możecie dodać więcej cukru pudru.). Mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. (krem truskawkowy). Ptysie nadziewamy kremami
To co lubię - gotuję i polecamlitrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 500 ml serka mascarpone 4 czubate łyżeczki żelatyny (opakowanie 70 g) 3 czubate łyżki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą(...)gorącą wodą 2/3 szklanki i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Zimną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy serek mascarpone łyżka po łyżce i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy. Połowę masy wykładamy na ciasto bez piany i migdałów a następnie wkładamy na kilka
To co lubię - gotuję i polecamowoce, niestety jeszcze nie krajowe, ale trudno im się oprzeć. Dzisiaj zapraszam Was na błyskawiczny deser z owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Deser z owocami Składniki 250 g serka mascarpone 180 g jogurtu greckiego 150 g borówek amerykańskich lub dowolnych owoców 2 łyżki cukru pudru (wg uznania) 2 łyżeczki żelatyny Instrukcje Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i zostawiamy(...)napęcznieje. Po kilku minutach wlewamy 5 łyżek gorącej wody i mieszamy do czasu aż żelatyna dokładnie się rozpuści. W misce miksujemy mascarpone z jogurtem greckim, dodajemy cukier puder a kiedy składniki się połączą powoli dodajemy przestudzoną żelatynę. Przekładamy do miseczek dodając borówki. Zostawiamy kilka na wierzch, całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Artykuł Deser z owocami pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamszklanki mąki 5 jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 1 szklanka zmiksowanych na mus truskawek 3 średnio czubate łyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30 % lub 35 % 4 czubate łyżki cukru pudru Instrukcje Masło z wodą zagotowujemy w garnku, dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i cały czas mieszając gotujemy przez(...)łatwiej się rozpuści. Truskawki mrożone rozmrażamy i miksujemy na mus. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder na przemian z serkiem mascarpone. Na koniec wlewamy zmiksowane truskawki i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę do czasu połączenia się składników. Ciasta przekładamy kremem truskawkowym, wierzch możemy udekorować cukrem pudrem ew. rozpuszczoną białą czekoladą. Wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamCzas przygotowania 1 godz Czas gotowania 17 min Porcje 18 Składniki Składniki na ciasto: 580 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 czubate łyżki serka mascarpone 100 masła 2 jajka 6 łyżek cukru 0,5 l jagód (świeże lub mrożone) 3 łyżki cukru pudru Składniki na lukier: ¾ szklanki cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Do garnka(...)wlewamy 200 ml mleka dodajemy masło, 5 łyżek cukru ,serek mascarpone , całość lekko podgrzewamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Studzimy i dodajemy dwa roztrzepane jajka. Przygotowujemy rozczyn : drożdże, pozostałe mleko, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki mieszamy w miseczce i odstawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy wszystkie składniki tj. mąkę, rozczyn i masę jajeczną. Wyrabiamy kilka minut mikserem
To co lubię - gotuję i polecamDrukuj Rolada biszkoptowa z jagodami Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 80 g mąki pszennej 100 g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietanki 30 lub 36 % (schłodzonej) 1 czubata łyżeczka żelatyny’ 1 szklanka jagód 1 łyżka cukru pudru (ew. wg uznania) Instrukcje Ciasto: Białka ubijamy ze 100 g cukru(...)chwilę, aż napęcznieje. Po chwili dolewamy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Żelatynę dodajemy do zblendowanych jagód i dokładnie mieszamy. Śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno, dodajemy jagody i całość delikatnie mieszamy. Całość: Roladę smarujemy kremem i zwijamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Artykuł Rolada biszkoptowa z jagodami
To co lubię - gotuję i polecam