mascarpone - 11293 przepisów (strona:224/753)

Mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową 101

cukru pudru 5)       1 łyżka śmietany 18% Nadzienie: 1)       100 g serka mascarpone 2)       3 łyżki konfitury wiśniowej 3)       3 łyżki nutelli 4)       3 sucharki 5)       4 łyżki czereśni(...)nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia. 3.   Serek mascarpone mieszamy z konfiturą wiśniową. 4.Przygotowujemy czekoladową chrupkę: pokruszone sucharki rozdrabniamy blenderem i mieszamy z kremem czekoladowym 5.   Na upieczony i wystudzony spód mazurka układamy czekoladową chrupkę, a na niej

Na kulinarnym poligonie
Tort truskawkowy. 83

biszkopt: 3 jajka 5 łyżek cukru (płaskie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na masę: 0,5 kg truskawek mrożonych lub świeżych 250 g serka mascarpone 1 pomarańcza (sam sok) 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie wg uznania (ja nie dawałam) 3 galaretki truskawkowe Instrukcje Biszkopt Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec(...)pominąć tę czynność lub nasączyć wodą z cytryną. Truskawki lekko rozmrażamy i traktujemy je blenderem, dodajemy cukier puder jeśli wg Was truskawki są mało słodkie. W misie miksera ucieramy mascarpone dodajemy zblendowane truskawki, a następnie rozpuszczone i wystudzone galaretki. Brzegi formy w której piekliśmy biszkopt wykładamy papierem do pieczenia (tak żeby wystawał ponad formę). Formę wykładam papierem z dwóch powodów

To co lubię - gotuję i polecam
Mini ptysie 69

mąki 250 ml wody 100 g masła 4 jajka + 1 1 łyżka cukru 50 ml śmietanki kremówki 30 % 8 kostek czekolady gorzkiej Składniki na krem truskawkowy: serek mascarpone 250 ml garść truskawek mrożonych 2 łyżki cukru pudru Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 1 łyżka cukru Instrukcje Wodę, masło i łyżkę cukru wkładamy do garnka(...)policzyć ;)). Ptysie studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. (bita śmietana). Truskawki rozmrażamy, odlewamy sok, a owoce miksujemy jak na koktajl. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy truskawki. (Jeśli krem wydaje Wam się mało słodki możecie dodać więcej cukru pudru.). Mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. (krem truskawkowy). Ptysie nadziewamy kremami

To co lubię - gotuję i polecam
Malinowe delicje – malinowa chmurka 61

litrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 500 ml serka mascarpone 4 czubate łyżeczki żelatyny (opakowanie 70 g) 3 czubate łyżki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą(...)gorącą wodą 2/3 szklanki i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Zimną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy serek mascarpone łyżka po łyżce i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy. Połowę masy wykładamy na ciasto bez piany i migdałów a następnie wkładamy na kilka

To co lubię - gotuję i polecam
Deser z owocami 84

owoce, niestety jeszcze nie krajowe, ale trudno im się oprzeć. Dzisiaj zapraszam Was na błyskawiczny deser z owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Deser z owocami Składniki 250 g serka mascarpone 180 g jogurtu greckiego 150 g borówek amerykańskich lub dowolnych owoców 2 łyżki cukru pudru (wg uznania) 2 łyżeczki żelatyny Instrukcje Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i zostawiamy(...)napęcznieje. Po kilku minutach wlewamy 5 łyżek gorącej wody i mieszamy do czasu aż żelatyna dokładnie się rozpuści. W misce miksujemy mascarpone z jogurtem greckim, dodajemy cukier puder a kiedy składniki się połączą powoli dodajemy przestudzoną żelatynę. Przekładamy do miseczek dodając borówki. Zostawiamy kilka na wierzch, całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Artykuł Deser z owocami pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Zimowa karpatka 88

szklanki mąki 5 jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 1 szklanka zmiksowanych na mus truskawek 3 średnio czubate łyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30 % lub 35 % 4 czubate łyżki cukru pudru Instrukcje Masło z wodą zagotowujemy w garnku, dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i cały czas mieszając gotujemy przez(...)łatwiej się rozpuści. Truskawki mrożone rozmrażamy i miksujemy na mus. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder na przemian z serkiem mascarpone. Na koniec wlewamy zmiksowane truskawki i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę do czasu połączenia się składników. Ciasta przekładamy kremem truskawkowym, wierzch możemy udekorować cukrem pudrem ew. rozpuszczoną białą czekoladą. Wstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Jagodzianki 75

Czas przygotowania 1 godz Czas gotowania 17 min Porcje 18 Składniki Składniki na ciasto: 580 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 czubate łyżki serka mascarpone 100 masła 2 jajka 6 łyżek cukru 0,5 l jagód (świeże lub mrożone) 3 łyżki cukru pudru Składniki na lukier: ¾ szklanki cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Do garnka(...)wlewamy 200 ml mleka dodajemy masło, 5 łyżek cukru ,serek mascarpone , całość lekko podgrzewamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Studzimy i dodajemy dwa roztrzepane jajka. Przygotowujemy rozczyn : drożdże, pozostałe mleko, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki mieszamy w miseczce i odstawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy wszystkie składniki tj. mąkę, rozczyn i masę jajeczną. Wyrabiamy kilka minut mikserem

To co lubię - gotuję i polecam
Rolada biszkoptowa z jagodami 69

Drukuj Rolada biszkoptowa z jagodami Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 80 g mąki pszennej 100 g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietanki 30 lub 36 % (schłodzonej) 1 czubata łyżeczka żelatyny’ 1 szklanka jagód 1 łyżka cukru pudru (ew. wg uznania) Instrukcje Ciasto: Białka ubijamy ze 100 g cukru(...)chwilę, aż napęcznieje. Po chwili dolewamy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Żelatynę dodajemy do zblendowanych jagód i dokładnie mieszamy. Śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno, dodajemy jagody i całość delikatnie mieszamy. Całość: Roladę smarujemy kremem i zwijamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Artykuł Rolada biszkoptowa z jagodami

To co lubię - gotuję i polecam
Beza Pavlova z frużeliną wiśniową – tort bezowy 80

fill: #343434; } Składniki Składniki na bezę: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Składniki na krem śmietankowy z mascarpone: 250 g schłodzonego serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30 % lub 36% Składniki na frużelinę wiśniową: 300 g wydrylowanych wiśni pół szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

To co lubię - gotuję i polecam
Pijana śliwka 70

Składniki na ciasto: 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao ¾ szklanki drobnego cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru Pozostałe składniki: 300 g śliwek kalifornijskich 100 g masła 200 g czekolady gorzkiej lub 100 g mlecznej(...)pieczemy około 35-40 minut. (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Odrywamy papier i ponownie wkładamy do formy w której się piekło. Do miski wkładamy zimne mascarpone, zimną śmietankę i cukier puder. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem, który wykładamy na wcześniej upieczone ciasto. Na wierzch kremu układamy śliwki (wcześniej osączone na sitku). W niewielkim garnuszku umieszczamy masło, śmietankę i połamaną czekoladę

To co lubię - gotuję i polecam
Czekoladowe doniczki z kremem. 70

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Czekoladowe doniczki z kremem. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Porcje 5 Składniki 2 czekolady gorzkie 200 g 250 g serek mascarpone 250 ml śmietanki 30 % lub 36 % 2 łyżki cukru pudru garść owoców : truskawki, maliny, borówki 1 paczka ciasteczek czekoladowych Oreo 5 kubeczków papierowych Instrukcje Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Czekoladę(...)lodówki. Kiedy czekolada dobrze zastygnie delikatnie zrywamy kubek, pamiętajcie żeby nie ściskać zbyt mocno kubka żeby nie nagrzał się w dłoni. Ponownie wstawiamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę i mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puszysty krem. Ilość cukru dodajemy wg uznania. Przekładamy część kremu do doniczek, układamy pokrojone owoce i ponownie przykrywamy kremem. Ciasteczka (jeśli mają

To co lubię - gotuję i polecam
Mini omleciki biszkoptowe z kremem i owocami 75

biszkoptowe z kremem i owocami Składniki Składniki na 6 szt.: 2 duże jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Składniki na krem: 125 g mascarpone 125 ml śmietanki 30 % lub 36 % 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku) Dodatkowo: truskawki cukier puder do oprószenia Instrukcje Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia(...)przy składaniu. Upieczone biszkopciki wykładamy na ściereczkę lub deskę, delikatnie odrywamy je od papieru i jeszcze ciepłe składamy na pół. Przykrywamy ściereczką, żeby kształt został zachowany. Zimną śmietankę i mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno. W miarę potrzeby dodajemy więcej cukru. Zimne biszkopciki nadziewamy kremem (dobrze jest użyć do tego rękawa cukierniczego), i ozdabiamy owocami

To co lubię - gotuję i polecam
Deser biało – czerwony, truskawkowo – śmietankowy 79

przyjemnie chłodzi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Deser biało – czerwony, truskawkowo – śmietankowy Składniki 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 250 ml śmietanki 30 % lub 36 % 250 ml mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Instrukcje Truskawki lekko rozmrażamy, świeże myjemy i blendujemy. Jeśli są mało słodkie dodajemy łyżkę cukru pudru. Schłodzoną śmietankę i mascapone przekładamy do miski dodajemy cukier puder(...)miksujemy na gęsty krem. Na dno szklanek przekładamy mus z truskawek, a na wierzch krem z mascarpone i śmietanki, dobrze użyć do nakładania kremu rękawa cukierniczego wtedy krem łatwiej przełożyć do szklanek. Smacznego :) deser biało – czerwony truskawkowo – śmietankowy to co lubie gotuje i polecam Artykuł Deser biało – czerwony, truskawkowo – śmietankowy pochodzi z serwisu To co lubię

To co lubię - gotuję i polecam
Makaron ze szpinakiem 94

oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 100 g szynki prosciutto, szwarcwaldzka itp. lub ostatecznie chudy boczek 150 g szpinaku świeży typu baby 1 trójkącik serka topionego śmietankowego 2 łyżki mascarpone 100 ml śmietanki 30 % 300 g makaronu drobny, dowolny kształt Instrukcje Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie. W tym czasie kiedy makaron się gotuje na dużą patelnię wlewamy(...)podsmażać ponieważ szybko się przypala i staje się gorzki). Dodajemy szynkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy umyty i posiekany szpinak. Chwilę smażymy, aż straci objętość, Następnie dodajemy serek topiony, mascarpone oraz śmietankę. Chwilę smażymy, aż składniki się rozpuszczą, dokładnie połączą, a sos lekko zredukuje. Na patelnię przekładamy makaron i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą jednak zazwyczaj szynka jest

To co lubię - gotuję i polecam
Deser jagodowy z chia. 80

window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Deser jagodowy z chia. Porcje 4 Składniki 5 łyżek nasion chia 300 ml mleka (krowie, sojowe, kokosowe lub migdałowe) 1 łyżka miodu lub ksylitolu 200 ml mascarpone 200 ml jogurtu greckiego 1-2 łyżki dżemu jagodowego lub zmiksowanych jagód (do deseru możecie użyć dowolne owoce) garść borówek do dekoracji Instrukcje Mleko podgrzewamy (nie gotujemy) dodajemy miód(...)ksylitol, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków. Wstawiamy do lodówki. Jogurt miksujemy razem z mascarpone, następnie dodajemy zmiksowane owoce lub dżem i dokładnie mieszamy. Jeśli chcecie całość można lekko posłodzić. Kiedy nasionka napęcznieją i całość zgęstnieje na wierzch wykładamy masę owocową. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami. Przed podaniem schładzamy

To co lubię - gotuję i polecam