dużych jajek 6 łyżek drobnego cukru (80 g) 6 łyżek mąki pszennej (80 g) 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mieszanki owoców z syropu, można też dodać drobno pokrojone dowolne owoce (np. jedną brzoskwinię)* Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem(...)boku). Pozostawiamy je tak do czasu aż ostygnie. Przygotowujemy krem do rolady. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując na mniejszych obrotach dodajemy stopniowo serek mascarpone i rozgniecione odsączone owoce (świeże można pokroić w drobną kosteczkę). Delikatnie odwijamy roladę ze ścierki. Smarujemy kremem, zostawiając około 2cm wolnego od brzegu, który będzie zawijany do spodu – krem wtedy
Słodkie okruszkialkoholu to jeszcze włoskie tiramisu? Mało tego, są ” perełki” gdzie w składzie jest śmietanfix lub żelatyna i to zostawię bez komentarza. 😉 Tiramisu przepis Podstawą pysznego tiramisu jest mascarpone, to serek odpowiada za konsystencję deseru. Często pytacie, dlaczego tirmaisu wychodzi mi rzadkie, dlaczego nie gęstnieje? Powody mogą być dwa, serek mascarpone i za słabo ubite żółtka. I jeszcze jedna
Dieta moja pasjaJestem pewna, że Wam również posmakuje, bo jest naprawdę rewelacyjne. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA CIASTO PRINCESSA ZEBRA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 100 g białej czekolady 80 g wiórek kokosowych 36 herbatników kakaowych 1 słoik dżemu porzeczkowego Wykonanie Białą czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Schłodzoną śmietankę(...)kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, łyżka po łyżce. Pod koniec dodajemy startą czekoladę, mieszamy. Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dnie układamy warstwę herbatników. Masę i dżem porzeczkowy dzielimy na 3 części. Herbatniki smarujemy 1/3 dżemu porzeczkowego, a następnie wykładamy 1/3 przygotowanej masy
Przepiski.plcreative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO Z RURKAMI SKŁADNIKI: *foremka 24x24 cm. ( dostępna tutaj ) Ciasto: śmietanka kremówka 30% (600 ml.) serek mascarpone (500 g) cukier puder (4 łyżki) sok z cytryny (3 łyżki) rurki z kakaowym nadzieniem (około 300 g) herbatniki kakaowe ( 1 duże opakowanie = około 35 szt.) Polewa: czekolada mleczna(...)Potrzebne gadżety: miarka waga szpatułka mikser foremka 24x24cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i układamy w niej herbatniki. Dobrze schłodzone kremówkę i mascarpone miksujemy aż uzyskamy gęsty krem. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny cały czas miksując. Wykładamy na herbatniki połowę kremu i układamy ściśle obok siebie rurki. Wykładamy resztę masy
RITA food channelpół szklanki cukru (110 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka kakao 1 łyżka octu (np. jabłkowego) Masa kajmakowa: 400 g kajmaku 250 g mascarpone łyżka kakao 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody Warstwa malinowa: 600 ml wody 2 opakowania galaretek malinowych 300 g malin (mogą być mrożone) Bita śmietana 400 g śmietany(...)upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy masę kajmakową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy mascarpone, kakao i kajmak z puszki. Składniki miksujemy przez chwilę do ich połączenia się, następnie (nadal miksując) wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę. Spód ciasto wkładamy z powrotem do blaszki
e-PrzepisyKulinarnePrzelewamy na herbatniki, wyrównujemy i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Krem kokosowy + warstwa biszkoptowa: około 100 g podłużnych biszkoptów szklanka mocnej kawy 250 ml kremówki 30 lub 36% 100 g mascarpone łyżeczka cukru pudru 3 łyżki wiórek kokosowych Biszkopty nasączamy w lekko ostudzonej kawie (po 2 sek. na stronę) i układamy na kremie czekoladowym. Do miski wrzucamy śmietankę, mascarpone i cukier
RelaxtimeMąki Krupczatki Pasja z Młynów Jelonki – 100 g schłodzonego masła – szczypta soli – 3 łyżki cukru – 1 jajko Krem i owoce – 250 g sera mascarpone – 200 ml skondensowanego słodkiego mleka – 2 jajka Do dekoracji: -30- 40 dkg owoców według uznania ( malin, jeżyn, borówek) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło sól oraz cukier. Całość siekamy(...)pieczenia co jakiś czas przekłuwamy powstające na cieście pęcherzyki powietrza. UWAGA!!! Ciasto możemy również obciążyć ziarnami fasoli wysypanymi na wcześniej położony papier do pieczenia. Mleko skondensowane miksujemy dokładnie z mascarpone oraz jajkami. Masę wylewamy na zapieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 15 minut. Upieczoną tartę z Pasją wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy dowolnymi owocami delikatnie wciskając je w masę
Fascynacje Anijajka rozmiar L 150 g masła 200 g śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody czubata łyżka kakao Krem czekoladowy: 250 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki orzeszków ziemnych 2 łyżki rodzynek 4-5 łyżek mleka Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny być(...)się nie przypaliło, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia (aż będzie lekko ciepła). Resztę schłodzonej śmietany 30% ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno. Serek mascarpone mieszamy mikserem z rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem wykładamy na spodni blat ciasta i nakrywamy drugim blatem. Przygotowujemy polewę. Czekoladę połamaną
e-PrzepisyKulinarneprzez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty. Nasączenie: ¾ szklanki letniej wody sok z połowy cytryny Składniki na krem czekoladowy: 250 g mascarpone 350 ml śmietanki 30-36% 1 czekolada mleczna ½ czekolady ciemnej Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Mascarpone i śmietankę ubijam mikserem, następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i miksuję
Słodki sentymentgrzybowy Przepis na szybki i łatwy sos ze świeżych grzybów. Tradycyjny sos grzybowy ze śmietaną, a tym razem też z serkiem mascarpone, to znakomity pomysł na pyszny obiad w sezonie grzybowym. Grzyby są już w lasach, kurki, podgrzybki, koźlarze i oczywiście borowiki. Grzyby mieszane są najlepsze na sos. Choć równie dobrze można przygotować sos grzybowy z prawdziwków. Każdy ma swoje(...)zrobić sos grzybowy? Mój sos z grzybów to danie bezmięsne, nie dodaję żadnych rosołów, mięs czy bulionów. Nie mam też problemu jak zagęścić sos z grzybów, serek mascarpone robi to idealnie. Kiedy i kto nie powinien jeść grzybów? Grzybów nie dajemy dzieciom! Do 3 roku życia absolutnie, do 5 roku mogą spróbować, ale tylko spróbować. Tym które mają więcej niż
Dieta moja pasjagdyż jest bardzo smaczne i znika w mgnieniu oka. Składniki na ciasto Specjał Pensjonarki: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka każdy) 250 g mascarpone 3 łyżki cukru 3 łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady niecałe pół szklanki mleka (100 ml) Dodatkowo: około 200 g herbatników około 220 g wafelków w polewie czekoladowej(...)gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło orzechowe wraz z mascarpone przekładamy do jednej miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary
e-PrzepisyKulinarneżyczę! Iz. www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: Kruche ciasto 2 szklanki mąki 200 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko szczypta soli Masa kremowa 250 gram mascarpone 250 gram mleka słodzonego skondensowanego (ok. 3/4 puszki) 2 jajka Maliny (najlepiej świeże - mogą być też borówki, jeżyny, truskawki lub mix tych owoców) Sposób przygotowania: Masło, jajko, cukier, mąkę i sól(...)Fasola sprawi, że ciasto nam się nie uniesie do góry. Etap II pieczenia: Zdjąć folię z fasolą - ciasto dalej piec 15 minut. W tym czasie ubijamy mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Po 15 minutach wlewamy na gorące ciasto naszą masę kremową. Pieczemy dalej 15 - 25 minut. Uwaga! Masa jest rzadka. jednak przez ostatnie
Kuchnia smakówkroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 ½ szklanki letniej herbaty Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 200 g świeżych truskawek 200 g świeżych borówek Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i delikatnie miksuję
Słodki sentyment