łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 szklanki oleju Dodatkowo: 150 ml śmietanki 30% 1 ¾ tabliczki czekolady 500 g serka mascarpone 150 g jagód (świeżych lub rozmrożonych) 2 łyżki cukru pudru Babeczki przygotowujemy w następujący sposób: Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre(...)wystygniętych muffinek wycinamy środek na głębokość ok. 2,5 cm i takiej samej średnicy. Wyciągamy ciasto i w to miejsce wlewamy przestygniętą czekoladę. Następnie przygotowujemy krem. Jagody należy zmiksować. Mascarpone, cukier puder i jagody mieszamy w jednej misce końcówką do ubijania jajek. Dekorujemy kremem muffinki. Tutaj panuje całkowita dowolność Tak przygotowane babeczki można zajadać. Smacznego Artykuł Babeczki waniliowe z czekoladą
Słodki sentymentposiłek. Prosty i smaczny obiad-kolacja w 20 minut :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka ok 400 gram ulubionego makaronu, u mnie penne 250 gram serka mascarpone 2-4 łyżeczki chrzanu w zależności upodobań smakowych pęczek świeżej natki pietruszki sól, pieprz, ulubione zioła do drobiu olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: piersi z kurczaka kroimy(...)dodajemy trochę oleju/oliwy. Dokładnie mieszamy o odstawiamy na chwile do zamarynowania, w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron, na patelni podsmażamy kurczaka, gdy się usmaży do kurczaka dodajemy serek mascarpone i chrzan, mieszamy aż się rozpuści i ładnie połączy z pozostałymi składnikami tworząc kremowy sos, gdy będzie gotowy wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ugotowany, odcedzony makaron mieszamy razem
Blog kulinarny S9.PLSkładniki: 600 g truskawek 70 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 36% sok z połowy cytryny Sposób wykonania: Z umytych truskawek usuwamy szypułki. Owoce wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz cukier (około 2 łyżek pozostaw do serka). Wszystko razem miksujemy ręcznym blenderem. Serek mascarpone ubijamy z dodatkiem cukru. Gdy będzie puszysty i powiększy
Qchnia po prostuespresso. Ale tutaj trzeba uważać, aby nie dodać za dużo takiej kawy do kremu śmietankowego, aby nie rozrzedzić kremu. W przypadku espresso polecam dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone. Pierwszy sposób na krem kawowy: Składniki: 200 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (8 g) 45 g cukru pudru lub więcej, do smaku 160 g serka mascarpone, schłodzonego
Słodki Pomysłtwaróg Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 600 g śmietankowego trzykrotnie mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Instructions Oddzielić białka od żółtek(...)Ubić białka na sztywną pianę. W misce miksera umieścić żółtka, dodać cukier i ubić do połączenia składników. Następnie dodać twaróg, serek mascarpone i mąkę. Wszystko dokładnie, ale krótko zmiksować na jednolitą masę. Do masy serowej dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łopatką. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dżem dokładnie rozmieszać
SprawdzonaKuchnia.pljajek ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki drobnego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem 280 ml śmietany 30% do ubijania 5 łyżek cukru 40 ml likieru Malibu 500 g serka mascarpone Składniki do naszączenia blatów 30 ml soku z zalewy mango 60 ml likieru Malibu 4 łyżki wody Składniki na kisiel z mango 3/4 puszki mango z puszki puszka o pojemności(...)łyżki wody, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dodać do gotującej się masy z mango, ugotować gęsty kisiel, zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować z dodatkiem cukru - krótko, następnie dodać likier. Całość połączyć z ubitą śmietaną. W szklance wymieszać likier, wodę i sok. Pierwszy blat nasączyć, a następnie nałożyć wystudzony kisiel
SprawdzonaKuchnia.plmałe jajko Składniki na krem 200 g truskawek + do dekoracji 180 ml śmietany 30 lub 36 % 4 żółtka 7 g stewii lub 8 łyżek cukru pudru 5 łyżek serka mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Instructions Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować kulkę i zawinąć folię spożywczą, schować na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno. Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować serek mascarpone, dodać ekstrakt z wanilii, ubitą śmietanę, żółtka i zmiksowane truskawki, miksować do połączenia się składników, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Kilka truskawek przekroić
SprawdzonaKuchnia.plTiramisu i truskawki, najlepsze połączenie! Course Desery Cuisine Italian Keyword kawa, truskawki Prep Time 20 minutes Total Time 20 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany do ubijania 36 % 3 żółtka 5 łyżek fruktozy 1 laska wanilii 500 ml pokrojonych truskawek kakao do posypania wierzchu deseru 2 opakowania dobrej jakości podłużnych biszkoptów(...)dnie naczynia o wymiarach 19 x 30 cm. Śmietanę ubić na sztywno, odstawić do lodówki. W dużej misce ubić żółtka z fruktozą na jasną masę, następnie dodać serek mascarpone i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Do masy dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się składników. Na przygotowaną warstwę biszkoptów nałożyć 1/3 ilości masy, rozsmarować
SprawdzonaKuchnia.plserniczek na zimno. Course Desery Cuisine Polska Keyword truskawki Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 10 sztuk podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30 lub 30 % 5 łyżek łyżek fruktozy lub cukier, którego potrzeba odrobinę więcej 3 łyżki żelatyny skórka otarta z 1/2 cytryny i sok z niej około szklanki(...)galaretka malinowa lub truskawkowa Instructions Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozprowadzić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia. Truskawki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Serek mascarpone włożyć do dużej miski, utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie do masy wlać żelatynę, dokładnie zmiksować dodać ubitą śmietanę wszystko razem dokładnie połączyć. Na dno tortownicy
SprawdzonaKuchnia.plminutes Servings 12 Author Anna Ingredients 110 g białek z trzech dużych jajek wielkości 175 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30 % 4 lyżki kremu lemon curd jeśli nie macie kremu można zastąpić go używając skórki startej z 1/2 cytryny i sok z niej Instructions Piekarnik nagrzać don temperatury(...)minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, beza może pozostać w piekarniku do dnia następnego. Przed podaniem, ubić śmietanę na sztywno. Mascarpone zmiksować na średnich obrotach z cukrem i kremem lemon curd lub skórką i sokiem z cytryny, połączyć z bitą śmietaną. Krem wyłożyć na bezę, udekorować świeżymi truskawkami, jagodami skórką
SprawdzonaKuchnia.plciecierzycy z puszki 190 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego Składniki na krem klasyczny (wegański jest w linku we wstępie) 250 g serka mascarpone 180 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru lub troszkę więcej barwnik w proszku lub żelu tylko odrobinę jeśli chcecie zrobić kolorowe bezy maliny jagody lub inne owoce do dekoracji(...)środku lekko wilgotna. Po całkowitym upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia. Przygotowanie kremu Zimną śmietanę ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia, dodać ubitą śmietanę całość połączyć. Bezy wykańczany kremem tuż przed podaniem. Na wysuszoną i wystudzoną bezę nałożyć porcje kremu na wierzch ułożyć
SprawdzonaKuchnia.plnaleśniki pomarańczowe do ciasta dodałam skórkę i sok z pomarańczy, co nadało im bardzo fajnego delikatnego smaku i aromatu cytrusów . Naleśniki podałam z kremem przygotowanym z dwóch rodzajów serka mascarpone i ricotty oraz odrobiny wanilii i miodu. Całość smakuje bardzo, bardzo dobrze! Cieniutkie pomarańczowe naleśniki wypełnione delikatnym kremem dla młodszych smakoszy posypuję cukrem pudrem. Natomiast dla starszych robię wersję specjalną(...)soku z pomarańczy 2 łyżki skórki z pomarańczy 290 g mąki pszennej typ 480 1 szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki na serek waniliowy 250 g serka mascarpone 200 g serka ricotta 2 łyżki miodu lub według własnego uznania 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy Instructions Przygotowanie serka Do miski włożyć serki dodać cukier waniliowy i miód, wymieszać
SprawdzonaKuchnia.pltemperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru 120 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 szczypta soli Składniki na krem 500 ml śmietany 30% dobrze schłodzona 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru lub więcej jeśli wolicie słodszy krem 1 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki gorącej wody Składniki na nasączenie 100 ml nalewki wiśniowej 3 łyżki(...)miseczki wsypać żelatynę , zalać ją gorącą wodą , dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na chwilę. Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cynamon zacząć delikatnie miksować jednocześnie dodając ubitą śmietanę (około 1/4), kiedy serek połączy się ze śmietaną można dodać pozostałą część śmietany delikatnie wymieszać na najniższych obrotach jednocześnie dodając płynną żelatynę
SprawdzonaKuchnia.plpieczenia 2 łyżki wody Wiśnie i nasączenie: 500 g wiśni bez pestek 120 g cukru 1-2 kieliszki wódki Krem śmietankowy: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka wiśniowa + 170 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Dekoracja tortu: barwniki w proszku: zielony i niebieski marcepan 100 g gorzkiej czekolady czekoladowe(...)mieszając, dodać żelatynę i nadal mieszać, tak aby się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i krótko zmiksować. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Część kremu odłożyć do dekoracji wierzchu i boku tortu. Pozostały krem posmarować na biszkopt
Passions hobbies life