mascarpone - 11293 przepisów (strona:221/753)

Tort bezowy z malinami 126

Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Krem: 500 g serka mascarpone 500 g malin (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Białka ubijamy ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy stopniowo cukier(...)szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Następnie maliny przeciskamy przeciskamy przez sitko aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy. Serek mascarpone miksujemy do momentu aż powiększy swoją objętość. Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo maliny a później rozpuszczoną żelatynę. Krem wkładamy na 15 minut do lodówki aby stężał. Masę wykładamy

Qchnia po prostu
Tiramisu "po włosku" z sambuką 136

amatorów  anyżowych smaków pyszny kremowy  deser . Tradycyjna  włoska wersja , w której likier amaretto zastąpiłam sambuką. Składniki: /foremka  ok.15/30/ 500 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 4 żółtka 4-5 łyżek cukru ok.300 g biszkoptów podłużnych kakao ok.1 szklanka mocnej kawy 2 -3 łyżki likieru   Sambuca   Wykonanie: Żółtka z cukrem ubić / na parze(...)gładką, puszystą masę. Połączyć z serkiem mascarpone. Śmietanę   ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Kawę wystudzić i połączyć z likierem Biszkopty zanurzać krótko w kawie i układać jeden obok drugiego w naczyniu. Na warstwie biszkoptów rozprowadzić krem. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i ponownie przykryć kremem. Foremkę z deserem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto z masą i musem czekoladowym 117

mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa mleczna 200 g masła ½ szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku ½ szklanka cukru Mus czekoladowy 250 g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% Wykonanie Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao(...)zagotowane mleko z cukrem. Wykonanie kremu Śmietankę mocno podgrzać, zalać posiekaną czekoladą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną śmietankę (dodawać małymi partiami)  miksować z serkiem mascarpone. Gotowy krem przełożyć  ma mleczna masę. Przed podaniem ciasto z masą i musem czekoladowym schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao. Artykuł Ciasto z masą i musem

Pomysłowa kuchnia
Tiramisu 121

delikatniejsze i nie należy ich zbyt mocno nasączać kawą (podłużne biszkopty mają dodatkową „cukrową warstwę i są odrobinkę twardsze, dlatego też są tutaj bardziej polecane). 500 g serka mascarpone około 250-400 g biszkoptów lady fingers (w zależności od tego ile warstw chcemy uzyskać) 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1-1,5 szkl. mocnej kawy szczypta soli gorzkie(...)celu zanurzamy je na dosłownie kilka sekund w gorącej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 łyżce serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy pozostały cukier. Gdy cukier się rozpuści, pianę z białek delikatnie łączymy

Smaki Na Talerzu
Wytrawny sernik z suszonymi pomidorami i oliwkami 102

suszonymi pomidorami i oliwkami Składniki: Ciasto: 100 g masła (dobrze schłodzonego) 1 jajko 200 g mąki sól Sernik: 500 g sera trzykrotnie zmielonego (np. z wiaderka) 125 g mascarpone 3 jajka 120 g sera żółtego 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki dużych zielonych oliwek bez pestki 4-5 suszonych pomidorów w oleju 1-2 ząbki czosnku garść listów świeżej(...)przez około 10 minut, aż ładnie się zarumieni. Później ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Następnie kroimy w kostkę oliwki i pomidory. Do miski wrzucamy biały ser, mascarpone, straty ser żółty, jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Następie dodajemy pokrojone oliwki, pomidory oraz posiekany drobno czosnek oraz bazylię. Na koniec całość doprawiamy mielonym zielem angielskim, pieprzem i solą

PatiGotuje
Pavlova z kremem kawowym i borówkami 170

bezowych wypieków nie zostanę przy tym urządzeniu, jest dużo lepsze wyczucie, lepiej kontroluje się stan ubitych białek, jest mniejsze prawdopodobieństwo przebicia białek. Krem jest na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone. Pavlovą najlepiej upiec dzień wcześniej, a udekorować kremem tuż przed podaniem. Beza: 5 białek z dużych jaj, w temperaturze pokojowej, 1 szklanka cukru kryształ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 500 ml śmietany 30%, następnym razem dodam mniej śmietany, np. 300 ml, schłodzonej przynajmniej 12 h w lodówce 250 g serka mascarpone, schłodzonej przynajmniej 12 h w lodówce 1 łyżka cukru pudru, można dodać więcej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 200 g borówek kilka zielonych listków np. mięty Śmietanę, serek, cukier ubić na sztywno. Dodać

moj przepis na
Sernik kokosowy bez pieczenia 163

niewyczuwalny. Składniki na spód: 100 g wafelków kokosowych Princessa Składniki na masę serową: 250 g sera tłustego potrójnie zmielonego, może być z wiaderka np. z Piątnicy 250 g sera mascarpone 2 puszki mleka kokosowego, u mnie z Biedronki – NIE polecam 3/4 szklanki cukru pudru, można dodać więcej, do smaku. 200 g białej czekolady 3 łyżki żelatyny opcjonalnie 4 łyżki(...)pieczenia, wyłożyć pokruszone wafelki, wcisnąć w dno dnem szklanki, wyrównać. Żelatynę umieścić w małym garnuszku, zalać 6 łyżkami wody. Odstawić na 10 min. W misie miksera umieścić ser mascarpone i cukier puder. Ubijać, do momentu, aż ser napowietrzy się i dwukrotnie zwiększy objętość. Dodać ser, mleczko kokosowe, alkohol, zmiksować. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do czekolady dodać kilka łyżek

moj przepis na
Babeczki owieczki 175

śmietankowego serka kanapkowego (u mnie Twój Smak) 120 g cukru 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 125 g serka mascarpone 100 g słodkiej śmietany 30- 36% 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: mini pianki marshmallow (najlepiej białe) masa marcepanowa lub masa cukrowa Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy serek śmietankowy(...)nakładamy pozostałe ciasto. Z masy marcepanowej lub masy cukrowej przygotowujemy główki owieczek. Mini pianki kroimy nożyczkami kuchennymi na pół. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno (najlepiej w niewielkim naczyniu), dodajemy mascarpone oraz cukier puder do smaku. Powstały krem nanosimy na babeczki. Zaczynając od krawędzi, układamy pianki, przecięciem do dołu. Dajemy główkę owieczki i wypełniamy całą powierzchnię babeczki pozostałymi piankami

Smaki Na Talerzu
Mini roladki kakaowe 168

gramów cukru 30 gramów mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 łyżek dżemu wiśniowego 250 ml. słodkiej śmietanki 30% 125 gramów serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 gramów czekolady deserowej łyżka masła 4-5 łyżek mleka Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy  na sztywną pianę następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy(...)połowę wzdłuż dłuższego brzegu. Jeszcze ciepłe blaty układamy na dwóch osobnych ręcznikach kuchennych i zwijamy w rolady. Odkładamy do wystudzenia. W między czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone na sztywny krem. Przestygnięte rolady delikatnie odwijamy i smarujemy każdą dżemem i rozkładamy po połowie  kremu śmietanowego. Ponownie zwijamy w roladę. Zawijamy  w folię spożywczą lub aluminiową

Andzia Pichci
Mazurek królewski 134

twarz. Można kupić gotowe dekoracje z owsa na bazarach, ściąć trawę i zrobić z niej sok do barwienia jaj, lub kremu. Zawsze to naturalny barwnik. Mazurek królewski z serkiem mascarpone z sokiem zielonego owsa.      Potrzebujemy 225g masła, 6 żółtek, 225g cukru, 225g mąki, 250g migdałów.  Miękkie masło ucieramy na jednolitą masę. Z migdałów pozbywamy się koszulek(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę, zostawiając niedużo do dekoracji. Pieczemy w temperaturze 160-170st do zrumienienia, przez 30-35 minut.     Do dekoracji 250g serka mascarpone, 1 płaska łyżka cukru pudru, 4 łyżki soku z zielonego owsa, można użyć soku ze szpinaku lub innego barwnika, sok z cytryny do smaku.    Owies ostrzygłam, umyłam, zmieliłam

Leśny Zakątek
Sernik zebra 269

zimnego masła 1 żółtko (białko zachowujemy) 3 płaskie łyżki ciemnego kakao 2 łyżki zimnej wody Sernik zebra – masa: 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 250 g mascarpone (ewentualnie gęstej śmietanki 36%) 4 jajka + zachowane białko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru lub ksylitolu 2 łyżeczki pasty waniliowej Dr. Oetker 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Składniki(...)boki tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiekamy przez 12 minut w 200°C (grzanie góra-dół). Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę serową. Miksujemy twaróg wraz z cukrem i mascarpone (lub gęstą śmietanką). Dodajemy dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty na wolne i dodajemy białko pozostałe ze spodu oraz stopniowo po jednym jajku (każde następne

Poezja smaku
KOKOSOWY KREM 162

można zastąpić śmietanką kokosową, dzięki czemu smak kremu będzie jeszcze bardziej kokosowy :). Polecam krem Raffaello do tortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na kokosowy krem: 200 g serka mascarpone, schłodzonego 100 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej ok 30 – 35 g cukru pudru lub więcej, do smaku 1 – 1,5 łyżki likieru kokosowego, schłodzonego (opcjonalnie) 50 g wiórków kokosowych(...)misce umieszczamy mascarpone, śmietankę, cukier puder i likier kokosowy. Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty), aż krem zgęstnieje. Do gotowego kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy bardzo krótko. Długie miksowanie sprawia, że krem się warzy. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Długość miksowania zależy od rodzaju śmietanki. Krem ze śmietanką 30% ubija się dłużej. Ja zaczynam ubijać krem

Słodki Pomysł
Tort czekoladowo-śliwkowy 155

suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając

moj przepis na