szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 400 g czarnych porzeczek 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % Przygotować roladę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żołtka ubić z cukrem do białości. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec(...)gotować aż porzeczki się nieco rozpadną i odparują sok, który puściły. Następnie całość zmiksować blenderem, nie musi być idealnie na gładki mus, mogą być małe kawałeczki. Wystudzić. Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywny krem. Dodać wystudzone porzeczki. Zmiksować dokładnie. Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować kremem. Ponownie zwinąć w roladę. Wstawić do lodóki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeprzez 35 minut. Po szczegółowe wykonanie ciasta, kremu i przełożenie zapraszam na youtube: Składniki na krem: ½ litra śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ubić. Ubijając partiami dodawać serek mascarpone. Dodatkowo: Marmolada z malin 1 rządek gorzkiej czekolady Przełożenie ciasta: Biszkopt przeciąć na połowę. Jedną
Przepisy Babcikomponuje. Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb. Na końcu podałam Wam przykłady wykorzystania kremu. Polecam. 250g serka mascarpone 330-500 ml śmietanki 30-36% (w zależności od preferencji sztywności kremu) 3-5 łyżek cukru pudru (płaskie; w zależności od ilości użytej śmietanki) sok z 1 cytryny skórka(...)cytryny Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny. Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Tu możecie zerknąć na przykładowe wykorzystanie kremu: Ekspresowy tort bezowy - klik . Cytrynowy całusek - klik
Di gotujeprzygotowaniu. Delikatna i puszysta pianka z kawałkami markiz wprost rozpływa się w ustach! Spróbujecie? Polecam. (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) 150g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 opakowanie markiz typu Oreo (około 135g) 1 galaretka krystaliczna (na 500 ml wody; u mnie truskawkowo-waniliowa) Dodatkowo(...)rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć). Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę. Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą
Di gotujepomysł na popularne tureckie ciasto ze szpinakiem w nowej odsłonie. Zamiast przygotowywać je tradycyjnie w tortownicy, proponuję upiec je w prostokątnej blaszce, zwinąć i napełnić bitą śmietaną z serem mascarpone oraz borówkami. Rolada szpinakowa leśny mech jest super prosta w przygotowaniu, a wydaje mi się, że całkiem efektowna. ;) Takim ciastem z pewnością zaskoczycie domowników i wszystkich gości! Gorąco polecam(...)oleju słonecznikowego lub rzepakowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 200 g borówek amerykańskich * PRZYGOTOWANIE Rolada szpinakowa leśny mech Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania
Food SquareSkładniki: 4 szklanki borówek 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Borówki płuczemy w zimnej wodzie i suszymy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i na wolniejszych obrotach miksera mieszamy. Do pucharków wsypujemy borówki, przykrywamy warstwą kremu
Qchnia po prostuSpróbujcie sami. Będzie smakował Wam nawet bez dodatku irysów;) 500 g dobrego jakościowo sera na sernik (u mnie zawsze Piątnica lub Wieluń) 250 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 4 jajka szczypta soli 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (540g) 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maku ok. 15 sztuk irysów Dodatkowo: herbatniki(...)spód Do misy miksera przekładamy twaróg, serek mascarpone oraz ricottę. Dodajemy żółtka, mleko skondensowane, proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy krótko, do połączenia. W osobnej misce (najlepiej szklanej lub metalowej) ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Zawartość obu misek delikatnie ze sobą łączymy. Dodajemy mak oraz cukierki irysy. Blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy
Smaki Na Talerzuwiem, czemu Włosi jeszcze na to nie wpadli? Owoce w tiramisu? Oczywiście, że tak! Składniki na 4-5 porcji 3 jajka, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru 250 gramów mascarpone 300 ml mocnej, zaparzonej kawy (espresso)- lakko wystudzonej 125 ml likieru amaretto (mozna pominąć) biszkopty 2 łyżki kakao gorzka czekolada 2 garście czereśni (lubn inne owoce: maliny, borówki amerykańskie(...)białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Odstawić na bok. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej, puszystej i blado-kremowej masy. Dodać mascarpone i wymieszać lub krótko zmiksować, do połączenia się składników w gładki krem. Dodać białka i wmieszać je delikatnie, nie tracąc ich puszystości. W miseczce wymieszać zaparzoną kawę z likierem amaretto
olalacookingróż 😉 Zresztą był zachwycony tortem 😚 Poza rym bardzo mu smakował, bo n umber cake jest pyszny 😋 - to dwie warstwy kruchego, migdałowego ciasta, przełożone waniliowym kremem ze śmietany kremówki i mascarpone. Całość jest prosta w przygotowaniu - cyferki znalazłam w internecie i wydrukowałam w formacie A4, a następnie za pomocą noża do pizzy wykroiłam kształt. Nadzianie kremem to naprawdę chwila(...)zmielonych migdałów 100 g cukru pudru 250 g masła, zimnego 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM: 900 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru (dałam 3 łyżki) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka wanilii w proszku DO DEKORACJI (według uznania): żywe kwiaty (końcówki kwiatów przed włożeniem w krem
Słodko-Słony Świat IlonyBiszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki pszennej 1 łyżka kakao Poncz do nasączenia: 100 ml wody 1 łyżka cukru pudru sok z 1/2 cytryny Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Ponadto: około 40 okrągłych biszkoptów około 20 łyżeczek dżemu/konfitury (płaskich; u mnie(...)wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny. Całość. Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie wyłożyć na niego krem. Połowę biszkoptów posmarować dżemem oraz złożyć z resztą ciastek
Di gotujeCiasto stworzone dla wielbicieli ciasteczek Oreo. Kruchy, lekko gorzkawy spód, krem na bazie kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Całość wykończona orzeźwiającym musem truskawkowym. Składniki: 200g białej czekolady 2 czubate łyżeczki żelatyny 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 400g kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 300g ciasteczek oreo 100g masła Spód tortownicy o średnicy 26cm smarujemy masłem. Przeczytaj cały przepis
AleTorcikcytryny 2 łyżeczki cukru pudru Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 3 galaretki cytrynowe 1 l gorącej wody Krem śmietanowy: 700 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy po 1 żółtku. Odkładamy mikser, i za pomocą szpatułki(...)biszkopcie układamy obrane i przekrojone na pół banany (rozcięciem do dołu). Banany przykrywamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kremówkę ubijamy na sztywno razem z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie przez chwilę miksujemy. 2/3 kremu wykładamy na galaretkę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i ponownie nasączamy. Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu
Smaki Na TalerzuPolecam, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt - rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie! Torcik o średnicy około 20 cm: 3 krążki bezowe (*) około 15 truskawek Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki, kawałki cytryny(...)cytrynowe wiórki czekoladowe ozdoby cukrowe Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika. Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki. Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody. Blaty bezowe przełożyć (**) kawałkami truskawek i kremem najlepiej
Di gotujejest sycący, dlatego już mały kawałek wystarczy do uzyskania błogości. Mus czekoladowy z truskawkami: 2 gorzkie czekolady min. 70% (200 g) 400 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 120 g herbatników 80 g rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao (+ do posypania) świeże truskawki Herbatniki kruszymy (najlepiej za pomocą malaksera, miksera z hakiem albo ręcznie(...)garnkiem z małą ilością gotującej się wody) lub na najmniejszej mocy w mikrofalówce. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. W drugiej, dużej misce ubijamy mascarpone na najwyższych obrotach miksera dodając rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła) i kilka czubatych łyżek bitej śmietany. Pozostałą śmietanę należy szybko wmieszać łyżką (już nie mikserem), masa szybko zacznie tężeć. Wykładamy
Poezja smakuplastikowym pudełku), dzięki czemu uzyskamy ciekawy kształt, a także sporą wysokość tortu. Składniki na truskawkowe Kinder Country 3 opakowania herbatników petit beurre po ok. 100 g 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki (min. 30%) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół(...)mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i wanilii. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie miksujemy. Masę trzeba podzielić na dwie części, do jednej dodać schłodzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Plastikowy pojemnik o pojemności ok. 2 l lub małą tortownicę wykładamy folią spożywczą
Korniszonki