się - niezbyt romantycznie - uszy trzęsły. To było coś! Tiramisu z ajerkoniakiem i truskawkami Składniki: (na 4-6 porcji) 3 jajka 40 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 75 g ajerkoniaku 80 g podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 łyżki kakao 250 g truskawek Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Dodać mascarpone, miksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeformy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Ciasto będzie wilgotne i zawsze oblepi patyczek podczas sprawdzania. Do przygotowania kremu potrzebujemy: • 250 g mascarpone • 200 ml śmietany 36% lub 30% • ekstrakt waniliowy • 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie kremu: • Śmietankę ubijamy na sztywno. • Serek mascarpone ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. • Za pomocą łyżki dodajemy
KUCHNIA POLSKApieczenia. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 10 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 250 g sera białego 250 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 jajka 100-120 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Ser biały miksujemy z mascarpone. Dodajemy
Domowy Smak JedzeniaPuszyste placuszki z mascarpone, idealnie sprawdzają się na śniadanie, polane ulubionym sosem, np. truskawkowym. Artykuł Placuszki z mascarpone pochodzi z serwisu
NiePieprz.plcukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła forma do pieczenia Ciasto czekoladowe z wiśniami Przygotowanie. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek po czym ubić je na sztywno z szczyptą soli(...)uzupełnijmy wodą. Płyn zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę wiśniową. Mieszać do momentu aż cała rozpuści się w płynie. Wystudzić. Krem : Śmietanę kremówkę ubić na półsztywno. Dodać do niej mascarpone i kontynuować ubijanie przez kilka sekund. Następnie małymi partiami dodawać wystudzony ganache czekoladowy. Ubijąc do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście
mecookskakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka 250 ml maślanki 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem z masła orzechowego: 100 g masła 200 g mascarpone 400 g masła orzechowego 100 % 100 g cukru pudru duża szczypta soli morskiej Dodatkowo: 150 g mlecznej czekolady duża paczka (226 g) mini babeczek Reese's garść popcornu(...)suchego patyczka. Kolejno wyjmij, wystudź i przekrój na 3 blaty. Krem z masła orzechowego Masło o temperaturze pokojowej ubij z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaj masło orzechowe i mascarpone. Całość miksuj, aż powstanie gładka masa. Posól delikatnie do smaku. Blaty tortu nasącz whiskey i posmaruj orzechowym kremem. Pomiędzy każdą warstę nałóż po garści drobno posiekanych czekoladek Reese's. Wierzch
Food Squarecukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła forma do pieczenia Ciasto czekoladowe z wiśniami Przygotowanie. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek po czym ubić je na sztywno z szczyptą soli(...)uzupełnijmy wodą. Płyn zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę wiśniową. Mieszać do momentu aż cała rozpuści się w płynie. Wystudzić. Krem : Śmietanę kremówkę ubić na półsztywno. Dodać do niej mascarpone i kontynuować ubijanie przez kilka sekund. Następnie małymi partiami dodawać wystudzony ganache czekoladowy. Ubijąc do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście
mecooksświeżych drożdży 250 ml letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 70 g cukru 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru Amaretto krem: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lukier: 3-4 łyżki mocnej, gorącej kawy 130 g cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao 1,5 l oleju do smażenia Mąkę(...)przez około 90 sekund z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać likier, cały czas miksując. Na końcu dodać mascarpone, zmiksować na puszysty krem. Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków. Nadziewać całkowicie ostudzone pączki. Z kawy i cukru pudru ukręcić lukier. Polać pączki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemuszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 100-150 g herbatników 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka gorzkiego kakao 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 1 łyżka rumu lub spirytusu(...)płatków migdałowych Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz mascarpone. Miksujemy aż do otrzymania gęstego kremu. Powstałą masę dzielimy na połowę: do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao oraz rum lub spirytus, krótko miksujemy. Blaszkę (20x20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy następująco: Wariant I: herbatniki kakaowe – połowa masy kakaowej – herbatniki kakaowe – połowa
Smaki Na Talerzuporcji w słoiczkach ok. 140 ml): Spód: 120 g ciasteczek owsianych (tutaj ciasteczka owsiane Bonitki z Biedronki) 1/4 kostki (50 g) masła Masa serowa: 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki (60 ml) gorącej wody Solony karmel: 3/4 szkalanki (150 g) cukru 1/2 szklanki(...)Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, nałożyć po równo do słoiczków/szklanek i delikatnie ugnieść. 2) Do misy miksera dodać serek mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej masy. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie
Fitsweet.meWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 350 g makaronu tagliatelle, duża pierś z kurczaka, opakowanie serka mascarpone (250 g), 200 ml bulionu, 3 łyżeczki curry, sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju, garść posiekanej natki pietruszki, łyżeczka mąki + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Olej mieszam(...)osolonej wodzie, odcedzam. Kurczaka kroję w większą kostkę, dokładnie mieszam z przyprawionym olejem. Podsmażam na rozgrzanej patelni (do momentu aż będzie złoty). Do kurczaka wlewam bulion i dodaję serek mascarpone, gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy serek się rozpuści, dodaję łyżeczkę curry i szczyptę pieprzu cayenne, dokładnie mieszam. Gotuję (bez przykrycia) jeszcze przez 8 minut. Mąkę dokładnie
JejKuchniaciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: ok 2 szklanek wiśni z nalewki 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około(...)Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wmieszać krem czekoladowy i wlać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem. Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą kremówkę. Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie
https:KKuchniaMniamPyszny, lekki i niezwykle aromatyczny deser. Biszkopty nasączone mocną kawą z likierem amaretto, masa z mascarpone i gorzkie kakao – razem tworzą wspaniałe połączenie. Jest to mój jeden z ulubionych przepisów, gorąco polecam. Składniki na 4 pucharki: 250g mascarpone 1/4 szklanki cukru 2 jajka około 200g podłużnych biszkoptów kilka łyżek kakao 300ml mocnej kawy 5 łyżyczek kawy rozpuszczalnej 6 łyżek
AleTorciktutaj świetnie, choć mój M. wolałby na ich miejscu maliny;) Przepis znalazłam na blogu Feeria smaków. Sernik: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki startego imbiru 500 g mascarpone 500 g mielonego twarogu sernikowego (ja wykorzystałam Mój Ulubiony z wiaderka) 150 g gorzkiej czekolady 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) sól morska Dodatkowo: cukier puder świeże maliny lub żurawina(...)wraz z cukrem ubijamy je na puszystą masę. Pod koniec dodajemy starty imbir. W międzyczasie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Do osobnej miski przekładamy twaróg oraz mascarpone. Wsypujemy cukier wanilinowy oraz dodajemy płynną, przestudzoną czekoladę, krótko miksujemy. Masę serową łączymy za pomocą szpatułki z masą jajeczną. Jednolitą masę przelewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy
Smaki Na Talerzu