porcja Kruche ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru Ser dyniowy 100 g pieczonej dyni 250 g serka mascarpone 100 g zmielonego twarogu 2 łyżki mąki pszennej lub budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka(...)czasie przygotować ser dyniowy. Dynię upiec w piekarniku zgodnie z przepisem . Po wystygnięciu 100 g pieczonej dyni zmiksować w blenderze na gładką masę. Do dyni dodać ser mascarpone i zmielony twaróg i wszystko wymieszać mikserem - nie blendować! Dodać cukier, skórki z cytryny i pomarańczy, aromat waniliowy i mąkę lub budyń. Ciastem wyłożyć małą tortownicę lub formę do tarty
Korniszonkibiszkopt: 5 jajek L 5 łyżek ksylitolu lub cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki kakao krem: 250 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g twarogu sernikowego 3 łyżki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania) ziarenka z połowy laski wanilii 3 łyżki konfitury do posmarowania biszkoptu łyżka kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: Mąkę przesiać(...)papierem. Wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 30-35 minut. Masa: Kremówkę zmiksować, dodać ziarenka wanilii i ksylitol lub cukier. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i ser twarogowy, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Po ostygnięciu biszkopta przekroić go na dwie równe części, posmarować konfiturą, przełożyć kremem i posypać gorzkim lub słodkim kakao. Przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąpół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z owocami 600 g malin 3 malinowe galaretki 3,5 szkl wrzącej wody Krem śmietankowy 500 ml śmietanki 30-36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40-50 g płatków migdałowych Ciasto kruche : do miski wsypać mąkę(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wystudzić. Krem : śmietankę i serek mascarpone wyłożyć do miski i ubijać aż zgęstnieje. Pod koniec dodać cukier puder. Ciasto wyjąć z lodówki, na galaretkę wyłożyć krem i wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić Artykuł Malinowa
Pieguskowa Kuchniadzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbujcie przepis, najlepiej jak najszybciej Ciasto Kinder Country Drukuj przepis Czas gotowania: 20 Składniki Masa biała: -300 g śmietanki kremówki 30 % -250 g serka mascarpone -150 g białej czekolady -3 szklanki preparowanej pszenicy w miodzie (chrupki typu Kangus) Masa czekoladowa: -200 ml śmietany kremówki 30 % -150 g czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej(...)średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Spód wykładamy herbatnikami. --> Masa biała: --> Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy. Do masy dodajemy około 2,5 szklanki preparowanej pszenicy (resztę odkładamy do dekoracji) i dokładnie łączymy całość. Masę wykładamy na spód z herbatnikami
Marta Gotujesmakuje. I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:) 5 dużych, twardych jabłek (u mnie jonaprince grójeckie) 500 g serka mascarpone około 1 łyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie sok z połowy małej cytryny ok 500 g herbatników 150g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/4 szkl. mleka Obrane jabłka(...)trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny i miksujemy z mascarpone. Możemy dodać cukier puder do smaku. Na dnie blaszki (21x28cm) rozkładamy herbatniki. Następnie wykładamy 1/3 masy, wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Ponownie rozprowadzamy 1/3 masy, znów herbatniki, reszta masy. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka. Dodajemy olej
Smaki Na Talerzuzabrałam deser na wycieczkę za miasto, przewiozłam go w torbie termoizolacyjnej z wkładem chłodzącym, wrzuciłam cztery plastikowe łyżeczki i mieliśmy piknik w październiku jak malowany :) Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki (30 lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 15-20 szt. ciasteczek korzennych 1/2 szklanki naparu z aromatycznej herbaty ew. kilka łyżek powideł śliwkowych kilka ciasteczek korzennych(...)pokruszenia na wierzchu Przygotowanie: Zaparzamy pół szklanki aromatycznej herbaty. Ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i powoli mascarpone. Ciasteczka zamaczamy na chwilę w naparze z herbaty i układamy dwie warstwy w szklanym naczyniu na dnie lub w pojedynczych pucharkach/szklankach. Na ciastka wykładamy połowę kremu, na kremie znowu układamy namoczone ciasteczka. i możemy dodać warstwę powideł śliwkowych
bistro mamapieczeniu powinien sobie z nim poradzić. Dodatek większych kawałków białej czekolady nadaje ciekawej faktury i oczywiście smaku. Dwa słowa o kremie. To taki krem, ciężkiego kalibru, dlaczego?... Masło, mascarpone, mleko w proszku, wanilia,cukier puder i odrobina żelatyny. Całość zakrawa na małe bombki kaloryczne, ale czego się nie robi dla ukochanych osób. A u mnie takie ciasta mają wzięcie(...)przez 20 minut. Sprawdzamy najlepiej suchym patyczkiem w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. 6. Studzimy i robimy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko w proszku oraz mascarpone. Pod koniec dodajemy sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody i mieszamy dokładnie z masą. Chłodzimy min. 1 godzinę. 7. Schłodzony krem przekładamy
vaniliowoczekoladowarazem tarta z serkiem Mascarpone i jeżynami. Delikatnie słodki ser i kwaskowaty smak jeżyn...zapach nieziemski a smak....nie do opisania... Polecam bo przepis szybki i łatwy a zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości:) Składniki na formę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki 30% - 1 żółtko - kilka kropel olejku waniliowego Masa(...)serowa: - 500g serka mascarpone - 100g cukru pudru - 180g śmietanki 30% - 1 białko i 1 całe jajko - kilka kropel olejku waniliowego - 300g jeżyn u mnie mrożone Sposób wykonania Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami i wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta
Wypieki Renespód: 50 g ciastek digestive 10 g kakao 40 g migdałów 20 g orzechów włoskich 90 g suszonych fig masa serowa: 250 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 250 g serka kremowego 4 listki żelatyny 150 ml syropu z owoców czarnego bzu dodatkowo: 5 fig 2 łyżki cukru 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciasteczka, kakao, migdały, orzechy włoskie(...)formy masę, ugnieść dłońmi, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić. Syrop podgrzać, dodać do niego odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Mascarpone zmiksować z serkiem kremowym, dodać żelatynę z syropem, połączyć. Dodać ubita kremówkę, selikatnie wymieszać łyżką. Przelać masę na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Figi pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczy. Z przepisu wychodzi 12 małych serniczków. Składniki: opakowanie ciasteczek oreo około 150 g.(zużyłam niecałe) 0,5 kg zmielonego twarogu (u mnie z wiaderka) 250 g ricotty lub mascarpone 2/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 cukier wanilinowy (16g) drobina olejku pomarańczowego lub startej skórki z pomarańczy jajko 50g białej czekolady owoce do dekoracji (u mnie Formę(...)niecałą minutę ;). Wierzch serniczków smarujemy czekoladą i układamy na nią pokrojone owoce. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Serniki Tagged: biała czekolada , borówka amerykańska , brzoskwinia , budyń śmietankowy , cukier , granat , kiwi , mascarpone , mini serniczki , omiomiom , oreo , ricotta , skórka pomarańczowa
Mam apetyt na ...szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 1/3 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 100 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć używając sitka. Następnie zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać(...)obciąć nożem wierzch ciasta na wysokości ok. 2/3. Pozostałe ciasto przekroić na pół w poziomie. Odciętą wartwę pokruszyć palcami nad talerzem. Ubić na gęstą masę śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Ciasto przełożyc masą serową.Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta. Na wiechu ułożyć borówki
Przepisy kulinarne babci Antoninytypu greckiego 160 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 80 g masła 130g jasnego cukru trzcinowego Ponadto : 50 g mascarpone 50 g dobrej jakości czekolady deserowej posypka czekoladowa Wykonanie : 1. Dynie obieramy, usuwamy pestki. Kroimy na 5 cm kostki. Wrzucamy do garnka i wyciskamy(...)Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 C. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy całość na puszystą masę trzepaczką. Chłodzimy. 6. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem wyciskając zgrabne rozetki. Posypujemy posypką i gotowe
vaniliowoczekoladowapół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z owocami 600 g malin 3 malinowe galaretki 3,5 szkl wrzącej wody Krem śmietankowy 500 ml śmietanki 30-36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40-50 g płatków migdałowych Ciasto kruche : do miski wsypać mąkę(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wystudzić. Krem : śmietankę i serek mascarpone wyłożyć do miski i ubijać aż zgęstnieje. Pod koniec dodać cukier puder. Ciasto wyjąć z lodówki, na galaretkę wyłożyć krem i wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić Artykuł Malinowa
Pieguskowa Kuchniabiałą czekoladą są wykwintne, smaczne, idealne po udanej kolacji. Mają wyjątkowy aromat kokosu i sprawdzą się podczas wielu okoliczności. Składniki na około 20 sztuk: 200g białej czekolady 150g serka mascarpone 50g drobnych wiórków kokosowy kokos do obtoczenia Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostygnięcia.... Artykuł Trufle kokosowe z białej czekolady i mascarpone pochodzi
AleTorcikwody Na nasączenie: 2 łyżeczki kawy lub kawy zbożowej rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Na krem: 200 g jagód 100 g białej czekolady 500 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 2 śmietan-fixy Na dekorację: 50 g gorzkiej czekolady jagody pozostałe dekoracje np. zielone liście z marcepanu(...)wyłączyć palnik i wlać odrobinę wody do żelatyny. Dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Do śmietany dodać zimny serek mascarpone, krótko zmiksować, następnie wlać ostudzoną żelatynę i dodać śmietan-fixy. Ponownie całość zmiksować. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wlać masę jagodową i dobrze zmiksować. Składanie tortu: Dolny oblat
Passions hobbies life