mascarpone - 11293 przepisów (strona:236/753)

Tort truskawkowy 171

przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę truskawkową(...)biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, można od razu przełożyć

Ciastkozercy
Bezy czekoladowe z borówkami 205

bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru Jak zrobić bezy czekoladowe z borówkami? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko(...)Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dekorujemy kremem wystudzone bezy. Układamy umyte borówki i listki mięty. Po udekorowaniu bezy trzeba przechowywać w ldoówce przed podaniem

Ciastkozercy
Tort bezowy z truskawkami i sosem z kwiatem czarnego bzu 217

białek jaj 280 g cukru 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego szczypta soli Krem 250-300 ml schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki cukru pudru Dekoracja 500 g świeżych truskawek listki świeżej mięty Sos 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 6 łyżek suropu(...)wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc ). Przed podaniem przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na sztywny krem, Dodajemy mascarpone i krótko razem miksujemy. Sos można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. 500 g umytych, obranych i pokrojonych (lub gotowych mrożonych) truskawek umieszczamy w rondelku i gotujemy na średnim ogniu

Zawsze głodna!
CIASTO Z RURKAMI – w 15 minut! 381

fajnie wyglądądają! Ciacho jest gotowe w 15 minut! Koniecznie spróbujcie! Zakochacie się w nim! Ps. jest bardzo słodkie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * śmietana 30% – 660 ml * mascarpone – 500 g * cukier puder – 3 łyżki * masa kajmakowa – 400 g * krakersy – ok. 250 g * rurki waflowe czekoladowe – ok. 30 szt * kakao SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Schłodzoną śmietanę ubijamy(...)sztywno z cukrem pudrem, łyżka po łyżce dodajemy mascarpone. Na dnie blachy wyłożonej papierem układamy warstwę krakersów, dodajemy połowę kremu. Układamy rurki ( jedna przy drugiej ), smarujmy resztą kremu. Przykrywamy krakersami, smarujemy podgrzaną masą kajmakową. Posypujemy kakao. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
MAKARON Z CUKINIĄ, POMIDORAMI I MASCARPONE 214

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g ulubionego makaronu, duża cukinia, puszka krojonych pomidorów, opakowanie mascarpone (250 g), pieprz cayenne, sól, cukier, czosnek niedźwiedzi, oregano Cykoria , duża garść posiekanej świeżej bazylii, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cukinię kroję w niedużą kostkę, podsmażam na oleju(...)cayenne i czosnku niedźwiedziego przez 7-8 minut. Do cukinii dodaję pomidory, doprawiam do smaku oregano, cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu cayenne.  Po około 5 minutach dodaję mascarpone. Danie gotuję na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu rozpuszczenia się sera.  Do sosu dodaję posiekaną bazylię, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Gotowy sos łączę

JejKuchnia
Nutellamisu - tiramisu z nutellą 2552

Składniki: 1 szklanka mleka 9 łyżek nutelli 600 g śmietanki 30% ( 3 kubeczki) 3 żółtka 3 łyżki cukru 750 g serka mascarpone (3 opakowania) około 200 g podłużnych biszkoptów około 2 łyżek kakao (do posypania wierzchu) Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy 3 łyżki nutelli i mieszamy. W czekoladowym mleku maczamy biszkopty, a następnie wykładamy nimi dno formy(...)ciasta. Mleko zagęszczamy kolejnymi 6-cioma łyżkami nutelli i tak powstałą masę odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodajemy serki mascarpone i dalej miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę. Przekładamy ją do kremu i delikatnie wszystko razem mieszamy. Połowę kremu nakładamy na biszkopty. Na krem nakładamy masę mleczno - czekoladową

Qchnia po prostu
Bananowiec 195

Biszkopt: 3 jajka 10 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 pełne łyżki żelatyny 8 łyżek zimnej wody 20 dkg mascarpone 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 6 bananów 1 galaretka wiśniowa 400 ml wody Bananowiec Jak przygotować bananowca. 5 bananów ułożyć na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika(...)pięć minut do napęcznienia. Po pięciu minutach podgrzać i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Żelatyna powinna być chłodna ale ma mieć lejącą konsystencję. Śmietanę kremówkę ubić na pół-sztywno. Dodać mascarpone, cukier puder oraz zmiksowane banany. Ubijać aż masa dobrze zgęstnieje. Na końcu dodać lejącą żelatynę. Bardzo dokładnie całość wymieszać. W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę wiśniową. Schłodzić. Na ciasto biszkoptowe

mecooks
Indyk z serkiem mascarpone i pomidorami koktajlowymi 176

Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 200 g boczku wędzonego surowego 250 g serka mascarpone 100 g śmietanki 30% 250 g pomidorów koktajlowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju (np. olej z suszonych pomidorów) świeża bazylia sól, pieprz 500 g dowolnego makaronu Sposób wykonania: Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki. Mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Boczek kroimy(...)małe plastry. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy indyka razem z boczkiem na złoty kolor. Dodajemy serek mascarpone i śmietanę. Dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie.  Do sosu dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe i poszatkowaną bazylię. Mieszamy i podgrzewamy przez 5 minut. Indyka podajemy z makaronem ugotowanym al'dente

Qchnia po prostu
Sernik tiramisu 222

drobnego cukru – 1 jajko – 30 g mąki pszennej – ok. 12-15 szt okrągłych biszkopt + kawa do nasączenia biszkoptów MASA – 700 g twarogu – 300 g mascarpone ( lub 1 kg samego twarogu) – 1,5 szklanki cukru – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 125 ml śmietanki kremówki – 5 jajek – 2 łyżki Amaretto POLEWA(...)bardzo blisko biszkopty wciskając je delikatnie w ciasto. Pieczemy około 20 min. Odstawiamy do ostudzenia, dopiero wówczas szykujemy masę serową. W kremówce rozpuszczamy mąkę. Do miski wrzucamy twaróg i mascarpone. Powoli miksując dodajemy po jednym jajku. Ma końcu dodajemy cukier, mąkę ze śmietanką i Amaretto. Jeszcze raz, krótko miksujemy. Przelewamy na spód i pieczemy najpierw 15 min w 170 stopniach

Relaxtime
Ciasto kokosowe Rafaello I 723

cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 10% 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii 150 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką. Jeden z blatów biszkoptowych ponownie umieszczamy

Smaki Na Talerzu
MAZUREK CYTRYNOWY 184

łyżeczka cukru waniliowego 1 średnie jajko 1-2 łyżki zimnej wody Cytrynowy syrop: 1 obrana i pokrojona w plastry cytryna około ½ szklanki wody ½ szklanki cukru Krem: 150g sera mascarpone 100g białej czekolady 2 łyżki syropu cytrynowego Wykonanie: Spód   (forma 24x24 lub 25x35cm): ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto ciasto wałkujemy na blacie(...)plastry cytrynę, całość gotujemy około 30 minut, aż cytryna będzie szklista. Cytrynę można wyjąć i odsączyć na papierze do pieczenia albo użyć taką bezpośrednio z syropu Krem:   serek mascarpone mieszamy z dwiema łyżkami przestudzonego syropu z cytryn i roztopioną czekoladą Wykonanie: zimny spód mazurka smarujemy kremem i ozdabiamy go cytrynami z   syropu Źródło: http://kotlet.tv/mazurek-cytrynowy/

Słodkie zapomnienie
CIASTO KRÓLEWSKIE 150

święta Wielkanocne 😉 Składniki: Ciasto: 6 białek 2 łyżki cukru pudru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych biszkoptów szczypta soli Masa: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany kremówki 50 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g) Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały(...)piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Masa: Śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno. Chałwę kruszymy i dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Na pierwszy wystudzony blat wykładamy dżem i dokładnie rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy masę chałwową. Dokładnie rozsmarowujemy ją na bokach

Kuchnia MagdaLeny
Bezy z kremem truskawkowym 283

szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM TRUSKAWKOWY: 450 g truskawek mrożonych Hortex 1/4 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36% Białka ubijać ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Wsypywać cukier w małych porcjach i miksować, aż całkiem się(...)ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i włożyć napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić truskawki do całkowitego wystudzenia. Należy kontrolować gęstość. Schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone i za pomocą rózgi wmieszać delikatnie truskawki. Krem schłodzić i gęsty przełożyć do rękawa cukierniczego. Nakładać na bezę i przyklejać do kremu drugą bezę. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji zorganizowanej

https:KKuchniaMniam
MAKARON Z BOCZKIEM I MASCARPONE 205

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 250-300 g makaronu tagliatelle z dodatkiem szpinaku i czosnku, 15 dag boczku, 250 g mascarpone, 1/2 średniej wielkości cebuli, 2 ząbki czosnku, duża garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony, curry, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażam pokrojony(...)kostkę boczek (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się z boczku). Kiedy boczek się przyrumieni, dodaję posiekaną cebulę z czosnkiem, smażę jeszcze przez chwilę. Następnie dodaję mascarpone i przyprawy - sól, pieprz, curry i zioła prowansalskie. Smażę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu rozpuszczenia się sera. Na koniec dodaję makaron i natkę pietruszki, mieszam. W razie potrzeby doprawiam

JejKuchnia