ciasteczek maślanych Łyżka masła Szczypta mielonego lub rozkruszonego anyżu Szczypta mielonych lub rozkruszonych gozdzików Szczypta mielonego kardamonu 3 cm obranego i drobno posiekanego świeżego imbiru 1 opakowanie małego serka mascarpone 15g cukru z PRAWDZIWĄ wanilią Kilka dużych listków świeżej mięty Szczypta mąki ziemniaczanej Sok z 1/3 małej cytryny 3-4 łyżki konfitury z płatków róży Przygotowanie: 1/ Rozłóż ciastka(...)blaszce tak, by na każde tureckie ciastko przypadały 3 ciastka maślane. Połóż na początku pierwsze. 2/ Wymieszaj mascarpone z cukrem z prawdziwą wanilią i zmielonymi lub rozkruszonymi drobno goździkami. Nałóż serek na pierwsze ciastko i nakryj serek kolejnym ciastkiem 3/ Miętę rozerwij na małe cząstki wrzuć do rondelka, dodaj sok z cytryny, masło i zmielony lub rozkruszony anyż - lekko podgrzewaj
Kuchnia PROzdrowotnaświeżych drożdży 250 ml letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 70 g cukru 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru Amaretto krem: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lukier: 3-4 łyżki mocnej, gorącej kawy 130 g cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao 1,5 l oleju do smażenia Mąkę(...)przez około 90 sekund z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać likier, cały czas miksując. Na końcu dodać mascarpone, zmiksować na puszysty krem. Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków. Nadziewać całkowicie ostudzone pączki. Z kawy i cukru pudru ukręcić lukier. Polać pączki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemuszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 100-150 g herbatników 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka gorzkiego kakao 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 1 łyżka rumu lub spirytusu(...)płatków migdałowych Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz mascarpone. Miksujemy aż do otrzymania gęstego kremu. Powstałą masę dzielimy na połowę: do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao oraz rum lub spirytus, krótko miksujemy. Blaszkę (20x20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy następująco: Wariant I: herbatniki kakaowe – połowa masy kakaowej – herbatniki kakaowe – połowa
Smaki Na Talerzuporcji w słoiczkach ok. 140 ml): Spód: 120 g ciasteczek owsianych (tutaj ciasteczka owsiane Bonitki z Biedronki) 1/4 kostki (50 g) masła Masa serowa: 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki (60 ml) gorącej wody Solony karmel: 3/4 szkalanki (150 g) cukru 1/2 szklanki(...)Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, nałożyć po równo do słoiczków/szklanek i delikatnie ugnieść. 2) Do misy miksera dodać serek mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej masy. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie
Fitsweet.meWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 350 g makaronu tagliatelle, duża pierś z kurczaka, opakowanie serka mascarpone (250 g), 200 ml bulionu, 3 łyżeczki curry, sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju, garść posiekanej natki pietruszki, łyżeczka mąki + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Olej mieszam(...)osolonej wodzie, odcedzam. Kurczaka kroję w większą kostkę, dokładnie mieszam z przyprawionym olejem. Podsmażam na rozgrzanej patelni (do momentu aż będzie złoty). Do kurczaka wlewam bulion i dodaję serek mascarpone, gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy serek się rozpuści, dodaję łyżeczkę curry i szczyptę pieprzu cayenne, dokładnie mieszam. Gotuję (bez przykrycia) jeszcze przez 8 minut. Mąkę dokładnie
JejKuchniaciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: ok 2 szklanek wiśni z nalewki 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około(...)Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wmieszać krem czekoladowy i wlać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem. Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą kremówkę. Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie
https:KKuchniaMniamPyszny, lekki i niezwykle aromatyczny deser. Biszkopty nasączone mocną kawą z likierem amaretto, masa z mascarpone i gorzkie kakao – razem tworzą wspaniałe połączenie. Jest to mój jeden z ulubionych przepisów, gorąco polecam. Składniki na 4 pucharki: 250g mascarpone 1/4 szklanki cukru 2 jajka około 200g podłużnych biszkoptów kilka łyżek kakao 300ml mocnej kawy 5 łyżyczek kawy rozpuszczalnej 6 łyżek
AleTorciktutaj świetnie, choć mój M. wolałby na ich miejscu maliny;) Przepis znalazłam na blogu Feeria smaków. Sernik: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki startego imbiru 500 g mascarpone 500 g mielonego twarogu sernikowego (ja wykorzystałam Mój Ulubiony z wiaderka) 150 g gorzkiej czekolady 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) sól morska Dodatkowo: cukier puder świeże maliny lub żurawina(...)wraz z cukrem ubijamy je na puszystą masę. Pod koniec dodajemy starty imbir. W międzyczasie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Do osobnej miski przekładamy twaróg oraz mascarpone. Wsypujemy cukier wanilinowy oraz dodajemy płynną, przestudzoną czekoladę, krótko miksujemy. Masę serową łączymy za pomocą szpatułki z masą jajeczną. Jednolitą masę przelewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy
Smaki Na Talerzujajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek Masa: 300g mrożonych jagód, lub borówek amerykańskich (są świeże do kupienia w Lidlu), obtoczonych w mące ziemniaczanej 350 ml śmietanki kremówki 250 mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misie i dokładnie wyrabiamy, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Na koniec smaruje jajkiem z mlekiem i piekę w temperaturze 180 st. przez ok. 15 minut. Należy zaczekać aż ostygną. Ubijam śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Tylką z okrągłą końcówką z jednej strony nadziewam bułeczki. Posypać cukrem pudrem i gotowe. SMACZNEGO
Lili w kuchniTiramisu 2016-08-24 22:30:27 Write a review Save Recipe Print Prep Time 35 min Prep Time 35 min Ingredients 150g cukru 5 żółtek 500g serka mascarpone 2x200g podłużne biszkopty ciemne kakao do posypania po wierzchu Poncz 300ml wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka amaretto (likieru migdałowego) Instructions Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę Dodaj mascarpone
Rusty Forklimonka 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka Składniki na poncz: 50 ml białego rumu świeża mięta 1 limonka 2 łyżeczki brązowego cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z połówki. Do suchych(...)puściły sok. Odstawiamy na min. godzinę lub całą noc. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Żeby babeczki wyglądały bardziej sylwestrowo przygotowałam papilotki, które okleiłam
Ciastkozercyłyżeczki sody oczyszczonej, 75 ml mleka, 1 i 1/2 łyżki miodu (płynnego), 125 ml oleju, 150 ml maślanki lub kefiru, 2 nieduże jajka. Składniki na krem: 200 g mascarpone, 150 g śmietany 30%, łyżeczka cynamonu, cukier puder. Dodatkowo: srebrne perełki w dwóch wielkościach do dekoracji. Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, sodę, proszek(...)masy). Piekę około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach (grzałka góra-dół). Studzę. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem (3-4 łyżki), następnie dodaję cynamon i stopniowo mascarpone. Miksuję na najmniejszych obrotach do momentu połączenia się masy. Muffiny dekoruję przygotowanym kremem oraz srebrnymi perełkami
JejKuchniajajka 300 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Krem cynamonowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych 120 ml Amaretto cynamon do pospania Pierniczki: 75 g miodu 75 g masła 50 g brązowego cukru(...)jego końcówkę. Lukrem ozdób pierniczki i odstaw do zastygnięcia polewy. *Dla pokrycia większych powierzchni rozrzedź lukier białkiem, aby był płynny. Krem cynamonowy Kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem przed samym składaniem tortu. Przełożenie tortu Na paterze ułóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go częścią amaretto, posmaruj powidłami śliwkowymi i kolejno kremem. Czynność powtórz dla kolejnych
Food Squareszklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g mąki pszennej 60g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 250 ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 1 ½ łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii Frużelina: 250g owoców lata ( truskawki,maliny,jagody,czereśnie itp.) 1 ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody ½ szklanki cukru 1 łyżka soku(...)suchego patyczka gotowe ciasto studzimy, z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch, który kruszymy, następie ciasto przekrawamy na pół Krem: wszystkie składniki powinny być schłodzone śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt wanilii Frużelina: w małym rondlu mieszamy owoce z cukrem, podgrzewamy je na niewielkim ogniu do chwili ,aż cukier się rozpuści
Słodkie zapomnieniehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( +/- 25 szt.): 200g pokruszonych herbatników 1 łyżka cukru waniliowego 100g roztopionej czekolady (użyłam gorzkiej) 80-100g serka mascarpone Dodatkowo: 200g czekolady ( użyłam gorzkiej) 1 łyżka oleju roślinnego ozdobna posypka Wykonanie: herbatniki kruszymy ( ja użyłam malaksera), dodajemy do nich cukier waniliowy, roztopioną czekoladę oraz serek mascarpone, wszystko ze sobą
Słodkie zapomnienie