kapustą - 19268 przepisów (strona:85/1285)

Młoda kapusta z mielonym mięsem 135

Młodą kapustę z mięsem często podaje się na Kociewiu. Moja wersja jest mniej kaloryczna i lżejsza, ponieważ nie dodałam dużo tłuszczu do duszenia kapusty oraz nie zagęściłam jej mąką. Zmieniłam też proporcje mięsa i kapusty. Po kilku próbach doszłam do idealnych proporcji dla naszej trójki. Zdecydowanie bardziej odpowiada nam to danie z przewagą kapusty, a mięso jest tylko dodatkiem(...)młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem stanowi lekkie, sycące danie. Tak jak przy młodej kapuście z koperkiem, (KLIK) tu również trzeba przestrzegać czasu gotowania kapusty, aby nie stała się ciężkostrawna. No i dodać duuużo koperku :) Bardzo polecam! Młoda kapusta z mielonym mięsem 1 młoda kapusta średniej wielkości 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 300 g mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyka

Posadzone i zjedzone
Młoda kapusta na słodko-kwaśno 125

Młoda kapusta na słodko-kwaśno to wspomnienie mojego dzieciństwa :) Jak dla mnie najlepszy dodatek do młodych ziemniaków. Na samą myśl o takiej kapuście mam ochotę przygotować ją po raz kolejny ;)  Uwaga: kapusty nie duście zbyt długo, ponieważ ma być lekko twarda!   Pamiętajcie, aby ocet i cukier dodawać stopniowo, tj. po łyżce - do własnego smaku.  Składniki na porcje(...)osób: 1/2 główki młodej kapusty 3/4 szklanki wody 3-4 płaskie łyżki octu 10% 2-3 łyżki cukru sól, pieprz zasmażka 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej Kapustę umyć, odciąć głąb, drobniej pokroić. Do garnka wsypać poszatkowaną kapustę i zalać ją wodą. Gotować pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zmięknie to od razu wlać

Ugotować
Czerwona kapusta na ciepło 158

Walory smakowe i właściwości czerwonej kapusty doceniono już w Starożytności. Mimo że nigdy nie dorównała popularności kapuście białej, warto ją jeść. Zawiera cenne przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik. Ten przepis to dobry początek przyjaźni z czerwoną kapustą. Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka jasnego octu(...)balsamicznego ½ łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz Kapustę czerwoną szatkujemy, przekładamy do sita, płuczemy i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy czerwoną kapustę i mieszamy. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawiamy octem balsamicznym, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem

My Chcemy Jeść
Wegańska zupa z młodej kapusty 219

Ponownie na nasze stoły wkracza wiosenna zupa. Tym razem pierwsze skrzypce gra młoda kapusta, jak zatem łatwo się domyślić dzisiaj kolejny majowy klasyk w wersji wegańskiej. Nie ma się co długo zastanawiać tylko lecieć do warzywniaka i zaopatrzyć się w młodą kapustę, a później rozkoszować się jej cudownym smakiem. Spieszmy się, bo wiosna już niebawem się kończy, ale spokojnie - lato(...)też ma swoje warzywne przyjemności :) Zapraszamy na wiosenną zupę z młodej kapusty!  Wegańska zupa z młodej kapusty Przepis na 8-10 porcji  Potrzebujemy:  1 młodą kapustę 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszkę  1 cebulę 1 puszkę groszku konserwowanego/ 400g groszku świeżego lub mrożonego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2,5 l bulionu warzywnego - najlepiej ugotowanego

Bananowe Pole
Łazanki z Młodą Kapustą i Pieczarkami 171

Witam serdecznie Dzisiaj zaproponuję przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Łazanki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy obecnie sezon na młodą kapustę więc warto wypróbować przepis. Dodam od siebie, że najbardziej lubię łazanki odgrzewane na patelni, wtedy najbardziej mi smakują :). Do przygotowania łazanek będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty (około 1,2 kg) 500 g makaronu(...)łazanki 500 g pieczarek przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Łazanki z młodą kapustą Przygotowanie: Umyte i osączone pieczarki kroję w grubsze półplasterki. Oczyszczoną z wierzchnich liści i umytą kapustę szatkuję, poszatkowaną przekładam do garnka. Następnie kapustę w garnku zalewam wodą tak żeby kapusta była

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro 185

Pierogi z kapustą te z słodkiej lub kwaśnej ugotowane, albo na patelni podsmażane, uwielbiam zjadać, a nawet wstyd się przyznać objadać. Nic na to nie poradzę, że mi smakują i szkoda, że tak długo się przygotowują.  Postanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi(...)powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego wyrobiłam i między dwoma krążkami kapustę skleiłam. Jajkiem posmarowałam, kminkiem posypałam, do piekarnika wsadziłam i już ich smakiem, zapachem się cieszyłam. W wyglądzie trochę latające talerze mi przypominają, ale też „odlotowy” smak mają.  Składniki: farsz: 1 mała biała kapusta ok. 1,2 kg, 3 średnie cebule, 4 łyżki masła klarowanego

Moniki Smakołyki
Bigos na golonce 141

mogą się bez niego obejść. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której dodaje się pokrojoną, świeżą kapustę., różnych rodzajach mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, kiełbasy) i suszonych grzybach. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego słowa Beiguss, oznaczającego sos.Wedle staropolskiej tradycji(...)dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego przyprawa

Smaczne Potrawy
Kimchi 213

niedawno obiecałam, wrzucam przepis na kimchi, czyli koreańską kapustę kiszoną. Kapustę pekińską kiszoną na ostro oczywiście. Trochę pisałam już na jej temat przy okazji zupy Kimchi Jjigae, więc dziś tylko przepis. ;)  Przepis znalazłam  tutaj  .  Mogłoby się wydawać, że robienie kimchi jest to trudne i czasochłonne, ale zapewniam, że jest to bardzo proste i wdzięczne zajęcie. Odkąd(...)pierwszy raz ukisiłam własną kapustę (która zdecydowanie przewyższała w smaku tę z puszki, notabene cholernie drogą), każdy kolejny raz sprawia mi przyjemność i niezwykłą satysfakcję. Bo to rytuał, bardzo podobny do tego, w jaki robi się naszą, białą kapustę. Tylko składniki i czynności są inne. I czas oczekiwania nieco krótszy. A smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego

Kuchnia Prezydentowej
Kapusta kiszona 148

Staramy się odciąć od robienia zakupów gotowych produktów spożywczych, na tyle na ile to możliwe. Bo można kupić całkiem niezłą kiszoną kapustę (np. u nas w osiedlowym sklepiku), ale można też zrobić samemu. I do tego właśnie dążymy. Zresztą wszelakich nie-gotowych rzeczy też staramy się unikać, bo mamy swoje. Hodujemy sobie to i tamto w przydomowym ogródku. To znaczy(...)jest zima więc piwo pijemy (właściwie to tylko ja) zamiast hodować, ale niedługo znowu zaczynamy :) Ale właściwie odbiegam od tematu. Bo tematem jest to, że Madzia postanowiła zrobić kiszoną kapustę, o której wspominałem. Idealna do obiadu, czy jako wypełnienie krokietów. Zresztą można ją w nieograniczony sposób wykorzystać. Tylko wasza wyobraźnia was ogranicza. Wieść gminna niesie, że kiszenie rzeczy wszelakich

Marder&Marder Manufacture
Kapusta kiszona. 114

Wspomnienie smaku mojej kapusty kiszonej sprzed lat nie dawało mi spokoju, więc postanowiłam nie czekać do jesieni tylko już teraz ją zrobić na bieżące potrzeby( na przechowanie zimowe trzeba skorzystać z tej jesiennej). Kapusta kiszona jest źródłem wielu witamin i stanowi wspaniały dodatek do obiadu, a bigos z takiej domowej kapusty marzenie... KAPUSTA KISZONA SKŁADNIKI: (1kg. kapusty to 1 słoik(...)białej twardej kapusty 4-5 marchewek łyżeczka soli około 5,5gr. (musi być niejodowana) można dodać inne przyprawy np. kminek, liść laurowy... ja nie dodaję, chociaż tą zimową zamierzam zrobić (słoik lub dwa)z dodatkiem liścia laurowego (będzie na bigos- może lepsza?? ) WYKONANIE: kapustę szatkuję, wkładam do miski, marchew ucieram na tarce na dużych oczkach, dodaję do kapusty, posypuję solą

Kuchnia Beaty
Surówka Colesław jak z KFC 5402

Surówka Colesław jak z KFC... Chrupkość drobno startej, białej kapusty. Soczystość wiórków marchewki. Ostrość kawałeczków białej cebuli. Połączone delikatnie słodkim sosem na bazie majonezu. Pyszna, amerykańska klasyka. Polecam!   Składniki: 8 szklanek startej na tarce o dużych oczkach białej kapusty; 1 duża marchewka; 2 małe cebule. Sos: 1/3 szklanki cukru pudru; 1/2 łyżeczki soli; 1/8 łyżeczki pieprzu; 1/2 szklanki majonezu(...)szklanki mleka; 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego; 2 łyżki sok wyciśniętego z cytryny. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Do surówki potrzeba 8 szklanek kapusty). Startą kapustę wsypać do miski. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do miski z kapustą. Wymieszać. Cebule

Gospodyni Miejska
KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA 159

Bardzo lubię kapustę kiszoną... dobrą kapustę kiszoną. Mogę jeść ją na surowo, albo jako dodatek do kotleta schabowego, mielonego czy szarych klusek. Warunkiem jest, aby kapustka była naprawdę dobra. Odpowiednio kwaśna, niezbyt słona. Nie zawsze łatwo o dobry gatunek kapusty. Ja zazwyczaj testuję wszystkie gatunki kapusty, które mam u siebie w sklepie: i te w słoikach, i te w folii(...)dużych wiadrach na wagę, bo wiem z doświadczenia, że niesmaczna kapusta może popsuć całe obiadowe danie. A kapustę przyrządzam tak: Składniki: 1kg kapusty kiszonej ziele angielskie liść laurowy odrobina pieprzu 30 dkg boczku wędzonego, lub 2 małe cebulki sklarowane masło Wykonanie: Kapustę szatkuję,gotuję ok 45min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z reguły wcześniej jej nie płuczę, lubię

Walijskie Pichcenie
młoda kapusta "stożkowa" w panierce smażona... 33

Składniki: kapusta młoda stożkowa 2 główki, jajka 5 sztuk "L", sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, tarta bułka 1 szklanka, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Młodą kapustę stożkową (poza sezonem kupuję stożkową młodą) przekroić wzdłuż głąba, głąb musi być(...)trzymać przekrojoną kapustę, razem jest 6 kawałków z trzymających się na głąbie. W szerszym garnku zagotować wodę, do wrzątku wkładać kapustę i z każdej strony gotować z 2 minuty. Kapustę wyjmować z garnka do durszlaka aby odciekła dobrze z wody. W misce roztrzepać rózgą dokładnie jajka, sól, przyprawę w płynie, paprykę słodką, pieprz mielony, olej rzepakowy (olej trzyma lepiej panierkę

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos ze śliwką – kuchnia podkarpacka 44

krośnieński Bigos to tradycyjna polska potrawa, ale czy istnieje jeden uniwersalny przepis jak go przyrządzić? W żadnym razie! Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń i upodobań. Jedni gotują bigos na kapuście kiszonej, inni dodają również białą kapustę. W jednych domach w bigosie musi być kiełbasa, a w innych koniecznie różne mięsa. Dla jednych niezbędnym dodatkiem jest przecier pomidorowy, dla innych pomidory(...)jest na Podkarpaciu? Zapytałam Was o to niedawno na Facebooku. Mam wrażenie, że jest podobnie, jak w całej Polsce, czyli różnorodnie :) Może jedynie wyróżnia się fakt mieszania kapusty kiszonej i białej, choć oczywiście nie w każdym domu (na przykład w moim nie :)). A więc część z nas dodaje do kapusty różne mięsa, inni trzymają się kiełbasy i boczku. Niektórzy lubią

Trzeci talerz
Coleslaw z kapusty pekińskiej 44

przepadam za tą kapustą, właściwie nie wiem czemu. Przy okazji ostatniego ogniska chciałam zrobić coś innego sałatkowego i wpadłam na pomysł zrobienia coleslawa z pekinką. Tę sałatkę robi się szybko i przyjemnie. I nie można powiedzieć o niej, że jest niesmaczna. Róbcie więc, ile wlezie.  Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 mały(...)jogurt naturalny 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy pół łyżeczki cukru sól pieprz   Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej drobno pokrojoną cebulę i startą na grubych oczkach marchew. Resztę składników wrzucamy do słoiczka, zamykamy i energicznie mieszamy. Powstały sos wlewamy do kapusty, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania