Gołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas gotowania(...)następuje wzrost ciśnienia, co powoduje wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania. Gołąbki przygotowane w szybkowarze dosłownie rozpływają się w ustach, łącznie z kapustą. Kapusta, nawet po 2 godzinach pieczenia w piekarniku (szczególnie stara kapusta), nigdy nie będzie tak miękka jak z szybkowaru. Odkąd go posiadam, gołąbki to dla mnie już żaden problem i zjadam je w całości
Kuchnia MagdaLenyZimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona , która powstała tylko dlatego ,że w tym roku zakisiłam część kapusty razem z papryką i czosnkiem . Niby po gruzińsku.. ale jakoś tak nie do końca , nam podeszło . Szkoda było wyrzucić , więc trzeba było(...)przerobić Okazało się , że do bigosu wypadło rewelacyjnie . Taka kapusta ukiszona z dużą ilością czosnku i papryki , naprawdę daje spektakularny efekt w bigosie . Smak jego po ugotowaniu niby ten sam , a jednak jakiś taki inny , pełniejszy i bardziej aromatyczny . W ty roku ukiszę kapustę z papryką i czosnkiem wybitnie pd katem bigosu . Strzał w dziesiątkę , polski bigos na gruzińskiej kapuście
Ogrodnik w podróżyŚledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub(...)oleju lnianego lub/i oleju z awokado 50 g cebuli czerwonej 50 g kwaśnego jabłka 400 g czerwonej kapusty sól himalajska lub kłodawska świeżo mielony pieprz 20 ml (2 łyżki) octu jabłkowego 4 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Wymoczone śledzie osuszyć
Ola la LCHFPaszteciki z kapustą i grzybami to pyszna przekąska na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Są tak pyszne, że mogłabym je zajadać przy każdej okazji. Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i pieczarkami są bardzo mięciutkie i puszyste. W błyskawicznym tempie znikają ze stołu, a dzieci za nimi przepadają. Są idealną przystawką do czerwonego barszczu. [embed]https://youtu.be/ub2QP5yxWZo[/embed] Składniki na paszteciki z kapustą i grzybami (około 30 dużych sztuk): 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz
e-PrzepisyKulinarneKapusta z suszonami grzybami to jedno z najprostszych dań wigilijnych. Tradycyjnie znajduje się na liście 12 potraw wigilijnych. Aromatyczna i pełna smaku kapusta z suszonymi grzybami jest bardzo prosta do przygotowania. Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej. Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy(...)bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam w nstępnym poście. O smaku tak prostego dania stanowią oczywiście składniki, dlatego zadbaj o dobrą kiszoną kapustę (nie kwaszoną!) i dobrej jakości suszone grzybki. Najlepsza jest oczywiście domowa kiszona kapusta, a przepis znajdziesz tutaj . Kapustę przygotowuję bez zasmażki. Moim zdaniem jest absolutnie zbędna. Oto moja smaczna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Określenie „kapuśniak z kapusty” być może nie wygląda na zbyt dobrą polszczyznę, jednak chcieliśmy podkreślić, że chodzi dokładnie o „kwaśną” wersję tej zupy. Prawda jest bowiem taka, że pod słowem „kapuśniak” rozumie się przeróżne zupy z jakiejkolwiek wersji tego warzywa. Zależnie od regionu, kucharza czy rodziny. Z racji jego popularności zapewne każdy się już z jakimś wariantem kapuśniaka spotkał. Dlatego(...)dobrej jakości składników, a spokojnie wytrzyma w lodówce dobrych kilka dni nie tylko bez uszczerbku dla smaku, ale wręcz z korzyścią dla niego. W jakiejkolwiek wersji kapuśniaka z kiszonej kapusty zawsze powstaje pytanie jak kwaśny powinien on być. To oczywiście kwestia gustu – my preferujemy umiarkowane rozwiązania w tym zakresie. Dlatego wyciskamy sok z kapusty i nie dodajemy go już potem
Kulinarna PokusaUważam, że udało się naprawdę świetnie – wykorzystałam placki tortilli i zrobiłam tort przekładany farszem do krokietów. Oczywiście zamiast placków tortilli możecie użyć naleśników. Tort a'la krokiety z kapustą i pieczarkami Via Gusto Uwielbiam smak krokietów, jednak ich przygotowanie jest czasochłonne, dlatego rzadko je robię. Postanowiłam lekko poeksperymentować, aby stworzyć ich szybszą wersję. Uważam, że udało się naprawdę świetnie(...)wykorzystałam placki tortilli… Drukuj Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania: 1,5 godziny Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1,2 kg świeżej kapusty (1 mała kapusta) 150 g pieczarek 1 duża cebula (lub 2 małe) 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju (lub innego tłuszczu do smażenia) przyprawy i zioła: 1 łyżeczka soli
Via Gustoprosta surówka z czerwonej kapusty, to bardzo smaczny i zdrowy, dodatek do drugich dań. Jestem zwolenniczką szybkich w przygotowaniu, dodatków do potraw, więc nie bójcie się, że jest to skomplikowana surówka Coraz rzadziej widuje się czerwoną kapustę w domach a szkoda, bo jest ona skarbnicą witamin i minerałów, takich jak witamina C, A czy D ale także potasu, wapnia(...)dzięki temu, że jest czerwonym warzywem, posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwutleniające, które mają pozytywny wpływ, na procesy starzenia się skóry i organizmu. W skrócie mówiąc: prosta surówka z czerwonej kapusty Was odmłodzi PROSTA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY: ½ czerwonej kapusty 1 cebula 2-3 łyżki oleju roślinnego, nie polecam oliwy z oliwek bo zmieni smak kapusty a ona sama w sobie
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiOkreślenie „kapuśniak z kapusty” być może nie wygląda na zbyt dobrą polszczyznę, jednak chcieliśmy podkreślić, że chodzi dokładnie o „kwaśną” wersję tej zupy. Prawda jest bowiem taka, że pod słowem „kapuśniak” rozumie się przeróżne zupy z jakiejkolwiek wersji tego warzywa. Zależnie od regionu, kucharza czy rodziny. Z racji jego popularności zapewne każdy się już z jakimś wariantem kapuśniaka spotkał. Dlatego(...)dobrej jakości składników, a spokojnie wytrzyma w lodówce dobrych kilka dni nie tylko bez uszczerbku dla smaku, ale wręcz z korzyścią dla niego. W jakiejkolwiek wersji kapuśniaka z kiszonej kapusty zawsze powstaje pytanie jak kwaśny powinien on być. To oczywiście kwestia gustu – my preferujemy umiarkowane rozwiązania w tym zakresie. Dlatego wyciskamy sok z kapusty i nie dodajemy go już potem
Kulinarna PokusaMłode ziemniaki, młoda kapusta, za te smaki kocham wiosnę. Czasami chciałabym aby trwała cały rok, bo warzywa smakują wtedy genialnie. Młoda kapusta nie była często składnikiem obiadu w moim rodzinnym domu, ale tak jak mama nie gotowała często kapusty, także rzadko sięgała po bigos. Polubiłam ją dopiero jakiś czas temu, doceniając za prostotę i szybkość przygotowania. No i oczywiście pyszny(...)ziemniaczane puree – puree z dyni – jak upiec ziemniaki w mundurkach – konfitura z cebuli – frytki z batatów – gotowana kukurydza – frytki z warzyw MŁODA KAPUSTA PRZYGOTOWANIE: 30 minut Ilość porcji: 4 porcje w formie dodatku do obiadu SKŁADNIKI: – 1 młoda kapusta – 1 pęczek koperku – 500 ml wody – 3 listki laurowe
nietylkopasta.plZapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków to bardzo pyszny i tani pomysł na letni obiad. Potrawa jest prosta do zrobienia, nie wymaga wyszukanych składników, a smaku młodych, lekko słodkich warzyw, nie można równać z niczym innym. Do zapiekanki dodałam kiełbasę, ale bardzo dobrze sprawdzi się również boczek. Po klasycznej młodej kapuście ze śmietaną , jest to moje ulubione danie(...)warzywem. Przygotowanie wymaga chwili czasu, chociażby ze względu na pokrojenie kapusty (ja wykorzystałam męża, aby ją posiatkował, ale może być również pokrojona nożem na większe kawałki), ale opłaca się poświęcić kilkadziesiąt minut na tak pyszne danie, które może stanowić bardzo treściwy obiad. Zapiekankę serwujemy na ciepło i w zasadzie nie potrzebuje już żadnych innych dodatków. Może ewentualnie szklankę maślanki
e-PrzepisyKulinarnemłodej kapusty można przygotować wiele smacznych dań. Pomysłów nie brakuje. Do tego dochodzą jeszcze stare, sprawdzone przepisy, tak zwane „żelazne”, znalezione w zapiskach naszych babć, mam, cioć... Mój dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z takich zapisków mojej Mamy. Pamiętam te kotlety z kapusty, które były odmianą do mięsnych kotletów, albo do kapusty zasmażanej. Wprowadziłam trochę zmian i wyszły naprawdę(...)smaczne. Dodałam jeszcze podsmażone pieczarki i wszystko przyprawiłam tak jak lubię. Wyszło pysznie. Składniki na 15 sztuk: 1 duża główki młodej kapusty 3 średnie lub 2 duże cebule kilka pieczarek 3 jajka 1 pęczek świeżego koperku ok. 100 g (7 pełnych łyżek) bułki tartej 2 łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki suszonych pomidorów Ponadto: bułka tarta do panierowania
Kuchnia u KrysiMłoda kapusta zasmażana Taka kapustka to przepyszny wiosenny dodatek do obiadu. Najlepiej chyba smakuje w towarzystwie młodych ziemniaczków posypanych koperkiem i na przykład jakiejś roladki mięsnej lub kotleta. Każdy ma swój sposób na młodą kapustę, ja dzisiaj proponuje Wam moją wersję, która kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadkiem u babci Składniki: 1 główka młodej kapusty(...)szklanki wody 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz – do smaku *** Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka *** *** Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Wodę z kapusty odlewamy do osobnego naczynia *** *** Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i zalewamy wodą z kapusty, robimy zasmażkę. Gdy zgęstnieje dodajemy
Blog z ApetytemGołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas gotowania(...)następuje wzrost ciśnienia, co powoduje wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania. Gołąbki przygotowane w szybkowarze dosłownie rozpływają się w ustach, łącznie z kapustą. Kapusta, nawet po 2 godzinach pieczenia w piekarniku (szczególnie stara kapusta), nigdy nie będzie tak miękka jak z szybkowaru. Odkąd go posiadam, gołąbki to dla mnie już żaden problem i zjadam je w całości
Kuchnia MagdaLeny