dziadkiem, mama a teraz ja z nim eksperymentuje. Niby zwyczajny sos na żeberkach, ale to jest jednak "TEN" sos, który zawsze jest idealny, pachnący w połączeniu z młodą kapustą pachnącą koprem, doprowadzają ślinianki do istnego szaleństwa . Tak więc, na sos potrzebne nam: około 1 kg żeberek w paskach bądź trójkątach 2 szalotki 2-3 ząbki czosnku(...)ośródka z jednej kromki chleba (bez różnicy pszenny lub pełnoziarnisty) garść suszonych grzybów, a nawet jeszcze więcej Młoda kapusta z koprem: główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku 3-4 łyżki śmietany 18% łyżka masła Przyprawy: sól pieprz biały i/lub czarny suszony czosnek niedźwiedzi papryka słodka suszona lub świeża drobniutko posiekana nać pietruszki tłuszcz do smażenia (masło klarowane
Kuba GotujeChoi, Bok Choi, Toy Choi i inne to odmiany kapusty właściwej wciąż dla mnie niezbyt dobrze znane, choć uprawiam je od kilku lat. Co roku eksperymentuję z nimi w warzywniku i kuchni. W tym roku eksperymenty ruszyły na większą skalę, bo nie wysiałam polskich odmian kapust ze względu na plagę ślimaków, które pojawiły się już w marcu. Uznałam, że uprawa(...)kapust z tymi nieproszonymi gośćmi zakończy się uprawą skierowaną do nich, a nie do nas. Poza tym zauważyłam, że jadamy zwykle kapustę kiszoną i wczesną wiosną jeden-dwa razy bigos ze słodkiej kapusty. I to wszystko. Postanowiłam zatem spożytkować miejsce, na którym ewentualnie rosłaby kapusta, na inne warzywa. Uprawa kapust chińskich jest o tyle wygodna, że można je wysiać
Weekendy w domu i ogrodzieNiedawno będąc w restauracji, zamówiłam danie z modrą kapustą. A tu zaskoczenie, kapusta była chyba siekana toporem, prawie surowa i lekko ciepła. Strasznie się zawiodłam. Nie tego oczekiwałam. Przez tę właśnie sytuację, postanowiłam, że sama ją zrobię. I tak dzisiaj prezentuję modrą kapustę zasmażaną w moim wykonaniu. Składniki: 1 główka modrej kapusty ( średnia, bo modra kapusta raczej zbyt duża(...)jest ) 3 jabłka 150 gram wędzonego boczku ( surowego ) 1 łyżka smalcu Ocet winny Sól 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki mąki woda Wykonanie: Z kapusty usuwamy pierwsze liście, myjemy i szatkujemy ( warto do szatkowania ubrać rękawiczki ). Boczek kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki ( ó semk i ). W wysokiej patelni lub garnku z możliwością smażenia, przesmażamy boczek
Smaki Ewytylko to, że gotując cały garnek gołąbków, mam spokój na kilka dni, a jak są goście, to jest to świetne danie do odgrzania. Dzisiejsze gołąbki zrobione są z młodej kapusty, więc czas ich duszenia był dużo krótszy, oraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba(...)bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżka oliwy 1 jajko sól pieprz kilka liści laurowych kilka zieli angielskich
na moim stole...Młoda kapusta, obecnie - za grosze, a zastosowań mnóstwo. Smak, nie do podrobienia!Korzystajcie póki jest, bo warto :) Ja mam na nią kilka pomysłów, dziś chcę Wam przedstawić kolejny z nich, a mianowicie - BIGOSIK :D Bigos dobry jest na wszystko, nawet łokciem go mieszają, serio Wam mówię. Młoda kapusta w bigosie robi to "coś", nadaje mu takiego smaku, że nie trzeba(...)zbytnio doprawiać. Namawiam, żebyście spróbowali go zrobić. Kapusta kiszona gra tutaj równorzędne skrzypce co młoda, nadaje kwaskowatości i charakteru. Ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia, którą można dostać na Cabas.pl, o którym wspominałam Wam już kilkukrotnie. Warto zrobić tam zapasy do swojej kuchni, aby później z nich korzystać, tak jak na przykład przy tym bigosiku. A kapusta przepyszna, mięciutka
MamaOskarkaMŁODA KAPUSTA I zaczęło się. Jak tylko w sklepie pojawi się młoda kapusta, moja słabość do niej ujawnia się w tempie expresowym. W dzieciństwie jej nie lubiłam. Mama przygotowywała na słodko-kwaśno, dodając boczek. Nie smakowała mi. Wolałam jeść na surowo, a potem kapustę kiszoną, surówkę. W dorosłym życiu, próbowałam poszukać sposobu na tę kapustę, tak przez wszystkich /prawie/ lubianą(...)się, że nie. Zatem opisuję tutaj ten sposób by go upowszechnić, może też znajdzie takich wielbicieli jak w mojej rodzinie. SKŁADNIKI : 1 mała lub w sezonie ½ dużej główki młodej kapusty, pół pęczka koperku, 2-3 pomidory, sól, pieprz, oliwa, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, woda. WYKONANIE: poszatkowaną kapustę posolić – wymieszać i wygnieść lekko ręką (niekoniecznie) – przełożyć do garnka + woda
Tradycyjna kuchnia inaczej