kapustą - 19268 przepisów (strona:80/1285)

Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i sosem z kiszonych nerkowców 145

używam jako bazy do innych sosów i dipów.Składniki:spora biała kapusta30 dkg kaszy gryczanej50 dkg pieczarekduża cebula4 łyżki oliwypęczek pietruszkiopcjonalnie odrobina kiszonej kapustyi szklanka soku z kiszonej kapusty.   Przygotowanie: Obrywam zewnętrzne liście kapusty i całą główkę wkładam do sporego garnka z wrzącą wodą. Gotuję około 15 minut obracając kilkakrotnie główkę. Wyciągam kapustę, nacinam przy głąbie i zdejmuję kilka(...)podduszonych pieczarek dodaję kaszę i dokładnie mieszam, pozostawiam na małym ogniu na kilka minut mieszając. Na końcu dodaję 1/2 pęczka posiekanej pietruszki dosmaczam sola i pieprzem.Farsz nakładam na liście kapusty (2-3 łyżek farszu w zależności od wielkości liści) i zawijam gołąbki.W dużym garnku (zazwyczaj w dużym żaroodpornym naczyniu, ale w związku z tym, że małe łapki dość skutecznie

Magiczna kuchnia Darii
Młoda kapusta z… wkładką 118

się do gotowania, kiszenia, jemy ją na surowo w postaci surówek… i nie tylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez.   Składniki: - główka kapusty - 250g boczku - ok. 500g kiełbasy - 2 cebule - 1 papryka - 1 pomidor - pęczek kopru - sól, pieprz - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego(...)słodka śmietana (opcjonalnie)   Z kapusty obrywamy wierzchnie liście, myjemy i kroimy. Przekładamy do garnka, lekko podlewamy wodą (młoda kapusta jest soczysta, więc nie przesadzajmy z dodatkiem wody), dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Na patelni przesmażamy pokrojony boczek, następnie dodajemy pokrojoną w półkrążki kiełbasę i w dalszej kolejności pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Młoda kapusta

mojewypiekiinietylko
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 165

nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje) na kiszonej kapuście i suszonych grzybach. Magia świąt bez niej w talerzu, wiele by straciła. Magia jesiennego wieczoru również. I choć już teraz rozkoszujemy się jej zapachem i nieziemskim smakiem, to nie możemy się(...)sercem, bo niestety jej smak w zakopiańskiej knajpie nie był zachwycający) będziecie ją robić regularnie. U nas gości ona od lat i nie zamierzamy odstąpić od tej tradycji. SKŁADNIKI: - kapusta kiszona / wywar z gotowanej kapusty kiszonej, z litrowego słoika kapusty. - grzyby suszone, dwie garści, - kasza gryczana, pół torebki, - ziemniak, 3 - cebula, 3-4 czerwone, - przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz

Wypisz Wymaluj
Surówka z białej kapusty 49

Surówka z białej kapusty to świetny dodatek do każdego dania obiadowego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, jak i z rybą. Biała kapusta dostępna jest w sklepach cały rok, dlatego też tę surówkę można przygotować o każdej porze roku. Przepis na surówkę z białej kapusty jest niesamowicie prosty, a jej dodatek sprawia, że każde danie smakuje o wiele lepiej. Taką(...)surówkę można również wykorzystać podczas przygotowania domowych kebabów. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, ta surówka z pewnością Wam posmakuje! SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY – PRZEPIS Składniki 1/2 główki białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 cebula kilka gałązek kopru 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz cukier Wykonanie Kapustę drobno poszatkować za pomocą

Alle Dobre!
Gołąbki farsz 32

gołąbki z ryżem i mięsem: Składniki: Przygotowanie: Mięso mielone (np. wieprzowe lub wołowe) 1. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z ryżem. Ryż 2. Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kapusta pekińska 3. Liście kapusty sparz wrzątkiem, aby były elastyczne. Cebula 4. Posiekaj cebulę i podsmaż na patelni. Sól, pieprz, przyprawy (np. majeranek) 5. Dopraw mięso i ryż solą, pieprzem oraz(...)ulubionymi przyprawami. Sos pomidorowy 6. Na każdy listek kapusty połóż porcję mięsa z ryżem, zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Śmietana (opcjonalnie) 7. Zalej gołąbki sosem pomidorowym i piecz w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180°C. To prosty przepis na gołąbki, który zachwyci wszystkich smakoszy tradycyjnej kuchni. Gołąbki z ryżem i mięsem podane na talerzu to prawdziwa

Ania i Marcin gotują
Biała kiełbasa jak gotować ? 58

powinna być gotowana na zbyt dużym ogniu, aby nie popękała skórka. Podawanie: Białą kiełbasę podawaj na gorąco, najlepiej z ulubionymi dodatkami i świeżymi bułkami. Świetnie komponuje się z kapustą kiszoną, chrzanem, musztardą oraz świeżo wypieczonym chlebem. Przepis na tradycyjną białą kiełbasę z kapustą Przygotowanie tradycyjnej białej kiełbasy z kapustą to doskonała okazja do odkrycia autentycznego smaku tego dania. Oto przepis(...)pyszną i aromatyczną białą kiełbasę z duszoną kapustą: Składniki: 4 białe kiełbasy 1 główka kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Obejrzyj białe kiełbasy i obgotuj je w gorącej wodzie przez 10 minut, zgodnie z zaleceniami z poprzedniego rozdziału. W międzyczasie, kapustę

Podstawy Gotowania
Młoda kapusta po węgiersku 43

prostu chłopski garnek, ale z większą ilością mielonej papryki. W ogóle kiedyś tę potrawę nazwałam leczo z młodą kapustą i to nie był chyba najlepszy pomysł (o czym zresztą byłam informowana wielokrotnie :)). Bo w sumie leczo to tak na dobrą sprawę głównie (lub często gęsto tylko) smażona papryka. Nie wiem skąd powstał u mnie pomysł nazwania młodej kapusty z kiełbasą(...)leczem. Leczo? To się w ogóle odmienia? Chyba jednak lepiej brzmi leczo. I tak parę dni temu nakupowałam młodej kapusty. Bo młoda, nowa, huhuuu, trzeba kupić od razu ciężarówkę kapusty. I tak nakupowałam, a potem myślałam z czym ją zrobić. I moja pierwsza myśl to właśnie młoda kapusta po węgiersku. Kiedyś gdzieś wpadł mi w oczy pomysł na tego typu

Kardamonovy
Młoda kapusta po węgiersku 49

prostu chłopski garnek, ale z większą ilością mielonej papryki. W ogóle kiedyś tę potrawę nazwałam leczo z młodą kapustą i to nie był chyba najlepszy pomysł (o czym zresztą byłam informowana wielokrotnie :)). Bo w sumie leczo to tak na dobrą sprawę głównie (lub często gęsto tylko) smażona papryka. Nie wiem skąd powstał u mnie pomysł nazwania młodej kapusty z kiełbasą(...)leczem. Leczo? To się w ogóle odmienia? Chyba jednak lepiej brzmi leczo. I tak parę dni temu nakupowałam młodej kapusty. Bo młoda, nowa, huhuuu, trzeba kupić od razu ciężarówkę kapusty. I tak nakupowałam, a potem myślałam z czym ją zrobić. I moja pierwsza myśl to właśnie młoda kapusta po węgiersku. Kiedyś gdzieś wpadł mi w oczy pomysł na tego typu

Kardamonovy
Zupa mix kapuściany 55

Zupa z kapusty to nie jest coś nadzwyczajnego - popularna jest przecież zupa z białej kapusty czy mój faworyt - kapuśniak z kiszonej kapusty. Rzadko jednak na stołach spotyka się zupę z czerwonej kapusty. A szkoda, bo jest to zupa prosta do przygotowania i bardzo zdrowa. Czerwona kapusta zawiera niewiele kalorii (zaledwie 31 kcal na 100g), a jest za to bogata(...)żelazo. Jest także doskonałym źródłem antyoksydantów chroniących przed uszkodzeniami w naszych komórkach oraz błonnika, który wpływa na zdrowie jelit. A co, gdyby połączyć dwie zupy - z białej i czerwonej kapusty? Zostało mi pół główki jednej i pół główki drugiej kapusty, więc zrobiłam z nich jedną zupę. Dlatego dziś na obiad proponuję taki mix kapuściany. Zupa mix kapuściany - przepis

Z notatnika dietetyka
Koperty z kapustą i pieczarkami 71

Koperty z kapustą i pieczarkami to świetna przekąska na każdą imprezę. Lista składników niezbędnych do przygotowania tych pysznych przekąsek wcale nie jest długa a proces przygotowania naprawdę prosty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Należy zakupić ciasto francuskie, kiszoną kapustę, marchewkę, pietruszkę pieczarki oraz cebulę. Ciasto francuskie nadziewamy farszem, który przygotowujemy z pozostałych składników. Należy pamiętać, by farsz był dobrze przyprawiony, wówczas koperty(...)będą smaczniejsze. Ciasto francuskie jest bardzo delikatne, dlatego należy postawić na bardziej wyrazisty farsz. Koperty z kapustą i pieczarkami idealnie smakują z filiżanką ciepłego barszczyku. Przepis na domowy barszcz czerwony znajdziecie już na blogu, jeśli nie to znajdziecie go tutaj: barszcz czerwony do picia . Chrupiące koperty z kapustą i pieczarkami w połączeniu z ciepłym barszczykiem z pewnością zachwycą

Przepiski.pl
Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek 69

przepisy znajdziesz w eBooku? Wegańska Wigilia i wegańskie Święta Bożego Narodzenia Zupa grzybowa z uszkami Aromatyczna i intensywna zupa z suszonych grzybów podana z uszkami. Farsz do uszek to kapusta kiszona i grzyby. Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Bulion warzywny z glonami nori. Zupa podana z lanymi kluseczkami z tofu. Pierogi z tofu i pieczarkami Pierogi z farszem(...)mięsny! Dodatek płatków drożdżowych i sosu sojowego podkreśla smak pierogów. Kapuśniaczki z białą fasolą Drożdżowe kapuśniaczki z białą fasolą i kiszoną kapustą. Najlepiej smakują z barszczem. Ryba po grecku z serca palmy Pyszne panierowane „filety” z serca palmy podane z warzywami. To naprawdę HIT! Tofu-ryba w galarecie „Ryba” z marynowanego tofu w galarecie na bazie

Via Gusto
Gołąbki w kapuście pekińskiej 53

pewnością wiecie gołąbki są dość pracochłonne w przygotowaniu i wymagają poświęcenia troszkę czasu, ponieważ białą kapustę należy najpierw ugotować, a następnie wystudzić i oddzielać ją liść po liściu. Przedstawiam Wam świetną alternatywę, a mianowicie gołąbki w kapuście pekińskiej . Tak samo pyszne, a znacznie szybsze do zrobienia, ponieważ pekinkę wystarczy blanszować w gorącej wodzie przez dwie minuty. Gołąbki w kapuście pekińskiej(...)super pomysł na niedzielny obiad. Takie gołąbki świetnie się sprawdzą również jako danie na świąteczny stół. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na najlepsze gołąbki w kapuście pekińskiej . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gołąbki w kapuście pekińskiej: 150 g ryżu 800 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej) 1 średniej wielkości kapusta pekińska (około

Gotuj z Prezesem
Młoda kapusta w sosie koperkowym. Świetna jako dodatek lub samodzielne danie. PRZEPIS 76

Coś nowego, dostaliśmy bardzo fajny przepis na młodą kapustę w sosie koperkowym. Można podać ją jako samodzielne danie albo jako dodatek obiadowy. Pychotka. Przepis na młodą kapustę w sosie koperkowym Składniki: Średniej wielkości główka młodej kapusty, Duży pęczek koperku , 1 cebula, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., pół szklanki mleka, łyżeczka mąki pszennej, 1/4 kostki masła, sól, pieprz. Jak zrobić(...)młodą kapustę w sosie koperkowym? Kapustę obierz z wierzchnich liści, następnie posiekaj z pominięciem głąba. W garnku rozpuść masło , wrzuć drobno posiekaną cebulę, zeszklij (nie rumień). Wsyp łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z masłem, powstanie zasmażka. Wlej śmietankę oraz mleko, od razu energicznie mieszają trzepaczką, zagotuj. Do garnka włóż kapustę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, duś na małym

Kulinarna Polska
Tradycyjny przepis na gołąbki 85

Gołąbki to potrawa z farszu, który zawinięty jest w liście białej kapusty głowiastej. Podstawowymi składnikami, które wchodzą w farsz jest mięso mielone wieprzowe i ryż lub kasza oraz dodatki takie jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Przed podaniem gołąbki są duszone lub smażone na tłuszczu i polane sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Są daniem prostym w przygotowaniu lecz czasochłonnym. Mogą być(...)podawane na obiad czy kolację. Najtrudniejszym etapem w wykonaniu tej potrawy jest u gotowanie kapusty w taki sposób, aby podczas zawijania farszu liście były miękkie i się nie rozrywały. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjny przepis na gołąbki 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie

ProstePesto.pl
Naleśniki z młodą kapustą 206

Naleśniki z młodą kapustą to pomysł na rewelacyjny obiadek lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Mimo swojej prostoty są mega smaczne, aż chce się więcej. Zapraszam do wypróbowania, bo naprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nalesniki z młodą kapustą – składniki: Składniki na farsz: 1 większa głowka młodej kapusty około 400 g boczku wędzonego około 375 ml bulionem ub wody(...)szklanka mleka 200 ml gazowanej wody mineralne (2/5 szklanki) 1 szklanka mleka szczypta soli 6 łyzek oleju do ciasta + olej do smażenia naleśników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki z młodą kapustą – wykonanie: Z kapusty wykrawamy głąb. Wszystkie liście dość drobno szatkujemy. Przekladamy liście do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Przykrywamy garnek

Olcia gotuje!

Proponowane wyszukiwania