Gołąbki z włoskiej kapusty to żadna nowość. Nowością jest to, jak naszykowałam nadzienie i co do niego dodałam. Zjedliśmy po pierwszej porcji i wmurowało nas w krzesła. Jeśli jeszcze nie jesteście pewni, czy dodawanie do mięsa, kapusty i pomidorów wędzonej ryby to dobry pomysł, powiem Wam jedno – po tych gołąbkach już nic nie będzie takie samo. Gołąbki z tej kapusty(...)robi się szybciej niż ze zwykłej – liście z włoskiej kapusty oddzielają się łatwo, są miękkie, wystarczy je tylko zblanszować/zaparzyć i już można formować gołąbki. Nadzienie do kupy składa się naprawdę w kilka chwil – jest przepyszne. Tłusta, wędzona ryba genialnie podbija w tym daniu smak umami! Umami to głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie lepkiej tłustości, a receptorom
Karo in the KitchenKapusta kiszona to nie tylko dodatek smakowy i polska potrawa zawierająca witaminę C. To dodatkowo bomba zawierająca mnóstwo probiotyków tak bardzo potrzebnych w naszym układzie pokarmowym celem dobrego i właściwego trawienia pokarmów. To również zaraz obok mleka zsiadłego doskonała terapia odbudowująca naszą florę bakteryjną po zażywaniu antybiotyków. Kapusta kiszona to również produkt profilaktyki zdrowotnej. Poza stałym dostarczaniem(...)oraz wcześniej wspomnianych probiotyków, ma również właściwości dezynfekujące nasz układ trawienny oczyszczając go z szeregu patogenów, oraz bakterii i wirusów, które mogą wywołać różne infekcje, czy inne schorzenia... Składniki: kapusta dowolna ilość marchewka (ja na 10kg kapusty wziełam ok. 0,7 kg marchwi) liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny w ziarnkach sól Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy (jeśli zamierzamy robić
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŁazanki z młodą kapustą i boczkiem to proste, nieskomplikowane, a jednoczenie sycące i pożywne danie idealne na codzienny obiad. Łazanki z młodą kapustą są łagodniejsze i delikatniejsze od tych klasycznych jednak dodatek boczku nadaje potrawie wyjątkowego charakteru oraz smaku dzięki czemu są niezwykle smaczne i z pewnością warte przygotowania w naszych domach. Łazanki z Młodą Kapustą - Składniki(...)makaronu łazanki ok. 150 g surowego wędzonego boczku 1 średnia młoda kapusta 2 cebule kilka łyżek masła ok.łyżka mąki pszennej sól, pieprz Łazanki z Młodą Kapustą - Sposób przygotowania: Cebule kroimy w drobna kosteczkę i zrumieniamy na ok. 2 łyżkach masła. Kapustę dokładnie myjemy i drobno szatkujemy. Na podsmażoną cebulkę wrzucamy pokrojoną kapustę, zalewamy ok. szklanką wrzątku i dusimy
Słodka Stronapierogi były hitem ubiegłorocznych Świąt. Niewątpliwą zaletą jest idealne, bardzo elastyczne ciasto pierogowe. Kapustę z grzybami większość z nas przygotowuje tradycyjnie na Święta. Warto pójść krok dalej i przygotować z nią pyszne, domowe pierogi. U nas w Święta pierogi będą na pewno i to w dużej ilości..., bo w ubiegłym roku 25-ego było dorabianie ciasta i klejenie pierogów. Wszystkim(...)pszennej ok.500g choć osobiście nie przygotowywałam) - 315g (ml) gorącej wody - 1/2 łyżeczki soli, daję himalajską - 30g masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy) Farsz z kapusty: - kapusta kiszona (u mnie niezbyt kwaśna) - grzyby suszone, borowiki lub podgrzybki (ilość wedle uznania, u nas czym więcej tym lepiej) - świeżo mielony pieprz - olej kokosowy bezwonny, Ja gotuję od razu 2kg kapusty, Część
Smaczne ZdroweUwaga! Ostrzeżenie! Kto raz spróbował bigosu pieczonego w piekarniku, nigdy już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam(...)kilku zasadom : – pieczeniu, a nie gotowaniu, – kapusta kiszona i słodka są po połowie, a nie sama kiszona, jak to zazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię
To co kochamTrudno sobie wyobrazić lepiej pasujący dodatek do młodych ziemniaczków jak młoda kapusta.Takie danie można przygotowywać przez cały rok, ale wczesnym latem smakuje wyjątkowo. Młodą kapustę najbardziej lubię z dużą ilością koperku, z lekko maślanym posmakiem. Co najważniejsze jest zakwaszona sokiem z cytryny i dzięki temu wspaniale smakuje. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 kostka bulionowa warzywna bio 2 płaskie(...)masła 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z 1/2 dużej cytryny 1/2 pęczka koperku sól, mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku ewentualnie 1 płaska łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i dolać wody tylko tyle, aby zakryła kapustę. Dodać kostkę bulionową i gotować kapustę do miękkości. Odcedzić kapustę na sicie, pozostawiając 1 szklankę wywaru z kapusty
Codziennik KuchennyMłodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki ( przepis tutaj ). Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką surówkę można podać do dań obiadowych, mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki posiekanego koperku sól Sos: 1 łyżka płynnego miodu 4 łyżki soku(...)cytryny 4 łyżki oleju (jaki lubicie - słonecznikowy, rzepakowy, lniany) szczypta soli szczypta czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Z kapusty usunąć zewnętrzne i nieładne liście. Przekroić kapustę na pół, wyciąć głąb i drobno posiekać. Przełożyć posiekaną kapustę do miski, dodać 3-4 szczypty soli, ugniatać kapustę, aż stanie się miękka. Pozostawić kapustę do dalszego zmięknięcia około 15-30 minut. W międzyczasie wymieszać
Codziennik KuchennyKapusta po bawarsku to świetny dodatek do obiadu. Lekko słodka, chrupka i prosta do przygotowania. Taką kapustę możecie podać do pieczonych żeberek . Do przyrządzenia kapusty po bawarsku będziecie potrzebować białej i pekińskiej kapusty oraz wędzonego boczku. Jeżeli lubicie kminek to możecie go dodać do kapusty. Szczerze polecam :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty (niecały 1 kg) 1 mała główka kapusty(...)pekińskiej 150-200 g wędzonego boczku 2 łyżki zwykłego cukru 4-5 łyżek octu winnego 300 ml bulionu majeranek sól, pieprz Kapusty umyć i poszatkować w miarę cienkie paseczki. Posolić, wymieszać i odstawić na 15-20 minut. W międzyczasie boczek drobno pokroić. Do garnka wrzucić boczek. Gdy się stopi to wsypać cukier. Skarmelizować go. Następnie do tego samego
UgotowaćNaszła mnie straszna ochota na taki lekki bigosik z kapusty , w tym przepisie wykorzystałam kapustę włoską , dodatek którego dodałam to szynka parmeńska , bardzo fajnie smakuje , jeszcze świeży koperkiem czyni nam cuda i smakuje super . Składniki 1 główka kapusty włoskiej 10 plastrów szynki parmeńskiej 1 duża cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka(...)pieprzu ziołowego 1 pęczek kopru ( może być suszony ) sól himalajska różowa Wykonanie Kapustę szatkuję , kiedy kapustę mamy poszatkowaną , rozgrzewam głęboką patelnie , bądź garnek , dodajemy naszą kapustę , do naszej kapusty dodajemy obraną i posiekaną cebulę , posiekany koper , oraz pokrojona szynka , wszystko razem przesmażamy około 15 minut ciągle mieszając , po tym czasie kapustę zalewamy wodą tak aby przykryła
Mój Smak