kapustą - 19268 przepisów (strona:76/1285)

Surówka z kiszoną kapustą i majonezem 111

vote ) Surówka z kiszoną kapustą i majonezem Niezwykle szybka w wykonaniu i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty. Być może na pierwszy rzut oka, wyda Ci się trochę dziwnym połączenie majonezu i kiszonej kapusty ale uwierz na razie na słowo, że jest pyszna. Jak już ją zrobisz wiara, zmieni się w pewność, że było warto Zimą często sięgam po kiszoną(...)kapustę, szczególnie, że zawsze jesienią kiszę własną więc jest pod ręką. Zdrowo, szybko i bardzo smacznie w końcu kiszonki powinny często gościć na naszych stołach, szczególnie w okresach kiedy mało jest wartościowych, zdrowych warzyw. Oczywiście wiem, że można teraz kupić wszystko ale ja jednak na pomidory wolę poczekać do lata na swoje, te kupne .. cóż lepsza od nich jest własna

Ogrodnik w podróży
Lekki bigos wegetariański dla dzieci 86

wydaniu bigos będzie odpowiedni nawet dla dzieci od 3 roku życia. Sprawdźcie sami, jak dobrze może smakować lekki bigos bez mięsa Bigos to potrawa, którą przygotowujemy z kapusty kiszonej i świeżej, gotowanej. W bigosie łączymy te dwa rodzaje kapusty i wzbogacamy dodatkami. Ważnymi składnikami tradycyjnego bigosu są: mięso lub wędlina (boczek, kiełbasa) oraz suszone grzyby. Niestety, taki miks produktów(...)podać nawet trzylatkom. Zrezygnowałam również z mięsa, co w moim przekonaniu zupełnie nie pogorszyło smaku bigosu, a nadało mu lekkości. Dodałam też śliwki suszone, których intensywny aromat współgra z kapustą. Ich dodatek sprawił, że w bigosie jest co pogryźć i nie brakuje mięsa. Ten przepis jest pomysłem bazowym, który można dowolnie modyfikować. Możemy na przykład dodać do niego gotowaną soczewicę

Wiszniówka
Sałatka z pieczonej czerwonej kapusty 81

Bardzo prosta sałatka z pieczonej czerwonej kapusty, zapieczonej z musztardowym dresingiem. Do zrobienia w 30 minut. Sałatka z pieczonej czerwonej kapusty na ciepło z- idealną na chłodniejsze dni, rozgrzewająca, pożywna i zdrowa. Smakuje super, bo łączy w sobie chrupiącą cieciorkę i jarmuż al dente z miękkim batatem oraz upieczoną kapustą. W ogóle pieczona kapusta to coś absolutnie rewelacyjnego. Jeśli jeszcze(...)się, że w wersji pieczonej nabiera ona zupełnie innego smaku. Spora w tym zasługa słodko-kwaśnego dresingu (wzorowaliśmy się na przepisie z Thekitchen.com ), dzięki któremu sałatka z pieczonej czerwonej kapusty staje się delikatna o lekko winnym posmaku. Tu ważna uwaga: kapusta jest słodka i cukier w niej zawarty karmelizuje się podczas pieczenia. Obserwuj warzywa w piekarniku, żeby się nie przypaliły

Niedzielny kucharz
Już niedługo… 108

Święta już za niedługo, działacie? U mnie dzisiaj drożdżowe pierogi z kapustą. Pracuję do środy przed wigilią, więc muszę się sprężyć w weekend aby zdążyć ze wszystkim na czas. Najwięcej czasu zajmują mi pierogi z kapustą, więc gotuję je wcześniej i mrożę. Zostało mi trochę farszu z kapusty i grzybów, więc pomyślałam, że upiekę drożdżowe pierogi z kapustą. To danie(...)wiele nazw. Ja po prostu nazywam je drożdżowymi pierogami z kapustą. Uwielbiam farsz na pierogi. Zawsze przyrządzam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię kiedy jest kwaśny, więc zbytnio nie płuczę kapusty. Wystarczy, że ją obgotuję i odcisnę z wody, dodam grzyby i cebulę, trochę przypraw i farsz jest gotowy. Ciasto drożdżowe na pierogi doprawiłam granulowaną solą i oregano

codojedzenia
Podcos 116

kategorii "Gotowe dania i potrawy w woj. lubelskim". Potrawa została wpisana na tę listę 14 kwietnia 2016 r. Jej głównymi składnikami są: kasza jęczmienna/pęczak, zewnętrzne liście kapusty, kości wieprzowe, szczypiorek i koper. Przepis powstał w powiecie radzyńskim, a konkretnie w Woli Osowińskiej położonej na skraju Pradoliny Wieprza i Wysoczyzny Łukowskiej. Jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i cieszy(...)dużą popularnością ze względu na łatwość i szybkość wykonania, niewielkie koszty, cudowny zapach, delikatny słodko-kwaśny smak oraz wartości odżywcze. Z gotowania na kościach zrezygnowałam, zmieniłam też sposób gotowania kapusty w porównaniu z tym, jaki figuruje na stronie Ministerstwa Rolnictwa i sposobem zapisanym w książce. W jej doprawieniu poszłam torem Pawła, ale dodałam też coś od siebie. Składniki (wychodzi

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki domowe Sarmale 88

Cesarstwa Tureckiego, wywarła największy wpływ na kuchnię rumuńską i stąd też pochodzą gołąbki Sarmale.  Turcy swoje gołąbki zawijają w liście winorośli, Rumuni natomiast używają kiszonej w całości białej kapusty, którą przygotowuje się na jesień, by na Boże Narodzenie była gotowa.  Gołąbki Sarmale są pracochłonne, ale nie trudne do wykonania, warto jedna przygotować je dzień wcześniej, bo im dużej(...)gotowane, tym lepsze. Oczywiście nasuwają się skojarzenia z polskimi gołąbkami, które są większe od rumuńskich i robione ze świeżej kapusty.  Rumuńskie Sarmale są jeszcze bardzo aromatyczne, bo zawierają bardzo dużo ziół i jak to bywa z tradycyjnymi przepisami, jest ich tyle, ile robiących ich kucharek i kucharzy, bo każdy robi je pod siebie.  Na zakończenie, życzy

RafalCook
Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście 90

Zapach, smak – uruchamiają wspomnienia. Smak żeberek kojarzy mi się zawsze z domowym, rodzinnym obiadem, zaś duszona kapusta to dla mnie smak świąt. Nic dziwnego, że tytułowa potrawa jest idealna właśnie na grudniowy obiad – nawet ten świąteczny. Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście wcale nie wymagają dużo zachodu. Danie przygotowuje się podobnie jak bigos – wystarczy tylko dodatkowo obsmażyć mięso(...)najbardziej lubię je z piekarnika, ale można je także dusić. Słodko-kwaśna kapusta doprawiona dużą ilością majeranku, grzybami i żurawiną, świetnie łączy się z kruchym mięsem żeberek – oprócz chleba czy pieczonych ziemniaków nie trzeba już żadnych dodatków. Jako, że to danie idealne do odgrzewania, żeberka sprawdzą się na duże przyjęcia rodzinne i święta – są pyszne przygotowane dzień

Poezja smaku
Pierogi z Kapustą i Grzybami 99

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kapustą i grzybam i to obowiązkowe danie podczas kolacji wigilijnej. W naszym domu to jedno z najlepszych dań, którego smakiem zachwyca się każdy, ponieważ takie pierogi nie goszczą zbyt często w naszym domu. Oczywiście czas od czasu przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami w zwykły dzień, jednak nie tak często, jak tradycyjne pierogi ruskie(...)pierogi z mięsem . Pierogi z kapustą i grzybami z przepisu, który Wam zaprezentuję, są bardzo smaczne i zawsze wychodzą. Musicie tylko robić wszystko zgodnie z instrukcją i nie dodawać nic od siebie, bo to zawsze źle się kończy  Wiele osób, szczególnie w okresie świątecznym, poszukuje idealnego przepisu na pierogi z kapustą i grzybami . Sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym cieście

Przepiski.pl
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 96

obtacza w bułce tartej i smaży na tłuszczu. Do kotletów ziemniaczanych dodać można ser żółty, twaróg, mięso mielone, ryby lub warzywa. Ja do poniższej wersji kotletów postanowiłam użyć białej kapusty kiszonej . Kotlety doprawiłam dodatkowo odrobiną mielonej słodkiej papryki i mielonym kminkiem. Kotlety wyszły mi bardzo kremowe, mięciutkie wewnątrz z chrupiącą skórką na zewnątrz. Po prostu idealne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis(...)kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą Składniki na kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą. 60 dkg ziemniaków 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 30 dkg białej kapusty kiszonej (odciśniętej) 2 jajka mały pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonego kminku 5 łyżek mąki

MeCooks
Surówka prowansalska z kapusty 399

Soczysta i lekko pikantna surówka prowansalska z kapusty, papryki i marchewki. To przede wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu surówka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, drobiu, a także gotowanych i pieczonych ziemniaków. Do przygotowania surówki najlepiej sprawdzi się soczysta i niezbyt twarda kapusta. Możesz ją zrobić również z kapusty włoskiej. Papryka powinna być ładna, dojrzała, krwistoczerwona, tak aby mogła(...)mocno kontrastować z głównym składnikiem czyli kapustą. Surówka prowansalska to również pomysł na szybką i bardzo zdrową przekąskę. Ale przede wszystkim jako uzupełnienie porcji warzyw w daniu obiadowym. Do surówki możesz dodać jeszcze cebulę lub inne składniki, które lubisz. Naszym zdaniem w tym wypadku, im mniej składników, tym lepiej. Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że surówka prowansalska będzie

Kuchnia Na Wypasie
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem / Braised Red Cabbage with Apple 108

Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem Dziś do obiadu poleca się najlepsza czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem . Jest delikatnie słodka i odrobinę kwaśna, idealna do mięsa i nie tylko. Czerwona kapusta zasmażana na ciepło smakuje również jako samodzielne danie. Jeśli macie ochotę zaserwować ją solo i nie boicie się dodatkowych kalorii, możecie dodać do niej kawałeczki usmażonego na chrupko boczku. Idealnie(...)podać ją wtedy z kromką domowego chleba. Ja zazwyczaj nie dodaję do niej żadnej wędliny, lubię ją samą, bez żadnych dodatków. Dzięki dodatkowi jabłka, miodu i cytryny zasmażona kapusta jest idealnie wyważona w smaku. To fantastyczny dodatek do pożywnego gulaszu albo pieczonego drobiu i klusek śląskich. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam, smacznego:) Jeśli macie ochotę przygotować czerwoną kapustę zasmażaną do obiadu

Lekcje w kuchni
Kimchi 154

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej , które składa się z fermentowanych warzyw. Podstawą kimchi jest kapusta pekińska i biała rzepa, doprawione gochugaru (mielonym chili) lub gochujang (kremem z chili), imbirem, zieloną cebulą i czosnkiem. W niektórych wersjach kimchi znaleźć można także słone owoce morza takie jak suszone krewetki. Przygotowanie kimchi jest bardzo proste. Warzywa należy pokroić, posolić, doprawić i odstawić(...)makaronów, mięsa, ryżu czy chociażby kanapek. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kimchi z kapusty Składniki na kimchi. 90 dkg kapusty pekińskiej 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki kremu paprykowego gochujang 5 łyżek soli woda 4 sztuki zielonej cebuli 40 dkg białej

MeCooks
Bigos 126

tekstu). Ciężko podać jeden przepis na bigos – istnieje kilka odmian tej potrawy i dziesiątki przepisów, czasem znacznie różniących się od siebie. Poniższy przepis to bigos z grzybami z kapusty świeżej i kiszonej . Klasyczny bigos zawiera kiełbasę i inne wędliny, choć niestety często mają one poza mięsem dużo uczulających składników (czasem nawet gluten ), więc ten przepis nie zawiera wędlin tylko(...)czyste mięso. Przepis na bigos z kapusty świeżej i kiszonej z dodatkiem grzybów : kiszona kapusta – 1,5 kg biała kapusta – nieduża główka (gdy jest sezonowo niedostępna, można ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2 kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób

PaleoSMAK
Surówka z włoskiej kapusty 124

Kapusta włoska nie jest często wykorzystywana w naszej polskiej kuchni, a szkoda. Bardzo ją lubię, doceniam za smak i kruchość. Dziś pokażę Wam jak zrobić pyszną i prostą sałatkę z włoskiej kapusty, idealną do obiadu. Jeśli porównacie sobie mój przepis z niektórymi znalezionymi w internecie zauważycie, że daję znacznie mniej soli i cukru, bo po co. Lubię też nieco odtłuścić(...)śmietaną lub jogurtem greckim. Jest pysznie, lżej, a do tego mniej słono i bez dodanego cukru w ogromnej ilości. Na pewno docenicie też efekt finalny! A z włoskiej kapusty zrobicie także: Gołąbki z włoskiej kapusty Zupa z włoskiej kapusty Zupa gołąbkowa Gołąbki bez zawijania Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sos do sałatki – sałatka gyros – sałatka

nietylkopasta.pl
Duszona młoda kapusta z domowym makaronem 146

Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszne i proste danie. Trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Kapustę z makaronem lubi większość osób. Jest to dość popularne danie w kuchni polskiej. Ja sobie trochę dołożyłam pracy przygotowując własnoręcznie makaron. Nie chciałam tak pysznie uduszonej młodej kapusty psuć kupnym makaronem. Nie uwierzycie jakie to wyszło pyszne, domowy makaron zrobił swoje. Zróbcie koniecznie takie danie(...)obiad. Warto :) Potrzebujemy: Na kapustę: 1 średnia główka młodej białej kapusty 2 średnie cebule 2 średnie marchewki oliwa do smażenia Gallo Classico pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku koperek świeży, suszony lub mrożony według uznania Na makaron: 2 szklanki mąki tortowej 4 małe jajka pół łyżeczki soli Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy sól do gotowania makaronu Wykonanie

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania