kapustą - 19268 przepisów (strona:82/1285)

Klopsiki duszone w młodej kapuście 130

Bardzo lubię młodą kapustę w każdym wydaniu i dziś polecam szybki i prosty przepis, które z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom kapusty i klopsików. Spróbujcie Składniki: – 600g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi i udek z kurczaka) – 2 czerwone cebule – 700g młodej kapusty – 1 puszka pomidorów krojonych (w soku pomidorowym) – 2 łyżki ulubionego(...)zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca czerwona, bazylia, czosnek granulowany, sól, pieprz) Mięso zmielić razem z jedną cebulą, przyprawić wg smaku, wymieszać dokładnie i uformować klopsiki. Kapustę cienko posiekać. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na nieprzywierającej patelni i obsmażyć klopsy z każdej strony na mocnym ogniu. Obsmażone klopsy wyjąć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę tłuszczu

Smaki Armine
Bigos z młodej kapusty i pomidorów 113

Bigos z młodej kapusty i pomidorów wzbogaca nasze sezonowe przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty. W czerwcu kupiliśmy już dwie dorodne główki młodej kapusty, z których zrobiliśmy cztery dania obiadowe. Ponieważ, jak na razie, nie jest za ciepło, postanowiliśmy wykorzystać część zielonej kapusty na zrobienie wiosennego bigosu. Dodaliśmy do niego świeże pomidory, których cena o tej porze roku jest bardzo atrakcyjna(...)Bigos z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny, długo gotowany bigos, ale zachwyca swoją lekkością, świeżością i wiosennym smakiem. Udostępnij Bigos z młodej kapusty i pomidorów – składniki 1 młoda kapusta (ok. 1 1 / 2 kg) 500 g pomidorów 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 średnie cebule 1 / 2 pęczka koperku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie

niecodziennikpary
Gołąbki z kapusty pekińskiej 124

Gołąbki to tradycyjna potrawa, którą znają chyba wszyscy. Jest to danie półmięsne składające się z farszu zawiniętego w swego rodzaju rolki z liście białej kapusty. Do tego ziemniaczki, sos pomidorowy (dużo sosu) i żyć, nie umierać. Tak w każdym razie zawsze wyglądało to u mnie w domu. Choć większość moich znajomych kojarzy gołąbki z pysznymi obiadkami u babci czy mamy(...)danie znane jest nie tylko w Polsce. Jest to tradycyjna potrawa w krajach Europy Środkowej i Wschodniej - ponieważ kapusta uprawiana była bardzo powszechnie w przeszłości gołąbki stosunkowo często gościły na stołach biedniejszych warstw społeczeństw. Dziś na szczęście wszyscy możemy spokojnie cieszyć się ich smakiem 😋 Choć klasyczna wersja zakłada zawijanie farszu w liście białej kapusty, ja poszłam troszkę w inną stronę

Z notatnika dietetyka
Surówka z białej kapusty z kukurydzą 128

Dziś kolejna porcja zdrowia i witamin w postaci pysznej surówki obiadowej. Tym razem surówka z białej kapusty z jabłkiem, porem i kukurydzą konserwową. Ta surówka jest naprawdę smaczna, łagodna w smaku i pasuje do większości dań obiadowych. Łatwo i szybko się ją robi. Składniki są tanie i łatwo dostępne. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/4 główki białej kapusty(...)pora 0,5 małej cebuli 1 łyżka posiekanego koperku szczypta cukru sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę starłam na tarce na grubych oczkach. Posoliłam ją i odstawiłam na 15 minut. Dzięki temu kapusta zmięknie. Jeśli używamy młodej kapusty, to nie jest to konieczne. Kukurydzę konserwową odsączyłam

Waniliowe Improwizacje
Młoda kapusta z krakowską i pieczarkami 101

Młoda kapusta z krakowską i pieczarkami Prosty i szybki pomysł na obiad. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie dania. Dania, przy których jest tak mało pracy, a są w rezultacie tak pyszne. Zawsze czekam z niecierpliwością, aż pojawi się młoda kapusta. Robię z niej najróżniejsze dania, np.  łazanki, gołąbki bez zawijania (klik) lub surówkę. Po prostu(...)uwielbiam. Dzisiejsza młoda kapusta z krakowską i pieczarkami , to danie proste ale naprawdę pyszne. Smaku nadaje pyszna kiełbasa krakowska z Wędzarni Marózek . Polecam jako dodatek do dań, jak i od tak na kanapkę Mój mąż ją uwielbia.  Tak przygotowaną młodą kapustę możecie podać z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Polecam Wam mój przepis na domowe bułki (klik) . Składniki: 1 mała

Słodkie okruszki
Zakwas z kapusty 146

Zakwas z kapusty to moja propozycja na bardzo zdrowy napój, szczególnie teraz nam przydatny – wzmacniający odporność. Taki zakwas staram się nastawiać dość często (na przemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy(...)chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca bo szklankę takiego soku łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z KAPUSTY Składniki na zakwas z kapusty: kapusta czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z kapusty: Zaczynamy od pokrojenia w kawałki kapusty – nie musi być jej dużo, tak by zajęła

Dorota Smakuje
Krokiety z kapustą i pieczarkami 137

Mimo że niektóre dania są proste i raczej dość zwyczajne, kojarzą się nam z ważnymi, rodzinnymi świętami. Tak jest w przypadku krokietów z kapustą i pieczarkami , które są u nas jedną z potraw wigilijnych, a przez cały pozostały rok pojawiają się bardzo rzadko. Zawsze trochę odstraszała mnie wizja pękających przy zwijaniu naleśników, ale pozostawiam je na godzinę, żeby całkowicie ostygły(...)oraz stały się bardziej elastyczne, i można je układać, poprawiać, a one cały czas pozostają całe. Krokiety z kapustą i pieczarkami są idealne do barszczu czerwonego. Składniki na krokiety z kapustą i pieczarkami Naleśniki: 250 g mąki pszennej 300 ml mleka 300 ml wody 1 / 4 płaskiej łyżeczki soli 1 jajko szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia Nadzienie

niecodziennikpary
Placek z czerwonej kapusty i pora 105

Czerwona kapusta kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do obiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania nas do siebie(...)wydaniach. Składniki Ciasto drożdżowe: 250 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Nadzienie: 400 g czerwonej kapusty 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 100 g żółtego sera sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć

niecodziennikpary
Duszona młoda kapusta z koperkiem (dodatek do dań głównych) 89

Cześć! Taką kapustę robię jako dodatek do mięsa na obiad. Smaczna, lekka, bez zasmażki z odrobiną tłuszczu. Składniki: * 1 główka młodej kapusty ok. 1 kg * 1 pęczek kopru * 1 łyżka topionej słoninki bądź masła * 1 cebula * sól, pieprz  * 2 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego Kapustę umyłam pod bieżącą wodą. Pokroiłam na 4 części i wycięłam głąb, pokroiłam(...)niezbyt drobne wiórki, na grubość jak przy szatkowaniu.  Wrzuciłam pokrojoną kapustę na wrzącą wodę i mieszałam krótką chwilkę, by kapusta zmniejszyła swoją objętość.  Łyżką cedzakową wybrałam kapustę do miski. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i dodałam pokrojoną cebulkę. Lekko zarumieniłam cebulkę i wyłożyłam na to zblanszowaną kapustę (wcześniej odlałam wodę, którą zabrała ze sobą kapusta podczas blanszowania). Dorzuciłam ziele

Pieprzyć z Fantazją
Tegoroczny bigos z winem marsala 112

ziemniaczanym puree i schabowym. Muszę przyznać, że dodatek marsala zrobił swoje! Przepis na bigos jest warty przetestowania! Przepis na bigos 8 l – 30 porcji Składniki: 1 główka białej kapusty, średniej wielkości 1 l kiszonej kapusty 1 kg szynki wieprzowej 600 g karczka z wołowiny 150 wędzonego boczku 5 śląskich, kiełbasa śląska 100 ml koncentratu pomidorowego 2 duże cebule(...)marsala wina 50 g masła 30 g suszonych prawdziwków 1 – 1½ łyżki soli lub wedle smaku ¾ łyżeczki chili 1 ½ – 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego Poszatkuj białą kapustę i obgotuj w lekko osolonej wodzie w dużym garnku (u mnie 10- litrowy). Najlepiej wlej 2 szklanki wody i gotuj aż większość wody odparuje, wtedy nie musisz odcedzać kapusty. Do ugotowanej

codojedzenia
Pierogi smażone z farszem z kapusty i grzybów 168

tortowej typ 450 + do podsypywania, 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%, 3/4 szklanki letniej wody przegotowanej, 2 pełne łyżki oleju Co potrzeba na farsz do pierogów: 1 średnia główka kapusty (1,7-1,8 kg), 1,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg cebuli, 3 pełne garści suszonych grzybów, Przyprawa typu Kucharek, pieprz, sól Oraz: 1,5 l oleju do smażenia(...)godziny. Po tym czasie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, wystudzone kroimy drobno do miski. W międzyczasie, kiedy grzyby się gotują, kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę kroimy na pół, dajemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do zagotowania się wody. Wsypujemy 1 pełną łyżkę Kucharka, gotujemy pod przykryciem na małym

Bułka z Chlebem
Jesienne surówki obiadowe – jak zrobić dobrą surówkę? 52561

Jestem fanką surówek. Szczególnie uwielbiam jesienne surówki obiadowe z rodzimych warzyw. Najczęściej przyrządzam surówki obiadowe z selera, marchewki i kapusty. Surówki ze świeżych warzyw są bogate w witaminy i minerały. Poza tym są bardzo smaczne. Surówki obiadowe Dzisiaj przyrządziłam do obiadu dwie surówki, jedną z selera korzeniowego, drugą z czerwonej kapusty szpiczastej. Kiedy byłam dzieckiem nie lubiłam selera, teraz(...)dodałam czarny pieprz, trochę soku z cytryny i miodu. Seler był gigantycznej wielkości, surówka starczy na cały tydzień, he, he… Inną ulubioną jesienną przystawką jest surówka z czerwonej kapusty szpiczastej. Ostatnio w sklepach pojawiły się szpiczaste kapusty, białe i te czerwone. Lubię je za to, że nie są zbyt wyrośnięte. Jedna wystarczy na surówkę dla czterech osób. Szpiczaste kapusty

codojedzenia
Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym 169

Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym z indyka – proste, sezonowe, jednogarnkowe, bardzo smaczne danie dla fanów bigosu i kwaśnych potraw. Kapustę kiszoną można przygotować samodzielnie – na blogu jest już wpis Jak zrobić kiszoną kapustę. Dynia swoją słodyczą świetnie przełamuje kwas kapusty. Do tej potrawy najbardziej smakuje mi dodatek dyni muszkatołowej (na zdjęciu) lub dyni hokkaido. Mięso mielony(...)wybrałam z indyka – jest lekkostrawne i najmniej kaloryczne, ale oczywiście wieprzowe czy wołowe będzie równie smaczne. PRZEPIS NA KAPUSTĘ KISZONĄ Z DYNIĄ I MIĘSEM Składniki na kapustę kiszoną z dynia i mięsem: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 szt kapusty pekińskiej 1 kg dyni 1 papryka 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól

Dorota Smakuje
Kapusta po grecku do słoików na zimę 173

Kapusta po grecku - sałatka do słoików Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to bardzo szybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład(...)burgerów. Kapusta po grecku do słoików - składniki 1 mała główka białej kapusty 1 papryka 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli pół szklanki cukru pół szklanki octu szklanka wody 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, 2-3 goździki Przygotowanie sałatki zaczynamy od poszatkowania kapusty. Następnie paprykę i czosnek kroimy

Gotujemy i jemy
Kapusta po grecku do słoików na zimę 133

Kapusta po grecku - sałatka do słoików Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to bardzo szybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład(...)burgerów. Kapusta po grecku do słoików - składniki 1 mała główka białej kapusty 1 papryka 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli pół szklanki cukru pół szklanki octu szklanka wody 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, 2-3 goździki Przygotowanie sałatki zaczynamy od poszatkowania kapusty. Następnie paprykę i czosnek kroimy

Korniszonki

Proponowane wyszukiwania