kapustą - 19268 przepisów (strona:77/1285)

Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym 115

przepis nie został jeszcze oceniony) Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym smakuje trochę, jak lasagne, ale jest mniej kaloryczna, ponieważ nie używamy do niej makaronu. Można to danie także uznać za niecodzienną odmianę gołąbków. W zapiekance znajduje się bowiem mięso mielone, ryż i passata pomidorowa. Ta zapiekanka jest idealna dla dużej rodziny, z podanych proporcji wyjdzie około 8 porcji(...)doskonała też na obiad na dwa, a nawet trzy dni. Aby zapiekanka dobrze się kroiła, kapusta musi być miękka, dlatego też dobrze ją podgotujcie. Do swojego dania użyłam mięsa wołowego, jednak jeżeli użyjecie mięsa wieprzowo-wołowego czy samego wieprzowego, smak nie zmieni się znacznie. Tutaj dużo zależy od preferencji smakowych 🙂 Zapraszam Was na ten pyszny przepis! Zobacz też: Zapiekanka

Kuchnia Bazylii
Kiszona młoda kapusta 120

Kiszona młoda kapusta, to prawdziwy rarytas. Smakuje zupełnie inaczej, niż ta klasyczna. Jest bardziej delikatna i aromatyczna. Jej młode listki są duże smaczniejsze, niż te dojrzałe.  A maj to właśnie najlepszy miesiąc na młodą kapustę.  Serdecznie Was zachęcam do jej przygotowania, może jest trochę pracochłonna, ale za to pyszna no i bardzo zdrowa. Czas kiszenia jest zależny(...)temperatury otoczenia, warto więc po 3-4 dniach sprawdzić czy jej kwaśność jest już odpowiednia. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kiszonki: domowa kiszona kapusta kiszone rzodkiewki kiszony kalafior ogórki małosolne kiszone na sucho kiszone pomidory ogórki małosolne kimchi Kiszona młoda kapusta Czas przygotowania: 30 minut + czas kiszenia Składniki: 1000 g poszatkowanej młodej kapusty 1 łyżeczki soli

Kulinarne przygody Gatity
GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 110

pomidorowym to dla mnie wyjątkowe wspomnienie dziecinnych lat. Gołąbki podane z ziemniakami i mizerią zawsze smakowały i smakują dla mnie najlepiej Dziś powrót do dzieciństwa, rodzinnej kuchni i zapachu kapusty w domu:) Różnice jakie zauważam w składnikach i sposobie przygotowania to przede wszystkim: wybór mięsa mielonego: od indyczego po wszelakie rodzaje mięsa wieprzowego czy wołowego, dla mnie najlepsze połączenie kilku(...)surowe mięso; sos pomidorowy można przygotować z koncentratu pomidorowego, passaty, przecieru, świeżych pomidorów, soku pomidorowego lub pomidorów z puszki; jedni zagęszczają sos mąką, dodając także śmietanę, inni nie; wybór kapusty: biała lub włoska; niektórzy podsmażają cebulę, inni nie; dodanie bulionu lub wody albo samego soku pomidorowego; znam takich co farsz mięsny przygotowują podobnie jak kotlety mielone – z dodatkiem bułki

Zasmakuj Kuchni
Surówka z czerwonej kapusty 121

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty, jaką można szybko zrobić do obiadu. Surówka jest zdrowa, bardzo soczysta i długo zachowuje swój smak i wygląd. Kapusta czerwona jest bardzo smaczna, często jednak rezygnujemy z niej, gdyż dość trudno z niej wydobyć smak i soczystość. Kapusta pokrojona w tradycyjny sposób jest twarda, nieco sucha i po zrobieniu z niej surówki musimy odczekać(...)zmiękła i nabrała soczystości. Surówka z czerwonej kapusty będzie soczysta i od razu do zjedzenia, jeśli zetrze się ją na tarce do warzyw o dużych oczkach. Podczas tarcia kapusta mięknie, staje się soczysta i po doprawieniu można ją podać do obiadu. Ilość porcji: 4 -5 Czas przygotowania: 25 minut Składniki na surówkę z czerwonej kapusty: 1 średniej wielkości główka czerwonej

Kuchcik gotuje
Jesienna kapusta duszona z cebulą 122

Dzień Dobry w sobotę. Dzisiaj mam dla Was przepis na kapustę duszoną, zaplątał mi się gdzieś w tym moim bałaganie. Chyba jeszcze z jesieni i dziś dopiero trafia na bloga. Taką kapustę możemy przygotować jako dodatek do drugiego dania, np. do ziemniaków i mięsa. Kapusta jest przesmażona z dużą ilością cebuli i przypraw. Bardzo apetycznie pachnie i smakuje. Bardzo polecam(...)Dodam, że wychodzi jej spore cztery porcji. Przygotujcie koniecznie :) Potrzebujemy: 1 główka średniej kapusty białej 4 średnie cebule masło do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku kminek mielony według uznania przyprawa do dań z kapusty według uznania Wykonanie pysznej kapusty: 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy

Izabelawkuchni
Kapuściana zapiekanka 144

jednogarnkowe danie jest dla wielu osób. Można przygotować wieczorem a zapiec następnego dnia przed podaniem. Można użyć zwykłej kapusty, ale włoska jest w/g mnie o wiele lepsza, bardziej delikatna a liście nawet te najmniejsze można wykorzystać niemal do samego środka kapusty. Te najmniejsze liście można ułożyć w środkowej warstwie zapiekanki. Kapuściana zapiekanka Potrzebujemy 1 duża włoska kapusta, 350g mielonego mięsa(...)cebule, 1 jajko, 300g grzybów leśnych / teraz mrożonych / lub pieczarek,   2 torebki brązowego lub zwykłego ryżu, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. odrobinę smalcu.     Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków. Ścinamy w liściach główne zgrubienia. Możemy wykorzystać i te najmniejsze liście. W osolonej wodzie, w której gotowana była kapusta, gotujemy ryż. Po ugotowaniu odsączamy. Cebulę kroimy

Leśny Zakątek
Śledzie z kiszoną kapustą 85

Czas Przygotowania : 2.5 h Gotowe w : 3 dni   Przepis ten trafił do mnie jakiś czas temu. Zaintrygowało mnie w nim połączenie śledzia i kapusty kiszonej. Zrobiłam i mogę potwierdzić, że warto jest czasem spróbować czegoś nowego. Składniki 6 filetów śledziowych 1 szkl. mleka 15 dkg. kiszonej kapusty 2 cebule 1 czerwona papryka 1 słodkie jabłko Składniki na zalewę(...)soku z cytryn) 1 łyżka cukru (można pominąć) 1 liść laurowy Kilka ziaren ziela angielskiego Krok po Kroku 1 Śledzie myjemy, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny. 2 Kapustę rozdrabniamy, paprykę i jabłko kroimy w słupki a cebulę w pióra . 3 Śledzie napełniamy warzywami i zawijamy rolmopsy. 4 Wszystkie składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i następnie studzimy. Śledzie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Gołąbki z młodej kapusty 341

Lubicie gołąbki z młodej kapusty? Bardzo często gołąbki gotuję w wywarze z warzyw. Dzięki temu mają bardzo fajny smak. Zachęcam do zrobienia :) Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 300 g ryżu białego 0,5 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku olej (kilka łyżek) sól pieprz mielony 5 -6 grzybów suszonych Ponadto: 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna(...)minuty. Grzyby płuczemy i drobno siekamy. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki) i grzyby. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wkładamy do dużego garnka. Do kapusty dolewamy wrzątek i dosypujemy 1 czubatą łyżeczkę soli. Kapustę parzymy około 5 - 8 minut, przewracamy

Smak mojego domu
Łazanki z młodą kapustą 181

Łazanki z młodą kapustą. Dziś polecam Wam prosty i szybki pomysł na  obiad. Takie łazanki bardzo często goszczą na moim stole. Przeważnie wykorzystuję do nich resztki kiełbas, kabanosów (tu mamy dowolność). I młoda kapusta… No cóż, jak jej nie lubić Łazanki z młodą kapustą, to prosta, szybka i tania propozycja na obiad dla całej rodziny. Ja najczęściej podaję(...)posypane posiekanym koperkiem, ale jeśli go nie lubicie możecie oczywiście pominąć ten składnik. Spróbujcie. Inne propozycje na wykorzystanie młodej kapusty: surówka z młodej kapusty z koperkiem gołąbki z młodą kapustą (bez zawijania) Składniki: 1 młoda kapusta 400 g pieczarek kiełbasa – u mnie podwawelska 3-4 cienkie kabanosy olej do posmażenia składników słodka czerwona papryka (u mnie 4-5 szczypt

Słodkie okruszki
JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM I MŁODEJ KAPUSTY 137

Gołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas gotowania(...)następuje wzrost ciśnienia, co powoduje wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania. Gołąbki przygotowane w szybkowarze dosłownie rozpływają się w ustach, łącznie z kapustą. Kapusta, nawet po 2 godzinach pieczenia w piekarniku (szczególnie stara kapusta), nigdy nie będzie tak miękka jak z szybkowaru. Odkąd go posiadam, gołąbki to dla mnie już żaden problem i zjadam je w całości

Kuchnia MagdaLeny
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 144

Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona , która powstała tylko dlatego ,że w tym roku zakisiłam część kapusty razem z papryką i czosnkiem . Niby po gruzińsku.. ale jakoś tak nie do końca , nam podeszło . Szkoda było wyrzucić , więc trzeba było(...)przerobić Okazało się , że do bigosu wypadło rewelacyjnie . Taka kapusta ukiszona z dużą ilością czosnku i papryki , naprawdę daje spektakularny efekt w bigosie . Smak jego po ugotowaniu niby ten sam , a jednak jakiś taki inny , pełniejszy i bardziej aromatyczny . W ty roku ukiszę kapustę z papryką i czosnkiem wybitnie pd katem bigosu . Strzał w dziesiątkę , polski bigos na gruzińskiej kapuście

Ogrodnik w podróży
ŚLEDZIE W CZERWONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, bez glutenu) 197

Śledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub(...)oleju lnianego lub/i oleju z awokado 50 g cebuli czerwonej 50 g kwaśnego jabłka 400 g czerwonej kapusty sól himalajska lub kłodawska świeżo mielony pieprz 20 ml (2 łyżki) octu jabłkowego 4 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Wymoczone śledzie osuszyć

Ola la LCHF
Paszteciki z kapustą i grzybami 199

Paszteciki z kapustą i grzybami to pyszna przekąska na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Są tak pyszne, że mogłabym je zajadać przy każdej okazji. Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i pieczarkami są bardzo mięciutkie i puszyste. W błyskawicznym tempie znikają ze stołu, a dzieci za nimi przepadają. Są idealną przystawką do czerwonego barszczu. [embed]https://youtu.be/ub2QP5yxWZo[/embed] Składniki na paszteciki z kapustą i grzybami (około 30 dużych sztuk): 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - wege bigos 213

Kapusta z suszonami grzybami to jedno z najprostszych dań wigilijnych. Tradycyjnie znajduje się na liście 12 potraw wigilijnych. Aromatyczna i pełna smaku kapusta z suszonymi grzybami jest bardzo prosta do przygotowania. Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej. Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy(...)bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam w nstępnym poście. O smaku tak prostego dania stanowią oczywiście składniki, dlatego zadbaj o dobrą kiszoną kapustę (nie kwaszoną!) i dobrej jakości suszone grzybki. Najlepsza jest oczywiście domowa kiszona kapusta, a przepis znajdziesz  tutaj . Kapustę przygotowuję bez zasmażki. Moim zdaniem jest absolutnie zbędna. Oto moja smaczna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania