kapustą - 19268 przepisów (strona:86/1285)

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą 33

nawet weekendowo budzić się z myślą o gotowaniu, więc jest dobrze. Obchodzenie się z blogiem po macoszemu to zło. Zło, zło, zło. Parę dni temu kupiłam kiszoną młodą kapustę. Plan był taki, żeby wchłonąć ją surową. My dziubnął, skrzywił się i to by było na tyle. Pomyślałam więc, że zrobię z niej łazanki, na które zawsze mam ochotę. Oesu(...)wyszły genialne. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 300 g makaronu łazanki 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy   Kapustę szatkujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego). Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką 45

Kolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę.  Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki soku z cytryny(...)sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień. Podobne przepisy: Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym

Kardamonovy
Surówka z kiszonej kapusty 51

mogę się powstrzymać. Poza tym dziś piątek, pewnie w wielu domach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 szalotka (lub mała cebula) 1 duża marchewka 1 jabłko(...)pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z kiszonej kapusty z dymką Surówka z kiszonej kapusty

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 50

Tego typu surówki najbardziej pasują mi do mięs z sosem. Wiecie, schab w sosie własnym, zrazy i inne pulpety właśnie. Ostatnio udało mi się wyhaczyć młodą kapustę pekińską, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Dla mnie idealnym uzupełnieniem do tej surówki i pulpetów był brązowy ryż. I tak powstał obiad niemal idealny. Przepis na pulpety macie tutaj → pulpety gotowane(...)teraz tak myślę, to takie surówki dobrze sprawdzą się także przy okazji grillów czy kanapek z szarpaną, zastosowań macie pierdyliard. Jedzcie do czego chcecie, na zdrowie. Składniki: główka małej kapusty pekińskiej (ja użyłam młodej) mały por (biała część) pęczek koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy

Kardamonovy
Surówka z młodej kiszonej kapusty 32

Młoda kiszona kapusta jest ok. Nie napiszę, że jest super genialna, bo dla mnie nie jest. Jest fajną obiadową odmianą i tyle. Sezon na młodą akurat trwa, więc czemu z niego nie skorzystać. Nie kombinowałam z dodatkami, surówkę z młodej kiszonej kapusty zrobiłam klasycznie, pominęłam także kminek, bo jakoś średnio za nim przepadamy. Na zdrowie. Składniki: 500 g młodej kiszonej(...)kapusty 1 mała czerwona cebula 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy)   Kapustę odciskamy z soku i skroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 35

Uwielbiam klasyczne gołąbki. Koniecznie z sosem pomidorowym. Chociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już dawno chciałam spróbować(...)zrobić, więc w końcu je zrobiłam. Smakują fajnie, ale jednak nie tak dobrze jak klasyczne. To pewnie wina tej kapusty, która tak mi smakuje, a jednak w tych gołąbkach trochę ginie. Jest jej sporo, ale jednak jest poszatkowana na śmierć. Nie, nie marudzę. Ogólnie potrawa wyszła super. Zjedliśmy ją z tłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką, ale nie pamiętam już

Kardamonovy
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami 43

może w końcu coś zaskoczyło i tak już zostanie. Pierogi wyszły idealne. Cienkie, nafaszerowane tak jak trzeba, dobrze doprawione. W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami , chciałam dorzucić w te święta coś innego. Stanęło więc na soczewicy, która w smaku(...)przypomina trochę groch. A więc kapusta, suszone grzyby, „groch” i święta. Wszystko pasuje. I oczywiście świeżo mielony pieprz. Używanie innego do pierogów to zbrodnia. Pierogi prawie w całości zamroziłam (poza tymi, które ugotowałam do zdjęcia). Jak mrożę? Po ulepieniu, układam je na drewnianej desce do krojenia, która lekko jest podsypana mąką. Potem wkładam tę deskę do zamrażalnika

Kardamonovy
Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą 32

skupiałam się na tym, żeby to dobrze zrobić, że chyba przedobrzyłam. Ciężko ze zdjęcia wywnioskować co to jest, musicie mi wierzyć na słowo. To kaszanka pieczona z kiszoną kapustą. Nie jestem jakimś wielkim entuzjastą kaszanek, ale od czasu do czasu lubię zjeść taką pieczoną na grillu. Praktycznie w każdym sezonie grillowym pochłaniam przynajmniej jedną. Z chlebem i ogórkiem kiszonym. Jakiś(...)zrobić w podobny sposób, w jaki robią moi teściowie. U nich to wygląda tak, że na folię aluminiową wykłada się plasterki ziemniaków, na to idzie chyba kaszanka, później kapusta. Folię się zamyka i całość piecze dość długo w piekarniku. Ja pominęłam ziemniaki, dodałam natomiast odrobinę marchewki. Doprawiłam to jeszcze suszonym majerankiem i niestety świeżo zmielonym pieprzem. Kaszanki wcześnie nie spróbowałam

Kardamonovy
Surówka z białej kapusty 40

Parę dni temu miałam ochotę na najprostszą na świecie zupę z białą kapustą. Wyczarowałam zupę tak nijaką, że postanowiłam Wam jej nie publikować. Wyszła bardzo poprawnie i bardzo bez sensu. Jak widać internet czasami potrafi źle doradzić. I nie mam zupełnie z tym problemu. Ludzie mają różne wymagania, różne smaki. Ale dziś nie o tym. Dziś o surówce, którą zrobiłam(...)resztki kapusty. Po prostu. Zrobiłam ją bez przekonania, pewnie myślałam, że też wyjdzie bez sensu. Korciło mnie od początku żeby dodać do niej majonez z jogurtem i zrobić klasycznego coleslawa. Coleslawów jednak na blogu mam jak mrówków, postanowiłam zrobić surówkę bez tych dodatków. I w sumie też z ciekawości. Poszatkowałam, wymiąchałam, spróbowałam i ten… nic nadzwyczajnego. Potem przypomniałam sobie

Kardamonovy
Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym 30

tutaj przy okazji innych postów, mój mąż powoli zaczyna wracać do „normalnych” nawyków żywieniowych. Bo w sumie z tej całej dzisiejszej potrawy nie powinien jeść jedynie wieprzowiny. Kapusta jest ok, passata także, czarny ryż – jak najbardziej. Od dłuższego już czasu chodziły za mną gołąbki. Więc jak już narobiłam ich z 15 sztuk (dodatkowo z tym konkretnym ryżem(...)powtórzyć. Musiałam jednak zrobić sos inny niż ona robiła, ze względu na bezglutenową dietę My. Z 25 lat temu moja babcia robiła zasmażkę, zalewała ją wodą z gotowania kapusty, potem dodawała koncentrat, przyprawy, czasami śmietanę. Wrócę kiedyś do tego przepisu, ale nie teraz. Szczerze Wam powiem, że nie widzę jakiejś dużej różnicy w smaku między gołąbkami pieczonymi w sosie

Kardamonovy
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą 46

właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super. W sumie(...)sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, szatkujemy

Kardamonovy
Chłopski garnek z makaronem i młodą kapustą – pyszny na obiad 307

Chłopski garnek z makaronem, kiełbasą, młodą kapustą i pieczarkami to pyszne danie na obiad, które zapewnia uczucie sytości na długo. Świetnie sprawdzi się w chłodniejsze letnie dni, kiedy uruchomienie kuchenki nie sprawia, że w pomieszczeniu robi się sauna. Robi się go bardzo szybko, gdyż kilka operacji można robić równocześnie np. gotować makaron, kapustę, smażyć pieczarki i kiełbasę. Nie jest(...)odgrzać np. w mikrofalówce, dlatego można od razu przygotować większą porcję i nie martwić się o obiad przez dwa dni. Składniki na chłopski garnek z makaronem i młodą kapustą: 400 g makaronu świderki (lub innego ulubionego) główka młodej kapusty (lub pekińskiej) 500 g kiełbasy typu śląska 250 g pieczarek cebula papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka, czosnek suszony   Przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z młodą kapustą 182

Makaron z młodą kapustą to bardzo proste danie, które składa się z zaledwie kilku składników. W wielu domach mówi się na nie łazanki, chociaż w mojej potrawie nie ma typowego makaronu łazankowego o kształcie kwadracików. Przepis na makaron z młodą kapustą jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Kiedy kończy się zima, nie mogę się doczekać, kiedy w sklepach(...)pojawi się młoda kapusta, by móc przygotować to danie. Robi się je naprawdę szybko i przyjemnie, dlatego zachęcam i Was do wypróbowania przepisu. PRZEPIS NA MAKARON Z MŁODĄ KAPUSTĄ Składniki 1/2 główki młodej kapusty 160 g makaronu 1 marchewka 1 cebula 250 ml bulionu 150 g boczku sól pieprz Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej

Alle Dobre!
Chłopski garnek z młodą kapustą 51

łebkach. My teraz ma więcej pracy, Tolka siedzi ze mną w domu, no jakoś się nie składa. Mam teraz luźne 30 minut, więc jestem. Chłopski garnek z młodą kapustą. Wyszło znowu trochę przypadkiem. Po ostatniej większej imprezie po zamrażalniku walają mi się kiełbasy, nie wiem ile ich tam jeszcze jest. 20? Nie wiem. No i sukcesywnie staram się(...)czegoś dokładać lub coś z nich robić. Mój zamrażalnik nie ma opcji rozciągania się. Niestety. W domu mam także od jakiegoś czasu dość często młodą kapustę. Postanowiłam ją więc dorzucić do chłopskiego garnka. Wiedziałam, że kapusta nic mi w nim nie zepsuje. No nie zepsuła, zdecydowanie. Powiem więcej, całość wyszła przepyszna. Genialna w swojej prostocie. W ogóle ten smak

Kardamonovy
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – RECENZJA + PRZEPIS (kulebiak z kapustą i grzybami) 61

głównie związanych z rozprężaniem szybkowaru. Po kilku intensywnych dniach gotowania z Instant Potem, śmiało mogę powiedzieć, że dzięki urządzeniu nie spędzę tylu godzin w kuchni przed nadchodzącymi Świętami! Przykładowo, kapustę z grzybami w Instant Pocie ugotowałam w 15 minut, gdzie standardowo zajmuje to minimum 45 minut i dodatkowo nie musiałam nic mieszać. Jakie programy ma Instant Pot Duo Crisp Ultimate(...)takiego urządzenia Multicookery Instant Pot można kupić w sklepie https://www.mocsokow.pl/ . Przepis na tradycyjny kulebiak, ale w formie gwiazdy! Kulebiak to pyszne świąteczne danie – ciasto drożdżowe z kapustą i grzybami. Tradycyjnie kulebiaka robi się w formie rolady, jednak polecam przygotować kulebiaka w formie gwiazdy! Poniżej znajdziesz przepis wraz z przepisem na barszcz. Do wykonania dania wykorzystałam multicooker Instant

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania