kapustą - 19268 przepisów (strona:93/1285)

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 185

Swojski, tradycyjny obiad, bez którego nie wyobrażam sobie wiosenno-letniego sezonu. Młoda zasmażana kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem w towarzystwie pysznego, soczystego schabowego, koniecznie z kością, i młode ziemniaczki.  Taki obiad mogłabym jeść codziennie, a kapustę (jeśli zostanie) za każdym razem wyjadam łyżką z garnka tak długo, aż zobaczę dno :D Schabowego robię zawsze z kością, dla mnie(...)kości również nie odkrawajcie, daje on podczas smażenia smak, a później można go po prostu odłożyć na bok.  To co, wiecie już co dzisiaj na obiad? :)) SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ ZASMAŻANĄ: 1 główka młodej kapusty 1 większa marchewka 1 duża cebula 200 g boczku 1 pęczek koperku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz

Słodko-Słony Świat Ilony
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 212

pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski – miskę, garnek na ziemniaki, średnią patelnię z grubym dnem i duży garnek z pokrywką taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Ziemniaki obieramy, kroimy na równej wielkości kawałki i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy, odparowujemy chwilę bez przykrycia na małym ogniu, mieszając, następnie przeciskamy przez praskę lub ubijamy(...)rumiano. Po wysmażeniu dodajemy go do ziemniaków.   Gdy wszystko już ostudzone, składniki nadzienia mieszamy dokładnie razem i mocno doprawiamy solą oraz pieprzem – nie bójcie się że przepieprzycie – kapusta i duszenie mogą wyciągnąć cały smak z nadzienia, a tego nie chcemy – to wszystko musi być naprawdę mocno i konkretnie doprawione. Koniecznie spróbujcie, czy nie trzeba całości dosolić – zarówno oscypki

Karo in the Kitchen
Klopsiki pikantne w kapuście 166

Klopsiki pikantne w kapuście są daniem z tych, które nie wymagają od nas dużo skomplikowanych działań w kuchni. Najwięcej czasu zabiera pokrojenie kapusty, ale warto. Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełnia. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym(...)nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii (100 g zawiera 40 kcal), jest bogata w witaminy i mikroelementy. Kapusta może być jednak ciężkostrawna, aby nie była gazotwórcza i nie powodowała wzdęć, należy podczas jej przygotowania dodawać cząber i kminek. Składniki: kapusta: 1/2 średniej główki świeżej białej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżka

Kuchcik gotuje
Zapiekana faszerowana kapusta włoska 149

Faszerowana kapusta jest świetną alternatywą dla klasycznych gołąbków, cała kapucha wygląda jak super danie, idealne na „niedzielny obiad”, więc jeżeli macie dość pasztetów i klopsów, to zachęcam to zrobienia tej potrawy, bo oprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem. Składniki na 4-6 porcji 1 kapusta włoska (moja miała(...)pieczarek 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula łyżeczka soli pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka pieprzu Cebulę i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku który zmieści całą kapustę zagotuj wodę. W średniej wielkości garnku pogrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, po czym partiami dodawaj pieczarki. Do gotującej się wody wrzuć całą kapustę (nie odrywaj brzydkich

greenscarf
Bigos 174

swój przepis, a co dom to inna wersja. Początki bigosu w Polsce były burzliwe — nazywano tak potrawę z siekanego mięsa w galarecie, potem określano tym słowem styl siekania kapusty. Jeszcze inna wersja podaje, że ta nazwa oznacza dwoistość i jest zlepkiem słów łacińskich: bi to podwójny a gos to smak. Odnosiło się to do połączenia białej, słodkiej kapusty(...)najbardziej podobało się określenie „bigosowanie”, oznaczało to rąbankę szablą. Sama potrawa swój początek zawdzięcza oszczędnej gospodyni, która nie chciała wyrzucać resztek mięsiw po świętach i dołożyła do tego kiszoną kapustę, zaś rzecz miała miejsce w XV w. i tej pory już nic nie było takie samo. Na początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było

ladykitchen
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 162

lodówce zalegała mi niespożytkowana przez Święta kapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam(...)trochę, bo Mąż tak przygotował i podał :) Taki bigos jest też doskonałą propozycją jako farsz do bułeczek, pierożków drożdżowych czy ciasta francuskiego ;) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki kapusty białej 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 2 duże cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego około 10 ziaren pieprzu 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej papryki

Kolorowy Przepisownik
Kapusta z grochem 208

Pyszna, wigilijna kapusta z grochem. W moim rodzinnym domu gotowało się zwykle kapustę bez dodatków, od jakiegoś czasu zaczęłam robić kapustę z grzybami , a kapusta z grochem to potrawa z rodzinnego domu mojego Męża, zwykle szykowana przez moją Teściową.  Ja  robię ją od niedawna i nieco inaczej niż moja Teściowa. Moim zdaniem ilość grochu zależy od upodobań(...)tego jak kwaśna jest nasza kapusta. Warto grochu ugotować  nieco więcej, abyśmy mogli w razie potrzeby złagodzić kwaśność kapusty. Kapustę najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej - odgrzana jest jeszcze smaczniejsza. Użyłam połówek łuskanego grochu, nie trzeba ich wcześniej moczyć.  składniki ok 1 kg kiszonej kapusty  500 - 600 g łuskanego grochu - połówki 1  spora cebule 4 ziarenka

Stare Gary
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 161

już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)mielonego imbiru 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku Kapusta na słodko: 1 litr  kapusty kwaszonej z marchewką 20 dag chudego boczku 1 duża cebula 1 duże jabłko ½ szklanki miodu 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek lub suszonych wiśni ½ litra wody 1 łyżka mąki pszennej Sól i pieprz do smaku Sposób

Wanilia i Kardamon
Surówka z czerwonej kapusty 164

Czerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje podana w formie surówki. Surówka z czerwonej kapusty. Składniki: - mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 1 jabłko - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - olej z awokado(...)nektar z agawy Kapustę bardzo cienko szatkujemy na szatkownicy. Lekko oprószamy solą himalajską i wygniatamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby zmiękła. Odlewamy nadmiar soku, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Do kapusty trzemy na tarce jarzynowej jabłko ze skórką – mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy na sitku wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do kapusty. Czosnek kroimy

mojewypiekiinietylko
Golonka w kapuście z wolnowaru 452

tego sprzętu to polecam przepis Piotra na golonkę gotowaną z wody . Często też przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie lub golonkę po bawarsku z warzywami Jednak gdy podałam golonkę w kapuście z wolnowaru Piotrek stwierdził, że to jest najlepsza golonka jaką do tej pory jadł, wierzcie mu bo golonek zjadł sporo w swoim życiu i wie co mówi. Następnym razem dodam(...)gotowania golonki piwo karmelowe, zobaczymy jak wpłynie na smak golonki podczas wielogodzinnego gotowania. Pyszna Golonka w kapuście z wolnowaru: Składniki: 3 małe golonki wieprzowe 500 g kiszonej kapusty z marchewką kila ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe odrobina grubej soli, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, Przygotowanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy, osuszamy. Wkładamy je do wolnowaru, obkładamy kapustą kiszoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki 199

Dziś mam dla was, obiecany jakiś czas temu, kolejny przepis kapuściany. Kapusta jest niezwykle zdrowym i smacznym warzywem, a w tej chwili możemy jeszcze kupić młodziutką kapustę, delikatną i lekko słodkawą, absolutnie wyborną. Szybko zatem, bierzcie się moi drodzy za gary i przyrządzanie kolejnych kapuścianych przysmaków! Gołąbki 5l delikatnego rosołu główka kapusty 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki(...)poszatkowaną oraz zeszkloną na łyżce oleju, cebulą. Wcisnąć dwa ząbki czosnku i doprawić dwoma łyżeczkami pieprzu oraz sporą garścią majeranku. Odstawić do przegryzienia, a w tym czasie przygotować kapustę. Do wody garnka pełnego zimnej wody, włożyć główkę kapusty w całości, zagotować i gotować przez 3-4 minuty (młoda kapusta krócej, wystarczą 2-3 minuty, można też ją sparzyć i sprawdzić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Coleslaw- surówka z kapusty 111

Szybka, pyszna i tania. Pasuje prawie do każdego mięsa. Klasyka fast foodów. Jej podstawą jest surowa, szatkowana kapusta. A wybrany dressing- to już sekret każdej pani domu.   Do tej surówki dobra będzie i chrupiąca, młoda kapusta wiosenna jak i kapusta tzw. zimowa- zwarta i zbita. Kapustę oczyśćcie z wierzchnich liści, wykrójcie głąb i poszatkujcie lub potnijcie kapustę w malakserze(...)lubię, kiedy zimowa kapusta jest bardzo drobno pokrojona, prawie jak ryż, ale jeśli wolicie grubsze wiórki- i takie mogą być.     Młodą kapustę pozbawiamy wierzchnich popsutych, poobijanych i połamanych liści, resztę kroimy drobno- tą wersję akurat wolę z wyczuwalnym, większymi kawałkami – młoda kapusta ma przyjemny delikatny smak i fajną fakturę. Czasami dorzucam do niej garść suszonej żurawiny wielkoowocowej. Wszystkie

Karo in the Kitchen
Bezmięsny bigos z młodej kapusty 216

Młoda kapusta – jedno z pierwszych świeżych warzyw, pojawiające się na targach i w warzywniakach na wiosnę. Z pierwszej pięknej główki, którą uda mi się wypatrzeć –zawsze robię ten bigos. I zawsze jest tak samo pyszny.   Tym razem jako pierwszą znalazłam kapustę stożkową. To stosunkowo młoda odmiana. Bardzo krucha, delikatnie słodka i niesamowicie soczysta. Dużo smaczniejsza niż okrągła, jeśli gdzieś(...)wypatrzycie bierzcie śmiało – będzie super i do bigosu, i na surówkę. Obrywamy wierzchnie zniszczone liście, kapustę myjemy, przecinamy na pół po czym na ćwiartki, wycinamy głąb. Kroimy w drobniejsze kawałki. W dużym garnku wsypujemy kapustę warstwami, po 2-3cm, każdą warstwę delikatnie solimy, tak jakbyśmy robili surówkę. Kapusta przez to zmięknie i odrobinę zmniejszy swoją objętość. Podlewamy

Karo in the Kitchen
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 171

Gołąbki obrosły mitem czasochłonnej i trudnej potrawy, zupełnie niepotrzebnie. Moje gołąbki zrobiłam z delikatnej, młodej kapusty i nadziałam lekkim mięsem indyka z brązowym ryżem. Zakasajcie rękawy. To naprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka(...)kapusty.   Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie jej nie używam), wciśnijcie ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią cebulę i zeszklijcie ją na łyżce oleju. Dodajcie do mięsa. Całość zagniećcie, najlepiej dłonią, aż wszystkie

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta 159

targach pojawiła się już młoda kapusta więc my już z niej korzystamy i również Was zachęcamy aby przygotować ją do weekendowego obiadku Składniki: - 1 główka kapusty - 1/2 pęczku koperku - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól, pieprz - kminek mielony i cały - woda Porcja na 2 osoby. Najpierw kroimy kapustę na ćwiartki i myjemy. Następnie kapustę szatkujemy i wrzucamy(...)garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przyprawiamy. Wlewamy wodę – tyle żeby przykryło kapustę. Kapustę gotujemy do miękkości ok. 30 min. Gdy kapusta już jest miękka to robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy aż się zarumieni. Gotową zasmażkę dodajemy do kapusty aby nam troszkę zgęstniała. Na koniec dodajemy posiekany koperek i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania